lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:213/284)

kolorowe pączki z dziurką 143

szklanka mleka ciepłego 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 60 g masła 1/2 łyżeczki soli kieliszek spirytusu litr oleju lub smalcu do dekoracji: białko ok. szklanki cukru kolorowe barwniki kolorowe cukierki Mąkę przesiać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka. Odstawić na kwadrans. Wlać do mąki, dodać żółtka, cukier, resztę mleka, sól i spirytus. Wyrabiać dolewając powoli stopione(...)smażyć już bez pokrywki na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  Białko utrzeć z cukrem pudrem, podzielić na trzy części. Do każdej dodać barwnik. Lukrować pączki pędzelkiem i posypać cukierkami. Odstawić aby lukier zastygł.  źródło przepisu- oponki drożdżowe Doroty z moimi zmianami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI Z WITRAŻYKIEM 100

witrażykiem do powieszenia na choince lub do zjedzenia. O delikatnym, aromatycznym smaku i zapachu, można je też  udekorować lukrem. Nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną, można je jeść zaraz po upieczeniu. SKŁADNIKI: - mąka pszenna (500 g.) - cukier puder (100 g.) - kakao (3 łyżeczki) - soda (1 łyżeczka) - przyprawa do piernika ( 1 opakowanie) - miód płynny (100g.) - 1 jajko + 1 żółtko - masło(...)wsadzamy po jednej landrynce. 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C / 8 - 10 min..   Uwagi: Upieczone pierniczki możecie też udekorować lukrem.  Przechowujemy szczelnie zamknięte w plastikowym lub metalowym pojemniku. Wykonanie pierniczków możecie zobaczyć w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania. Pozdrawiam Was serdecznie i życzę  udanych wypieków! my social media

RITA food channel
Babka serowo - cytrynowa 179

temp. 180 st. do tzw. "suchego patyczka". (W zależności od wielkości foremki czas pieczenia należy wydłużyć lub skrócić. Do cukru pudru stopniowo dodawać sok z cytryny do uzyskania pożądanej konsystencji.  Babkę po wyjęciu z foremki udekorować lukrem

My sweet a life
Szybkie ciasto z jabłkami 409

prawie każdy… potrzebny jest jeszcze piekarnik. W przepisie, z którego korzystałam ciasto polane było lukrem. Niestety po jego dodaniu ciasto okazało się za słodkie, dlatego polecam tylko delikatne oprószenie go cukrem pudrem. Można też, tak jak ja zajadać się nim bez żadnych słodzących dodatków :). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku

Słodki Pomysł
Warstwowe ciasto drożdżowe z cynamonem 175

stopniach około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. * Drożdżówka nie jest zbyt słodka więc jeśli lubicie słodkie wypieki można dodać więcej cukru lub polać lukrem.  Źródło Razem ze mną piekły: Moje Małe Czarowanie Marcepanowy kącik Gotuj sam  Ewusiowe Smaki

Ala piecze i gotuje
Szybka rolada jabłkowa 377

ciasta . Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia - u mnie leżakowała przez całą noc . Oprószyć cukrem pudrem - rewelacyjnie podkreśla smak biszkoptu, na mój gust nie potrzeba tu już żadnej dodatkowej polewy czy lukru . Muszę przyznać, że zachwyciła mnie puszystość i miękkość biszkoptu. Jak to określiła moja kulinarna testerka - czyli kumpela z pracy, którą regularnie dokarmiam

Grunt to przepis!
Ciasteczka dla Mamy 154

upieczeniu ciasteczek czas przygotować lukier i opakowanie.Gotowy lukier przekładamy do woreczków strunowych i farbujemy na kilka różnych kolorów.Jeśli chcemy, żeby lukier układał się w fantazyjne wzorki (jak na zdjęciu poniżej) wystarczy dodać do niego trochę więcej cukru pudru niż w przepisie i po nałożeniu na ciasteczko rozprowadzić wykałaczką.Polukrowane ciasteczka odkładamy na około godzinę do przeschnięcia, potem wkładamy

Ciastkozercy
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 181

370g mąki pszennej- 100ml ciepłego mleka- 40g świeżych drożdży- 45g ksylitolu- 5g cukru trzcinowego- 3 jajka- 170g miękkiego masłą- 1/2- 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiejDodatkowo:- 150g malin (mrożonych lub świeżych)- 1 jajko do posmarowania- lukier do posmarowania : 1,5 szklanki pudru trzcinowego, ok.4-5 łyżek soku z cytryny (u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: puder trzcinowy- ok.10 łyżeczek+kilka kropli(...)termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem.Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą blaszkę piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier cytrynowy, niestety w mojej rodzince inny niż marcepanowy nie przejdzie...Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem. Same drożdżówki są bardzo mało słodkie. I udekorować malinami. Przechowujemy w plastikowym pojemniku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Mazurek Wielkanocny - kurczak 148

truskawkowe Wykonanie: Do misy wsypujemy przesiana mąkę, dodajemy do niej posiekane masło cukier puder i żółtko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę . Po godzinie wyjmujemy i wałkujemy. Przykładamy szablon kurczaka i nożem kroimy. Pieczemy 10-15 minut w 170 stopniach. Ostudzonego kurczaka dekorujemy. Lukier: mielimy galaretkę i cukier dodajemy odrobinę goręcej wody, mieszamy i mamy lukier żółty. Całego

Różowa kuchnia
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 174

białego maku 10 dag łuskanych orzechów włoskich 5 łyżek mielonych migdałów ¾ szklanki cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej  w syropie 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Lukier do polania Skórka kandyzowana pomarańczowa do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami(...)ognia, parzymy  około 20 minut, po czym odcedzamy na sicie, tak aby masa była dobrze odsączona z wody, następnie mielimy 3 krotnie w maszynce do mięsa, dodajemy cukier puder, mielone na pył migdały, jajko, wlewamy słodką śmietankę oraz miód dodajemy kandyzowaną skórkę i całość ucieramy łyżką , masa ma być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się na cieście

Wanilia i Kardamon
Ciastka na chrzest 187

ładnie zapakowane, idealnie nadają się na prezent. Ozdobiłam je lukrem „Royal Icing”, więc są bardziej słodkie, ale wyglądają elegancko i uroczo.     Przepis na „Royal Icing”: 15g pasteryzowanego białka w proszku lub 2 białka z jajek wielkości M 75ml wody (do białek w proszku) 500g cukru pudru Dodatkowo do ozdobienia ciastek: biała masa plastyczna różowa masa plastyczna do tworzenia(...)odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać łyżką. 2. Cukier puder przesiać i dodać białka rozpuszczone w wodzie lub naturalne. Wymieszać mikserem na niskich obrotach przez około 2 minuty. Następnie zwiększyć obroty miksera na średnie i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik

Mała Cukierenka
Ciastka na chrzest 164

ładnie zapakowane, idealnie nadają się na prezent. Ozdobiłam je lukrem „Royal Icing”, więc są bardziej słodkie, ale wyglądają elegancko i uroczo.     Przepis na „Royal Icing”: 15g pasteryzowanego białka w proszku lub 2 białka z jajek wielkości M 75ml wody (do białek w proszku) 500g cukru pudru Dodatkowo do ozdobienia ciastek: biała masa plastyczna różowa masa plastyczna do tworzenia(...)odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać łyżką. 2. Cukier puder przesiać i dodać białka rozpuszczone w wodzie lub naturalne. Wymieszać mikserem na niskich obrotach przez około 2 minuty. Następnie zwiększyć obroty miksera na średnie i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik

Mała Cukierenka
Babka waniliowo czekoladowa 289

potem w 155 st. C ~25 min. do suchego patyczka. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i ozdabiamy lukrem czy jakąś polewą lub nie, bo babka będzie dobra również bez dodatków, można np. posypać lekko cukrem pudrem. -- -- Smacznego

chleba naszego
Kolorowe muffinki urodzinowe 191

piekarnika i odstawić na około 10 minut do lekkiego przestygnięcia.  Lekko przestudzone muffiny wyjąć z blachy do muffinek. POLEWA: Cukier puder (1 i 1/2 szklanki) wsypać do miseczki.  Dodać mleko i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną. Gotowy lukier powinien być dość gęsty. KOLOROWE MUFFINKI URODZINOWE: Przestudzone (jeszcze lekko ciepłe) muffiny zanurzać w lukrze (tak aby polewa pokryła całą

Gospodyni Miejska
Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 154

Piec przez około 15-20 minut. Bułeczki powinny się lekko zarumienić. Ostudzić.  Na sam koniec zabrać się za dekorowanie. Cukier puder wsypać do miski. Na sam początek wlać 2 łyżki wody + odrobinę soku z cytryny. Wymieszać. Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej wody bądź soku z cytryny. Gotowym lukrem przyozdobić brzegi bułeczki. Od razu obsypywać wiórkami kokosowymi

Ugotować

Proponowane wyszukiwania