lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:204/284)

Babka serowo - cytrynowa 214

temp. 180 st. do tzw. "suchego patyczka". (W zależności od wielkości foremki czas pieczenia należy wydłużyć lub skrócić. Do cukru pudru stopniowo dodawać sok z cytryny do uzyskania pożądanej konsystencji.  Babkę po wyjęciu z foremki udekorować lukrem

My sweet a life
Szybkie ciasto z jabłkami 470

prawie każdy… potrzebny jest jeszcze piekarnik. W przepisie, z którego korzystałam ciasto polane było lukrem. Niestety po jego dodaniu ciasto okazało się za słodkie, dlatego polecam tylko delikatne oprószenie go cukrem pudrem. Można też, tak jak ja zajadać się nim bez żadnych słodzących dodatków :). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku

Słodki Pomysł
Warstwowe ciasto drożdżowe z cynamonem 210

stopniach około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. * Drożdżówka nie jest zbyt słodka więc jeśli lubicie słodkie wypieki można dodać więcej cukru lub polać lukrem.  Źródło Razem ze mną piekły: Moje Małe Czarowanie Marcepanowy kącik Gotuj sam  Ewusiowe Smaki

Ala piecze i gotuje
Szybka rolada jabłkowa 412

ciasta . Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia - u mnie leżakowała przez całą noc . Oprószyć cukrem pudrem - rewelacyjnie podkreśla smak biszkoptu, na mój gust nie potrzeba tu już żadnej dodatkowej polewy czy lukru . Muszę przyznać, że zachwyciła mnie puszystość i miękkość biszkoptu. Jak to określiła moja kulinarna testerka - czyli kumpela z pracy, którą regularnie dokarmiam

Grunt to przepis!
Ciasteczka dla Mamy 184

upieczeniu ciasteczek czas przygotować lukier i opakowanie.Gotowy lukier przekładamy do woreczków strunowych i farbujemy na kilka różnych kolorów.Jeśli chcemy, żeby lukier układał się w fantazyjne wzorki (jak na zdjęciu poniżej) wystarczy dodać do niego trochę więcej cukru pudru niż w przepisie i po nałożeniu na ciasteczko rozprowadzić wykałaczką.Polukrowane ciasteczka odkładamy na około godzinę do przeschnięcia, potem wkładamy

Ciastkozercy
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 214

370g mąki pszennej- 100ml ciepłego mleka- 40g świeżych drożdży- 45g ksylitolu- 5g cukru trzcinowego- 3 jajka- 170g miękkiego masłą- 1/2- 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiejDodatkowo:- 150g malin (mrożonych lub świeżych)- 1 jajko do posmarowania- lukier do posmarowania : 1,5 szklanki pudru trzcinowego, ok.4-5 łyżek soku z cytryny (u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: puder trzcinowy- ok.10 łyżeczek+kilka kropli(...)termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem.Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą blaszkę piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier cytrynowy, niestety w mojej rodzince inny niż marcepanowy nie przejdzie...Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem. Same drożdżówki są bardzo mało słodkie. I udekorować malinami. Przechowujemy w plastikowym pojemniku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 212

białego maku 10 dag łuskanych orzechów włoskich 5 łyżek mielonych migdałów ¾ szklanki cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej  w syropie 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Lukier do polania Skórka kandyzowana pomarańczowa do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami(...)ognia, parzymy  około 20 minut, po czym odcedzamy na sicie, tak aby masa była dobrze odsączona z wody, następnie mielimy 3 krotnie w maszynce do mięsa, dodajemy cukier puder, mielone na pył migdały, jajko, wlewamy słodką śmietankę oraz miód dodajemy kandyzowaną skórkę i całość ucieramy łyżką , masa ma być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się na cieście

Wanilia i Kardamon
Ciastka na chrzest 220

ładnie zapakowane, idealnie nadają się na prezent. Ozdobiłam je lukrem „Royal Icing”, więc są bardziej słodkie, ale wyglądają elegancko i uroczo.     Przepis na „Royal Icing”: 15g pasteryzowanego białka w proszku lub 2 białka z jajek wielkości M 75ml wody (do białek w proszku) 500g cukru pudru Dodatkowo do ozdobienia ciastek: biała masa plastyczna różowa masa plastyczna do tworzenia(...)odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać łyżką. 2. Cukier puder przesiać i dodać białka rozpuszczone w wodzie lub naturalne. Wymieszać mikserem na niskich obrotach przez około 2 minuty. Następnie zwiększyć obroty miksera na średnie i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik

Mała Cukierenka
Ciastka na chrzest 205

ładnie zapakowane, idealnie nadają się na prezent. Ozdobiłam je lukrem „Royal Icing”, więc są bardziej słodkie, ale wyglądają elegancko i uroczo.     Przepis na „Royal Icing”: 15g pasteryzowanego białka w proszku lub 2 białka z jajek wielkości M 75ml wody (do białek w proszku) 500g cukru pudru Dodatkowo do ozdobienia ciastek: biała masa plastyczna różowa masa plastyczna do tworzenia(...)odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać łyżką. 2. Cukier puder przesiać i dodać białka rozpuszczone w wodzie lub naturalne. Wymieszać mikserem na niskich obrotach przez około 2 minuty. Następnie zwiększyć obroty miksera na średnie i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik

Mała Cukierenka
Babka waniliowo czekoladowa 314

potem w 155 st. C ~25 min. do suchego patyczka. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i ozdabiamy lukrem czy jakąś polewą lub nie, bo babka będzie dobra również bez dodatków, można np. posypać lekko cukrem pudrem. -- -- Smacznego

chleba naszego
Kolorowe muffinki urodzinowe 237

piekarnika i odstawić na około 10 minut do lekkiego przestygnięcia.  Lekko przestudzone muffiny wyjąć z blachy do muffinek. POLEWA: Cukier puder (1 i 1/2 szklanki) wsypać do miseczki.  Dodać mleko i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną. Gotowy lukier powinien być dość gęsty. KOLOROWE MUFFINKI URODZINOWE: Przestudzone (jeszcze lekko ciepłe) muffiny zanurzać w lukrze (tak aby polewa pokryła całą

Gospodyni Miejska
Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 188

Piec przez około 15-20 minut. Bułeczki powinny się lekko zarumienić. Ostudzić.  Na sam koniec zabrać się za dekorowanie. Cukier puder wsypać do miski. Na sam początek wlać 2 łyżki wody + odrobinę soku z cytryny. Wymieszać. Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej wody bądź soku z cytryny. Gotowym lukrem przyozdobić brzegi bułeczki. Od razu obsypywać wiórkami kokosowymi

Ugotować
Oponki serowe 455

gryzy , oprószone pudrem, jednak równie dobrze smakują polane lukrem, smażone w głębokim tłuszczu, to propozycja na tłusty czwartek. Składniki: ½ kg mąki pszennej tortowej ½ kg mielonego twarogu 10 dag masła 3 jajka 1 łyżka cukru 1 torebka cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker 1 łyżka spirytusu 1 płaska łyżeczka sody Olej do smażenia Puder do oprószenia Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, wymieszać

Wanilia i Kardamon
Krem maślany do dekoracji 146

także jako gładki podkład pod lukier plastyczny. Prosty przepis a jak wiele zastosowań! Dla wszystkich, którzy lubią słodkości Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 kopiate szklanki cukru pudru 2 łyżki wody szczypta soli

Za drzwiami kuchni
Krem maślany do dekoracji 174

także jako gładki podkład pod lukier plastyczny. Prosty przepis a jak wiele zastosowań! Dla wszystkich, którzy lubią słodkości Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 kopiate szklanki cukru pudru 2 łyżki wody szczypta soli

Za drzwiami kuchni
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 222

szkole sensacji żołądkowych, dla domowników przygotowuję z ksylitolu z dodatkiem trzcinowego) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - szczypta soli Dodatkowo: - ok.500g jabłek prażonych ze słoika (lub musu jabłkowego) - 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej - cynamon (opcjonalnie) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki Kruszonka: - 100g mąki orkiszowej typ700 lub 110g(...)kawałki i energicznie zagnieść kruszonkę. Odstawić. Kruszonkę musimy sobie przygotować przed zarabianiem ciasta. Później nie zdążymy jej zagnieść, tak szybko wyrasta ciasto. W misie miksera utrzeć żółtka z solą, cukrem, cukrem waniliowym i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku roztopić masło z 1/2 szklanki mleka, doprowadzić prawie do wrzenia. Następnie zdjąć z palnika, dodać olej i pozostałe mleko

Smaczne Zdrowe
Domek z piernika i parę praktycznych rad 330

szklanki mąki pszennej 4 łyżki przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki domowej przyprawy 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1 szklanka płynnego miodu 1 szklanka cukru brązowego 200g masła DEKORACJA: 2 białka ok 500g cukru pudru parę twardych karmelków owocowych barwnik zielony 1 łyżka kakao pisaki, dekoracje cukiernicze Miód rozpuścić razem z cukrem i masłem na małym ogniu. Przestudzić. Mąkę pszenną(...)papieru, aż cukierki zastygną. Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie, ale w miarę stygnięcia twardnieje. Białka rozetrzeć z cukrem pudrem. Należy go dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Najlepiej podzielić go na części. Nieużywany przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Lukier do sklejania ścian powinien być bardzo gęsty, nie może spływać. W trakcie klejenia dobrze jest podeprzeć ściany

https:KKuchniaMniam
Tort w kształcie samochodu 254

mleko (sam proszek!) krem maślany do dekoracji 1 kostka bardzo miękkiego masła (200 g) 1 opakowanie cukru pudru (400 g) barwnik w proszku, np. czerwony/różowy dodatkowo sok z 1 cytryny + 0,5 szklanki przegotowanej wody 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego pisaki z lukrem do napisów 4 delicje *biszkopt przygotowany w tortownicy o średnicy 22-24 cm Na samym początku(...)drugi bok nie będzie potrzebny do tortu, więc można go od razu zjeść :)). Ciasto wstawić do lodówki.  Na sam koniec przygotować krem maślany . Bardzo miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, aż do utworzenia jednolitej, gładkiej i kremowej masy. Część masy odłożyć na bok (biała część będzie potrzebna do przygotowania szyb i lamp do samochodu). Do pozostałej części wsypać odrobinę

Ugotować

Proponowane wyszukiwania