lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:207/284)

Tort limonkowo-miętowy dla alergika 158

strony. Wyrównać szpatułką tak aby boki i wierzch były równe. Schłodzić w lodówce 5 godzin, tak żeby tort w dotyku był zimny. Lukier plastyczny (można przygotować do 2 tygodni wcześniej i przechowywać szczelnie zawinięty folią): 785 cukru pudru (ja użyłam firmy Diamant z Biedronki) koniecznie przesiany 70 ml wrzątku 1 łyżka żelatyny 80 lub 85 gr glukozy We wrzątku rozpuścić(...)szklanki wrzątku, ostudzone do temp. pokojowej 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny dopełniony wodą (tak żeby wyszło 1/4 szklanki) lub 1/4 szklanki cytrynówki 230 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki * 3 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli kilka kropel aromatu 785 cukru pudru (ja użyłam firmy Diamant z Biedronki) koniecznie przesiany 70 ml wrzątku 1 łyżka

moj przepis na
Domek z piernika 439

pewno nie było to trudne !!! Składniki (3 domki): 600 g mąki pszennej + do podsypywania 300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki zmiękną szybciej, niż z prawdziwym) 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20-30 g przyprawy do piernika  2 łyżki kakao lukier/czekolada/kolorowe posypki/koraliki cukrowe Przygotowanie: Miód i masło rozpuścić w garczku, przestudzić(...)Studzić na kratce. Następnie skleić domek za pomocą karmelu (rozpuścić cukier na patelni i moczyć w nim krawędzie elementów) lub lukru. Lukier: 1 białko 200 g cukru Przygotowanie: Białko ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać. I gotowe!! SZABLON DOMKÓW DO POBRANIA

Malinowo w kuchni
Rogale "marcińskie" 212

było aż tyle lukru i posypki..ale mimo to były pyszne...Jestem ciekawe jakie rogale piekły inne osoby..którym od razu dziękuję za wspólne pieczenie.. Składniki na ok. 16 sztuk: 3 1/2 szkl. mąki 3 jajka 1/4 kostki masła 2 łyżki cukru 4 dag drożdży ok. 1/2 szkl.letniego mleka Masa: 1 1/2 szkl. cukru pudru [ dałam mniej

Moje domowe kucharzenie
orzechowe ciasto ucierane ze śliwkami... 106

margaryna 15 dag, orzechy laskowe mielone 200 gram, mąka krupczatka 1 szklanka, mąka tortowa 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, śliwki 50 dag, lukier biały - w opisie, orzechy włoskie - ile potrzeba jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem na "kogel-mogel" z 5 minut na dużych obrotach do masy wsypać orzechy laskowe zmielone i połączyć składniki wsypać mąkę krupczatkę(...)piec w nagrzanym poiekarniku na 200 C około 45-50 do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy dobrze wystudzone-zimne odpowiednią ilość pudru cukru wymieszać ze śmietaną gęstą i sokiem z cytryny, utrzeć na dość rzadki lukier, polać nim ciasto na talerzu i ozdobić orzechami włoskimi - ciasto jest wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szpinakowe muffinki z limonkowym serkiem 148

pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * ekstrakt z wanilii- 1 łyżeczka (ew. aromat waniliowy) Serek: * gęsty serek śmietankowy- 100 g** * jajko- 1 szt. * cukier puder- 2 łyżki * sok z limonki- 2 łyżeczki * starta skórka z limonki- 1 łyżeczka Ewentualnie dodatkowo: * lukier Przygotowanie: Szpinak odmrozić, bardzo dobrze odsączyć z wody (inaczej wyjdzie Nam zakalec) i zmiksować na gładko- w blenderze- wraz z dodatkiem

Kraina Miodem Płynąca
Muffinki z makiem i lukrem pomarańczowym 124

trzcinowego 3 łyżki maku 5 łyżek oleju 200 ml mleka 1 duże jajko skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy lukier: skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1,5 pomarańczy ok. 140 g cukru pudru Wykonanie: W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i mak. W drugiej misce wymieszać resztę składników: olej(...)musi być dokładnie wymieszane. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości. Piec w temperaturze 180 o C przez 15 - 20 minut aż muffinki się zarumienią. Przygotować lukier: Do cukru stopniowo dodawać sok z pomarańczy dokładnie mieszając. Gdy konsystencja lukru jest odpowiednia dodać skórkę z pomarańczy. Ciepłe muffinki polać lukrem

Mama Gotuje
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 293

waniliowego- 100-150g rodzynek (u mnie jumbo gold)- 70g mielonych migdałów- szczypta soli- aromat cytrynowy (ja pominęłam)Lukier:- kilka łyżeczek pudru trzcinowego- kilka kropli aromatu np.cytrynowy lub migdałowy (ja dodałam mielona skórką cytrynową)- kilka łyżeczek kremówkiDrożdże wymieszać w kubeczku z cukrem trzcinowym i letnią kremówką, zostawić do wyrośnięcia. Do miski z mąką wsypać ksylitol, szczyptę soli, ksylitol waniliowy, dodać

Smaczne Zdrowe
Szybkie szpinakowe muffinki 153

przez 25-30 minut. Zawsze sprawdzamy drewnianym patyczkiem stan upieczenia, musi być po wyciągnięciu suchy. Dekoracja to już sprawa osobista, można polać lukrem, udekorować śmietaną lub serkiem. Lub jak ja, do serka waniliowego dodać cukier puder do smaku i odrobinę barwnika spożywczego. Ozdobić połówką ciasteczka oreo, dodatkowo oczka z płatków jadalnych i gotowe. Ta dekoracja specjalnie dla dzieciaczków

Kuchnia Pokoleń
wielkanocne ciasteczka 150

lodówki i schłodzić. Zimne ciasto rozwałkować i foremkami wycinać ciasteczka. Piec w 200*C kilka minut aż się zrumienią. Wystudzić. Białko utrzeć z cukrem pudrem i wódką. Podzielić na kilka miseczek i zawartość każdej zabarwić barwnikiem. Lukier przełożyć wo worka cukierniczego i najpierw obrysować nim kontury ciastek. Następnie pędzelkiem wypełnić resztę. Odstawić ciastka żeby lukier zastygł a dopiero wtedy rysować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pączki portugalskie 140

alternatywa dla naszych ciężkich, drożdżowych, tradycyjnych pączków. Ciasto przypomina bardziej znane oponki (pączki wiedeńskie), ale smażymy je w innej formie i nie polewamy lukrem , a podajemy z syropem pomarańczowym. U mnie też w wersji z cukrem pudrem.  Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejsze święto polecam lekkie (a co ważniejsze szybkie w wykonaniu) pączusie portugalskie. PĄCZKI PORTUGALSKIE Składniki: ciasto

Bon appetit mon amie
Babka Wielkanocna! 189

formy, - odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut - wstawiamy do nagrzanego pieca na 50 -60 minut w temp. 190 stopni C Lukier: - 1 białko - 5 kropel olejku migdałowego - 1 łyżeczka śmietanki - 3/4 szklanki cukru pudru Smacznego

SMYKWKUCHNI
Ciasto Cytrynowe z Lukrem Mandarynkowym 170

piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 40 minut do zezłocenia i tzw.suchego patyczka. Wystudzone ciasto wyłożyłam na tacę. Polałam lukrem mandarynkowym. Lukier mandarynkowy: sok i skórka otarta z 1 mandarynki 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru Składniki umieściłam w małej miseczce i utarłam grzbietem łyżki. Ja użyłam więcej cukru pudru, gdyż mandarynkę miałam dość sporą. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą 164

łyżki cukru pudru Dodatkowo: ·       mała puszka masy kajmakowej ·       2 łyżki mleka ·       70 g śliwek suszonych ·       kieliszek wódki ·       powidła śliwkowe ·       lukier kolorowy lub polewa czekoladowa(...)płatki migdałów   Przygotowanie: Śliwki suszone kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski i zalewamy wódką. Przesiać mąkę. Połączyć ją z cukrami i mączką migdałową. Przełożyć mąkę na blat. Dodać żółtka i pokrojone w kostkę masło. Nożem połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto. Ciasta zagniatać jak najkrócej. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około godzinę. Formę

Mania Gotowania
Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą 104

delikatnym posmakiem pomarańczowej Fanty polane pomarańczowym lukrem i posypane skórką pomarańczową :) Składniki: Muffinki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 75 g orzechów włoskich 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 125 g masła 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 szklanki Fanty pomarańczowej Wierzch: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka Fanty pomarańczowej skórka starta z 1 pomarańczy(...)minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy.  2. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej cienką warstwę skórki. Cukier puder ucieramy na gładko z 1 łyżką Fanty (w razie potrzeby można dolać odrobinę). Muffinki polewamy pomarańczowym lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach

Proponowane wyszukiwania