żółtka - 100g cukru - 800g mleka - 1 łyżka cukru waniliowego - ekstrakt waniliowy 3) masa śmietanowa: - 350g śmietany kremówki (u mnie 30%) - 350g mascarpone - 3 łyżki pudru - 5g żelatyny +30ml wody 4) 150g dżemu truskawkowego 5) ok.150g herbatników maślanych 6) lukier: - 100g pudru (u mnie trzcinowy) - 50g kremówki - kilka kropli(...)swoje ciasto po wystudzeniu (skurczyło się dość sporo) przełożyłam do mniejszej formy wyłożonej dokładnie papierem do pieczenia (boki również). Warstwa budyniowa: W garnku umieszczamy masło, ok.600g mleka oraz cukier zwykły i waniliowy i zagotowujemy. W innym naczyniu mieszamy 200g mleka z żółtkami oraz proszkiem budyniowym i ekstraktem waniliowym. Następnie wlewamy do gotującego się mleka. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia
Smaczne Zdrowepierniczków posypałam przed pieczeniem karmelem z wanilią w młynku, pachną po upieczeniu i błyszczą. Piernikowe serca z lukrem są najlepsze do chrupania w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg) 4 pełne łyżki miodu lipowego 1 szklanka cukru pudru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem 1 jajko 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3 łyżeczki(...)wanilia w młynku Kotanyi Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcieszyć się ich smakiem 🎄 Około 60 szt. (małe foremki, około 4cmx4cm): * mąka pszenna- 300 g * miękkie masło- 200 g * cukier puder- 120 g * żółtko- 1 szt. * kwaśna śmietana- 1 łyżka * przyprawa korzenna- 2 płaskie łyżeczki Opcjonalnie do ozdoby: * polewa czekoladowa * lukier * kandyzowana skórka z pomarańczy lub kolorowa posypka W malakserze umieścić wszystkie składniki na ciasteczka i połączyć w jednolite ciasto
Kraina Miodem PłynącaStruclę pieczemy w tej temperaturze przez 45-50 minut. W tym czasie do miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy gorącą wodę i ucieramy na jednolitą masę. Wyjmujemy struclę z piekarnika lekko studzimy i polewamy jej wierzch lukrem Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu
Miód i pieprzprzygotować podwieczorek dla solenizanta. Był na tym podwieczorku torcik z kremem i trzema świeczkami, z wypisanym na wierzchu różowym lukrem imieniem i... - Ach, prawda, przypominam sobie - powiedział Krzyś. Pralinki Bounty 200g wiórków kokosowych 100 ml kremówki (śmietanka 30%) 70g cukru pudru 70g masła 200g gorzkiej lub mlecznej czekolady Wiórki kokosowe wymieszać z przesianym przez sitko cukrem pudrem. W rondelku podgrzać
Przepysznik - BLW i nie tylkowięc kiedy podjąć to wyzwanie, jak nie teraz? :) Moje pączusie nie są tradycyjnymi dużymi pączkami nadzianymi marmoladą i oblanymi lukrem. Są małe i bez nadzienia, ale za to bardzo puszyste, z wyczuwalnym smakiem wanilii. Najlepsze zaraz po usmażeniu, obsypane cukrem pudrem. Znikają w tempie ekspresowym ;) Przepis rodzinny, od mojej Mamy, bardzo prosty w wykonaniu. Polecam wszystkim na Tłusty Czwartek :) Składniki
Zawsze głodna!przenieść na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Sklejanie domku: Do sklejenia chatki: 1 białko około 1,5 szklanki cukru pudru Cukier puder przesiać, utrzeć razem z białkiem łyżką lub drewnianą pałką (ja ucieram wszystko razem mikserem, końcówką do wyrabiania ciasta kruchego). Lukier powinien być bardzo gęsty, szybciej zastygnie i będzie mocniej trzymał sklejane elementy.Dobrze jest znaleźć sobie odpowiedniej wielkości podpórki
RAROSSAszklanki i będzie równie dobrze. 150 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 100 g cukru 2 żółtka skórka otarta z 2 cytryn Dodatkowo: 150 g cukru pudru sok z cytryny posiekane pistacje (mniej więcej 50 g) Masło wkładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu roztapiamy, lekko studzimy. Mąkę pszenną przesiewamy razem(...)papierem blaszce i pieczemy około 15-17 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Cukier puder przesiewamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, najlepiej robić to stopniowo i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja zużyłam mniej więcej połowę większej cytryny. Lukrem dekorujemy ciasteczka, od razu posypujemy posiekanymi pistacjami
Smaki Na Talerzulaskowych* garść moreli suszonychWykonanie: Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawą do piernika.W misie zmiksować olej z cukrem. Nie przerywając miksowania, dodawać kolejno po jednym jajku. Ucierać do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa jajeczna stanie się puszysta.Do masy jajecznej dodać mąkę z dodatkami oraz startą na tarce dynię. Na koniec wsypać orzechy(...)cukrem pudrem lub udekorować lukrem.LUKIER:* 1 białko* 3/4 szklanki cukru pudru* sok z cytrynyBiałko miksujemy z cukrem pudrem. Ja zrobiłam to na parze, by białko się ogrzało i było bezpieczne.Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy sok z cytryny - około 1 łyżki.Gotowym lukrem smarujemy placek dyniowym.Wierz dodatkowo dekorujemy startymi orzechami laskowymi. Smacznego
kolorowotorcikowodziyń b ō ły miynke, 12 a co to dopiyro bydzie na Wilijoł… 13 Co potrza? 1,5 kg m ō nki pszynny 250 g masła 75 dkg cukru 6 płaskich łyżeczek sody oczyszcz ō nyj 3 łyżeczki łoctu 14 3 opakowania prziprawy do piernik ō w (nojlepi niy tyj nojt ōńszyj) 0,5 kg miodu sztucznego ( Ō łma(...)spłynie i bydziecie mieć kans 40 ciarajstwa. 41 Mogecie tyż dodać do lukru kakao- to bajecie mieć ciymniyjszy. Mogecie tyż te pierniki sie czym na wiyrchu posuć 42 – kn ō cik ō ma 43 abo czym tam mołcie. Moja Teściowo dołwo na szkl ō nka cukru pudru jedne bi ō łko i to miksuje. Tyn luker je potyn taki
Chop w kuchnistandardowo pomagała mi córka. Składniki: 1 białko 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny barwniki spożywcze (najlepiej w żelu) Sposób wykonania: 1. Białko i cukier przekładamy do miski, miksujemy na wolnych obrotach ok 8-10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny (u mnie 1 łyżeczka soku, bo chciałam by lukier wyszedł mi średnio gęsty), znów dokładnie zmiksować. Dodatek soku
Kuchnia domowa Aniozdabiając dowolnie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy ok. 20 minut do złotego koloru. Cukier puder wymieszać z sokiem z 1/2 cytryny, dokładnie wymieszać. Wystudzony kruchy spód smarujemy dżemem i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Wierzch polewamy lukrem. Z rozpuszczonej czekolady robimy napis, gałązki i dekorujemy orzechami
magiczna kuchnia KasiJabłecznik na miękkim cieście z dodatkiem mielonego twarogu, polany aromatycznym, malinowym lukrem. Jabłecznik wybornie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych :) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g twarogu zmielonego 2 żółtka 5 dużych jabłek POLEWA: 1/2 szklanki malin 1 łyżka wody 1/2 szklanki
https:KKuchniaMniamStruclę pieczemy w tej temperaturze przez 30-35 minut. W tym czasie do miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy gorącą wodę i ucieramy na jednolitą lukrową masę. Wyjmujemy struclę z piekarnika lekko studzimy i polewamy jej wierzch lukrem Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu
Miód i pieprz