lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:211/284)

Lukier ozdobny. 140

masła 500g cukru pudru 2 łyżki mleka Przygotowanie: Masło o temperaturze pokojowej kręcimy na biały krem. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy około 3 minut. Kiedy masa bedzie idealnie gładka dodajemy mleko i miksujemy jeszcze ok. 1 minuty. Jeżeli chcemy, lukier możemy zabarwić na dowolny ulubiony kolor

Kuchnia Łukasza
Kakałko z piankowymi bałwankami 98

kardamonu. Gotowe kakao podawaj z  piankami  marshmallows. Piankowe bałwanki Do dwóch niedużych miseczek nasyp cukier puder. Do jednej dodaj szczyptę kurkumy, a do drugiej szczyptę węgla aktywnego (możesz również użyć barwników). Wlej wrzątek i wymieszaj, aż powstanie gładki i gęsty lukier. W razie potrzeby dolej więcej wody lub wsyp cukru. Pianki marshmallows  przekrój na pół i udekoruj

Food Square
Proste ciasteczka czekoladowe 218

bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą

Ciastkozercy
MIELONY KSYLITOL 131

idealnie sprawdza się do mielenia cukru trzcinowego ( teraz już nie mielę , bo od niedawna jest już dostępny puder trzcinowy ) oraz ksylitolu. Koszt takiego młynka jest naprawdę niewielki , mój kosztował niecałe 30 zł. A super sobie radzi z mieleniem cukru brzozowego. Co prawda lukru się z niego nie zrobi ( trzeba do tego używać żelatyny- a to już troszkę skomplikowana sprawa

Smaczne Zdrowe
Gwiazdki cynamonowe. Zimtsterne. 180

jajek 150 g cukru pudru (+ dodatkowy do podsypywania) 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Białka ubić mikserem na dużych obrotach na sztywną pianę. Dodawać cukier małymi porcjami do uzyskania gęstej i gładkiej masy. 2 łyżki odłożyć na później (na lukier). Dodać do masy cukier waniliowy, cynamon, skórkę cytrynową(...)dodać więcej mielonych migdałów i jeszcze schłodzić.  Oprószyć powierzchnię roboczą cukrem pudrem i rozwałkować na nim ciasto do grubości około 0.5 - 1 cm. Wyciąć gwiazdki za pomocą foremki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do odłożonego białka dodać sok z cytryny i wymieszać. Pokryć lukrem wszystkie gwiazdki za pomocą delikatnego pędzelka lub łyżeczki. Wstawić do zimnego piekarnika

zadanie-gotowanie
Babeczki cytrynowe 122

Winiary (60 g), 50 ml mleka 2% tłuszczu, szczypta soli, ponadto : np. lukier gotowy żółty, koraliki dekoracyjne, listki z gorzkiej czekolady (listki mięty do ich zrobienia). Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Suche składniki: Mąkę mieszamy z budyniem i z proszkiem do pieczenia. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na kogel mogel, dolewamy olej i nadal miksujemy. Dodajemy otartą skórkę z całej(...)ciasto), wypełniamy nim babeczki, do połowy ich wysokości. Babeczki pieczemy ok. 20 min, na poziomie 2, od dołu. Przed wyjęciem robimy test długą wykałaczką. Babeczki pozostawiamy do przestygnięcia, ozdabiamy lukrem i dowolnymi dodatkami. Listki czekoladowe: Ok. 3-4 kostki gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Listki świeżej mięty lub melisy,  maczamy w czekoladzie,  tylko z jednej

Moniki Smakołyki
Mazurek "jajo" z kajmakiem 208

   Mazurki Wielkanocne wypieka się w różnych kształtach. Zarówno kwadratowe jak i prostokątne, okrągłe czy owalne, przypominające jajko wyglądają dobrze. Wszystko zależy od nas, naszych

kolorowotorcikowo
Pierniczki z witrażykami 115

kolorowe cukierki – popularne landrynki, które po rozpuszczeniu tworzą kolorowe witraże. Będą wyglądały jeszcze piękniej, jeśli własnoręcznie ozdobimy je lukrem. Pierniczki z witrażykami: 3 pełne szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 żółtko 100 g masła ½ szklanki cukru pudru ½ szklanki miodu 2 czubate łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i ½ łyżki kakao landrynki Do garnuszka wkładamy masło(...)dodajemy miód i cukier puder. Roztapiamy na małym ogniu i studzimy. W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek, kakao oraz przyprawę do piernika. Wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy żółtko i zagniatamy hakiem miksera, drewnianą łyżką lub ręcznie jednolite ciasto (powinno być lekko kleiste). Dzielimy na 3 części i wkładamy na 20-30 minut do lodówki. Na blacie podsypanym mąką wałkujemy

Poezja smaku
Ciastka dinozaury (bardzo kruche) 149

słodko. Tym razem upiekliśmy bardzo kruche ciasteczka, które dodatkowo zostały pokryte lukrem. Ciastka są bardzo dobre również bez lukru, ale wiecie. To już nie to samo. :) Składniki na pełny talerz: 400 g mąki 200 g masła 120g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem i szczyptą soli do otrzymania drobnej(...)układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C przez ok. 10-12 minut w zależności od wielkości ciastek. Ciastka wystudzić na kratce, a następnie polukrować. Użyłam lukru z tego przepisu - klik . Gęstszego do konturów, a rzadszego do wypełnienia. Smacznego

Pełny talerz
Ciastka dinozaury (bardzo kruche) 179

słodko. Tym razem upiekliśmy bardzo kruche ciasteczka, które dodatkowo zostały pokryte lukrem. Ciastka są bardzo dobre również bez lukru, ale wiecie. To już nie to samo. :) Składniki na pełny talerz: 400 g mąki 200 g masła 120g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem i szczyptą soli do otrzymania drobnej(...)układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C przez ok. 10-12 minut w zależności od wielkości ciastek. Ciastka wystudzić na kratce, a następnie polukrować. Użyłam lukru z tego przepisu - klik . Gęstszego do konturów, a rzadszego do wypełnienia. Smacznego

Pełny talerz
Majonezowe babeczki w cytrynowym lukrze 154

wyciągnięciu z piekarnika odczekaj kilka minut, a następnie wyjmij delikatnie babeczki z foremek. Odstaw do wystygnięcia. Do wysokiego naczynia wsyp cukier puder, wlej 3 łyżki soku z cytryny i mieszaj mikserem przez 2-3 minuty. Gęstość lukru kontroluj poprzez dolewanie kolejnych porcji soku cytrynowego. Z zimnych babeczek zetnij nożem wyrośnięty czubek tak, aby po odwróceniu nie przewracały się. Babeczki dekoruj

Delicious Place
Markizy piernikowe 176

pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję kaszę mannę. Ucieram. 4. Połowę ciasteczek smaruję masą i sklejam z ciasteczkami bez masy. 5. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Przygotowane markizy zanurzam z jednej strony w lukrze. Odstawiam do stwardnięcia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cynamonowe ludziki 144

idealny dodatek do kawy, bądź kakao w mroźne, zimowe dni. Składniki: 200 g mąki 120 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: lukier, polewa czekoladowa, itd. Przygotowanie: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce minimum 1 godz. Po schłodzeniu wałkować na grubość

My sweet a life
Szczęście w nieszczęściu i duńskie ciasteczka z kardamonem 202

ciasta, następnie spłaszczyć dłonią. Piec w 190 st. C. przez 12-15 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Przestudzić. Cukier puder przesiać, wymieszać z kardamonem. Dodać sok z cytryny, a następnie po trochu wlewać wodę. Lukier powinien być średnio gęsty. Posmarować lukrem paski ciasta, a następnie - jeszcze ciepłe - pokroić ostrym nożem po skosie na ciasteczka.7 Gdy lukier całkowicie zastygnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania