mieszając łyżką. Odstawiamy z ognia i dodajemy drożdże i ponownie mieszamy do momentu powstania jednolitej konsystencji. 2. Do sporej miski wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przyprawą. Wbijamy dwa jajka i wlewamy zawartość garnka. Zagniatamy ciasto dość długo. Po otrzymaniu gładkiego i elastycznego ciasta odkładamy je gdzieś na bok przykrywając szklanym naczyniem (np. miską(...)Wycinamy pożądany kształt ciasteczek foremką i układamy ciasto na blachę. Możemy posmarować białkiem jajka, lecz nie jest to konieczne gdy mamy w planach ich dekorowanie (np. lukrem). Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut. UWAGA!!! Pilnuj czasu, pierwsza partia wyszła mi niestety spalona. Im dłużej w piekarniku, pierniczki wychodzą twardsze. Powtarzamy powyższy punkt
Gotuj Z MuzykąCiasto gotowe. Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem, na nią wykładamy ciasto, zdejmujemy papier a ciasto razem ze ściereczka zwijamy w rulon.Odkładamy do wystygnięcia. Sparzony mak przesypujemy na sito, przelewamy wrzątkiem i odsączamy.Mielimy przez drobne sito. W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, aromat a następnie dodajemy mak, bułkę tartąi jajka(...)minut. Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową. Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę. Roladę polewamy lukrem lub czekoladą. Dekorujemy według uznania. Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa.Smacznego
Maminek kulinarnyprezentują się na talerzu, doskonale będą się również nadawać na prezent połączone kawałkiem przewleczonej przez dziurki kolorowej nitki, albo dla lepszego efektu nitką zrobioną z plastycznego, kolorowego cienko zrolowanego lukru. A gdy zapakujemy ciasteczka w celofan- satysfakcja obdarowanego będzie gwarantowana :)Takie ciasteczkowe guziki będą piec uczestnicy warsztatów w ramach Akademii Smaku, które poprowadzę, nazwa „Super babki i fajne ciacha(...)orzechowe serca one też doskonale nadadzą się na prezent. Kto się skusi na takie ciasteczka guziki i upiecze je razem ze mną? 180 g miękkiego masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka balsamicznego kremu cytrynowego lub sok z cytryny 1 1/3 szklanki mąki szczypta soli Przygotowanie: Masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy żółtko oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękawy. SKŁADNIKI 200 g margaryny, 3/4 szkl. cukru pudru, 3 jajka, 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cytryna WYKONANIE Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy z cytryny sok. Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku oraz 3 łyżki soku z cytryny(...)startą skórkę. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto przekładamy do keksówki, pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą albo lukrem
słodki bratekPrzepis jest w naszym posiadaniu już od wielu lat - i przynosi przesmaczne rezultaty - a więc zapraszam do wypróbowania. Smacznego! Składniki: 1/4 szkl. miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szkl. cukru pudru 1 jajko 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Miód rozpuszczamy z masłem, dodajemy do reszty składników(...)pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Należy uważać, aby nie piec zbyt długo, bo pierniczki będą miały posmak goryczy. Po wystudzeniu pierniczków należy ozdobić je lukrem. PS. Po upieczeniu pierniczki są mięciutkie, potem twardnieją, by znów stać się miękkie dzięki wilgoci z powietrza. Przechowujemy je w szczelnym pojemniku. Jeszcze w klimacie świąt, zapraszam do obejrzenia filmiku
psgotujemypłatków migdałów- 4 łyżki surowej kaszy jaglanej- 4 łyżki mielonych migdałów- 5 jajek- kilka kropli aromatu migdałowgo- 150g ksylitolu- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:- 3-4 łyżeczki pudru trzcinowego- kilka kropli aromatu migdałowego- trochę słodkiej kremówki- rozdrobnione migdały do posypaniaW misie miksera zagnieść kruche ciasto (przy użyciu haka) lub zagnieść energicznie ręcznie. Otrzymane kruche ciasto podzielić(...)następnie okrawamy delikatnie boki i zdejmujemy obejmę. Przekładamy ciasto na talerz i pozostawiamy do schłodzenia.Ja polukrowałam delikatnie wierzch ciasta migdałowym lukrem trzcinowym i posypałam rozdrobnionymi migdałami (to dopełniło całości).Wszystko razem dało niesamowicie pyszny smak.Do miseczki z pudrem trzcinowym dodać kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dolewać delikatnie kremówkę, do porządanej konsystencji. Puder trzcinowy ropuszcza się troszkę trudniej niż
Smaczne Zdrowekwaśnej śmietany 1/4 szklanki cukru pudru (50 g) szczypta soli 2 żółtka nadzienie około 0,4 kg masy makowej z bakaliami (np. z TEGO przepisu ) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej wody Składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić(...)najszerszy bok nałożyć czubatą łyżeczkę masy makowej. Uformować rogaliki. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Piec około 20-25 minut w 195ºC (do zarumienienia). Na sam koniec, rogaliki polać lukrem (najlepiej przygotować gęsty lukier). Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćSKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka Mąką z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i elastyczne - może się trochę kleić, ale nie dodawaj mąki. Ciasto uformuj(...)czasie rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wykrawaj ciasteczka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut - do złotego koloru. Ostudzone ciasteczka udekoruj kolorowym lukrem
Kuchnia bezglutenowamąki pszennej 400 gram miodu 300 gram masła 400 gram cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 20 gram sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Miód i masło podgrzewamy na tyle ,by się obydwa składniki rozpuściły i studzimy.Mąkę mieszamy z sodą,przyprawą do piernika oraz cukrem pudrem.Wlewamy miód z masłem,rozbełtane jajko z żółtkiem i zagniatamy gładkie(...)łkujemy na grubość pół centymetra .Wykrawamy za pomocą foremek o różnych kształtach.Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki możemy polukrować lukrem
Bajeczna Kuchniakilka rodzajów. Do jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym a ostatnią część umoczyłam w polewie i kokosie. Ciasteczka na drugi dzień po upieczeniu były tak delikatne, że rozpływały się w ustach. Ciasto trochę źle mi się(...)przepis na ciasto podstawowe, z dodatkami możecie kombinować dowolnie. Składniki: 500 g mąki + do podyspania 250 g masła 50 g smalcu 1 jajko 2 żółtka 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Żółtka i jajko utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść na gładkie ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyrabiamy kolejne 10 min Miskę z ciastem przykrywamy mokrą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę – półtorej. W tym czasie robimy kruszonkę. W misce mieszamy mąkę, cukier. Zimne masło kroimy w kostki i dodajemy do mąki. Następnie dłonią mieszamy składniki, rozdrabniając masło i łącząc wszystkie składniki, wstawiamy kruszonkę do lodówki Formę do ciasta smarujemy masłem i oprószamy(...)ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 – 190* C. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 35 – 45 min. Przestudzone ciasto można dodatkowo posypać pudrem lub polać lukrem – wersja de luxe! . Ciasto nie jest zbyt słodkie
Proste PotrawyBabki majonezowe obok serników to nasze ulubione wielkanocne wypieki, są smaczne, lekkie, puszyste i wilgotne. Polecałam już dwa przepisy na babki majonezowe: babka jasna z cytrynowym lukrem i babka kakaowa z polewą czekoladową . A dzisiaj na blogu ekspresowy przepis na babkę marmurkową, którą wykorzystujemy do święconki, gdyż pieczona jest w małych foremkach na babeczki. Babki mini są również ozdobą wielkanocnego(...)razem z pieczeniem. Babeczka marmurkowa. Babeczka do święconki . (3 sztuki): składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 kopiaste łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder i żółty cukier dekoracyjny Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z włączonym termoobiegiem. Jeśli nie mamy funkcji termo obiegu to włączamy piekarnik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: Ciasto: 1/2 szklanki miodu, 10 łyżek miękkiego masła - kostka 200g 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody, 1 łyżka kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Powycinać pierniki.Słomką powycinać małe otwory - jeden otwór musi być na górze każdego piernika(...)piec w rozgrzanym piekarniku 180stopni ok.10minut. Jeżeli pierniki są cienkie piec ok.7-8min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pudełku (metalowym lub plastikowym). Pierniki można udekorować lukrem i różnymi cukiereczkami do dekoracji według własnego gustu. Aby powiesić pierniki na choinkę należy do każdej dziurki w piernikach dać sznurek lub nitkę
W kuchni u Monikizimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule to małe umilacze do kawy, herbaty, czy dla niespodziewanych gości. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Aromatyczne, delikatne i mięciutkie wewnątrz, z chrupiącą skórką. Bardzo proste i szybkie(...)będzie za mało. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony na blogu Zjem to! Polecam też inne smażone umilacze znajdujące się na blogu: Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki
mojewypiekiinietylkozimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule to małe umilacze do kawy, herbaty, czy dla niespodziewanych gości. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Aromatyczne, delikatne i mięciutkie wewnątrz, z chrupiącą skórką. Bardzo proste i szybkie(...)będzie za mało. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony na blogu Zjem to! Polecam też inne smażone umilacze znajdujące się na blogu: Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki
mojewypiekiinietylko