lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:238/284)

Sernik z makiem 141

waniliową i dodawać po łyżce masy serowej. Cały czas mieszać. Masa powinna być gładka i lśniąca. Białka ubić na sztywną pianę. jak już białka są sztywne dodać po łyżce cukru pudru. Wymieszać. Białka dodać do masy serowej i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Masa makowa – do masy makowej dodać żółtka i bakalie. Nawet jak masa jest z bakaliami(...)góry lekko przyrumienione i delikatnie popękane. Ciasto po upieczeniu zostawić na 15 minut w otwartym piekarniku, ale już musi być wyłączony. Jak ciasto jest już zimne polać lukrem. Ciasto pycha polecam

Kuchnia Pokoleń
Pierniczki z czekoladą 180

się z Wami podzielić przepisem. Upiekłam je z myślą o wspólnym dekorowaniu - te pierniczki nadają się do tego idealnie, bo wychodzą gładkie i równe. Świetnie rozprowadza się po nich lukier. Z tych, które zostały, przygotowałam dwa poświąteczne desery. Obłędne! Jeśli macie gdzieś zachomikowane jakiekolwiek pierniczki, koniecznie przetrzymajcie je w ukryciu jeszcze kilka dni. W następnym poście bowiem podam przepis(...)Przepis od niezawodnej Doroty.Czekoladowe pierniczkiSkładniki:(na 110-120 sztuk)570 g mąki orkiszowej65 g kakao75 g cukru pudru3/4 łyżeczki sody oczyszczonej2,5 łyżki przyprawy do piernika180 g masła280 g melasy55 g ciemnej czekolady (70%)skórka otarta z 1 pomarańczy1 jajkoMąkę, kakao i cukier puder przesiać do dużej miski. Dodać sodę i przyprawę do piernika, wymieszać.Masło i melasę umieścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepis na idealnie wypieczoną babkę 132

jednym jajku bądź żółtku. W osobnym naczyniu należy ubijać białka. By piana z białek była idealna, białka powinnyśmy lekko schłodzić w lodówce, Białka można też ubijać z dodatkiem cukru pudru. Ważne aby białka łączyć ostrożnie i delikatnie, za pomocą łopatki, łyżki drewnianej. Unikać łączenia białek z ciastem mikserem, wtedy białka tracą napowietrzenie. Partiami: Mąkę należy przesiewać przez sito wymieszane razem(...)trakcie pieczenia się ciasta ponieważ babki są wrażliwe na takie działania i może nam powstać zakalec Przepisy na babki, keksy: Piernikowy keks na konfiturze Piernikowy murzynek z kokosowym lukrem Babka zebra na coca-coli Herbaciana babka Babka Kawowo Bananaowa

W Moim Magicznym Domu
Mazurek orzechowy 164

pudru1 żółtko1 łyżka śmietany kwaśnejMasa orzechowa:2/3 szkl. mielonych orzechów (włoski lub laskowych, zamiennie - migdałów )1/4 szkl. cukru pudru2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%białko do posmarowania ciastaWykonanie:Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.Ciasto uformować w kulę, owinąć(...)kształtu prostokąta lub kwadratu.Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i podpiec w 200 stopniach C przez 5-7 minut.Przygotować masę orzechową.Mielone orzechy utrzeć z cukrem pudrem, dodając słodką śmietankę. Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód mazurka.Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki, pokryć wierzch mazurka, tworząc rant oraz kratkę. Ciasto posmarować rozmąconym białkiemPiec w 180 stopniach

kolorowotorcikowo
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 205

świeżych drożdży- 150g cukru pudru- 150g masła- 150g rodzynek- 50ml rumu- 250ml mleka- szczypta soli250g mąki sparzyć wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy lekko przestygnie (nie będzie już parzyło), rozkruszyć w to drożdże i całość dokładnie wymieszać. Odstawić i pozwolić ciastu lekko się napuszyć. W misce ubić żółtka ze szczyptą soli i pudrem na puszystą masę. Dodać(...)Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku (bez termoobiegu tylko góra-dół) ok.45-50 minut. Gdy lekko przestygnie (po ok.10-15 minutach) wyjąć z formy . Najlepiej polukrować jeszcze letnią. U mnie lukrem z pudru trzcinowego z mieloną skórką cytrynową i kilkoma łyżeczkami kremówki. Posypana kruszonymi migdałami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Nadziewane pierniczki. 156

wyjątkowo smaczne. Mięciutkie za sprawą nadzienia, po prostu rozpływają się w ustach.  Składniki; 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej marmolada, dżem lub powidła do nadzienia(...)trudu się sklejają. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjąć, wystudzić na kratce. Udekorować lukrem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Jagodzianki 105

mąki ok. 1 litr jagód 1 żółtko + 1 łyżka oleju do smarowania jagodzianek 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka wrzącej wody lub mleka Sposób przygotowania: 1. Mleko nagrzać ( ma być ciepłe ale nie gorące ). 2. W mleku rozpuścić pokruszone drożdże i cukier. 3. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. 4. Do mleka wbić jajka, dodawać stopniowo mąkę mieszając ręką(...)papierem do pieczenia blachę, posmarować rozbełtanym żółtkiem z olejem. 9. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C do uzyskania złotego koloru. 10. Upieczone jagodzianki odstawić do wystygnięcia. Polać lukrem

A Ty Smakuj Mnie
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 226

następujące proporcje wagowe: jedna część cukru, dwie części tłuszczu i trzy części mąki.  Najlepszym tłuszczem do sporządzania ciasta kruchego jest masło. Można używać 1/2 masła i 1/2 mlecznej margaryny, albo 52/3 masła i 1/2 smalcu lub samą margarynę.  Żółtka dodaje się surowe lub ugotowane. Te ostatnie zwiększają kruchość ciasta.  Ilość cukru w dużej mierze zależy od upodobań(...)być go więcej niż 3/4 lub 1 szklanka na 2 szklanki mąki. W przeciwnym razie ciasto będzie za twarde i trudno będzie je wyjąć z formy. Cukier jest dodawany najczęściej w postaci cukru pudru. Przy wyrobie ciast słonych zamiast cukru dodaje się sól w ilości 2 dag na 1 kg mąki.  Do kruchego ciasta zazwyczaj używamy mąki pszennej., niemniej

Ciastka - domowe słodkości
beignets - pączki francuskie 185

domu dwóch zamiłowanych pączkożerców - niestety, każdy o innych preferencjach; Mała uwielbia pączki z ogromną ilością nadzienia, pokryte grubą warstwą lukru, A. lubi pączki zupełnie bez nadzienia (!). Z myślą o nim właśnie przygotowałam dziś drożdżowe pączki francuskie: mają formę puszystych, "pustych" poduszeczek. Z wierzchu, zwłaszcza na bokach, są nieco chrupiące, tam ciasto ułożyło się trochę warstwami, przypomina to troszkę listkujące się(...)drożdży 3/4 szkl ciepłego mleka łyżka cukru łyżka mąki ciasto właściwe: 3 i 1/2 szkl mąki pszennej łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli skórka otarta z cytryny 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szkl ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła łyżka mocnego alkoholu (zapobiegnie nasiąkaniu pączków tłuszczem) ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania ew. konfitura do podania Drożdże

6niebo
BABKA ŻÓŁTKOWA 169

przewidziałam, że aż tak wyrośnie... ale dało radę... Składniki: - 6 żółtek - 1 całe jajko - 250g miękkiego masła - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 360g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub typ700);  typ750-400g - 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek słodkiej śmietany (dałam po 3 łyżki kremówki i mleka) - skórka otarta(...)suchego patyczka, czas powinien być podobny. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy babkę z formy i odstawiamy do lekkiego odparowania. Ja jeszcze letnią babkę lukruję, wówczas nie wysycha. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego olejku migdałowego - słodka kremówka Do miski wsypujemy puder, dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i mieszając stopniowo dolewamy kremówkę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Mieszamy dokładnie

Smaczne Zdrowe
Cynamonowe ciasteczka na choinkę 114

cukru - najlepiej pudru, wówczas ciastka będą miały gładką powierzchnię proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki cukier waniliowy 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej otarta skórka z cytryny Sposób przygotowania: Mąkę i imbir przesiewam przez sito do miski, mieszam z proszkiem, z cukrem i przyprawami.  Dodaję miękkie(...)wycinam ciasteczka, dziurkuję  Układam na blasze w niewielkich odstępach  Piekę ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Jeśli starczy nam czasu to ozdobić lukrem :) mnie już nie starczyło

Proste Potrawy
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 137

moja jest bardzo intensywna, bez dodatku cukru i mąki) - 125 g masła (lub margaryny bezmlecznej) - 100g karobu lub innego słodkiego syropu (np. z agawy, klonowy, itp.) - 70g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1 jajko - szczypta soli + mąka gryczana do podsypywania Masło stopić w rondelku dodając do niego ksylitol i przyprawę piernikową. W misie miksera umieścić mąki i skrobię, wymieszane z sodą(...)uwaga: są bardzo kruche, jak to ciacha bezglutenowe, ale pyszne... :-) Można do nich przygotować lukier, ale można również zajadać i bez niego. U mnie lukier marcepanowy i posypka z orzechów i migdałów, oraz trochę czekolady, w końcu to Święta... ;-)  Polewa marcepanowa: Kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Mieszając dolewamy stopniowo kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Smaczne Zdrowe
Babka trójkolorowa 122

jajek* 1 i 1/2 cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/2 szklanki oleju* 1 kisiel brzoskwiniowy* 1 kisiel wiśniowy (i opcjonalnie nieco czerwonego barwnika)* 1 łyżka kakaoSposób wykonaniaMargarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, następnie dodawać kolejno 6 żółtek ciągle ucierając, dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej ucierać.Na koniec dodać(...)piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formach, a następnie wyjąć na kratkę do wystudzenia.Babki dowolnie udekorować np. lukrem, czekoladą...Babka najlepsza jest po 2-3 dniach od upieczenia

Mix smaku
BABKA MAŚLANO-CZEKOLADOWA Z MIGDAŁAMI, BEZ DODATKU CUKRU 373

typ750    lub 300g orkiszowej typ700, lub 300g tortowej - 8 dużych jaj - 300g masła - 50g mielonych migdałów - 200g ksylitolu lub cukru - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  (u mnie domowy, bezglutenowy ) - 1 łyżka kakao - 1 łyżka wody lub mleka W misie miksera utrzeć jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią(...)piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy babka jest dopieczona. Może się zdarzyć, że będzie gotowa już nawet po 45 minutach, wszystko zależy od piekarnika... Można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem lub polukrować, u mnie lukier z pudru trzcinowego, z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pierniczki Bożonarodzeniowe 163

pszennej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g  miodu płynnego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego goździki 4 zmielone 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo: galaretka niebieska 4 łyżki  galaretka czerwona 4 łyżki Po tyle samo cukru   mleko 4 łyżki   Wykonanie(...)minut Wyjmujemy i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy. Dekoracja: Galaretkę niebieską wsypujemy do młynka i tyle samo cukru, mielimy, przekładamy do miseczki. Dodajemy 1-2 łyżki mleka i mieszamy, wychodzi nam niebieski lukier, dekorujemy dowolnie.Czerwoną galaretkę wsypujemy do młynka i tyle samo cukru, mielimy i przekładamy do miseczki, dodajemy mleko i mieszamy , dekorujemy dowolnie

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania