ozdobiłam polewą z białej czekolady, ale możecie wykorzystać do niej klasyczny lukier lub po prostu cukier puder.Serdecznie polecam na świąteczny stół.Inspiracja Najsmaczniejsze.pl Babka majonezowa Składniki: 100 ml delikatnego majonezu 100 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 180 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie:Piekarnik(...)oprószamy tartą bułką.W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 55 minut.Gdy babka przestygnie wyjmujemy ją z formy i dekorujemy według uznania. Można ją oprószyć cukrem pudrem lub polukrować
Kulinarne przygody Gatityłyżka soku z cytryny - niecałe 1,5 płaskiej łyżeczki sody (dałam 7g) - owoce, u mnie morele (+/- 700g) Kruszonka: - 100g mąki orkiszowej typ750 - 30g oleju kokosowego - 30g ksylitolu (lub cukru) - 20g płatków migdałów (lub wiórków kokosowych) Z podanych składników zagniatamy dłońmi kruszonkę i odstawiamy. W misce wymieszać rózgą jajka, olej, sok z cytryny, dodać jogurt i dokładnie roztrzepać. Następnie dodajemy mąkę(...)pieczemy w tej temperaturze ok.45 minut (do suchego patyczka, sprawdzamy na środku ciasta). Po wyjęciu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Można także wcześniej przygotować lukier i delikatnie polukrować. Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - odrobina mleczka kokosowego (na początek 1 łyżeczka, później można dolać więcej) Smacznego
Smaczne Zdrowesiebie ciasta midowe, zyskuje na smaku z dnia na dzień. Masa jabłkowa każdego dnia lepiej przenika ciasto miodowe. Przepis odnaleziony w zeszłorocznej Kobiecie i Życiu. W oryginale z lukrem, ale nie bardzo mi on tu pasował. Za to do masy z jabłek, warto dodać sporo skórki pomarańczowej, dla nadania ciastu ciekawej nutki smakowej. Ja tradycyjnie do masy jabłkowej użyłam jabłek(...)tarce. Swoją drogą miałam tak słodkie jabłka, że do masy nie dodawałam już cukru. Jeśli użyjecie kwaskowych jabłek, to dodajcie cukru do smaku. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/11\/jablecznik1.jpg","recipeIngredient":["Ciasto\r","kostka mas\u0142a\r","130 g cukru pudru\r","2 jajka\r","3 szklanki m\u0105ki\r","3 \u0142y\u017cki miodu
Mieszam w Garnkubabeczki na Święta Wielkanocne, do święconki. Puszyste, delikatne, polane lukrem posmakują każdemu. Polecam. Składniki: 100 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 36% 0,5 łyżki soku z cytryny Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę ok. 10 minut mikserem na najwyższych(...)cytryny. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Napełniamy je ciastem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po ostudzeniu babeczki możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Pyszności Słodkościsłodycze w Halloween. Ciastka robią naprawdę spore wrażenie swoim wyglądem. Są pyszne, kruche, w smaku maślano-migdałowe. Składniki: 225 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 1łyżka cukru waniliowego Kilka kropel olejku migdałowego 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pół łyżeczki soli Około 60g całych migdałów (obranych ze skórki, przedzielonych(...)własne. Na każdym palcu zrobić nożem lekkie nacięcia w zgięciach, wcisnąć połówkę migdała, który ma imitować paznokieć. Piec 9-10 minut w 190stopniach. Efekt krwi, to zabarwiony barwnikiem spożywczym lukier
W garach u Gosiłyżeczki przyprawy korzennej do piernika (użyłam Skworcu ) * 4 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Miód przelać do garnka, dodać masło, przyprawę korzenną i cukier puder. Wszystko podgrzać do momentu, aż masło się rozpuści, dobrze wymieszać, wystudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, wbić jajko, wlać przestudzony płyn miodowy. Ciasto wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Przełożyć(...)przez 10 minut. Pierniki zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie, przestudzone stwardnieją. Pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Jeśli macie ochotę dekorować pierniki to polecam przepis na lukier królewski ( przepis tutaj
Zrób to smacznieGrudzień to zdecydowanie miesiąc pierniczków i korzennych ciasteczek. Uwielbiam ten czas, planujemy co możemy upiec, wyciągamy różne foremki, kolorowe ozdoby, perełki, lukry, posypki... Robimy domową przyprawę do piernika i po domu rozchodzi się cudowny zapach nadchodzących świat Bożego Narodzenia. Dekorację pierniczków i ciasteczek możemy zostawić na później, natomiast dobrze jest upiec je wcześniej, schować do metalowych pudełek(...)kremem czekoladowym Czas przygotowania: 6 godzin Składniki Ciasto: 125 g mąki pszennej 450 125 g mąki Pełne Ziarno Pszenna Lubella szczypta soli 3 łyżki płynnego miodu 70 g cukru pudru 1 jajko 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka przyprawy do piernika Krem czekoladowy: 100 g czekolady 100 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatitymleka - 150 g masła - 120 g cukru pudru - 10 żółtek - 70 g drożdży - 100 g rodzynek - 3 łyżki rumu - szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy połowę mąki, wkruszamy drożdże i wlewamy ciepłe, ale nie gorące mleko, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy resztę mąki(...)babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 C około 50 minut. Jeszcze ciepłą babkę wyciągamy z formy a gdy przestygnie polewamy lukrem
Zainspirowana w kuchniokoło 50 sztuk) 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jaja (L) 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopić 100 g miodu (płynnego) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół) . Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać a następnie wyrobić (ciasto może(...)około 8-10 minut . Odstawić do ostygnięcia na 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę, aby całkowicie ostygły. Ostudzone można dowolnie udekorować. Przechowywać w zamykanej puszce metalowej. Przepis na lukier znajdziecie tutaj . źródło: Na podstawie przepisu Dorotus („Moje Wypieki”) The post Szybkie pierniczki świąteczne appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaszklanki olej rzepakowy, 30 dag śliwki bez pestek mrożone-odmrożone lub świeże, kilkanaście truskawek mrożonych-odmrożonych lub świeże, 200 gram biszkopty, - lukier ile potrzeba śliwki odmrożone zmiksować w pojemniku blendera nie za drobno 4 żółtka, cukier, sok z cytryny utrzeć na kogel-mogel w robocie lub mikserem do masy dodać jogurt, budynie, olej, śliwki i wszystko dobrze zmiksować na koniec(...)masę piec w 200C około 45 minut i sernik zostawić na 5 minut z uchylonymi drzwiczkami sernik wyjąć i w blaszce zostawić do dobrego wystudzenia w odpowiedniej ilości cukier-puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać po wierzchu sernika sernik oszukaniec jest po prostu pysznie wniebowzięty..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 szklanka cukru pudru, 1,8 szklanki mąki, 180 g masła, 1 jajko, 1 żółtko, kilka kropli olejku waniliowego, szczypta soli, do dekoracji: 60 g czekolady deserowej, czerwone m&m's Przygotowanie: W mikserze montujemy hak do zagniatania ciasta i wsypujemy do miski wszystkie składniki: masło, mąkę, cukier, jajko, żółtko, olejek waniliowy i szczyptę soli(...)Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Gdy ciasteczka ostygną rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i napełniamy nią szprycę. Dekorujemy ciasteczka, m&m's przyklejamy czekoladą lub lukrem
Aga w kuchnimasę serową: 125 g sera białego 30 g masła 50 g cukru pudru 1 jajo 1 łyżka budyniu śmietankowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie: Żółtko miksujemy z masłem oraz cukrem pudrem, dodajemy ser biały oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy dalej na gładką masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki drewnianej łączymy z masą serową. Ciasto kruche(...)Osobno przez ok. 5-10 min. pieczemy „rączki” do koszyczków, które przed pieczeniem smarujemy białkiem. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia. dodatkowo: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady kwiatuszki z lukru kolorowe cukierki w kształcie jajeczek Formujemy koszyczki łącząc babeczki z uchwytami, miejsca łączenia smarujemy czekoladą, przytrzymujemy chwilę, aby czekolada zastygła. Miejsca łączenia babeczki i uchwytu zdobimy kwiatuszkami wykonanymi z lukru lub wg. upodobań
Domowy Smak Jedzeniamargaryny ( pół kostki) szklanka wody szklanka i 2 czubate łyżki mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jajka olej do smażenia cukier puder + woda na polewę Przygotowanie : Zagotuj szklankę wody z margaryną i wsyp do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj energicznie i dosyć szybko aż masa będzie jednolita i nie będzie(...)garnka z oliwą wkładaj po pączku papierem do góry i smaż obracając na złoty kolor. Gotowe pączki wykładaj na papier celem odsączenia z nadmiaru ew. oliwy. Moje pączki ozdobiłem lukrem i posypką cukierniczą. Rada : Do garnka z oliwą warto wrzucić gałkę muszkatołową w całości, ma ona na celu zapobiec nadmiernemu wchłanianiu tłuszczów przez smażone produkty
Mechanik w kuchnimakowa: - 250g mielonego, suchego maku - 250g (ml)wrzącej wody - 2 całe jajka - 1 żółtko - 62g masła - 150g powideł (u mnie domowe, bez dodatku cukru) - niecałe pół szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej - kilka kropli aromatu migdałowego - bakalie wedle uznania (ja daję 60g tartych migdałów i 40g rozdrobnionych orzechów laskowych) Mak zalać wrzącą wodą, zamieszać(...)pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.50 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Ja polewam swoje (po wystudzeniu) delikatnie lukrem marcepanowym i obsypuję rozdrobnionymi migdałami. Lukier marcepanowy: - 4-5 łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki W miseczce umieszczamy puder, dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i stopniowo dolewamy kremówkę
Smaczne ZdrowePiekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Skórkę pomarańczową zalewamy 0,5 szklanki mleka i podgrzewamy (np. w mikrofalówce) do około 50 stopni C, odstawiamy. Twaróg, dynię, cukier, olej, budyń, pozostałą szklankę mleka i jajka miksujemy na gładką puszystą masę. Po około 4-5 minutach dodajemy mleko ze skórką i jeszcze chwilę miksujemy. Wyjmujemy ciasto(...)przyrumienił. Upieczone ciasto studzimy w formie, a następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny (najlepiej całą noc). Przed podaniem oprószamy pudrem pomarańczowym , lub dekorujemy lukrem, polewą albo frużeliną z pomarańczy. Gotowe
Rozpustne gotowanie