lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:243/284)

MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 492

mąki pszennej- 50g drożdży- 200g kwaśnej śmietany ( u mnie 12%)- 250g masła ( w temp.pokojowej)- 2 żółtka- 1-2 łyżki cukru trzcinowego ( dałam 1/2)- szczypta soliW naczyniu rozkruszyć drożdże, dodać cukier trzcinowy , zalać letnią śmietaną i odstawić na kilka minut.Mąkę, sól i masło posiekać na stolnicy. Użyłam malaksera z hakiem. Następnie dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne(...)łyżeczka kartoflanki- szczypta drożdży- kilka kropli olejku migdałowego- 150-160g bakalii ( ja daję tylko mielone migdały i orzechy laskowe) można  dowolnie, np.skórka , rodzynki, orzechy, migdały+ dodatkowo: puder trzcinowy,kremówka i cięte migdały Mak mielony zalać wrzątkiem w ilości 0,5l wody na 0,5kg maku. Zamieszać i odstawić do przestygnięcia.Gdy używamy maku w całości trzeba

Smaczne Zdrowe
Pączki angielskie - oponki 340

rodzina lukru nie toleruje, podaję więc z aromatyzowanym cynamonem i pomarańczą cukrem. Zapisz i zapamiętaj na tłusty czwartek!  Składniki na ok 14-15 szt. Czas przygotowania: 2,5 h Rozczyn 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki Ciasto właściwe 2 szklanki mąki 3/4 szklanki letniego mleka 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki(...)Pączki smażymy na złoty kolor z obydwu stron, odkładamy na bibułę aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu 8. Jeszcze ciepłe lukrujemy lub obtaczamy w mieszance cukru, cynamonu i skórki pomarańczowej, jeśli chcemy użyć cukru pudru, dekorujemy zimne pączki 9. Najważniejszym etapem w przygotowaniu pączków jest moment smażenia, temperatura oleju nie może się wahać, przy zbyt wysokiej pączki spalą się

Słodki Kompromis
Rogale Marcińskie 875

łyżka mleka szklanka cukru pudru,  1 łyżeczka soku z cytryny,  odrobina gorącej wody 100 g blanszowanych, posiekanych migdałów Drożdże rozpuszczamy z łyżką cukru, a następnie mieszamy  z łyżką mąki i 1/2 szkl. letniego mleka, odstawiamy żeby zaczęły pracować ( u mnie trwało to niecałe 10 minut). Do miski wsypujemy mąkę, sól, pozostały cukier, cukier z wanilią i wlewamy(...)minut, a potem odsączamy na sitku. Orzechy, figi i migdały również parzymy, a migdały dodatkowo obieramy ze skórek. Następnie wszystko to mielimy dwukrotnie, dodajemy śmietanę, pokruszone biszkopty, skórkę pomarańczową, cukier i dokładnie mieszamy. Masa ma być gęsta, ale tak by można ją było rozsmarować (jeśli jest rzadka dodajemy więcej biszkoptów, jeśli bardzo gęsta odrobinę śmietany). Ciasto wyjmujemy pół godziny wcześniej

Cynamonowe szczęście
Tort dla małego mężczyzny. 177

lukru plastycznego zrobiłam dzień wcześniej tak samo jak jezioro i cyferkę 2. Upiekłam biszkopty dwa w blaszce o rozmiarze 37 cm / 24 cm Biszkopt  5 jajek   (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  Mąki wymieszać i przesiać.  Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier(...)jeśli są duże. Śmietanę z mascarpone ubić, dolewając słodkiego skondensowanego mleka na stabilny krem.  Krem maślano-waniliowy do posmarowania tortu z wierzchu. 1 i 1/2  szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 400 g miękkiego masła 50 ml alkoholu (użyłam ekstraktu waniliowego- laski wanilii kilka dni wcześniej włożyłam do butelki z czystą wódką) Wsypać cukier puder do garnka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa 170

lubi orzechowego farszu? Mało komu udaje się poprzestać tylko na jednym kawałku tego ciasta. Wierzch możecie udekorować zgodnie z własnym gustem, mniejszą lub większą ilością lukru lub po prostu cukrem waniliowym. W oryginale jest to przepis na Poticę orzechową, ale ja przecież nie mogę na Boże Narodzenie piec ciasta w kształcie baby;) Padło więc na wianuszek, ale następnym razem będzie(...)warkocze strucli. Oba końce strucli łączymy w kształt okręgu. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem. Pieczemy ok 1h w 190 stopniach. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem lub waniliowym i przykrywamy lnianą ściereczką do wystygnięcia. Możemy również polukrować. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/wianuszek-drozdzowy-z-nadzieniem-orzechowym/ BosowKuchni Artykuł Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem

Mieszam w Garnku
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 240

    Jeszcze jedna wersja uwielbianej przez nas baby drożdżowej Na bazie baby puchowej stworzyłam jej troszkę zdrowszą wersję. Mąkę pszenną zamieniłam na białą orkiszową

Smaczne Zdrowe
Nie wymagająco, ale z sercem 169

wanilii40 g cukru3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wodysos truskawkowo-balsamiczny:150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)30 g cukru pudru2 łyżeczki octu balsamicznegoŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka. Kremówkę z mlekiem wlać do garnka, wsypać cukier, dodać ziarenka i laskę wanilii. Całość zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Zostawić do całkowitego ostudzenia(...)Wyjąć laskę wanilii, masę przelać do silikonowych foremek. Wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny. Truskawki (mrożone rozmrozić na papierowym ręczniku) zmiksować blenderem na gładką masę z cukrem pudrem i octem balsamicznym.Delikatnie wyjąć desery z foremek na talerze, udekorować sosem.Smacznego!Mam nadzieję, że nikt nie poczuł się urażony - wyraziłam bowiem tylko moje zdanie. Nikt nie musi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki pieczone 355

wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Masło kroimy na kawałki i tak ocieplamy.Ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem.Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką(...)pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut.Polukrować , posypać cukrem pudrem itp.Ciasto można też zagnieść wieczorem, wstawić do lodówki na całą noc, a rano upiec pączki. W tym celu wyrobione ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą

Moje domowe kucharzenie
Nakrapiane babeczki (jajeczka) 212

Proste ciasto, kilka dodatków, a efekt wspaniały. Dziś dzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na nakrapiane babeczki (jajeczka). Abyście mogli zobaczyć te cudowne kropeczki nie dodawałam polewy ani lukru. Moje nakrapiane babeczki przygotowałam w specjalnych foremkach w kształcie małych jajek, które możecie nabyć w sklepie PapilArt .Babeczki upiekłam w formie powitalno-świątecznego prezentu dla mojej koleżanki, która przyjechała(...)środkowy poziom). Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20-25 minut. Jeśli używamy innej formy (np. małej keksówki) czas pieczenia może być dłuższy. Babeczki podajemy same, oblane polewą, obsypane cukrem pudrem lub w towarzystwie kleksa bitej śmietany. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets 162

Wyłóż pączki w jednej warstwie i gdy będą już rumiane od spodu przewróć na drugą stronę. Gdy są gotowe wyjmij je na papierowe ręczniki. Przed podaniem posyp porządną warstwą cukru pudru. Smacznego! English version Mini blueberry beignets (50-60 mini beignets) Ingredients: 2 1/4 tsp instant yeast 3/4 cup warm water 1/4 cup sugar 1/2 tsp salt 1 egg, beaten(...)powdered sugar. Enjoy! Poniżej przypominam też moje inne karnawałowe słodkości: Pączki luksusowe Churros z sosem czekoladowo-kawowym   Pieczone pączki nadziewane jabłkami z syropem klonowym   Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym Oszukane mini doughnuts

karmelowy
Pyszne ciasto marchewkowe 186

Ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i ma bardzo pyszny smak. Wiele osób uważa, że przygotowania ciasta z marchewki jest niemożliwe, a wręcz ciasto takie będzie niejadalne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezy wegańskie – Aquafaba 187

krotnie i zacznie być widocznie sztywniejsza (prawie jak moment ‘soft peaks’ przy ubijaniu jaj). Wsypujemy po łyżce cukru, stele ubijając. Każdą kolejną łyżkę cukru dorzucamy do miksowanej masy po 2-3 minutach, gdy poprzednia zdąży się rozpuścić i utrwalić pianę. Po wykończeniu cukru, dalej ubijając, można do masy dodać kilka kropli barwnika spożywczego w proszku lub żelu i ekstrakt (waniliowy(...)strony w języku angielskim. Garść porad i mnóstwo informacji. SKŁADNIKI woda odlana z puszki ciecierzycy o wadze 400g– 150-160ml wody 200g białego cukru, jak najdrobniejszego – np. cukier do wypieków, ale nie cukru pudru kilka kropli ekstraktu opartego na alkoholu – waniliowy, migdałowy, cytrynowy, lawendowy cukier z prawdziwą wanilią albo nasiona z połowy laski wanilii opcjonalnie – barwnik spożywczy

Karo in the Kitchen
Rolada Huragan 229

opcję grzania góra – dół i obniżamy temperaturę do 170°C). Kakao dokładnie mieszamy z 2 łyżkami zimnego mleka – odstawiamy. D0 miski przesiewamy: przygotowaną mąkę, mleko w proszku, sól, cukier puder – mieszamy – odstawiamy. Do szklanej lub metalowej miski wlewamy mleko oraz olej. Miskę stawiamy na garnku z wrzącą wodą i mieszając podgrzewamy do temperatury 70 ° C. Jeżeli nie macie termometru odmierzcie(...)rózgą i odstawiamy. Teraz użyjemy robota do ubicia piany. Na niskich obrotach doprowadzamy tylko do spienienia białek, wsypujemy cream of tartar. Stopniowo zwiększamy obroty i porcjami dodajemy po łyżce cukier. Ubite białka dzielimy na dwie części. Jedną porcję wykładamy na masę kakaową – odstawiamy jeszcze nie mieszając. Drugą dodajemy porcjami do masy jasnej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy – najpierw rózgą

mojewypiekiinietylko
Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 216

Wraz z nadejściem listopada pojawiają się wszędzie rogale świętomarcińskie z nadzieniem z białego maku i bakaliami. Większość z nich oblana obficie słodkim lukrem i wykonana z pszennego, jasnego ciasta. W zeszłym roku, by utrzymać tradycję, skusiłam się na taki wypiek, ale chyba trafiłam na zły egzemplarz... W tym roku postanowiłam, że upiekę je sama - tak, jak lubię, korzystając ze swoich(...)szczegół, ale przede wszystkim z dbałością o miłą, rodzinną atmosferę podczas spotkań przy gorącej kawie, herbacie i domowych, pachnących wypiekach :)  Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 16 rogalików Ciasto na rogale: 1 szklanka letniego mleka 30 g świeżych drożdży 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki orkiszowej

FitKot
Faworki – najlepszy przepis 133

Tłusty czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Pączki też lubię. Najbardziej te z lukrem i koniecznie skórką pomarańczową. Jednak faworki to mój faworyt i staram się je robić przynajmniej raz na dwa lata, a jak się uda to częściej Chcę się z Wami podzielić naszym rodzinnym przepisem na faworki. Zaznaczę, że to najlepszy przepis  Według niego faworki robiły(...)drewnianych pałeczek. Wyciągnięte z patelni faworki układam na paterze lub talerzu, a jeśli jest taka potrzeba to można je wcześniej położyć na chwilę na ręczniku papierowym. Warstwy faworków posypuję cukrem pudrem. Moje faworki (chyba nawet pierwsze, smażone z koleżanką Agatką) pochwalił zawodowy cukiernik Jeśli  jesteście ciekawi pączków z mięsem to zapraszam TU Artykuł Faworki – najlepszy przepis pochodzi

Figa S-makiem

Proponowane wyszukiwania