lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:240/284)

Najlepsze pierniczki świąteczne! 885

szklanki) + do podsypania stolnicy 1 jajko 2,5 łyżeczki kakao (opcjonalnie, jeżeli chcemy bardziej ciemne pierniczki)  Jak zrobić pierniczki? W rondelku topimy masło, dodajemy cukier puder, miód, dokładnie mieszamy do połączenia się składników i zdejmujemy z ognia. W misie łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao (jeżeli dodajemy), sól. Do wymieszanych składników suchych dodajemy masło z miodem(...)ładnie się zrumienią.  Pierniczki przekładamy do puszki na 1-2 tyg., aby zmiękły i najlepiej chowamy, aby nikt z domowników nie podjadał. Pierniczki dekorujemy za pomocą lukru królewskiego 1-2 dni przed podaniem, lub podarowaniem :) * Czasami zdarza się, że ciasto jest bardzo miękkie i rwie się. W takim wypadku należy dodać do ciasta dodatkowych 50-100 g mąki. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Mini pączusie cytrynowe 137

cytryny dzieki temu pączucie maja cytrynowy posmak, który mozna jeszcze wzmocnić cytrynowym lukrem. składniki: 700 g mąki pszennej 5 żółtek 4-5 kopiastych łyżek śmietany 18 % 40 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru 2 łyżki spirytusu lub octu 10% skórka otarta z jednej dużej cytryny 6 łyżek soku z cytryny tłuszcz(...)posypanym mąką blacie i zostawić na ok 15-20 minut do podrośnięcia. Pączusie smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

Monia miesza i gotuje
Zakręcone drożdżówki z orzechami 182

szczypta soli 6 łyżek cukru pudru jajko 250 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego masła Nadzienie: 100g mielonych orzechów 4 łyżki cukru brązowego 70 ml mleka 50 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: Orzechy wymieszać z cukrem. Masło rozpuścić z mlekiem i gorącym zalać orzechy. Wymieszać i ostudzić. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. Dodać jajko(...)pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min. w ciepłe miejsce. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w 190 st. Studzimy, można polać polewą czekoladową lub lukrem

Smakołyki Asi
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I KOKOSEM 280

kawałki 5 żółtek 3/4 szkl. cukru pudru 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego   2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Składniki na masę kokosową: 5 białek 200g wiórków kokosowych 130 ml śmietany 18% 8 płaskich łyżek cukru W rondelku podgrzewamy śmietanę z 6 łyżkami cukru, dodajemy kokos. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Białka(...)ubijamy na sztywno z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Kiedy są już ubite dodajemy po łyżce naszej masy kokosowej. Dodatkowo : 3 łyżki kaszy manny dowolne owoce (u mnie 300g mrożonych jagód) Wykonanie:  Wszystkie składniki przewidziane na kruche ciasto wykładamy na stolnicę (blat kuchenny) i wyrabiamy do połączenia się składników. Po dokładnym wyrobieniu ciasto dzielimy na 2 części : większą

Walijskie Pichcenie
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8652

kilka minut. W misie miksera umieszczam pozostałą mąkę, dodaję szczyptę soli, zimne, pokrojone na małe kawałki masło, żółtko oraz zaczyn z drożdży i jogurtu, można także dodać łyżeczkę cukru trzcinowego (ja nie dodaję) wszystko dokładnie mieszam (używam hak miksera), aż do uzyskania kruchego drożdżowego ciasta. Gotowe ciasto (zimne najlepiej się wałkuje i formuje) dzielę na dwie części. Każdą osobno(...)piekarnika, zdejmuję papier i odstawiam do odparowania. Lekko jeszcze letnie strucle, smaruję lukrem. Nie zawsze wychodzą piękne i równe strucle, niekiedy pękają (górą, bokiem), ale w niczym to nie przeszkadza. Lukier zatuszuje wszelkie niedoskonałości... :-) Liczy się smak! Domowej strucli nic nie przebije... :-) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka - kilka kropli olejku migdałowego W miseczce umieszczam puder trzcinowy dodaję kilka

Smaczne Zdrowe
Waniliowe cmentarzysko 180

To dopiero wypiek, a i jaka nazwa zaświtała mi w głowie. Jak powiedziałam w domu co będę dzisiaj pichcić, to matulka tylko postukała się w czoło

Moje pyszne gotowanie
Pieczone mini donuts z jagodami i polewą z Nutelli 192

usprawiedliwienie mojego przemożnego, desperackiego pragnienia słodyczy. Nie takiej zwykłej, jak czekolada. Ooooo nie. Mój organizm wie, co to znaczy pójść na całość. Zobaczyłam gdzieś, chyba w serialu, amerykańskie, ociekające lukrem pączki i... już tylko to miałam przed oczami. Nic już nie mogło mnie zatrzymać. Nawet brak formy na donuty. Ha! Wiedziałam, że te skrzętnie odkładane korki do wina w końcu(...)muffiny 2 szklanki mąki pszennej trotowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki maślanki 2 jaja, roztrzepane 2 łyżki masła, roztopionego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone) (opcjonalnie) kolorowa posypka cukrowa NA POLEWĘ: ok.1/2 szklanki cukru pudru ok.2 łyżki Nutelli 1 łyżka gorącej wody Przygotowanie: W misce

Gotowanie to kochanie
Serowa pajęczyna. 153

masła 160-200 g cukru pudru 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie 1 laska wanilii 1 kg twarogu na sernik, mielonego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Wykonanie. Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200 g. Cukier wsypać do tłuszczu i miksować(...)Żółtka oddzielić od białek. Dodawać kolejno do zmiksowanego cukru i dalej miksować do uzyskania ładnej masy. Laskę wanilii rozciąć  i ziarenka dodać do masy. W małej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną, kaszkę i proszek. Dosypać do masy, wymieszać. Stopniowo dodawać twaróg i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie

Kulinarny karnet Christophera
KORZENNE BABECZKI Z PAJĄKAMI 159

waniliowego/śmietankowego1 słoiczek powideł śliwkowychSKŁADNIK NA KREM:250-300 g mascarpone3-4 łyżeczki cukru pudrufioletowy barwnik spożywczyDO DEKORACJI:10 pralinek Ferrero Rocher100 g gorzkiej czekoladylukier plastyczny + żółty barwnik lub drobniutkie cukiereczkiWYKONANIE:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Mąkę, kakao, cukier, proszek i sodę oraz cynamon i przyprawę korzenną wymieszaj w misce.W osobnej misce(...)środek nałóż po łyżeczce powideł i przykryj resztą ciasta.Piecz babeczki przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygniecia.KREM:Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem.Szprycą z tylką w kształcie gwiazdki udekoruj babeczki kremem.PAJĄKI:Pralinki Ferrero Rocher przekrój na pół 3/4 wysokości.Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i przelej

Słodko-Słony Świat Ilony
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANOWY, BEZGLUTENOWY 296

ziemniaczanej (dałam 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 80g) - 60g suszonych moreli (moje były bez dodatku cukru) Dodatkowo: polewa marcepanowa: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki - płatki migdałów - kilka kostek czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy(...)niestety pękł (już po wyłączeniu piekarnika) na szczęście w niczym to nie przeszkadzało. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie okroić górę, by równo opadał. Po wystudzeniu polukrować, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy (innego rodzinka nie chce jadać): puder trzcinowy+kilka kropli aromatu migdałowego+słodka kremówka. Dodatkowo posypałam płatkami migdałów. Wersja świąteczna była także polana delikatnie czekoladą. Torcik sernikowy ponieważ miał mniej

Smaczne Zdrowe
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 317

był przepis znaleziony na blogu MAG, jednak troszkę go zmodyfikowałam.Składniki:- 200g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750     (pszennej ok.180g)- 100g mielonych migdałów- 60g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru)- 125g zimnego masła- 4 łyżki zimnego mleka roślinnego lub zimnej wody- kilka kropli aromatu migdałowegoW misie miksera umieścić mąkę, dodać, mielone migdały, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, mielony(...)zależny jest od grubości ciastek.Temu aromatowi trudno się oprzeć, proponuję nie piec ich w nocy.. w dniu można zajadać jeszcze ciepłe, bez wyrzutów sumienia :-)Gotowe ciasteczka można polukrowć lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego, kilku kropli aromatu migdałowego i słodkiej kremówki, lub oprószyć tylko mielonym ksylitolem.Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK CREME BRULEE Z KANDYZOWANYMI POMARAŃCZAMI 208

miłe wspomnienia z czasów dzieciństwa i chyba już zawsze w głowie pozostaną przemoczone sterty ubrań w śmigus dyngus. Serniki krakowskie z charakterystyczną kratką na wierzchu, babki oblane słodkim, cytrynowym lukrem, nieziemsko słodkie i kolorowe mazurki, puszyste chałki i pyszny świąteczny żurek już niedługo zagoszczą na stołach u większości z nas.   W tamtym roku na moim facebooku rozległa się(...)masło min. 82% – 2-3 łyżki MASA SEROWA: * twaróg sernikowy 3xmielony – 750 g * mascarpone – 250 g * mleko zagęszczone słodzone ( np.w tubce ) – 150 g * cukier puder Diamant – ok. 4 łyżki * esencja waniliowa – 1 łyżeczka * jajko „L” – 4 szt * mąka pszenna – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki CREME BRULLE: * żółtko

Ostra na Słodko
Masa cukrowa (lukier plastyczny) 145

Masą cukrową można dekorować torty, ciasta lub zrobić ozdoby. Jest elastyczna i całkiem łatwo się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to

Oryginalny smak
Rogale św. Marcina 750

maku i orzechów i lukier. Brzmi wspaniale, prawda? ;) Pokusa, której ciężko się oprzeć, ale kto w ogóle by próbował? ;) Polecam! Składniki na ciasto: 250 ml ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko 3,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 225 g miękkiego masła Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać mleko, jajko,cukier i sól rozetrzeć między(...)wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu, ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Masa makowa: 300 g białego maku 3/4 szklanki cukru pudru 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów bez skórki 2 łyżki gęstej śmietany 18% 3 biszkopty, pokruszone na okruszki Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po kwadransie odcedzić

Domowa cukiernia Ewy
Kostka agrestowa 168

komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki na ciasto: 3 jajka 110 g cukru 70 ml oleju 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ubijać. Wlewać olej, dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem(...)cukru 2 budynie śmietankowe Agrest umieścić w garnku, zasypać cukrem, zalać połową szklanki wody i zagotować. W rondelku rozmieszać 2 budynie w proszku z połową szklanki wody. Budynie dodać do agrestu, zagotować, chwilę pogotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Gorący budyń agrestowy przełożyć na warstwę ciasta, wyrównać i wystudzić.  Masa śmietankowa: 750 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania