pieczenia. 2 jajka, kilka kropel aromatu waniliowego, 3/4 szklanki mleka szczypta soli, polewa: kieliszek ajerkoniaku, 6 czubatych łyżek cukru pudru łyżka wody płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy z dodatkiem soli. Następnie powoli dosypujemy cukier, zmniejszając obroty, kolejno żółtka jaj i również stopniowo aromat waniliowy i olej. Mieszamy tylko do połączenia się składników. W drugiej misce(...)formy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy. Gdy wystygnie przygotowujemy lukier. Mieszamy cukier wraz z wodą, ajerkoniakiem do uzyskania jednolitej masy. Polewamy nią ciasto oraz posypujemy płatkami migdałów
Lena Gotujełączymy z cukrem pudrem i żółtkami jajek. Ucieramy je na puszystą masę, po czym dobrze łączymy z sokiem i skórką cytrynową, na koniec dodając serek mascarpone. Wszystko razem jeszcze raz dokładnie ucieramy. Mąkę przesiewamy z sodą do maślano-serowej masy cytrynowej, dosypujemy szczyptę soli. Białka ubijamy ze szczyptą sody na sztywną pianę, po czym miksujemy z cukrem kryształem. Część maślaną(...)się zachować puszystość ciasta. Przekładamy ją do sporej, wysmarowanej okrągłej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez godzinę na przedostatnim poziomie piekarnika. Najlepiej smakuje polany lukrem, przy porannej kawie
Kuchenna KontrrewolucyaZwykłą plastikową, z kilkoma tylkami, która wygląda trochę jak zabawka ;) Jednak staram się jak mogę i doskonalę niełatwą sztukę zdobienia kremem. Dziś właśnie chciałabym pokazać Wam tort bez grama lukru plastycznego. Cała dekoracja to krem, owoce i czekolada. Moim zdaniem wyszło naprawdę super i chociaż tort nie był wcale idealny, to podobał się zamawiającym. Wiem też, że bardzo smakował(...)tort ok. 2,5 kg) Do biszkoptu będziemy potrzebować: 7 jajek 1 szklankę cukru 1 szklankę mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej szczyptę soli Do kremu cytrynowego: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 4 do 6 łyżek cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny skórkę otartą z 1 cytryny 30 ml soku z cytryny Do nasączenia
Ratunku obiadstrony wypukłej. W misce wymieszać pół szklanki wody z sokiem z cytryny i "wykąpać" w tym jabłka, by nie ciemniały W misie miksera umieścić miękkie masło, dodać ksylitol (cukier) oraz ksylitol z wanilią i utrzeć całość na puszystą, jasną masę. Następnie dodać po jednym jajku na zmianę z mleczkiem kokosowym i mąką wymieszaną z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać(...)mnie część z nim, część bez). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C ok.45 minut, ja piekłam 35 minut na termoobiegu. Po wystudzeniu smarujemy ciasto lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (5-6) - 2-3 łyżeczki mleczka kokosowego - wiórki kokosowe do oprószenia ciasta Smacznego
Smaczne Zdroweszklanki mąki 250 g masła/margaryny 200 ml śmietany 12 % 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo 8-9 jabłek cynamon szklanka cukru pudru Wykonanie: Do miseczki odłożyć łyżkę śmietany. Wszystkie składniki na ciasto, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto (jest dość kleiste). Podzielić na dwie części. Blaszkę 24x35 wysmarować masłem. Na lekko podsypanym blacie rozwałkować(...)delikatnie widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 40-45 minut. Do szklanki cukru dodajemy odłożoną łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy, na gładką masę. Po wyjęciu ciasta z piekarnika od razu polewamy wierzch ciasta lukrem. Smacznego
magiczna kuchnia KasiBanalne i szybkie w wykonaniu. Idealne do kawy i herbaty. Zjesz jednego - nie oderwiesz się :) Potrzebujemy: 2 szklanki przesianej mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka 200 g zimnego masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczam w jednej dużej misce. Następnie wyrabiam ciasto do uzyskania jednolitej masy. Nie za długo! Formuje kulę, zawijam(...)część ciasteczek wykorzystałam pozostałe białko z jajek i posmarowałam nim wierzch ciasteczek. Pieczemy w 180 stopniach około 10-12 min. Jeżeli macie więcej czasu to polecam wykorzystać lukier i fantazyjnie ozdobić nasze ciasteczka
Kolejny blog o gotowaniucukru)Składniki mas serowych:- 1000g sera ( użyłam z wiaderka-gęsty)- 65g masła- 5 jajek- 100ml mleka- 100-120g ksylitolu- 260g kajmaku- 1 budyń waniliowy bez cukru+ dodatkowo:3-4 łyżeczki pudru trzcinowegokilka kropli olejkukilka łyżeczek kremówki2 krówkiWszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wyrobić ręcznie lub malakserem. Wykleić ciastem spód tortownicy( wyłożonej papierem, boki posmarowane).Miękkie masło(...)kajmak rozmieszany w mleku. Wylać trzecią warstwę.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.150*C ( termoobieg) ok.90 minut.Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Z pudru, kremówki i kilku kropli olejku( u mnie śmietankowy) przygotować lukier i posmarować nim ciasto. Na wierzch rozkruszyłam jeszcze 2 krówki. Taki świeży jest ok. ale smaku tak naprawdę nabiera po dwóch dniach( w moim odczuciu
Smaczne ZdroweFormę dokładnie, grubą warstwą wysmarować masłem i obsypać mąką. Wstawić do lodówki. Masło stopić w kubeczku i odstawić do lekkiego przestudzenia. W misie miksera ubić żółtka z ksylitolem lub cukrem na puszystą masę. Wlać masło, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Następnie dodajemy mielone migdały, skórkę cytrynową i ekstrakt migdałowy i dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy(...)upieczeniu (najlepiej sprawdzić patyczkiem przy kominku czy jest dopieczona) wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Babkę wyjmujemy i jeszcze letnią lukrujemy lub posypujemy pudrem przed podaniem. U mnie lukier migdałowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka - kilka kropli olejku migdałowego Puder umieścić w miseczce, dodać kilka kropli olejku migdałowego i dolewając stopniowo kremówkę mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Smaczne Zdroweokoło 40 szt.:225 g mąki50 g cukru75 g marcepanustarta skórka z 1/2 cytryny1 jajko125 g masłaDodatkowo:1 żółtko2 łyżki mleka100 g cukru pudrutrochę soku cytrynowegoczerwony barwnik spożywczyZ mąki, cukru, marcepanu, skórki cytrynowej, jajka i masła zagnieść ciasto. Następnie owinąć je folią i schłodzić przez 30 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Ciasto podzielić na porcje i każdą z nich(...)pieczenia.Żółtko rozmieszać z mlekiem i dokładnie posmarować nim każde ciastko.Piec około 12 minut do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Wystudzić na kratce.Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i czerwonym barwnikiem spożywczym. Tak uzyskanym lukrem udekorować ciasteczka (fot.2).Przechowywać w metalowej puszce
Świat Ciastaproszek budyniowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1-2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej (można pominać) W misie miksera rozkręcić miękkie masło z ksylitolem lub cukrem na puch, partiami dodawać ser i po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie mieszać, dodać ekstrakt waniliowy oraz proszek budyniowy i wymieszać. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową. Na schłodzony kruchy spód(...)większej ilości masy serowej, czas należy wydłużyć ok. 5-10 minut. Ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Schłodzone ciasto można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem, lub tak jak u nas polukrować lukrem marcepanowym z pudru trzcinowego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Dodatkowo posypałam potłuczonymi migdałami i posypałam makiem. Smacznego
Smaczne Zdrowemnie jest szczególnie miły, bo zostaję obdarowywana prezentami i dmucham świeczki. Patrzę dalej i widzę tłustym drukiem oznaczoną datę: 4 luty 2016. Wręcz mi z tego dnia kapie lukier i czekolada, co i na ślinotok się przekłada. Nie chcę jednak, żeby kapał mi tłuszcz, bo choć pączek jest znakiem szczególnym tego najsmaczniejszego czwartku, to... lepiej po tym dniu w tego(...)cierpią - z piekarnika wyszły dwie odmiany: tradycyjna, a druga: gluten free. TRADYCYJNE: - mąka (najlepiej z Roztocza), 2 szklanka - mleko, 1 szklanka, - drożdże, 6 dkg - żółtka, 4 - cukier puder, pół szklanki, - stopione masło, 1/4 szklanki, - stopiony smalec, 1/4 szklanki, - konfitura 1/2 szklanki mleka zagrzać,dodać łyżkę cukru i drożdże. Odstawić w ciepłym miejscu, żeby ruszyły. My wykorzystałyśmy bardzo lekko nagrzany piekarnik
Wypisz WymalujZapachniało dzisiaj w moim domu świętami. Pieczenie pierników to doskonały sposób, by poczuć magię i atmosferę świąt. Pierniczki poleżą teraz sobie w pudełku i do świąt
W kuchennym oknie Ewysucha o lekko cytrynowym smaku. Polecam Wykonanie jest bardzo proste – do dużej miski dodać jajka, cukier puder i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać cukier zwykły, zmiksować 10 s, obroty 10 dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać 30 s, obroty 5 Pieczenie – formę(...)ciasto jest upieczone. Patyczek musi być suchy po wyjęciu z ciasta. Ciasto zostawić 10 minut w formie, następnie wyjąć na raszki i zostawić aż całkowicie ostygnie. Następnie polać lukrem i gotowe. Smacznego
Kuchnia Pokoleńsody oczyszczonej 1/2 opakowania przyprawy do pierników 1 łyżka masła 1/3 szklanki ciepłego mleka Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wlewamy miód i delikatnie mieszamy. Cały czas siekając, dodajemy cukier puder, sodę, przyprawę, oraz masło i 1 jajko. Stopniowo dolewamy, najlepiej po 1 łyżce mleka, cały czas zagniatając ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste. Konsystencja przypomina ciasto kruche(...)siebie, ponieważ trochę urosną. Pierniczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni. Pieczemy przez ok. 10-15 minut. Po upieczeniu pierniczki możemy ozdobić w dowolny sposób, np. polać lukrem, obsypać posypką do ciasteczek, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePączki z dwoma dżemami. Dżemy firmy Food&Joy Składniki: 0,5kg mąki3 łyżki cukru1 szklanka mleka125g masła3 jajka5 dkg drożdżydżem pomarańczowy i wiśniowykandyzowana skórka pomarańczycukier puder na lukierMasło roztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło.Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę.Wyrobić gładkie ciasto(...)uważając, aby dżem znalazł się pod szklanką.Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową. Dopiero po dodaniu skórki, przypomniałem sobie, że mam również doskonałą skórkę kandyzowaną w czekoladzie firmy Food & Joy [TUTAJ].Połączenie lukru z czekoladową skórką
Kulinarny karnet Christophera