spód, równamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 60 – 70 minut. Upieczony makowiec wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na noc do wystudzenia, następnie posypujemy obficie cukrem pudrem. Moim zdaniem makowiec japoński stanowi poważną konkurencję dla tradycyjnego. Jest wilgotny, puszysty i zachwyca smakiem. U mnie gościł na świątecznym stole i na pewno zadomowi się na stałe. Inspiracją(...)znajdujące się na blogu, i nie tylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj przepis The post Makowiec japoński appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkospód, równamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 60 – 70 minut. Upieczony makowiec wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na noc do wystudzenia, następnie posypujemy obficie cukrem pudrem. Moim zdaniem makowiec japoński stanowi poważną konkurencję dla tradycyjnego. Jest wilgotny, puszysty i zachwyca smakiem. U mnie gościł na świątecznym stole i na pewno zadomowi się na stałe. Inspiracją(...)znajdujące się na blogu, i nie tylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj przepis The post Makowiec japoński appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkotego samego ciasta przygotowałam pierniczki prezentowane tutaj . Składniki (na ok. 20 szt.): 400 g mąki + ok. 1 szklanka do podsypywania ciasta pół łyżeczki sody oczyszczonej 120 g cukru pudru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżki kakao 160 g płynnego miodu 60 g masła 2 jajka Do posmarowania półkul: 1 białko Przygotowanie: Masło roztopić. Wymieszać wszystkie składniki(...)koniec posmarować półkule białkiem. Piec przez ok. 8-10 min. w piekarniku nagrzanym do 190 ° C. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć półkule z foremek, pozlepiać za pomocą lukru królewskiego (ważne: przed zlepieniem włóż do środka każdej bombki sznureczek) i ozdobić (również lukrem królewskim ). https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Domowa Cookierenka Agimąki poznańskiej typ 500 100 g cukru pudru-zmieliłam nierafinowany cukier trzcinowy 2 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g masła pokrojonego w kostkę 2 łyżki płynnego miodu gryczanego pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta oraz pół łyżeczki cukru waniliowego Delecta szczypta soli Do dekoracji naturalne posypki Decorada Delecta rodzynki cukier do polew + woda Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej(...)Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj lukier. Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. Z Decoradą Delecta jest to nie tylko dziecinnie proste ale i zdrowe , gdyż Decorada jest naturalnie bez chemii. Szybko, zdrowo i świątecznie. Spróbujcie
Z Kuchni Do Kuchnipary dla babki musi być mazurek (nazywany także… dziadem )! Mazurki na naszych polskich stołach wielkanocnych zagościły już w XVII w. Słodkie i suto zdobione bakaliami, orzechami, lukrem, czy czekoladą miały być nagrodą za wyrzeczenia w trakcie wielkiego postu. Z autopsji wiem, że mają zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Jeden kawałeczek tego zazwyczaj bardzo słodkiego wypieku i mamy już dość(...)będą miłym, drobnym upominkiem od Zajączka dla rodziny i przyjaciół :) Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com Składniki: Kruchy spód: 135 g zimnego masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 95 g cukru pudru 165 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Masa czekoladowo-jogurtowa: 125 g jogurtu greckiego 160 g białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na spód umieścić
MyCookBook.plKolejna wersja zdrowego i bardzo smacznego ciasta marchewkowego. Dzisiejsze przygotowałam na mące orkiszowej białej, zwiększyłam ilość rodzynek i dodałam także niewielką ilość ksylitolu, Wyszła
Smaczne Zdrowemąki poznańskiej typ 500 100 g cukru pudru-zmieliłam nierafinowany cukier trzcinowy 2 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g masła pokrojonego w kostkę 2 łyżki płynnego miodu gryczanego może być inny pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Do dekoracji rodzynki sułtańskie KRESTO posypki wszelakie cukier do polew + woda Najpierw upiecz ziemniaka w folii(...)Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj lukier. Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. U mnie z rodzynkami i posypkami. Odstawić do przeschnięcia i... Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniaromatyczne. Możemy je również zawiesić na choince ale wtedy trzeba zrobić dziurkę by móc przełożyć wstążkę. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 150 g miodu prawdziwego 180 g cukru pudru 120 g margaryny 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do pierników Kamis 1 łyżeczka kakao szczypta soli landrynki twarde Przygotowanie:W garnuszku rozpuścić masło(...)temperaturze 160 st około 10 min do lekkiego zrumienienia. Pierniczki pozostawić po wyjęciu na blasze tak długo aż rozpuszczona landrynka stężeje. Zimne pierniczki udekorować wg własnej wyobraźni lukrem lub pozostawić nie udekorowane
Ala piecze i gotujewięc będzie sentymentalnie. Moje wspomnienie kulinarne numer 1 to jagodzianki mojej Babci - mistrzyni drożdżowych wypieków. Jagodzianki Babci Tosi były mięciutkie, nieprzyzwoicie wręcz jagodowe i bez jakichkolwiek lukrów, czy kruszonek. Jedynie posypane cukrem. Po prostu cudowne. Ja długo nie próbowałam nawet ich przyrządzać, bo uważałam ciasta drożdżowe za wypiek niesamowicie skomplikowany. Jednak tęskniąc za tym smakiem postanowiłam podjąć wyzwanie w nadziei(...)zdjęć. Składniki na 14-16 sztuk 3 1/2 szklanki mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 2/3 szklanki cukru 1 szklanka letniego mleka 2 żółtka 70 g masła szczypta soli 400 g jagód 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżki cukru pudru dodatkowo białko łyżka mleka cukier do posypania Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru na pastę. Dodać
Pełny talerzkubka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Piekarnik ustawiamy na termoobieg temperaturę na 160"C Masło, czekoladę i miód przekładamy do rondelka. Podgrzewany co jakiś czas mieszając, dodajemy przyprawę do piernika. Kiedy masa będzie jednolitą odstawiamy do osiągnięcia Jajka kolejno wbijamy do dużej miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy ostudzoną masę(...)masłem i śmietaną w kąpieli wodnej. Składniki na ozdobne gwiazdki mieszamy. Do na namoczonej żelatyny dodajemy cukier i mąkę. Wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, wałkujemy i wycinamy np. gwiazdki. Które układamy na podanej czekoladą babce Smacznego P.S Do plastycznego lukru możemy dodać barwników spożywczych i stosować go jako dekoracje nie tylko świątecznych wypieków
Luźna Kuchnia330g mąki orkiszowej typ750, lub 300g mąki orkiszowej typ700, lub 300g mąki pszennej tortowej W misie miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią (lub cukrami) na puszystą masę. Masło stopić w rondelku. Do ubitych jajek dodajemy partiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, po każdym dodaniu ubijamy. Na samym końcu wlewamy stopione, jeszcze ciepłe masło. Dokładnie mieszamy. Gotową(...)mojej silikonowej piecze się właśnie 55 minut. Jeszcze letnią babkę najlepiej polukrować, wówczas tak nie obsycha, choć ta babka jest wyjątkowo wilgotna, my takie właśnie lubimy najbardziej. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Do pudru dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dolewamy kremówkę do uzyskania pożądanej konsystencji. Polewą smarujemy jeszcze
Smaczne Zdroweszkl cukru pudru 1. Zaczynamy od zważenia 4 jajek. U mnie ważyły 219 g więc mąki i cukru tyle będę dodawać do ciasta. 2. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wbijamy do dużego naczynia (będzie nam potem łatwiej dodawać składniki i mieszać) 3. Dodajemy do żółtek tyle cukru ile ważyły cztery jajka, około 20 gr cukru zostawiamy do usztywnienia piany(...)Ubijamy najpierw pianę i utrwalamy tą resztką cukru, teraz tymi samymi ubijakami miksujemy żółtka z cukrem, pod koniec wbijając całe jajko i dalej miksując. 5. Następnie do ubitych żółtek z jajkiem dodajemy przesianą mąkę i bakalie obtoczone w mące. Mieszamy całość (będzie dość gęste) 6. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy. Następnie ciasto przekładamy
Gotowanie...to proste !szklanki owoców sezonowych (mrożonych nie rozmrażać)Kruszonka:- 150g mąki orkiszowej (lub tortowej)- 100g ksylitolu (lub cukru)- 80g zimnego masła- 1 czubata łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)* szklanka o pojemności 250mlSuche składniki: mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia oraz ksylitol wymieszać w jednej misce.Mokre składniki: roztrzepane jajka, jogurt, mleko oraz olej wymieszać w drugiej misce.Przygotować sobie kruszonkę(...)wolę ciasta o bledszym spodzie) ale to tylko moje odczucie, reszta była zachwycona (szczególnie Babcie, że takie fajne- wypieczone...) Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego:ja przygotowałam z 5 łyżeczek pudru, kilku kropli olejku migdałowego i kremówki. Posypałam dodatkowo uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego
Smaczne ZdroweKruche, wyjątkowe ciasteczka maślane, którym nie można się oprzeć. Za to można polać je kolorowym lukrem czy czekoladą, udekorować, smakować Jest świątecznie, nie tylko pierniczki smakują w Boże Narodzenie – takie ciasteczka z pewnością znajdą swoich fanów Są bardzo kruche, maślano-cynamonowe, pyszne ♥ Inne pomysły na takie ciasteczka? Proszę bardzo wystarczy dodać do takiego ciasta: 70 g wiórków kokosowych, będą(...)wytrzymają tam max. 3 dni No i dobrze, jak się rozpieszczać to na całego! Udanych wypieków i Wesołych Świąt! ♥ Ciasteczka maślano-cynamonowe Składniki: 350 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 130 g masła w temp. pokojowej 2 jajka w temp. pokojowej 1/2 paczki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać, przygotować gładkie
Zasmakuj Kuchni