lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:236/284)

Rozstrzygnięcie konkursu :) 163

zlepiam (podobnie jak pierogi) . Układam na blasze. Ciastka piekę ok. 25 minut w 180 st. Podaję posypane cukrem pudrem. MUFFINY Z OREO (p. Magdalena Pietera) Składniki: 4 serki Danio truskawkowe (560 g) 2 duże jajka 100 ml oleju 4 łyżki cukru 30 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 18 markizów czekoladowych (Neo , Oreo..) Serki przekładam do miski, wbijam(...)mięciutkie. W wykonaniu - dziecinnie proste, moja córcia przygotowała je praktycznie sama. A ozdobić chciała je koniecznie w kropeczki (bo sama właśnie przechodzi ospę) więc zrobiłyśmy przy użyciu wiśniowego lukru (cukir puder z sokiem wiśniowym) i polewy czekoladowej biedroneczki, a z czekolady i posypek - motylki. KABANOSY W CIEŚCIE Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które

Kto ugości moich gości?
Tort z Wiśniami i Advokatem 243

tortu oraz boki posmarować pozostałym kremem (boki nie muszą być idealnie przykryte kremem). 12. Brzeg tortu obłożyć podłużnymi biszkoptami, lekko docisnąć ( patrz FILM ). 13. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać 1 łyżkę likieru advokat, wymieszać. Ubitą śmietankę podzielić na dwie część. Do jednej dodać odrobinę żółtego barwnika spożywczego, wymieszać. Każdą śmietankę przełożyć do osobnego rękawa cukierniczego(...)kawałek butelki na złoto ( patrz FILM ). Marcepanową butelkę wetknąć w środek tortu. Z marcepanu powycinać również gwiazdki i ponakłuwać je na wykałaczki lub druciki florystyczne (druciki do kwiatów z lukru) i wetknąć je w środek tortu. Na koniec tort udekorować pierniczkami w gwiazdki, które można oprószyć złotym i srebrnym barwinkiem w proszku oraz palemkami. Tort obwiązać wstążką. Udanych wypieków :) Related

Mała Cukierenka
szybkie pierniczki 941

składniki: 150 g mąki pszennej 50 g mąki żytniej 60 g cukru pudru 50 g miodu 50 g masła 1 jajko 1/2 łyżki kakao 1 – 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Masło z miodem umieszczamy w rondelku, rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszamy nie doprowadzamy do zagotowania. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C. Po upieczeniu przekładamy na kratę i odstawiamy do wystudzenia. Możemy je dowolnie udekorować np. lukrem. Przechowujemy w zamkniętym słoju. Gdyby pierniczki stwardniały to np. do słoja z pierniczkami wkładamy obranych jabłek (które należy co kontrolować, aby nie pleśniały), z których pierniczki pochłoną wilgoć i będą

Domowy Smak Jedzenia
TORT PIERNIKOWO-POMARAŃCZOWY Z POTRÓJNYM MUSEM 561

zimna.Wersja tortu, którą widzicie na blogu jest typowo świąteczna, ja dla mojego Synka udekorowałam tort zupełnie inaczej - z jedną z jego ulubionych postaci z gier, którą "rysowałam" na torcie lukrem:D Na każde urodziny moich Dzieci przygotowuję im torty z wybranymi przez nie motywami, może wreszcie się pokuszę i stworze galerię na blogu ze zdjęciami..? Co Wy na to, chcielibyście(...)wodySKŁADNIKI NA MUS POMARAŃCZOWY:200 ml śmietany kremówki (bardzo zimnej)100 g białej czekolady3 średnie pomarańcze (około 700 g)3,5 łyżeczki żelatyny3 łyżeczki gorącej wody1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)SKŁADNIKI NA MUS WANILIOWY:100 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej)150 g mascarpone2 łyżeczki żelatyny2 łyżeczki gorącej wodyziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki

Słodko-Słony Świat Ilony
SERNIK Z CHOINKAMI 111

pieczenia barwnik spożywczy w kolorze zielonym MASA SEROWA: 700g sera z wiaderka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 50 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru pudru 3 jajka PRZYGOTOWANIE: CIASTO: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. 2. Dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem cały czas miksując.  3. Wlewamy roztopione i przestudzone masło. 4. Na koniec dolewamy barwnik(...)budyniem, cukrem, mlekiem i żółtkami.  2. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z masą serową. 3. Foremkę natłuszczamy i wykładamy papierem.  4. Na spód wysypujemy pokruszone ciasto i układam ciasno choinki (jedna za drugą). Zalewamy masą serową. 5.  Pieczemy w 160 st. C ok. 60-70 min. Wystudzony sernik można polać lukrem

Marcepanowa kuchnia
Jagodzianki polane lukrem 138

miękkiego masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko sok z cytryny tak z połowy Dodatkowo: mleko 50 ml do posmarowania bułeczek przed pieczeniem jagody 10 łyżeczek  cukier puder 100 g młody jęczmień odrobinę   Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę, do miseczki wlewamy szklankę ciepłego mleka,dodajemy drożdże i ksylitol, mieszamy do rozpuszczenia. Krok 2 W mące robimy(...)nakładamy jagody.Sklejamy ciasto pod spód i robimy wałeczek.Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.Pieczemy koło 20-25 minut w 170 stopniach. Krok 5 Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem

Różowa kuchnia
Sernik krakowski 190

budyń waniliowy 100 g rodzynek Sposób przygotowania: Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zagnieść kruche ciasto. Odkroić 1/3. Obie części chłodzimy ok. 1 godzinki w lodówce. W przypadku, gdy używamy sera w kawałku, to go mielimy.  Następnie cukier miksujemy z żółtkami, dodajemy kremówkę, budyń i na końcu ser. Ubijamy pianę z białek(...)ciasto kruche masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski, ułożyć z nich kratkę na wierzch sernika. Piec ok. 1 godziny na najniższej półce w piekarniku. Studzimy, polewamy lukrem i sypiemy skórką pomarańczową albo tak jak ja skórką kandyzowaną z ananasa. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą 264

bratanica jest wielką fanką tej bajki i wszystko musi być z Frozen :). Chciałam aby babeczki nie były trudne i każdy sobie z nimi poradził, bez lepienia i bawienia się lukrem plastycznym, dlatego babeczki przygotowałam z opłatkiem. Linki do sklepów, co gdzie kupiłam, na samym końcu postu. Babeczki są delikatnie cytrynowe, wilgotne i pięknie pachną, ładnie wyrastają. Nadziałam je konfiturą truskawkową(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150g miękkiego masła 140g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka starta z 1 cytryny 2 jajka 160ml maślanki 2 łyżki soku z cytryny Krem: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1-2 krople aromatu śmietankowego (polecam dr. Oetker

Mała Cukierenka
Ciasteczka Misie 95

około 12 misów: 100 g miękkiego masła  50 g cukru pudru 1 żółtko kilka kropli ekstraktu waniliowego (można pominąć) 115 g mąki 15 g kakao Masło z cukrem pudrem utrzeć na białą masę. Dodać żółtko i ekstrakt, dalej miksować. Na końcu dodać mąkę i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części, do drugiej części dodać kakao, dokładnie wymieszać(...)mamy funkcji termoobiegu wtedy nagrzać do 180 stopni, czas pieczenia ten sam. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Do zrobienia oczu i noska posłużyłam się pisakami cukrowymi, ale można też zrobić lukier jak w przepisie oryginalnym, który znajduje się na blogu Małej Cukierenki

Moja Galeria Smaku
Migdałowe kule z amaretto 141

niego płynąca lawa z miodu i jajek! Kiedy już udało się upiec pierniczki, od razu musieli je dekorować. Stół przykryłam folią malarską, powyciągałam wszystkie posypki, zrobiłam polewę czekoladową, lukier i zostawiłam ich na polu bitwy. Po kilku minutach zreflektowałam się, że może pora zobaczyć co wyszło. A tam... buzie całe w czekoladzie, posypki wszędzie tylko nie na pierniczkach... Jeszcze przed(...)dodatkiem amaretto. O tak, po wczorajszych pierniczkach potrzebuję z podwójną dawką alkoholu! Składniki: 200 g mleka w proszku  100 g mielonych migdałów 70 g masła 100 g cukru pudru 100 ml amaretto  cukier puder do obtoczenia Przygotowanie: Ucieramy w misce masło z z cukrem pudrem.  Następnie wsypujemy zmielone migdały i porcjami mleko w proszku. Dolewamy amaretto

bistro mama
Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy 317

łyżki przyprawy korzennej do piernika szczypta soli skórka otarta z 1 pomarańczy 180 g masła 1 jajko 3/4 szklanki płynnego miodu 55 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i sól przesiałam do miski. Do rondelka wrzuciłam masło,posiekaną czekoladę i miód, podgrzewałam mieszając do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiłam do przestudzenia(...)minut. Wszystko zależy od tego na jaką grubość rozwałkujemy nasze pierniczki. U mnie to było około 3 - 5 mm. Pierniczki nie rosną, ładnie zachowują wycięty kształt. Po ostudzeniu udekorowałam lukrem królewskim. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
MINI SZARLOTKI 132

mini szarlotki, w ten kryzysowy dzień. Deser, który rozpływa się w ustach: kruche ciasto na miodzie, masa jabłkowa z cynamonem przeplata się z pysznym śmietankowym budyniem, wszystko polane limonkowym lukrem i posypane karmelową posypką Delecty. W taki „kryzysowy dzień” świeżo upieczone szarlotki zapakuję w ekologiczny papier, przewiążę satynową wstążeczką, do tego zabiorę jej ulubione wino oraz film. Będziemy się zajadały(...)Delecta masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta 450 ml mleka 3 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu masa jabłkowa: 3 jabłka 1 gruszka sok wyciśnięty z 1/2 limonki sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka masła polewa: 2 czubate łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 limonki posypka Decorada Delecta Karmel Wykonanie: Najpierw przygotować ciasto. Masło

Trufelkowo
Pierniczki do lukrowania 322

jajka 50 g masła 20 g ciemnego kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika  ( najlepsza jest domowa - przepis ) 1 płaska łyżeczka sody Wykonanie: Do jednej miski przełożyć miód, cukier puder, masło i jajka. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą - podgrzewać, ciągle mieszając. Kiedy składniki się rozpuszczą, zdjąć miskę z pary i pozostawić  do ostygnięcia. Nie studzić masy zupełnie(...)wykrawać ciasteczka.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut. Pierniczki lukrować dopiero gdy całkowicie ostygną. **************************************** LUKIER do dekorowania pierniczków - przepis

kolorowotorcikowo
Pączki 146

kostmleko -2 szkldrożdże -100 gcukier puder do obsypania pączkówmarmolada owocowasmalec do smażenia ok 1,5 kgPRZYGOTOWANIE:Żółtka ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut.Mleko wlać do rondla, dodać margarynę, cukier, zagotować.Do żółtek utartych z drożdżami, dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko, wyrobić ciasto.Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy.Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką(...)gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.Następnie każdego pączka dobrze posmarować za pomocą pędzelka lukrem i posypać skórką pomarańczową

Kuchnia Danusi
Strucla drożdżowa z makiem 167

łyżki cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1,5 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli, Masa makowa: 20 dag maku, 1 jajko, 5 dag margaryny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru kryształu, 5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy), kilka kropli olejku migdałowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Masa makowa: Mak zaparzam we wrzątku. Mielę dwa razy. Do maku dodaję cukier, cukier waniliowy, jajko(...)Dodaję drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagniatam ciasto. 3. Ciasto rozwałkowuję, tworząc kwadrat o boku 40cm. Na cieście rozsmarowuję masę makową. Zwijam w rulon. Boki zlepiam. Struclę zawijam w papier do pieczenia i układam na blaszce. Odstawiam do godzinę do wyrośnięcia. Następnie piekę 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polewam lukrem lub polewą czekoladową

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania