kaszy czy klusek. Bardzo smaczne i syte danie. Ja zrobiłam z szynką, ale może być również karkówka lub łopatka. Składniki 500 g szynki bez kości (może być karkówka, łopatka) 1 brokuł 1 cebula 2 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka 1 pietruszka kawałek selera 1 gałązka selera naciowego 7-8 pieczarek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki wody(...)mięso będą miękkie. Na koniec wkładamy brokuła podzielonego na różyczki i dusimy jeszcze do jego miękkości. W razie potrzeby mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilości wody, wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, i paprykami. gulasz z warzywami
O kuchni z uczuciemoliwki. Całość posypujemy odrobiną suszonej bazylii i wkładamy do piekarnika na dodatkowe 7-8 minut, Podajemy ze świeżą rukolą. Ps. Świetnym dodatkiem jest albo ulubiony ketchup, delikatny jogurtowy sos albo też odrobina dobrej jakości oliwy. Smacznego! JAK SIĘ SPISAŁA? W tym przypadku patelnia spisała się na medal! Pizzę w całości bez problemu udało się zdjąć ( a nawet zsunąć ) z patelni(...)sprawiało przyjemność! Gwarantuję! POWŁOKA: W patelni Taurus zastosowano powłokę Teflon™ Platinum Plus – najbardziej wytrzymałą powłokę firmy Chemours. Powłoka ta gwarantuje gotowanie bez przywierania i możliwość używania metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni i zarysowania – potwierdzone testami. Powłoka Teflon™ Platinum Plus pozwala ograniczyć użycie tłuszczu, a d zięki właściwościom nieprzywierającym gotowanie i smażenie jest jeszcze prostsze! Powłoki Teflon
Ostra na SłodkoPierwszy raz kupiłam makaron barilla i był naprawdę dobry. Nie kleił się i był pyszny w smaku. Post, niestety, nie jest sponsorowany. ;) makaron spaghetti 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 4 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 puszki pomidorów w zalewie 1 kostka bulionowa 4 łyżki masła 2 łyżki stołowe konc. pom. z ziołami bazylia, oregano, sól, pieprz Cebule kroimy(...)łyżki koncentratu i razem zasmażamy je, ciągle mieszając przez około dwie minuty. Dodajemy na patelnię. Wrzucamy również kostkę rosołową, posypujemy sporą ilością ziół i dusimy całość do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec, jeśli potrzeba, doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Ciepłym polewamy ugotowany makaron, ewentualnie posypując go startym żółtym serem. (ja go nie jadam ;) ) Nazwałam ten sos "polońskim" umyślnie. Przede wszystkim
Kuchenna Kontrrewolucyamalinowe parę łyżek czerwonej soczewicy sól pieprz 2 liście laurowe ziele angielskie troszkę przyprawy gyros rozmaryn listonic_name = "Gulasz buraczany (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5kg łopatki wieprzowej 2 cebule 3-4 nieduże marchewki 3 nieduże buraki 3 pomidorki malinowe parę łyżek czerwonej soczewicy sól pieprz 2 liście laurowe ziele angielskie troszkę przyprawy gyros rozmaryn " document.write(" "); Sposób(...)przypaliła ;) Cebulę dodać do mięsa i zalać wodą. Niech się dusi. Krok 2 Pokroić resztę warzyw i dodać do mięsa. Posypać soczewicą. Lubię ją dodawać, bo fajnie zagęszcza sos. Tylko trzeba pilnować dania, aby się nie przypaliło. Krok 3 Dodać przyprawy i pozwolić daniu się dusić na małym ogniu, aż mięso będzie mięciutkie. Trzeba mieszać co jakiś czas
CoolinarniePLascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 600g mięsa mielonego u mnie z łopatki wieprzowej ale może też być mieszane 2-3 płaskie łyżki czerwonej papryki w proszku 1 spora łyżeczka kuminu czy inaczej kminu rzymskiego mielonego Czosnek granulowany lub 2 ząbki drobno posiekanego(...)mniej więcej tej samej wielkości. Można smażyć je na patelni grillowej kilkakrotnie przewracając aby ładnie się usmażyły ale też doskonale nadają się na grilla podane z ulubioną sałatą i sosem czosnkowym
W garach u Gosisyte i bogate w smaku, wydawać by się mogło, że także praco- i czasochłonne. Na szczęście wcale tak nie jest :-) Zapraszam na spaghetti! :-) SKŁADNIKI: - 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 400 gram pomidorów krojonych z puszki - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - bazylia - oregano - papryka kolorowa - płatki - zioła włoskie - 1 kieliszek wina czerwonego(...)minut. Gotuję makaron w osolonej wodzie z łyżką oleju. Mozarellę ścieram na tarce o grubych oczkach. Na talerz wykładam ugotowany makaron, na to wykładam mięsny sos, posypuję serem i ziarnami słonecznika. Podaję z lampką czerwonego wina :-) SMACZNEGO
WielopokoleniowoOpis: Niesamowicie prosty sposób na rostbef, czyli pieczeń wołową, która smakuje świetnie. Najważniejsze jest to, by użyć wołowiny najlepszej jakości. Składniki: 800 g łopatki wołowej 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka rozmarynu i majeranku 1 łyżka szałwii Liście laurowe Cząber Sól, pieprz Sposób przygotowania: Najlepiej żeby wołowina nie była przygotowywana zaraz po zakupie. Jeżeli kupimy świeżą wołowinę(...)przygotować bardzo duży kawałek folii aluminiowej. Na środek przygotowanej folii wysypujemy część ziół. Następnie na to kładziemy podsmażony kawałek mięsa, a na to pozostałą część ziół. Pozostałe mięso i sos z patelni wylewamy również na wołowinę. Całość szczelnie zawijamy folią. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 100 stopni. Mięso pieczemy przez 1,5 godziny
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneosób tyle przepisów. Niektórzy zapiekają, niektóry duszą a ja gotuje w soku. Właśnie tak przygotowaną paprykę uwielbia moja rodzina 1 kg mielonego mięsa z łopatki 100g ryżu ( przed ugotowaniem) Łyżeczka siekanego świeżego lubczyku ( lub suszonego) 2 średnie cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek, czosnek granulowany, szczypta ostrej papryki, łyżeczka słodkiej(...)gorącą wodą 1:1 wraz z kostką bulionową, zalać papryki do max ¾ wysokości papryki. Tak przygotowane papryki gotować ok 40 minut. Po tym czasie wyjąć papryki i zagęścić sos wzbogacając go drobno posiekanym koperkiem
W garach u Gosidłużej, tym lepiej. 4. PANIERKA (3 min): > Bierzemy paczkę płatków kukurydzianych i odcinamy malutki otworek u góry aby wypuścić powietrze, po czym zakrywamy go i miażdżymy płatki tłuczkiem, drewnianą łopatką lub ręką aż objętość paczki zmaleje do połowy i nie będą wyczuwalne duże kawałki płatków, po czym przesypujemy do miski. Jeśli nie chcemy miażdżyć całej paczki płatków, przesypujemy potrzebną porcję(...)będzie surowy), w razie potrzeby wyławiamy z patelni przypalające się odpadnięte płatki. 6.PODANIE: > jako samodzielna przekąska z dipami lub do obiadu z frytkami i surówką. Świetnie smakuje z naszym sosem czosnkowym. OM NOM NOM! Post AROMATYCZNE PIERSI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH A LA KFC – 3,70 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenmąki wychodzi 1 i 1/2 szklanki wody. Składniki: ciasto: 1 kg mąki pszennej 1,5 szklanki przegotowanej letniej wody 2 jajka farsz: 500 g gotowanego mięsa wieprzowego, np. z łopatki lub karczku 300 g pieczarek 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka i ostra masło klarowane Wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie wyrobić na gładkie(...)wykrawaczki do ciasta, pierogi będą miały ładne kształtne brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotujcie w osolonym wrzątku około 10 min. Podawajcie z olejem, skwarkami i cebulką lub ulubionym sosem. Smacznego:) U nas w domu lubimy, oprócz świeżo wyjętych pierogów z wody, także te odsmażane. Są przyrumienione i chrupiące. Podajemy je z cebulką i boczkiem posypane drobniutko startym
Zasmakuj Kuchniwyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać z główki sparzone liście, pościnać zgrubiały nerw z liści ryż ugotować w niesolonej wodzie, wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso z łopatki, jajka, kucharka, wsypać mieszankę przypraw do kurczaka po węgiersku /jest tam kilka rodzai papryk w tym ostre i słodkie, jest czosnek, cebula suszona/, wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę(...)zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować z 30 minut, zostawić w szybkowarze najlepiej na całą noc, rano gołąbki można wyjąć bez "rozwalania się" w całości można je podać z sosem pomidorowym, lub innym, my lubimy je jeść takie do pieczywa na zimno..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięktórej nie wyobrażam sobie bez własnoręcznie pieczonej, lekko słodkiej bułki hamburgerowej i oczywiście surówki colesław. Całość to absolutne mięsne szaleństwo, wspaniała uczta, pozostawiająca błogi uśmiech:))) Składniki: MIĘSO 1 kg łopatki wieprzowej 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej papryki 2 gałązki tymianku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki pieprzu cayenne 2,5 łyżki octu winnego(...)godziny. Ciepłe mięso zdejmujemy z kratki na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców rwiemy na nieregularne kawałki. Przekładamy na blaszkę, gdzie zebrał się sos i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso układamy na bułkach i podajemy z sałatką colesław (przepis) . Przepis na bułki poniżej:) BUŁKI zaczyn: 20 g drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki 1 puszka pomidorów krojonych 100 gram boczku wędzonego 1 duża cebula 100 gram startego sera żółtego 0,5 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy biały pieprz, gałka muszkatołowa mieszanka ziołowa sól, świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Ziemniaki obieramy kroimy w talarki, gotujemy w osolonej wodzie na pół(...)obgotowanych ziemniaków, posypujemy białym pieprzem, mieszanką ziołową oraz gałką muszkatołową, na ziemniaki kładziemy obrana oraz pokrojoną w talarki cebulę, na to kładziemy pokrojoną w paski paprykę przykrywamy mięsem z sosem pomidorowym. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami posypujemy mieszanką ziołową oraz sola i pieprzem zmielonym czarnym. Na koniec przykrywamy wszystko startym serem żółtym. Przykrywały pokrywą żaroodporną wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy
kgwjanczewocieniutką 2-3mm warstwą tłuszczu zostawioną od góry. A schab można dzielić i kroić inaczej – razem z tłuszczem i z przylegającymi od strony łopatki i żeber mięśniami. Bliżej łopatki schab jest ciemniejszy, gęściej poprzerastany tłuszczem ale też bardziej twardy i mocniej widać i czuć tutaj błony międzymięśniowe. Schab środkowy to najczęściej to, co kupujemy na kotlety czy pieczeń – jasne(...)odcinamy żadnego tłuszczu – nie ma potrzeby. Nie solimy i nie pieprzymy – wszystkie przyprawy są już w marynacie. Marynatę do mięsa szykujemy tak samo jak majonez lub sos włoski – ma być gęsta i jednorodna. Do wysokiego naczynia wlewamy ocet balsamiczny, wsypujemy cukier i zioła, dodajemy musztardę, sól i pieprz. Wszystko miksujemy razem – ja zrobiłam to końcówką z ubijaczką dołączoną
Karo in the KitchenInna opcja to pieczenie w rękawie, wstawiasz mięso do piekarnika i wyjmujesz gotowy obiad (instrukcję pieczenia w rękawie znajdziesz tutaj ). Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej". Składniki: około 2 kg łopatki ze skórą 20 dkg suszonych moreli 6-8 goździków 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1+1 łyżka musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka drobno posiekanego imbiru pieprz, sól(...)podlać mięso. Po godzinie mięso odwrócić skórką na wierzch, dodać umyte morele i podlać resztą bulionu z winem i przyprawami. Mięso piec jeszcze godzinę, podlewając od czasu do czasu sosem. Odparowany sos uzupełnić wodą. upieczone mięso kroić dopiero po kilku minutach. Sos można przetrzeć przez sito lub zblendować. Nie przecierałam, podałam mięso z całymi morelami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!