łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:62/85)

Gołąbki bez zawijania 188

przygotować je bez zawijania. Efekt mnie zaskoczył, naprawdę są równie pyszne co klasyczne! Jeśli uwielbiacie gołąbki koniecznie spróbujcie tego przepisu Gołąbki bez zawijania Składniki: 700 g mielonego mięsa (karkówki, łopatki lub szynki) pół główki kapusty białej lub włoskiej 300 g ryżu 1 jajko 2 ząbki czosnku pieprz sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia Kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy(...)przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu. Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Gołąbki z młodej kapusty. 203

kapuśniaki, bigosik, a teraz przyszła pora na gołąbki. Polecam, bo są pyszne! Składniki na gołąbki z młodej kapusty 1-2 główki młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam) 1,5 szklanki nieugotowanego ryżu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 0,5 l rosołu (może być z kostki)      Kapustę obieramy z zewnętrznych(...)gołąbki przed ewentualnym przypaleniem) i zalewamy rosołem. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Gotowe! Można je podać z ulubionym sosem. Ja następnego dnia odgrzewam je na patelni i podaje takie przysmażone, pycha

Rozpustne gotowanie
Ciasto francuskie nadziane pikantnym mięsnym farszem z warzywami 182

Zrobiłam to danie i myślę sobie: dobrze wygląda, nieskomplikowane składniki, smaczne jak cholera, znajomi proszą o przepis. Muszę szybko wstawić na bloga. No i problem. Ściana

Cook&Love
Paella z quinoną, małżami i krewetkami! 166

być spokojny o swoje zdrowie. Szczerzę mogę polecić Wam patelnię Ambition, którą używam od jakieś czasu, sprawdziłam ją już w wielu sytuacjach, ma powłokę Platinum Plus- odporną na metalowe łopatki, i nieprzywierającą, dzięki czemu możemy smażyć na minimalnej ilości tłuszczu, wykonana jest cała z odlewu aluminium, dzięki czemu szybko się nagrzewa, co przy korzystaniu na kuchni indukcyjnej ma duże znaczenie(...)szafran - łyżka masła - 1 malutka cukinia - woda - świeże chili WYKONANIE: Na patelnię wlej oliwę z oliwek dodaj masło, dodaj posiekany czosnek, pomidorki, obrane krewetki (pancerzyki zdejmij i dodaj do sosu, aby oddały swój aromat), małże i szafran. Całość dusimy przez  4-6 minut, podlej winem, poczekaj 2 minuty, aby alkohol odparował. Wytworzy nam się idealny sos do paelli

SMYKWKUCHNI
PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + test szybkowaru Gerlach 356

niesamowicie smaczne i soczyste. Pulled Pork jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację. Świetnie sprawdzi się też jako pyszne mięso do bułki. Koniecznie spróbujcie! PULLED PORK : SKŁADNIKI: * łopatka wieprzowa – 1 kg * pomidory w puszce – 1 op / 400 g * woda – ok. 350 ml * cebula – 2 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeża chili(...)wydostanie się cała para – wtedy bezpieczne możemy otworzyć szybkowar. Tak przygotowane mięso rwiemy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka, ulubione warzywa oraz sos albo meksykańskie tortille z ulubionymi dodatkami. Smacznego! PODSUMOWUJĄC: Szybkowar Gerlach spisał się na medal! Danie przygotowałam dosłownie w 1/4 czasu potrzebnego do przygotowania go w normalnych warunkach ( w piekarniku albo

Ostra na Słodko
Gulasz z łopatki wieprzowej z pieczarkami 166

Składniki na 3-4 porcje: 2 łyżki oleju 500 g łopatki wieprzowej 8 sporych pieczarek 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 500 ml bulionu 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżki suszonej natki pietruszki Do podania: ziemniaczane kluski lub kasza gryczana ogórek kiszony lub zasmażane buraczki CZAS(...)czasu do czasu mieszając. 4. Mięso wyciągamy z garnka i dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy z powrotem, dodajemy suszoną natkę pietruszki, zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar płynu, aż sos stanie się gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniaczanymi kluskami lub kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym lub zasmażanymi buraczkami. Smacznego

My Culinary Art
Bigos orientalny 190

kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty  0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)  0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną)  0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj(...)ziarenka ziela angielskiego  3 ziarenka jałowca (pominąłem, bo nie mam)  duża szczypta gałki muszkatołowej  sól i mielony pieprz do smaku (zamiast soli użyłem sosu sojowego) Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz wołowy 173

pomidor Papryka słodka i ostra Majeranek Zioła prowansalskie Sól i pieprz* listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Gulasz wołowy'; listonic_content='500 g mięsa wołowego (np. łopatki) 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 papryka żółta 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 pomidor Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Zioła prowansalskie Sól Pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy(...)drugie: jest zdrowy. Mięso wołowe jest chude i zawiera dużo białka, a duszone warzywa zachowują swoje właściwości. Dzięki gulaszowi, na naszym talerzu zagoszczą same naturalne składniki wraz z prawdziwym sosem wołowym, bez polepszaczy. Po trzecie: jest smaczny. To zadziwiające, że przyprawione warzywa z mięsem mogą tak smakować! Do tego danie jest pięknie kolorowe i aromatyczne, a nie od dziś wiadomo

Proste-przepisy.pl
Faszerowana papryka à la gołąbki 242

papryki. Mamy teraz sezon idealny na paprykę i pomidory, także polecam gorąco na obiad leczo na przemian z poniższą faszerowaną papryką. Faszerowana papryka à la gołąbki 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 12 średniej wielkości papryk (najlepiej nadaje się czerwona albo bladożółta) 1 czerwona papryka (dodatkowo) 3 średnie pomidory albo(...)jestem zwolenniczką dopasowywania przypraw pod siebie, w składnikach podałam tylko przykładowe, najpopularniejsze przyprawy dodawane do potraw z pomidorami. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do każdej papryki wlać 2 łyżki sosu pomidorowo-paprykowego i nałożyć farsz mięsny aż po sam wierzch, można z górką ;) Papryki ustawić w foremce albo naczyniu żaroodpornym na sztorc. Piec ok. 45 minut aż mięsna czapeczka się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kiełbaski z mięsa mielonego na grilla 170

pysznie korzennie-aromatyczne i cudnie proste w przygotowaniu. Pyszna sprawa, w sam raz na letnie wypady za miasto, jak również na świeży pomysł na mielonego do obiadu. ;) 500g mielonej łopatki wieprzowej 1 łyżeczka tymianku 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki pieprzu cayenne 4 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego pół łyżeczki kolendry(...)kotleciki i układamy je na patelni grillowej. Grillujemy na niewielkim żarze, aż kiełbaski zaczną puszczać sok, a w środku nie będą surowe. Podajemy z frytkami lub świeżym pieczywem i sosami (polecam czosnkowy). Świetna alternatywa dla tradycyjnych kiełbasek

Kuchenna Kontrrewolucya
Ryba po japońsku 139

Moje Gotowanie . Ryba po japońsku Przygotuj sitko, miski, półmisek, 2 patelnie lub garnek i patelnię, płaskie talerze, nóż i deskę do krojenia, wagę kuchenną, widelec, łyżkę, szklankę, papierowe ręczniki, łopatki do obracania Przygotuj składniki (20 porcji): 1 kg filetów z dowolnej ryby, 2 duże cebule, 1 słoik ogórków konserwowych, 1 słoik papryki konserwowej, przyprawę warzywną, mąkę, bułkę tartą, 3 jajka(...)ręcznikami, aby obciekła z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię lub do garnka przełóż koncentrat pomidorowy, ketchup i cukier oraz wlej wodę, olej i ocet. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 3 minuty. Gotową zalew odstaw do przestygnięcia. Odsączoną z tłuszczy rybę ułóż warstwami na półmisku. Każdą

blog.moje-pasje.info
Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami 165

Wyjmujemy na deskę / stolnicę leciutko podsypujemy mąką i zagniatamy w jednolitą kulę, okrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.  Nadzienie   50 dkg mięsa mielonego ( u mnie pomieszana łopatka i szynka wieprzowa )  2 cebule 3 ząbki czosnku  5 łyżek kukurydzy konserwowej  1 papryka czerwona nie za duża 10 małych pieczarek 1 łyżeczka rozmarynu  1/2 łyżeczka(...)jajko z mlekiem i tą mieszanką smarujemy nasze pierogi.  Pierogi wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do zarumienia ciasta.  U mnie były podane z sosem czosnkowym .  Smacznego ! Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami

Kuchnia na wzgórzu
Naleśniki - krokiety z mięsem 162

uwielbiam naleśniki. Pod każdą postacią i w każdym smaku, na słono i na słodko. Dzisiaj będę kusić naleśnikami z mięsem.Na farsz mięsny potrzebujemy:około 1 kg mięsa (np. łopatka, karkówka),30-40 dkg. wątróbki (drobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką),sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek(...)dzień wcześniej.) Kiedy będzie już zimne, wtedy mielimy je. Grubość sitka w maszynce dowolna, jak kto lubi.Zmielone mięso doprawiamy, gdyby okazało się, że tego potrzebuje. Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę (odlewam tylko wodę, nie płuczę jej) i przepłukaną kukurydzę i/lub groszek. Mieszamy.Smażymy naleśniki i zawijamy z nadzieniem. Przepis na ciasto podałam pisząc

Codzienna kuchnia niecodzienna
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 330

starych przyczep kempingowych przerobionych na punkty gastronomiczne porozstawiane najczęściej w mało reprezentacyjnych punktach miasta. Kotlet mielony (najprawdopodobniej cały pies mielony razem z budą), buła nie zawsze pierwszej świeżości, sos imitujący smak bliżej nieokreślony, 2,5 złotego mniej w kieszeni i szlus. Wyszukane dodatki typu ser, cebula, sałatki czy korniszony zaczęły pojawiać się znacznie później. Miało być szybko, tanio(...)racji bytu – szkoda świetnego mięsa, które idealnie nada się do innych potraw. Na burgery dobre będą mocno używane, dobrze ukrwione i lekko poprzerastane tłuszczem mięśnie – najczęściej wybierane to antrykot, łopatka i rostbef, albo ich połączenia, czyli tzw. blend. Jeśli macie chudą łatę wołową – dobierzcie do niej przerośnięty tłuszczem kawałek wołowej łopatki czy mostka, żeby zachować odpowiednią ilość tłuszczu i nawilżenie

Karo in the Kitchen