Pomysł na bardzo ciekawą i smaczną pizzę. Tym razem zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto. Na wierzchu cebula, łosoś i parmezan. Przepis na ciasto (na dwie duże pizze) znajdziecie tutaj . Poniżej podaję składniki na jedną pizzę: 2 łyżki pesto (użyłam gotowego pesto bazyliowego) ok. 100 g mozzarelli ok. 40 g wędzonego łososia 1/2 małej cebuli 1 łyżka drobno utartego parmezanu Ciasto(...)pieczenia pizzy – wstawić go wcześniej na co najmniej pół godziny do nagrzania. Stolnicę lub blat podsypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia). Na cieście rozprowadzić równomiernie pesto, zostawiając nieposmarowany brzeg. Posypać startą mozzarellą. Na wierzchu ułożyć cebulę i łososia. Całość posypać parmezanem. Pizzę piec około
BullioPomysł na bardzo ciekawą i smaczną pizzę. Tym razem zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto. Na wierzchu cebula, łosoś i parmezan. Przepis na ciasto (na dwie duże pizze) znajdziecie tutaj . Poniżej podaję składniki na jedną pizzę: 2 łyżki pesto (użyłam gotowego pesto bazyliowego) ok. 100 g mozzarelli ok. 40 g wędzonego łososia 1/2 małej cebuli 1 łyżka drobno utartego parmezanu Ciasto(...)pieczenia pizzy – wstawić go wcześniej na co najmniej pół godziny do nagrzania. Stolnicę lub blat podsypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia). Na cieście rozprowadzić równomiernie pesto, zostawiając nieposmarowany brzeg. Posypać startą mozzarellą. Na wierzchu ułożyć cebulę i łososia. Całość posypać parmezanem. Pizzę piec około
Bulliomojego męża i oczywiście teściową, która takie oto specjały przyrządzała od zawsze. Są przepyszne, więc polecam każdemu :-) Składniki na kotlety mielone z boczniakami 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki 0,25 kg boczniaków 1 wysuszona kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę sól pieprz bułka tarta olej do smażenia(...)dwóch stron. Gdy już się ładnie zarumienią podlewamy wodą (około 100-200 ml) i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut i gotowe :-) Z pozostałego płynu można zrobić sos, zagęszczając go mąką i przyprawiając do smaku. Pycha!!! Polecam jeszcze przepis na pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym , które są bardzo smakowite i soczyste
Rozpustne gotowaniezbilansowana. Chociaż my oczywiście musieliśmy dorzucić od siebie trochę lubczyku czy świeżego czosnku, ale nawet i bez tego byłoby nieźle. Zapraszamy zatem do przepisu. Potrzebujemy: ok. 1,25 kg łopatki wołowej 2 marchewki 2 cebule 1 por 2 ząbki czosnku 2 garście gałązek świeżego lubczyku 1 łyżka ziaren pieprzu 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego przyprawa do mięs Knorra(...)czasie wywar z warzywami zlewamy, a mięso obtaczamy w przyprawie do mięs Knorr. Podpiekamy w piekarniku na funkcji grilla ok. 10 minut w temp. 200 stopni. My podaliśmy z sosem śliwkowym wg TEGO przepisu ale pasują do tego również inne ulubione dodatki, np. kopytka. Nie musimy wylewać wywaru, który pozostał po pieczeniu mięsa. Można z niego zrobić zupę. Wystarczy odrobinę
Marder&Marder Manufactureulubionych dań. Ponieważ mój Maksio ostatnio kręci nosem na większość mięsnych posiłków postanowiłam sama zrobić takie pulpety. To był strzał w dziesiątkę: Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. z łopatki, z udźca indyka) 1 jajko 1 cebula 1 mała sucha kajzerka sól, pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsów 15 dag sera ulubionego sera żółtego 20-30 dag pieczarek(...)się przypalać. Obsmażone wrzucamy na wrzątek. Dodajemy zioła prowansalskie oraz wcześniej lekko podduszone na maśle pieczarki. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20-30 minut. Jeśli jest potrzeba zaciągamy sos odrobiną mąki. Dodajemy 2-3 łyżki gęstej śmietany. Dusimy do zagotowania. Klopsiki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie kluski łyżką kładzione oraz buraczki
Kuchnia po mojemutakie szybkie danie przypominające gołąbki. Składniki 50 g ryżu 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łyżki posiekanego koperku 3 ząbki czosnku 1 cebula maggi 1/2 główki kapusty średniej wielkości 2 łyżki cukru 600 ml passaty pomidorowej 2 łyżki świeżego tymianku 70 g sera żółtego (najlepiej w plastrach) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Passatę miksujemy z tymiankiem i ząbkiem czosnku. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do kapusty przekładamy farsz mięsny, na wierzch układamy plastry sera żółtego, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy sos pomidorowy, pieczemy pod przykryciem 60 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenłyżeczka suszonego tymianku 0,5 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 kotlety schabowe (jeżeli nie jesteście na diecie może to być trochę tłustsze mięso np. łopatka) szczypta słodkiej i ostrej papryki, może być też wędzona sól, pieprz 1 łyżka mąki kukurydzianej 2-3 łyżki wody Przygotowanie : Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę(...)Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wielkości kęsa. Dodać do gotującej się marchewki, zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia do czasu aż marchewka będzie miękka, a mięso ugotowane. Sos powinien odparować i zgęstnieć, w razie potrzeby zagęścić mąką kukurydzianą rozrobioną z wodą. Smacznego
Codzienne Gotowanienami nie ma, ale chciałabym, aby moja córka mogła zapamietać takie wyjątkowe smaki i zapachy z dzieciństwa, jakie i ja posiadam. Zapraszam :) Składniki: pół kilograma mięsa wołowego (najlepiej chuda łopatka) 2 marchewki 2 cebule 3-4 łyżki oleju 5 ziaren pieprzu (ziarnisty) i szczypta zwykłego sól do smaku liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki woda do podlania papryka słodka(...)oraz przyprawy i opcjonalnie kostkę mięsną. Dusimy pod przykryciem minimum godzinę (optymalnie jest dusić na małym ogniu ok 2 godzin). Co jakiś czas mieszamy i dolewamy wody (szybko wyparowuje). Sos zagęszczamy mąką, którą rozprowadzamy w zimnej wodzie (ok 1/3 szklanki). Gotujemy jeszcze kilka minut do zgęstnienia. Podajemy na gorąco z kaszą gryczana lub ziemniaczkami ( u mnie konieczna gryczana opcja) :) Posypujemy
ChilliJemySmak jest bardzo zbliżony jak w tradycyjnej potrawie ale przygotowanie znacznie szybsze i łatwiejsze ;) Składniki: 6-8 dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała część) jajko 3 łyżki bułki tartej oliwa do smażenia sól czarny pieprz, zioła prowansalskie 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób przygotowania: Kapustę obieramy(...)oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym
Pyry na GazKotlety mielone są powszechnie znane, ale można je robić na
Praktyczna plDania z ryżem to jedne z najszybszych pomysłów na obiad chociaż przyznam, że jest to również świetny pomysł na ciepłą kolację. Dziś połączenie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirozgrzanym oleju. Gulasz wieprzowy z papryką Im prościej tym lepiej. A że cały przepis jest dla osób trochę leniwych, wspomóżmy się szybkowarem . Wystarczy do gulaszu z połowy kilograma łopatki wieprzowej dodać jedną cebulę, jedną-dwie papryki, liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę papryki słodkiej i łyżeczkę ostrej. Mięso pokrojone w kostkę bardzo mocno obsmażamy na oleju w szybkowarze, dodajemy drobno posiekaną(...)się rozpadać, papryka będzie miękka - doprawiamy solą jeśli trzeba lub papryką ostrą gdy nie czujemy "mocy". Rozdzielając i dusząc paprykę w dwóch etapach uzyskamy z jednej stronę naturalny zagęstnik sosu, a z drugiej ciekawszą konsystencję na podniebieniu. Jeśli gulasz wyszedł Wam zbyt rzadki - możecie go zagęścić. Zamiast typowej zasmażki, proponuję w miseczce połączyć odrobinę mąki kukurydzianej z płynem z garnka
Right Behind The KitchenPrzygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Można wyrysować na niej koło o średnicy 22-24 cm. Masę bezową wyłożyć na wyznaczone wcześniej koło. Przy pomocy łyżki lub łopatki silikonowej nadać masie bezowej kształt wysokiej misy z wgłębieniem w środku. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik(...)Zdjąć z ognia, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Odłożyć ok. 1/3 do dekoracji, resztę przełożyć do miski i wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone. Dodać 1/3 sosu rabarbarowo-różanego oraz kilka najbardziej miękkich kawałków rabarbaru. Całość wymieszać i jeśli trzeba dodać jeszcze do smaku sos lub kawałki rabarbaru. Przełożyć do lodówki na ok. 1-2 godz
KUCHARNIASkładniki :1300 g łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie schab3-4 ząbki przeciśniętego czosnkusól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa, Przygotowanie :Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikamiNasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godzPrzygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej i 15 dag mąki żytniej- zagnieść(...)Podczas pieczenia z mięsa wypływają soki, które po upieczeniu możemy wykorzystać do sosu lub zrobić domowe kostki mięsne.Po wystudzeniu mięsa, ciasto zdejmujemy i raczej wyrzucamy, kiedy nasiąknie trudno będzie się go pozbyć. Pewnie taką wersję pieczenia wymyślił ktoś komu zabrakło folii aluminiowej
Proste Potrawymnie 8 sztuk podłużnej czerwonej i białej) 2 nie zaduże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie zmielona łopatka wieprzowa) 1 woreczek ryżu ugotowany pieprz świeżo zmielony 2 łyżeczki musztardy ( u mnie gorczyca z miodem) słodka papryka w proszku Papryki umyłam, osuszyłam odkroiłam górną część ( wąski pasek(...)pomocą łyżki. Ułożyłam papryki na sitku do gotowania na parze i w ten sposób ugotowałam papryki aż były miękkie. Gotowały się około 30 minut. Całość podałam z sosem czosnkowym . Papryka faszerowana jak zrobić
Kuchnia na wzgórzumóc go zrobimy musimy wcześniej zmrozić kamień w zamrażarce. Najpierw czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej a następnie cienką warstwę rozsmarowujemy na kamieniu. Następnie nożem lub łopatką podważamy rozsmarowaną czekoladę i jeszcze plastyczną rolujemy w tulejkę pozostawiając do całkowitego zastygnięcia. Tak przygotowane kołnierze wstawiamy do lodówki. Czwartym elementem deseru jest mus czekoladowy. Wodę z cukrem zagotowujemy. Kiedy(...)maliny. Do garnka przekładamy maliny, cukier i wlewamy wino. Całość doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu odparowujemy wodę do momentu aż z naszych mail i wina uzyskamy konsystencji sosu. Na samym końcu dodajemy cynamon, mieszamy i zaczynamy składać nasz deser. Składanie deseru zaczynamy od naszego krążka biszkoptowego. Następnie kładziemy na nim nasz czekoladowy kołnierz, który do połowy wypełniamy musem
Kuchenne WariacjeSKŁADNIKI: 700 g łopatki wieprzowej,3 ogórki konserwowe Orzech,2 czerwone papryki,8 pieczarek, 1 cebula,2 łyżki mąki, 1 łyżeczka miodu miody Wileńskich,1 szklanka ciepłej wody,2 łyżeczki słodkiej papryki,3 kuleczki ziela angielskiego,2 liścia laurowe, sól,pieprz. Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę i przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą. Odstawiamy(...)pokrojone pieczarki, paprykę i ogórki. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżeczkę miodu. odlewamy troszkę sosu i mieszamy z mąką. Ponownie wlewamy sos na patelnię i mieszamy
Aga w kuchni