łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:47/85)

Pasztet szlachecki 222

wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczki pieprzu w ziarenkach 2 ziela angielskie(...)formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć na pozostałym tłuszczu z pieczenia mięsa na rumiany kolor

moj przepis na
Szaszłyki z wołowiny 162

mięsa wołowego mielonego -duża cebula -jajko -sos sojowy ciemny -pieprz -sól -patyczki do szaszłyków Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, pieprz i odrobinę soli. Wyrabiamy mięso na gładką pulchną masę. Można dodać trochę zimnej przegotowanej wody w trakcie wyrabiania co da nam aksamitną konsystencje mięsa. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne(...)zimnej wodzie co zapobiegnie zapaleniu się patyczków na grillu. Gotowe mięso formujemy na kształt cienkiego wrzeciona i nadziewamy na patyczki. Kładziemy na rozgrzanym grillu i odwracamy delikatnie podważając łopatką dopiero jak się przyrumieni od spodu

Kulinarne przemyslenia
Duszona pieczona łopatka z boczniakami 181

lubimy jak się coś w domu marnuje, więc zawsze eksperymentujemy. Dla nas to pyszna zabawa, dla Was możliwość wykorzystania tego, co macie aktualnie pod ręką. Składniki 400 g łopatki pieczonej 200 g boczniaków 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 500 ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 ziarna jałowca świeży majeranek (opcjonalnie suszony dodany troszkę wcześniej) sól, pieprz(...)paski boczniakami podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę, pieczoną karkówkę, zalewamy bulionem, wrzucamy jałowiec i dusimy pod przykryciem przez 30 min. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu i zagotowujemy, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy listkami majeranku. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 470

naprawdę to piekarnik się napracuje, a nie Wy. Pieczeń można podać na ciepło z ziemniakami i pysznym sosem, który powstanie w trakcie pieczenia lub na zimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi czy trzeci dzień zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 min): mięso najlepiej zamarynować(...)kiedy my będziemy zajmowali się punktem nr 3. 3. OBSMAŻANIE MIĘSA (7 min): Aby mięso było soczyste, musimy zamknąć jego pory w celu zatrzymania soków w środku. Dlatego zdejmujemy łopatką marynatę z szynki, zostawiając je w naczyniu do marynowania (przypali się podczas smażenia) i obsmażamy szynkę na patelni z każdej strony na bardzo mocnym ogniu aż do lekkiego zrumienienia (każda

Nerds Kitchen
Papryczki faszerowane komosą ryżową i mięsem mielonym 212

MAKAR , 2 jajka, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu warzywno- mięsnego, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam 2 szklankami wody i gotuję około 20 minut cały czas mieszając. Łopatkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodaję komosę ryżową, jajka(...)Wnętrze papryki wypełniam przygotowanym farszem. Paprykę przykrywam odciętym wierzchołkiem i układam w szerokim garnku. Zalewam bulionem i duszę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Podaję z ulubionym sosem. Do przygotowania farszu wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Komosa ryżowa to roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych, zawiera w sobie pełnowartościowe białko. Sprzyja budowaniu mięśni

Tradycyjna kuchnia Kasi
kotlety mielone mięsno-szpinakowe z kozim serem z piekarnika... 189

ogórek zielony 1 średni, szczypiorek 1 pęczek pęczek szpinaku dobrze opłukać pod wodą i liście na durszlaku przelać wrzątkiem i odcisnąć z wody, w rozdrabniaczu rozdrobnić - mieloną łopatkę wieprzową wymieszać z jakiem, tartą bułką, szpinakiem, kucharkiem, pieprzem na kleistą masę na dłoni zrobić placuszek z mielonego i nałożyć czubatą łyżeczkę koziego sera lub jak lubisz to fety, nakryć porcją mielonego(...)posmarowanego olejem piekarnik nagrzać na 180 C, termoobieg, 2 poziom - piec 20 minut, następnie przełączyć na grilla i piec jeszcze 15 minut, zostawić przy uchylonych drzwiczkach na 10 minut SOS: jogurt wymieszać z sosem tzatzyki Prymatu i startym na tarce grubsze oczka ogórkiem zielonym i posiekanym szczypiorkiem kotlety są pyszne, mało tłuste i smakują na ciepło i na zimno

W Mojej Kuchni Lubię
Lasagne w wersji FIT 385

Patelnię delikatnie kropimy oliwą. Na rozgrzaną oliwę wlewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu zrumienienia się spodu lub odchodzenia rantów naleśnika od patelni.  Przekręcamy naleśnika za pomocą łopatek na drugą stronę i podpiekamy. Przy każdym kolejnym nabieraniu ciasta naleśnikowego należy je zamieszać ponieważ skrobia osiada na dnie miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z mięsem mielonym(...)niewielkiej ilości wody do momentu jej wyparowania. Doprawiamy solą i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.  Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą i nakładamy dwa naleśniki. Na pierwszą warstwę nakładamy sos z mięsem i przykrywamy kolejnymi dwoma naleśnikami.   Na naleśniki nakładamy szpinak i ponownie przykrywamy naleśnikami, które posypujemy startą mozzarellą.       Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy

paapilotkaa
Moussaka 192

ilością sera i beszamelu. No cóż czego chcieć więcej skoro będąc w domu można zwiedzić całą Europę i nie tylko... :)  Składniki:1 bakłażan500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki1 czerwona cebula2 ząbki czosnku 150 żółtego, twardego sera np. gouda sólpieprz1 puszka pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki mąki1/2 litra mleka 1,5 %szczypta gałki muszkatołowej(...)plastry, układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce (mogą się stykać) i doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotujemy sos mięsny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dokładnie mieszamy. Teraz do warzyw dodajemy mięso mielone i całość

Mango Papaja
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 190

nimi zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas: 1 godzina Składniki: 12 małych papryk ( wielkości średniego pomidora) 0,5 kg chudej łopatki bez kości ( kupiłam 60 dag bo ok. 10 dag odeszło przy krojeniu) 10 dag ryżu ( 1 woreczek) 48 kosteczek Fety ( po 4 na jedną paprykę) 1 duża cebula 2 łyżki(...)mielony do smaku papryka mielona do smaku maggi w płynie do smaku sól do smaku 2 roztarte drobno ząbki czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego) szczypta cynamonu miód do doprawienia sosu liść laurowy kawałek gałązki rozmarynu 18 dag koncentrat pomidorowy 30 % ( 2 małe słoiczki po 9 dag ) 4 łyżki mąki Ugotować ryż ( raczej z gatunku kleistych ) tak jak na gołąbki. Mięso

Buniabaje w kuchni
Wołowina z imbirem, cukinią i pomidorami 162

Dzisiaj jedno z dań, które powstają na szybko w głowie i tak samo szybko są robione w kuchni. Szybkość to podstawa w czasie smażenia na woku

slodkokwasnapl
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 441

Wyczarowaliśmy więc chow mein z wieprzowiną i warzywami! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (1 min): do średniej miski wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz oraz szczyptę soli. 2. WIEPRZOWINA (3 min): kawałek schabu kroimy w plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem, aby zmiękczyć strukturę mięsa(...)głośno skwierczeć – w tej potrawie chodzi o to, aby smażyć szybko i na dużym ogniu! Miskę z pozostałościami marynaty zostawiamy do kroku nr 6. Mięso cały czas mieszamy drewnianą łopatką i smażymy do momentu, aż nie będzie lekko brązowe. Co do woka, niestety swoje prawdziwe zastosowanie ma on tylko na żywym ogniu, ponieważ wtedy ogień „otacza” jego boki – na indukcji

Nerds Kitchen
Rolada faszerowana kaszą 141

telefonem. Niestety, aparat wyładował mi się w trakcie robienia zdjęć krok po kroku :/ Rolada faszerowana kaszą 3 ćwiartki z kurczaka 1 torebka kaszy jęczmiennej 30 dag mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula łyżka margaryny przyprawa typu kucharek; ziarenka smaku pieprz Z udka wyciąć kość, rozłożyć na desce. Kasze ugotować. Mięso zmielić. Cebulkę pokroić w małe krążki i zeszklić(...)boki mięsa i zwinąć w roladkę. Całość spiąć nićmi. Podgotować chwilę. Następnie przełożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez ok. 25 minut z dwóch stron. Polać dowolnym sosem

Gotuję Testuję
Bitki schabowe 308

otrzymać intensywny i bardzo aromatyczny sos jest silne zrumienienie mięsa. To wszystko i tylko tyle, by danie zachwyciło smakiem. Zapraszam na rozpływające sie w ustach mięso w pysznym sosie z posmakiem cudownie słodkiej cebuli. Składniki: około 80 dkg schabu 1 cebula olej, mąka do obtoczenia mięsa sól, pieprz 1 szklanka wody Wykonanie: mięso oczyścić z błon i powięzi, pokroić(...)Nadmiar strzepnąć kotlety obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiano w międzyczasie obrać cebulę i pokroić w piórka. Podsmażone kotlety zsunąć na bok, przypieczone resztki zeskrobać łopatką i też odsunąć na bok robiąc miejsce, by zeszklić cebulę. Podlać wodą i dusić do miekkości około 45 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brownie Klasyczne 157

proszkiem do pieczenia.Do ubitych jaj, dolewamy rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając, gdy składniki się połączą przestajemy miksować, następnie dosypujemy wcześniej wymieszane suche składniki i łączymy za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki.Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto a co z tym idzie krótszy czas pieczenia(...)około 20 minutach sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest już upieczone (ciasto nie powinno przywierać do patyczka). (Ja piekłam 25 minut.)Ciasto studzimy w formie.Podajemy na ciepło, polane sosem czekoladowym, z gałką lodów lub ubitą kremówką.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Jajka nadziewane ze srirachą, serowym chipsem i bekonową posypką 187

Małe, śliczne i efektowne. Kilka prostych technik i nadziewane jajka przestają być nudne, ale stają się prawdziwymi klejnotami na stole. Lekko pikantne od sosu chili, podane z bekonem – a leciuteńkie w smaku. Ze świeżym szczypiorem i z delikatnym serowym chipsem, który konkurować może z koniakowską koronką. I ładne, i pyszne. Jajka gotujemy na twardo, przez 8 minut od momentu zagotowania(...)pełnej łyżeczce na wyciętym papierze do pieczenia. Podgrzewamy na małym ogniu patelnię – tutaj najlepiej nadaje się taka z cienkim dnem, chipsy robią się szybciej. Na środek patelni kładziemy łopatką papier do pieczenia z serem na wierzchu. Czekamy aż ser się rozpuści, na jego powierzchni zaczną pokazywać się bąble i dziurki, całość zrobi się lekko złota.   Chipsa ściągamy wkładając

Karo in the Kitchen