dostałyśmy w upominkowej paczuszce otrzymanej od jej producenta firmy Knorr - dziękujemy. A teraz zapraszamy na pyszny i pachnący obiadek ;-) Klopsiki z natką pietruszki SKŁADNIKI : 500 g mielonej łopatki 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bułki tartej sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia 1 opakowanie esencji do duszonych mięs Knorr(...)mocnego zarumienienia, po czym podlewamy bulionem i gotujemy przez 20-25 minut. W 100 ml wody rozrabiamy mąkę z łyżką śmietany, zalewamy gotujące klopsy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowana cukinia stanowi dla mnie pełne danie obiadowe. Jest to również doskonała ciepła przekąska na imprezki. Składniki (obiad dla 4 dorosłych osób): 2 kg małych cukinii 500 g mielonej łopatki 100 g kaszy jaglanej 2 duże cebule 4 łyżki oliwy 6 ząbków czosnku 3 czubate łyżeczki oregano (polecam Skworcu ) 1 czubata łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii(...)rozkładamy w dwóch naczyniach żaroodpornych (w jednym taka ilość się nie zmieści). Na dno naczynia wlewamy 6-8 łyżek wody lub dno wykładamy papierem do pieczenia. Dzięki temu, sos, który wypłynie z cukinii nie przypiecze się w naczyniu i będzie je łatwiej umyć. Sama cukinia nie przykleja się do naczynia. Cukinie posypujemy lekko solą. Kaszę zalewamy wodą, solimy
Smak mojego domuprześladuje Nas myśl coby tu zjeść na obiad. Coby tu przygotować.Dziś proponuję takie oto szybkie danie. Przygotowanie zajmuje chwilę, a smakuje wybornie Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki garść makaronu spaghetti 2 marchewki 1 puszka pomidorów bez skórki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku sól,pieprz świeże oregano świeża bazylia oliwa do smażenia Wykonanie: Na oliwę wrzucamy ząbki(...)puszki- dusimy ok 10 minut, aż pomidory się rozpadną.Dodajemy posiekane oregano i bazylię,mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na talerze wykładamy porcję makaronu, na to wykładamy sos. Jeśli lubimy możemy też na wierzch starkować żółty
Z Majeczką w kuchniDzisiaj mam dla Was przepis na łatwe danie obiadowe, czyli koperkowe pulpety. Najczęściej podaję je z ziemniakami lub ryżem oraz surówką. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1/2 pęczka koperku, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 litr wody, 1 łyżka mąki, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE(...)przekładam je do garnka. Wodę mieszam z mąką i papryką. Wlewam do pulpetów. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. Dodaję śmietanę i gotuję jeszcze przez 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasiparmezanu lub innego twardego , ostrego w smaku sera żółtego garść świeżych kiełków fasoli mun ( lub mała puszka konserwowych ok. 20 dag) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć(...)oleju ( nie za dużo by nie nasiąkały ). Gdy olej będzie bardzo gorący kłaść łyżką porcje ( z tej ilości wychodzi 6-8 placków).Masa powinna sie od razu ścinać. Przewracać łopatką na drugą stronę i smażyć na rumiano obracając kilka razy tak by zrobiły się chrupkie i złote a nie przypaliły. Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru oleju. Podałam
Buniabaje w kuchnipotrzeba, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, kostki rosołowe Kucharek 1 sztuka, przyprawa w płynie - do smaku, buraczki zasmażane - w opisie mieloną łopatkę dobrze wymieszać z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, pieprzem mielonym i odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała wziąć porcję mięsam i na dłoni zrobić placek i posmarować(...)zostało nadzienie to wsypać je do rondla wlać wodę, kostkę rosołową i pod przykryciem gotować z 30 minut na mniejszym ogniu 2 łyżki mąki wymieszać z wodą i zagęścić sos mieszając BURACZKI:na 3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, wsypać 1/2 kg starte na grubszych oczkach tarki ugotowane buraczki, do smaku dać cukier, ocet winny, sól, pieprz i chwię podsmażać mieszając
W Mojej Kuchni LubięGulasz wieprzowy z łopatki z dodatkiem papryki, cebuli i kaparów. Idealna propozycja obiadu. Polecam! :) Gulasz wieprzowy Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 mała papryka czerwona 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaparów z zalewy olej mąka pszenna sól, pieprz, papryka słodka/ostra, majeranek. 2 liście laurowe 200 ml bulionu Sposób wykonania: Mięso kroimy w kostkę(...)kostkę, czosnek pokrojony w plasterki, paryke pokrojoną w cieniutkie plasterki, kapary oraz liść laurowy . Całość zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy około półtorej godziny na wolnym ogniu. W celu zagęszczenia sosu, 1 łyżkę mąki rozrabiamy w pół szkalnki wody i dodajemy do gulaszu. Gotujemy jeszcze przez około 1-2 min. Dodajemy na koniec majeranek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku jeżeli jest
Smaki NataliiDziś na obiad przyrządziłam gulasz wieprzowy z dodatkiem papryki, podałam go z kaszą pęczak. Wyszło bardzo smaczne i aromatyczne danie, moja rodzinka uwielbia takie obiady. Składniki: 1 kilogram łopatki wieprzowej 1 cebula 2 papryki Sól,pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu przyprawa do gulaszu Słodka i ostra papryka 2-3 łyżki mąki pszennej Olej(...)gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Paprykę i cebule kroimy w cienkie paski, przesmażamy na patelni, dodajemy pod koniec gotowania, gotujemy jeszcze przez 15 minut. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Doprawiamy do smaku solą, pierzem, słodka i ostrą papryką. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według przepis na opakowaniu, odcedzamy. Na talerzu układamy porcję
Bajeczna KuchniaWspaniały obiad Składniki • 1/2 kg mięsa z łopatki • 1 cebula • 1 ogórek kiszony • 2 ząbki czosnku • przyprawa do gulaszu • 1 łyżka majeranku • 1 gałązka rozmarynu • 4 ziela angielskie • liść laurowy • olej rzepakowy do smażenia • 2 łyżki mąki • magii Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w kostkę na,patelnię wlać troszkę oleju i podsmażyć cebulę Do smażącej cebuli, wrzucić(...)smażenia dodać pokrojone w plasterki ogórek kiszony i czosnek. 2. Gdy mięso zmięknie w pojemniku rozmieszać mąkę z wodą, dodać do gotującego się mięsa i mieszać aż się zagotuje sos, doprawić wszystko z magii
W królestwie smaków Beatyłopatki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do wysokiego garnka wsypać igły jałowca, zapalić, włożyć ruszt (ja używam podstawkę do grillowania z kuchenki mikrofalowej), ułożyć na nim mięso i szczelnie przykryć pokrywką. Po 20 minutach wyjąć mięso, obwiązać(...)włożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę. Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Mięso pokroić w plastry. Podałam z ziemniakami i galaretką z pigwy
królestwo garówPulled pork to metoda przygotowania wieprzowiny, w której to duży kawałek mięsa piecze się długo w niskiej temperaturze, dzięki czemu mięso staje się tak bardzo miękkie
Bernika - moj kulinarny pamietnikchodź bardzo by się chciało. Nieraz jesteśmy zmęczeni, zabiegani. Jednak to, że przepis jest prosty nie zmienia faktu, że pyszny ! ~~SKŁADNIKI~~ (3 porcje) mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka ok. 600 g. papryka słodka mielona 1 łyżka przyprawa do mięsa duszonego 1 łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki kasza gryczana 3 woreczki woda(...)Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 40 min. na bardzo małym ogniu. Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Kiedy mięso zmięknie dolewamy drugą połowę wody ( jeżeli chcecie więcej sosu, więcej wody + 1 łyżka mąki więcej do zaklepki ). Przekręcamy gaz na większy, aby woda zaczęła bulgotać. Przygotowujemy zaklepkę i dodajemy do sosu. Mieszamy. Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku
Kuchnia Paulettesłyżki, papryka wędzona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 1 duża, ząbki czosnku 3 sztuki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej 1 łyżka, bułka tarta - ile potrzeba łopatkę zmielić w maszynce do mięsa, bułki namoczyć w wodzie i po nasiąknięciu odcisnąć je z wody i dodać do mięsa, dodac papryki, czosnek niedźwiedzi, kucharka, pieprz mielony, wsypać tartą bułkę, pokrojoną(...)grzanie góra/dół, piec 55 minut, następnie na termoobiegu piec z 7-10 minut i wyjąć blaszkę z piekarnika - pieczeń jest smaczna i na obiad z sosem jaki się lubi i na zimno do pieczywa..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętemperaturze przez długi czas po prostu rozpływa się w ustach… Zapraszam na aromatyczną pieczeń z baraniny. Pieczeń z baraniny marynowanej w oleju rzepakowym Składniki: około 1,5 kg łopatki baraniej 0,5 szklanki oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego rozmarynu 1 łyżka pieprzu mielonego 1 łyżka soli 2 czerwone cebule 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 puszka(...)Następnie dodajemy obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, wino i rozdrobnione sardele. Przykrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 2,5 godziny, co jakiś czas podlewając sosem z naczynia. Smacznego Post Pieczeń z baraniny marynowanej w oleju rzepakowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plnatarcia mięsa papryka czerwona mielona słodka do natarcia mięsa liść laurowy 3-4 szt ziele angielskie 4-6 szt brokuł jedn sztuka wino czerwone wytrawne 1.1/2 szklanki Wykonanie: Łopatkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy go majerankiem,solą,pieprzem,papryką i czosnkiem sprasowanym z obu stron.Na wierzch kładziemy ziele i listki laurowe.Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy(...)mięsko obsmaża się i puszcza soki które wymieszane z winem tworzą pyszny sosik.Po upieczeniu wykładamy mięsko i kroimy je w plastry, nakładamy na talerz porcje brokułów i mięska ,polewamy sosem winnam i podajemy.Ładne dla oka i smaczne dla podniebienia
Różowa kuchnia