łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:64/85)

Faszerowana papryka à la gołąbki 236

papryki. Mamy teraz sezon idealny na paprykę i pomidory, także polecam gorąco na obiad leczo na przemian z poniższą faszerowaną papryką. Faszerowana papryka à la gołąbki 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 12 średniej wielkości papryk (najlepiej nadaje się czerwona albo bladożółta) 1 czerwona papryka (dodatkowo) 3 średnie pomidory albo(...)jestem zwolenniczką dopasowywania przypraw pod siebie, w składnikach podałam tylko przykładowe, najpopularniejsze przyprawy dodawane do potraw z pomidorami. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do każdej papryki wlać 2 łyżki sosu pomidorowo-paprykowego i nałożyć farsz mięsny aż po sam wierzch, można z górką ;) Papryki ustawić w foremce albo naczyniu żaroodpornym na sztorc. Piec ok. 45 minut aż mięsna czapeczka się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kiełbaski z mięsa mielonego na grilla 163

pysznie korzennie-aromatyczne i cudnie proste w przygotowaniu. Pyszna sprawa, w sam raz na letnie wypady za miasto, jak również na świeży pomysł na mielonego do obiadu. ;) 500g mielonej łopatki wieprzowej 1 łyżeczka tymianku 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki pieprzu cayenne 4 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego pół łyżeczki kolendry(...)kotleciki i układamy je na patelni grillowej. Grillujemy na niewielkim żarze, aż kiełbaski zaczną puszczać sok, a w środku nie będą surowe. Podajemy z frytkami lub świeżym pieczywem i sosami (polecam czosnkowy). Świetna alternatywa dla tradycyjnych kiełbasek

Kuchenna Kontrrewolucya
Ryba po japońsku 130

Moje Gotowanie . Ryba po japońsku Przygotuj sitko, miski, półmisek, 2 patelnie lub garnek i patelnię, płaskie talerze, nóż i deskę do krojenia, wagę kuchenną, widelec, łyżkę, szklankę, papierowe ręczniki, łopatki do obracania Przygotuj składniki (20 porcji): 1 kg filetów z dowolnej ryby, 2 duże cebule, 1 słoik ogórków konserwowych, 1 słoik papryki konserwowej, przyprawę warzywną, mąkę, bułkę tartą, 3 jajka(...)ręcznikami, aby obciekła z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię lub do garnka przełóż koncentrat pomidorowy, ketchup i cukier oraz wlej wodę, olej i ocet. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 3 minuty. Gotową zalew odstaw do przestygnięcia. Odsączoną z tłuszczy rybę ułóż warstwami na półmisku. Każdą

blog.moje-pasje.info
Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami 156

Wyjmujemy na deskę / stolnicę leciutko podsypujemy mąką i zagniatamy w jednolitą kulę, okrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.  Nadzienie   50 dkg mięsa mielonego ( u mnie pomieszana łopatka i szynka wieprzowa )  2 cebule 3 ząbki czosnku  5 łyżek kukurydzy konserwowej  1 papryka czerwona nie za duża 10 małych pieczarek 1 łyżeczka rozmarynu  1/2 łyżeczka(...)jajko z mlekiem i tą mieszanką smarujemy nasze pierogi.  Pierogi wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do zarumienia ciasta.  U mnie były podane z sosem czosnkowym .  Smacznego ! Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami

Kuchnia na wzgórzu
Naleśniki - krokiety z mięsem 159

uwielbiam naleśniki. Pod każdą postacią i w każdym smaku, na słono i na słodko. Dzisiaj będę kusić naleśnikami z mięsem.Na farsz mięsny potrzebujemy:około 1 kg mięsa (np. łopatka, karkówka),30-40 dkg. wątróbki (drobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką),sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek(...)dzień wcześniej.) Kiedy będzie już zimne, wtedy mielimy je. Grubość sitka w maszynce dowolna, jak kto lubi.Zmielone mięso doprawiamy, gdyby okazało się, że tego potrzebuje. Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę (odlewam tylko wodę, nie płuczę jej) i przepłukaną kukurydzę i/lub groszek. Mieszamy.Smażymy naleśniki i zawijamy z nadzieniem. Przepis na ciasto podałam pisząc

Codzienna kuchnia niecodzienna
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 320

starych przyczep kempingowych przerobionych na punkty gastronomiczne porozstawiane najczęściej w mało reprezentacyjnych punktach miasta. Kotlet mielony (najprawdopodobniej cały pies mielony razem z budą), buła nie zawsze pierwszej świeżości, sos imitujący smak bliżej nieokreślony, 2,5 złotego mniej w kieszeni i szlus. Wyszukane dodatki typu ser, cebula, sałatki czy korniszony zaczęły pojawiać się znacznie później. Miało być szybko, tanio(...)racji bytu – szkoda świetnego mięsa, które idealnie nada się do innych potraw. Na burgery dobre będą mocno używane, dobrze ukrwione i lekko poprzerastane tłuszczem mięśnie – najczęściej wybierane to antrykot, łopatka i rostbef, albo ich połączenia, czyli tzw. blend. Jeśli macie chudą łatę wołową – dobierzcie do niej przerośnięty tłuszczem kawałek wołowej łopatki czy mostka, żeby zachować odpowiednią ilość tłuszczu i nawilżenie

Karo in the Kitchen
Perliczka z kurkami 129

uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się(...)zszyć. Całą perliczkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej kształt. Posmarować masłem tymiankowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Piec pod przykryciem, po pół godzinie polać wytworzonym sosem, czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Odłożone kurki podsmażyć na reszcie masła. zastawa

królestwo garów
Pulled pork czyli rwana wieprzowina (danie z szybkowaru) 215

mięso, które rozpada się pod wpływem widelca. Taka wieprzowina będzie idealna na kanapki jak i do faszerowania tortilli.  Pomysł na przepis ze strony kulinarnatv.pl . Składniki: 0,8 kg łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów w puszce 1,5 szklanki wody 2 cebule (białą i czerwoną) 1 papryka pół papryczki chili 2-3 ząbki czosnku odrobina cukru sól pieprz cayenne papryka(...)pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Przygotowaną rwaną wieprzowinę podawać, np. na podgrzanej tortilli lub bułce. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i polać przygotowanym sosem.  Przesmażone mięso Do mięsa dodać warzywa, przyprawy i zalać wodą Danie od razu po otworzeniu pokrywy z szybkowara Tak powinno wyglądać mięso - rozpada się pod naciskiem widelca Na podgrzaną

Ugotować
Duszona baranina z kiszoną cytryną 156

będzie pysznie. Wszystkim polecam! Przepis, z lekkimi zmianami,  z książki "The slow cook book" - Heather Whinney składniki ok  600 -700 g  baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej w  2,5 cm  kostki 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki + dodatkowo do podania 2 łyżki  posiekanej kolendry + dodatkowo do podania 1 cebula pokrojona w kostkę(...)Gotować przez 3-4 godziny w ustawieniu high, lub  6-8 godzin w ustawieniu low. W połowie gotowania warto mięso wymieszać, jeżeli trzeba dolać bulion, sprawdzić smak sosu i w razie potrzeby dosolić. Po ugotowaniu doprawić wszystko pieprzem i ewentualnie solą. Podawać posypane listkami kolendry i pietruszki. Smacznego

Stare Gary
Placek nie do końca po węgiersku. 212

450g) -> 1 ser feta -> 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej -> 3 ząbki czosnku -> Sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk   Na gulasz:  -> 1 kg łopatki wieprzowej  -> 500g pieczarek -> 1 cebula -> 3 ząbki czosnku  -> 3 papryki czerwone  -> 2-3 łyżki mąki -> sól, pieprz, słodka papryka(...)około godziny, aż mięso będzie miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli w trakcie duszenia wydzieliła się zbyt mała ilość wywaru można podlać bulionem warzywnym. Na sam koniec gotowania sos lekko zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie, przelać do sosu i zagotować.  Podawać niewielką ilość sosu na każdy placek z góry polać jogurtem naturalnym

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Gołąbki na okrągło z fetą. 184

Składniki: 1 duża młoda kapusta 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek, odrobina maggi 1 opakowanie fety Olej Sposób wykonania: Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę(...)napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec. Chutney pomidorowy.1 puszka pomidorów pelati1 duże jabłko winne1 mała cebula2 łyżki rodzynekpo pół łyżeczki: imbir  świeży ,cynamon ,kumin3 goździki1 łyżka sosu sojowego1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantnegopieprz ,cukier ,sól do smakuPomidory i jabłko pokroić w dużą kostkę ,a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do rondla z grubym dnem i gotować

Kulinarny karnet Christophera
Kasza gryczana z czerwoną papryką, kolendrą i rodzynkami 135

Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1 czerwona papryka 1/2 szklanki rodzynek 1 pęczek kolendry 1 pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2-3 łyżki oliwy 1/2 kg łopatki 1 jajko 2 cebule 5 ząbków czosnku 100 g kaszy jaglanej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka kuminu 1 płaska łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka pieprzu 4-5 brzoskwiń(...)wyjąć na papier, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Brzoskwinie myjecie, obieracie, usuwacie pestki i blendujecie na jednolitą masę. Dodajecie jogurt, ostrą paprykę, kurkumę, pieprz i – jeśli chcecie, by sos był słodszy – cukier puder i mieszacie. Tak zrobionym sosem polewacie kotleciki i szamiecie. Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Duszony jeleń w czerwonym winie 193

długo zastanawialiśmy się co wybierzemy! Jaki rodzaj mięsa i co z niego zrobimy! W MAKRO znajdziemy karkówkę, udziec i comber z jelenia; comber i udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym(...)tymiankiem i dorzucamy do gotującego się mięsa. Całość dusimy dalej około godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku, a jeśli zajdzie taka potrzeba zagęszczamy sos przy pomocy wody i mąki. Smacznego

Plate of Joy
Moje spagetti 163

składniki* 40 dag łopatki lub szynki wieprzowej* 3 średnie papryki* 1 malutka ostra papryczka* 1 marchewka* 1/2 niedużej młodej cukinii* 2 pomidory najlepiej malinowe lub przecier pomidorowy* 1 kostka bulionowa* sól* pieprz cayenne* bazylia suszona * czosnek granulowany* cebulka granulowana* 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej* makaron spagettiSposób wykonaniaMięso i warzywa umyć i osuszyć.Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć(...)bazylii (można dodać świeżą pokrojoną bazylię w momencie dodawania papryki), doprawić do smaku, solą pieprzem cayenne i chwilkę poddusić, mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości wody i wlać do sosu delikatnym strumieniem, energicznie mieszając, zagotować i zestawić z ognia.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu

Mix smaku
Czarna świnia iberyjska – cerdo iberico. Karkówka 292

już nie rozbijamy. Jest pokrojona od razu do dalszej obróbki, cienko – tylko do przyprawienia i wrzucenia na patelnię/ruszt.   Koneserzy smaku mięsa (w szczególności przygotowanej na ciepło szynki, łopatki i polędwicy z cerdo iberico) smak tego mięsa porównują do smaku wołowiny wagyu połączonej z najlepszym bekonem . Nie da się tego mięsa do wołowiny wagyu nie porównać– jest równomiernie, marmurkowo(...)móc prawidłowo wysmażyć tłuszcz. Druga obowiązkowa przyprawa – hiszpańska wędzona papryka. Czy to słodka, czy półostra – wybór należy do Was. Ja swoje kotlety natarłam papryką półostrą i podałam z ostrymi sosami. Kotlety smażymy na patelni grillowej rozgrzanej do czerwoności, bez dodatkowego tłuszczu. Patelnia musi być piekielnie gorąca. Kotlet musi od razu skwierczeć i mięso musi od razu się zamknąć. Smażymy kotlety

Karo in the Kitchen