łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:65/85)

Garnek Żeliwny Staub, Informacje i Zasady jak Obchodzić i Gotować w Naczyniach Żeliwnych 181

było mowy o przypaleniu się warzyw, które były na samym spodzie. Dzięki temu mogłam garnek z upieczonymi warzywami postawić na gazie, wlać wino, zredukować i przyrządzić mega smaczny sos z pieczonych warzyw. KILKA WAŻNYCH ZASAD NA POCZĄTEK!  To jest istotna część tego postu. Jeśli już w Twojej kuchni pojawi się garnek żeliwny, a już wiesz nie kosztował mało, warto(...)szoków termicznych trzeba się nauczyć, że potrawę w rozgrzanym garnku podlewamy płynami w temperaturze pokojowej lub ciepłymi! Do mieszania, przewracania czy wyciągania używaj wyłącznie drewnianych lub syntetycznych akcesoriów typu łopatki, łyżki, widelce itp. Oczywiście stal nie uszkodzi powłoki, ale ją po prostu może zmatowić. Mycie wyłącznie ręczne! Naczynia z powłokami (Staub i Le Creuset) można myć wodą z dodatkiem płynu

Blondynka Gotuje
Gołąbki, sweterek i Borewicz. 140

moim aparatem cyfrowym nie byłam w stanie podejść na tyle blisko, aby zrobić im zdjęcie. Domowe gołąbki Przygotuj garnek z pokrywką (lub dwa), nóż i deskę do krojenia, drewniane łopatki, miski, maszynkę do mielenia mięsa, patelnię, brytfannę, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki: 1 główkę białej kapusty, 1 cebulę, 0,5 - 1 kg mięsa mielonego, sól, pieprz czarny mielony, czerwoną paprykę mieloną(...)Wrzątek przelej do brytfanny. Do gołąbków dolej wody, która powinna je przykrywać. Całość dopraw do smaku solą i gotuj na wolnym ogniu, aż gołąbki będą miękkie. Na końcu powstały sos zaciągnij śmietaną lub śmietaną wymieszaną z mąką pszenną. Gołąbki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem lub kaszą

blog.moje-pasje.info
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem beszamel 180

żółtego sera. Szczerze polecam :) Składniki na porcje dla 4-5 osób: 6 średniej wielkości ziemniaków (wagowo około 0,7 kg obranych ziemniaków) 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 4 podłużne pomidory 1 średniej wielkości marchewka 1 korzeń pietruszki 1/2 pora (biała część) 1/4 selera 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 3 łyżki(...)koniec dodać pokrojone pomidory i jeszcze chwilę smażyć. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć 1/3 ziemniaków, następnie połowę farszu, ponownie 1/3 część ziemniaków, farsz i pozostałe ziemniaki. Wierzch zapiekanki przykryć sosem beszamel*. Piec około 40-45 minut w 180ºC, aż do zarumienienia wierzchu zapiekanki.  *Z wywaru, gdzie gotowały się ziemniaki odlać 1 szklankę. Na patelni rozpuścić masło. Następnie wsypać mąkę

Ugotować
Pieczeń wieprzowa zapiekana z warzywami. 186

soczyste, a dzięki temu, że piecze się razem w warzywami, niesamowicie smaczne. Polecam!!! Składniki na pieczeń wieprzową zapiekana z warzywami 1 kg wieprzowego mięsa nadającego się na pieczeń (karczek, łopatka) sól zmiękczająca mięso (nie peklująca) papryka słodka pieprz czosnkowy przyprawa ziołowa do grilla lub inna mieszanka ziołowa (można zrobić samemu- mieszamy po 0,5 łyżeczki majeranku, tymianku, oregano, cząbru(...)ostrożnie mieszamy warzywa i dodajemy ugotowane ziemniaki. Po upieczeniu wyjmujemy danie, posypujemy posiekaną natką i szczypiorkiem, pozostawiamy na 20-30 minut. Następnie kroimy pieczeń i serwujemy z warzywami i sosem z pod pieczeni

Rozpustne gotowanie
CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM Z PRZEWAGĄ PAPRYKI I PIECZAREK POD BESZAMELEM 170

późnych porach, ale jak raz czasem to przecież nic się nie stanie. Ja osobiście jednak podałam cannelloni na obiad.  Palce lizać !  Farsz: mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka 0.5 kg. duża papryka czerwona 2 szt. cebula 1 szt.  małe pieczarki 5-6 szt.  ząbek czosnku sól 1 łyżeczka papryka słodka mielona 2 łyżki pieprz 1 szczypta(...)energicznie mieszając, aż dobrze się rozpuści. Powoli wlewać mleko i mieszać. Doprawić solą, pieprzem.Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do beszamelu. Mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje.  Gotowym beszamelem polać makaron. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Kuchnia Paulettes
Pieczeń z warzywami. 185

się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia NA MARYNATĘ: 0,33 szklanki oleju(...)folię i pieczemy do zarumienienia. Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy na około 30 minut, żeby mięso odpoczęło i nabrało soczystości. Po tym czasie kroimy w plastry, podajemy z dowolnym sosem

Rozpustne gotowanie
Roti z warzywami 201

wodą. Jeśli od razu wyparuje - można już podgrzewać roti. Układamy jeden placek na patelni i czekamy, aż zmieni swój kolor na ciemniejszy. Wtedy odwracamy go na drugą stronę. Drewnianą łopatką lub innym delikatnym narzędziem obracamy go na patelni i często zmieniamy strony. Na cieście powinny pojawiać się wybrzuszenia, które trzeba delikatnie ugniatać, obracając roti. Możemy stwierdzić, że osiągnęliśmy sukces, kiedy(...)chlebki roti. Przyprawy z bułką tartą natomiast smażymy na oleju na złotobrązowy kolor. Następnie polewamy nimi warzywa. Ta daaam.      Polecam je zjeść z jakimś ostrym sosem. Sama niestety nie miałam akurat składników na przygotowanie takiego, więc użyłam pikantnego ketchupu. Zamiast bułki tartej polecam także obtoczenie warzyw w cieście drożdżowym przygotowanym z wyżej wymienionymi przyprawami i następnie

Weganizm infantylny
Burger wołowy III 180

zjedliśmy po 2 buły z dodatkami :) Oczywiście, jeżeli akurat planujecie grillowanie, burgery z grilla są, moim zdaniem, najlepsze. Warto je zrobić. Polecam!składniki (10 burgerów) 1 kg wołowiny (użyłam łopatki)4 łyżki ostrej musztardy z Dijon3 cebule2 jajkaświeżo mielony czarny pieprzsólpapryczka chili - opcjonalnie (ja dodałam zielony marynowany pieprz)masło klarowane do smażenia lub olejdo podania10 bułek hamburgerowych(...)bułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, plasterek boczku, kotlet wołowy, boczek,  plaster pomidora, ogórek i cebulę. Przykryć wierzchem bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z dowolnym sosem majonezowym, jogurtowym lub keczupem. Smacznego

Stare Gary
Pasztet domowy 171

czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej) około 180 ml wywaru z gotowania  mięsa olej do wysmarowania formy Wykonanie: Mięso myjemy.  Karkówkę, łopatkę i boczek wkładamy do garnka.  Cebulę, seler, marchewkę, pietruszkę obieramy, myjemy i dokładamy do mięsa.  Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, sól.  Całość zalewamy jak najmniejszą(...)termoobiegu. Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki i piekarnika. Pasztet jest gotowy, gdy zaczyna odstawać od ścianek foremek. Pozostały wywar mięsny zamrażamy i wykorzystujemy np. jako bazę do sosów. Smacznego

Smak mojego domu
Gęś pieczona z kaszą gryczaną 153

uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Ja zostawiłam kości udek. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały(...)tłuszcz się nie przypali. Na ruszcie ułożyć gęś i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 3 godziny. Po 1,5 godzinie na chwilę wyjąć. Zlać cały sos do garnuszka, gęś włożyć do brytfanki i dalej piec. Z sosu który wlaliśmy do garnuszka, zlać z wierzchu tłuszcz – nie wyrzucać go, przelać do słoika, na pewno się przyda do smażenia

królestwo garów
Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem 136

proporcję składników to zdecydowanie lubię kiedy w gołąbkach jest mniej więcej tyle samo ryżu co mięsa. Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem Składniki: 700 g mielonej wieprzowiny (karczek, łopatka lub szynka) 200 g boczku wędzonego około 250 – 300 g ryżu średniej wielkości włoska kapusta łyżka smalcu granulowany czosnek papryka słodka pieprz sól Kapustę obieramy z zewnętrznych i uszkodzonych liści(...)przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu. Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego Artykuł Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Przekąska na zimno z płatkami jaglanymi 177

Dzień dobry, dziś upał daje nam się wszystkim we znaki. Mnie dodatkowo jakiś wirus nieznany kompletnie rozłożył na łopatki. Jestem słaba jak niemowlę ,a dodatkowo nic mi się nie chce jeść. To bardzo niedobrze. Dlatego postanowiłam się ratować jak najszybciej, zanim całkiem polegnę w łóżku. Kilka dni temu dotarły do mnie bardzo zdrowe produkty  Plenus Natura Na pierwszy ogień(...)chia, zalewamy zielonym jogurtem i dodajemy borówki amerykańskiej oraz jagód goji. Zalewamy jogurtem jasnym. Dodajemy złoty len. Następnie znowu borówkę i sporo bananów. Jeśli chcemy całość uzupełniamy jogurtem, dodajemy sosu do deserów, ozdoby w postaci posypki czekoladowej. Kończymy dekorować owocami. Możemy włożyć na chwilkę do lodówki celem lekkiego schłodzenia. Taka przekąska wspaniale stawia na nogi, działa właściwie jak lekarstwo . Jest

Z Kuchni Do Kuchni
Chlebek naan bez drożdży 219

Chlebki najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, później miękną i już nie smakują tak dobrze. Jednak można je jeść w dowolnej wersji: na słono i na słodko. Można podać z orientalnym sosem lub jak ja dzisiaj - w asyście treściwej zupy gulaszowej. Można też posmarować ulubionym dżemem i zjeść jak kanapkę. Polecam serdecznie! Składniki na ok 11 chlebków: 4 szklanki* mąki pszennej(...)pieczenia i ułóż 3-4 placki, zostaw nieco odstępu między nimi, bo dziko rosną. Piecz od 3 do 5 minut na rumiano, aż pojawią się brązowe bąble. Drewnianą łopatką wyjmij z piekarnika upieczone chlebki i przełóż na talerz. Zamknij na kilka chwil piekarnik, a potem nałóż kolejną partię. Podawaj ciepłe, ale nie gorące. *używałam szklanki o pojemności

Anioszek w kuchni
Proste smażone przegrzebki 311

formie przystawki robi się jednak wyjątkowo prosto – najważniejsze to nie trzymać małży zbyt długo na patelni (przesmażone robią się gumowe). W mojej wersji sążaki podaję z prostym sosem. Sos winno-maślany świetnie podkreśla ich delikatny, słodkawy smak. Przyznam, że jak dla mnie to jest to przystawka idealna – warto spróbować przyrządzić je w domu, gdyż mogą wyjść równie dobre(...)minuty. Zdejmujemy z patelni i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Na gorącą patelnię od razu dodajemy pokrojoną szalotkę i czosnek. Mieszamy przez chwilę i wlewamy białe wino. Mieszamy i łopatką zbieramy wszystkie smaki z dna – aby rozpuściły się. Wino bardzo szybko zaczyna odparowywać, więc po minucie gotowania zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wrzucamy (pokrojone

Poezja smaku
Kimchi Stir - Fry 200

kochają kuchnię wschodnią. Koreański prażony ryż z kimchi Składniki pasty: 1 szalotka 1 papryczkachili czerwona 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka pasty miso (można pominąć) 1 łyżeczka pasty krewetkowej 1 łyżka pasty sezamowej (można pominąć) 1 łyżka octu ryżowego lub octu ciemnego balsamicznego 2 łyżki soku z kimchi(...)przekroczyć 10-12-u minut! Wok lub patelnia powinny być dobrze rozgrzane, ogień podczas smażenia dość duży.  Trzeba też przez cały czas mieszać, najlepiej za pomocą szerokiej, drewnianej łopatki do ryżu. 6. Rozłożyć na talerzach, obficie obsypać jasnym i ciemnym sezamem, zieloną cebulką i zieloną kolendrą. Podawać z kimchi i resztą ziaren sezamowych

Kuchnia Prezydentowej