łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:57/85)

Papryka faszerowana jak zrobić ? 136

mnie 8 sztuk podłużnej czerwonej i białej)  2 nie zaduże cebule 3 ząbki czosnku  2 łyżki oleju  0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie zmielona łopatka wieprzowa) 1 woreczek ryżu ugotowany pieprz świeżo zmielony 2 łyżeczki musztardy ( u mnie gorczyca z miodem) słodka papryka w proszku    Papryki umyłam, osuszyłam odkroiłam górną część ( wąski pasek(...)pomocą łyżki.  Ułożyłam papryki na sitku do gotowania na parze i w ten sposób ugotowałam papryki aż były miękkie. Gotowały się około 30 minut.   Całość podałam z sosem czosnkowym .          Papryka faszerowana jak zrobić

Kuchnia na wzgórzu
Czekoladowy deser z gorącymi malinami Pawła Małeckiego 169

móc go zrobimy musimy wcześniej zmrozić kamień w zamrażarce. Najpierw czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej a następnie cienką warstwę rozsmarowujemy na kamieniu. Następnie nożem lub łopatką podważamy rozsmarowaną czekoladę i jeszcze plastyczną rolujemy w tulejkę pozostawiając do całkowitego zastygnięcia. Tak przygotowane kołnierze wstawiamy do lodówki. Czwartym elementem deseru jest mus czekoladowy. Wodę z cukrem zagotowujemy. Kiedy(...)maliny. Do garnka przekładamy maliny, cukier i wlewamy wino. Całość doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu odparowujemy wodę do momentu aż z naszych mail i wina uzyskamy konsystencji sosu. Na samym końcu dodajemy cynamon, mieszamy i zaczynamy składać nasz deser. Składanie deseru zaczynamy od naszego krążka biszkoptowego. Następnie kładziemy na nim nasz czekoladowy kołnierz, który do połowy wypełniamy musem

Kuchenne Wariacje
Gulasz wieprzowy z pieczarkami, papryką i ogórkiem 247

SKŁADNIKI: 700 g łopatki wieprzowej,3 ogórki konserwowe Orzech,2 czerwone papryki,8 pieczarek, 1 cebula,2 łyżki mąki, 1 łyżeczka miodu miody Wileńskich,1 szklanka ciepłej wody,2 łyżeczki słodkiej papryki,3 kuleczki ziela angielskiego,2 liścia laurowe, sól,pieprz. Przygotowanie:  Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę i przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą. Odstawiamy(...)pokrojone pieczarki, paprykę i ogórki. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżeczkę miodu.  odlewamy troszkę sosu i mieszamy z mąką. Ponownie wlewamy sos na patelnię i mieszamy

Aga w kuchni
Spaghetti alla bolognese 193

Spaghetti alla bolognese PRZEPIS  /na 2 porcje/ Składniki 200 g ulubionego makaronu (np. spaghetti, wstążki) 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki, łopatki lub wołowo-wieprzowego) 350 ml przecieru pomidorowego (użyłam przecieru pomidorowego własnej roboty) 100 ml wina czerwonego, wytrawnego 0,5 szkl. bulionu warzywnego (można połowę kostki rosołowej rozpuścić(...)zaraz potem przecier pomidorowy i bulion warzywny. Całość dusić ok. 20 minut. Mięso ma być uduszone, cebulka mięciutka. Doprawić do smaku przyprawami.  Nakładać na talerz makaron z sosem, ozdobić posiekaną natką pietruszki a do smaku obsypać startym parmezanem. Smaczanego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kubańskie cygara z wieprzowiny 520

podniebienia biesiadników przy piwku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko 1/2 średniej cebuli 1 ząbek czosnku ostra ,mielona , wędzona papryka do obtoczenia ( jeśli nie lubicie ostrej ,użyjcie łagodnej ) przyprawa garam masala , lub curry do obtoczenia sól(...)papryce . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , smaki się przenikną , a mięso stężeje . Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor . Podajemy na gorąco lub na zimno , najlepiej z sosami lub dipem Smacznego !   Post Kubańskie cygara z wieprzowiny pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Klopsiki w sosie ogórkowym 191

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki : 500-600g mięsa mielonego z mięsa od szynki lub łopatki. Ale równie dobrze można użyć mięsa mielonego z drobiu. 1niewielka cebula 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko 5-6 łyżek bułki tartej liść laurowy(...)tarce o dużych oczkach Do gotujących się klopsików wrzucić potarte ogórki, koperek lub natkę pietruszki i dalej   gotować na niewielkim ogniu ok 20 minut. Jeśli chodzi o przyprawienie sosu najlepiej zrobić to pod koniec gotowania ponieważ ogórki podczas gotowania oddadzą jeszcze soli i mogłoby się okazać, że sos będzie za słony. Aby zagęścić sos można w niewielkiej ilości zimnej

W garach u Gosi
Sałatka z kurczakiem w płatkach kukurydzianych – test produktów firmy Jamar 203

pierwsza tego typu propozycja i mam nadzieję nie ostatnia W paczce znalazły się: puszka kukurydzy, puszka fasoli Piękny Jaś, ocet jabłkowy i ćwikła z chrzanem. Dodatkowo otrzymałam uroczą, drewnianą łopatkę i długopisy. Do przygotowania tego przepisu użyłam kukurydzy konserwowej i octu jabłkowego Jamar . Po otwarciu puszki pojawia się jędrna kukurydza o ładnym żółtym kolorze i naturalnym aromacie. Co bardzo istotne(...)płatkach kukurydzianych Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 średnia główka sałaty lodowej puszka kukurydzy (użyłam firmy Jamar ) 1 ogórek zielony opakowanie mini mozzarelli 2 jajka płatki kukurydziane sól Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego (użyłam firmy Jamar ) 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka musztardy (użyłam miodowej) łyżeczka suszonego oregano szczypta czosnku granulowanego pieprz sól Dodatkowo: masło klarowane

PatiGotuje
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 237

solą i ksylitolem (lub cukrem). Dodać ciepłe mleko, rotopione masło, wyrośnięty zaczyn i resztę mąki. dokładnie wyrobić ciasto. Można również ciasto wyrobić ręcznie. Kiedyś używałam do tego drewnianej łopatki. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwa to ok.30-40 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany delikatnie mąką, uformować z niego długi wałek i wykrawać(...)sitko następne. Uwaga: kontrolujmy stan wody, jest jej bowiem niewiele a czas gotowania jest dość długi. Najlepiej co jakiś czas dolewać wrzącą wodę. Takie pyzy najlepiej smakują podane do sosu pieczeniowego np. z kaczki, gęsi lub innych smażonych mięs. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Rolady z łopatki z boczkiem, szynką i czosnkiem 170

mnie by skryć w nich poza klasyką czosnek, który idealnie skomponował się z całością jesiennego obiadu.  Rolady z łopatki z boczkiem, szynką i czosnkiem  Składniki : 4 plastry łopatki 4 łyżeczki musztardy ziołowej około 200 g chudego boczku 1 duża cebula kilka ząbków czosnku marynowanego JAMAR olej rzepakowy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka mąki pszennej woda(...)nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 2 godziny. Z rolad odlewamy powstały wywar, zagotowujemy. W 100 ml zimnej wody rozrabiamy mąkę, wlewamy na gotujący wywar i zagotowujemy, doprawiamy sos do smaku. Do sosu przekładamy rolady, podgrzewamy 5 minut.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Czułe" mięsne ciastko jałowcowe 143

czym dolewamy wodę. Dorzucamy do masy rozmiażdżony w moździeżu jałowiec i całość dokładnie ugniatamy. Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki. Farsz: 300g grubo zmielonego mięsa z łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula ze szczypiorem 2 drobiowe serca twardy ser żółty sól, pieprz, ostra papryka w proszku Do mięsa wrzucamy zmiażdżony czosnek i doprawiamy je solą, pieprzem(...)odpowiedniej wielkości naczynia. Dokładnie sklejone ciastka smarujemy białkiem i wstawiamy na przedostatni poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut i podajemy ciepłe, posypane szczypiorkiem, najlepiej z sosem cygańskim lub pomidorowym

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczarkowe rolady z szynki 165

najlepsza na świecie . Owszem jest , ale jako wędzona lub suszona , no ..ewentualnie pieczeń w pozostałych przypadkach zdecydowanie wolę inne kawałki mięsa , takie jak żeberka , karkówka lub chociażby soczysta łopatka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wracając do roladek , są bardzo proste , nie przekombinowane , a naprawdę smaczne " class(...)wieprzowej- chudej 0,5 kg pieczarek 2-3 cebule szczypta gałki muszkatołowej ząbek czosnku sól , pieprz do smaku tłuszcz do smażenia 1 łyżeczka – czubata mąki pszennej do zagęszczenia sosu Szynkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm i rozklepujemy tak jak na kotlety schabowe – bardzo cienko . Pieczarki siekamy drobno , tak samo cebulkę i wszystko smażymy na patelni

Ogrodnik w podróży
Roladki z pieczarkami i pure z batata i dyni 158

plastry łopatki 200 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki oleju 1/4 szkl wina czerwonego na pure 1 batat ok 400 g tyle samo dyni ok 400 g sól pieprz 4-5 kawałków pomidora suszonego z oliwą (1 łyżka) Mięso rozbić jak na kotlety schabowe. Pieczarki zetrzeć na tarce(...)plastry mięsa kłaść porcje nadzienia, zwinąć i obwiązać sznureczkiem. W rondelku do duszenia rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć dookoła roladki, podlać winem. Jeśli zostało coś z nadzienia to dodać do sosu, dodać 100 g papryki i pozostawione pieczarki pokrojone na plasterki oraz 2 ząbki czosnku, podlać pół szkl wody i dusić ok 40 min pod przykryciem na wolnym ogniu. Batata obrać

Gotowanie jest łatwe
Rolada mięsna z kaszanką i fetą na zimno i ciepło. 195

Meat roulade with black pudding and feta cheese cold and heat.   Składniki. 1 kg mięso  z łopatki wieprzowej 30 dag kaszanka 10 dag feta grecka 2 jajka 1 bułka namoczona w mleku 3 cebule 1 łyżka śmietana 18% 1 ząbek czosnku olej do smażenia majeranek pieprz przyprawa Kucharek Wykonanie. Mięso zmielić, dodać 2 jajka, bułkę namoczoną w mleku(...)rulon, związać nicią kucharską i piec w temperaturze 190 oC  1 godzinę. Wyjąć  z pieca i po 10 minutach pokroić w plastry i podać np. z sosem z kurek. Jeżeli podajemy na zimno. Po wyjęciu z pieca pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą

Kulinarny karnet Christophera
Gulasz paprykowy (Slowcooker) 168

Russell Hobbs, który ma nastepujące dane techniczne moc: 200 W pojemność: 3.5 l obudowa ze stali nierdzewnej 3-stopniowa regulacja pracy Do przygotowania Gulaszu paprykowego potrzebujemy: 1 kg wieprzowej łopatki 1 duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 łyżka ostrej czerwonej papryki 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki sól morska z pieprzem w młynku Mięso kroimy w kostkę(...)program na maksymalne gotowanie i idziemy oglądać film lub czytać książkę. Po 1,5 godzinie duszenia mięso było już gotowe do konsumpcji, było miękkie i wytworzył się pyszny pieczeniowy sos. Wystarczy tylko ugotować ziemniaki, kaszę lub kluski i zaserwować je na obiad.  Dzięki Slowcooker przygotowałam idealny gulasz paprykowy bez pilnowania, zaglądania w garnek i mieszania, to była dobra decyzja wybierając

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza raz jeszcze 148

stale podsypuję blat mąką aby ciasto się nie przyklejało.    Dodatki do takiej pizzy powinny być dość cienko pokrojone, ponieważ pizza będzie maksymlanie 7 minut w piekrniku. Najprostszy sos do pizzy jaki możecie na prędce  zrobić, to wymieszać przecier pomidorowy z kilkoma żykami suszonego oregano, odrobiną soli, cukru i oliwy. A ser? Nie musi być to zawsze żółta(...)koniecznie musicie zaopatrzeć się w kamień do pizzy. Mnie się udało kupić na Allegro kamieć o wymiarach 30x30x5 cm i  wadze 5 kg. Dodatkowo w komplecie była drewniana łopatka do pizzy - niezbędna rzęcz - i kilo specjalnej mąki do pizzy. Koszt zakupu z przesyłką kurierską wyniósł mnie 67 zł - taniocha. Guglując frazę "kamień do pizzy" znajdziecie kamienie w cenach przekraczających

Right Behind The Kitchen
Pasztet pieczony 152

łopatki wieprzowej0,6 kg wątróbki drobiowej0,5 kg surowego boczku0,5 kg mięsa drobiowego np. udek2 spore marchewki2 pietruszkimały kawałek selera4 listki laurowe8 ziarenek ziela angielskiego2 czerstwe bułki kajzerki5 jajek1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejsól, pieprzJedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem(...)ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków).Kiedy wszystkie gatunki mięsa będą już miękkie, należy wyjąć mięso i jarzyny z sosu. Wystudzić. Sos zlać do jednego naczynia i w tym sosie namoczyć kajzerki pokruszone na mniejsze kawałki.Kiedy mięso dobrze wystygnie, należy je 3 krotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania