łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:67/85)

Pastrami Hash, czyli bałagan na patelni 138

temacie Pastrami Hash. Składniki: kilka ziemniaków (fajnie jak są młode) ze 2 marchewki 1 cebula, średnia kurkuma ,  gałka muszkatołowa sól pieprz 400 g Pastrami, czyli odpowiednio przygotowana łopatka wołowa (odparowanego wcześniej) szczypiorek 1 pomidor 2 jajka olej kokosowy rafinowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Zaczęłam od odparowania wołowiny, czyli pastrami, czyli w garnku do gotowania na parze parowałam(...)patelnię z piekarnika, postawiłam na blacie, posypałam szczypiorkiem i pomidorami.  Teraz tylko zostało rozłożyć jedzonko na talerze. Cały ten bałagan jedliśmy z sałatą z rzodkiewką i ogórkiem w sosie w stylu tza tzyki. SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Bogracz 237

zrobić mniej. U mnie wszyscy je lubią, z czego wynika duża ich ilość w potrawie. Porcja na 10-12 osób. SKŁADNIKI 1-1,2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki) 1 duży słoik papryki czerwonej 1 duży słoik ogórka konserwowego 1 duży słoik fasoli szparagowej zielonej 1 słoik pieczarek pasteryzowanych 1/2 kostki margaryny 4-5 liści laurowych i ziela angielskiego(...)ierać szumówką lub cedzakiem i przekładać do bograczu. Do bograczu dolać wody z ogórek i papryki , zagotować mieszając. Konsystencja ma być taka, żeby wszystko pływało w bograczu w gęstym sosie. Jeżeli Wasz sos jest zbyt rzadki , to możecie dodać nieco wody z klusek, a jeżeli to nie pomoże, to wystarczy do małego garnuszka nalać nieco wody, dodać mąkę (np. Wrocławską

Passions hobbies life
Filet z indyka z makaronem sojowym 217

Szybki obiad pracy – popularny chińczyk? A może by tak przygotować swoją wersję tej potrawy. Nic trudnego… bo oprócz tego, że będzie smaczna to jeszcze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki 186

młodziutką kapustę, delikatną i lekko słodkawą, absolutnie wyborną. Szybko zatem, bierzcie się moi drodzy za gary i przyrządzanie kolejnych kapuścianych przysmaków! Gołąbki 5l delikatnego rosołu główka kapusty 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 400g pomidorów świeżych bądź z kartonu/passaty Ryż wsypać na gotujący się delikatny rosół (w proporcji 1:2). Gotować(...)garnku miejscem złączenia w dół, żeby się nie rozwinęły. Kiedy zwiniemy już wszystkie, trzeba je zalać rosołem i gotować ok. 20 minut. Po tym czasie kapusta powinna puścić sos i zasmaczyć rosół. Po tym czasie trzeba go bardzo ostrożnie odlać i dodać do niego passatę bądź pomidory świeże albo z kartonika. Dokładnie wymieszać i zagęścić mąką (dwie kopiaste łyżki mąki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bitki wieprzowe z warzywami i soczewicą 168

porcji: ok 300g łopatki wieprzowej, w miarę chudej z ładnego kawałku 1 mały filet z kurczaka bez polędwiczki (możesz z niego zrezygnować na rzecz nieco większej ilości łopatki, ja chciałam, żeby i mąż miał co jeść :) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 pietruszka ok 100g groszku zielonego mrożonego 4-5 łyżek czerwonej soczewicy 2 łyżki mąki(...)zalej wywarem z gotowania warzyw. Przemieszaj. Duś pod przykryciem na mniejszym ogniu. Kurczak potrzebuje ok 15 minut, wieprzowina ok 45 minut. Co jakiś czasie odwracaj mięso i mieszaj sos. W międzyczasie posyp lubczykiem. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je. Wymieszaj mąkę z wodą i powoli wlewaj do sosu, mieszając cały czas. Dodaj tyle zagęszczacza, ile chcesz. Możesz też nie dodawać

Anioszek w kuchni
Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym 146

mięsa wołowego z karczku lub łopatki QMP, 100 g parzonego boczku, sól, olej, 4 maślane brioche lub bułki do burgerów, 4 jajka przepiórcze, 120 g startego sera bursztyn, 4 łyżki majonezu, 4 liście sałaty karbowanej, kilka kropel oliwy truflowej W maszynce do mięsa zemleć mięso. Dodać pokrojony w drobną kostkę b oczek.    Przyprawić solą i pieprzem. Uformować burgery(...)obciążą domowego budżetu! O czym mogliśmy przekonać się podczas warsztatów przekonać się, przygotowując następne dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole

królestwo garów
GOŁĄBKI Z MŁODEJ / WŁOSKIEJ KAPUSTY 154

minut. Odkąd otrzymałam to cudo ( od mojej mamy- ma już coś koło 30 lat) nie wyobrażam sobie innego sposobu przyrządzania.   Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa ( np.karkówka, łopatka, szynka) - 2 paczki ryżu ( u mnie Basmati) - 2 duże cebule - 0,5-1 l soku pomidorowego - główka młodej lub włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte) - 1-2 łyżki masła(...)zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok.45 minut. Po tym czasie wyłączyć i odstawić na kilka minut ( nie otwierać ! ). Po odpowietrzeniu można otworzyć ( po kilku minutach) Przygotowanie pysznego, gęstego sosu pomidorowego: Do drugiej części upróżonej cebulki dodać sok pomidorowy i doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem i ketchupem. Zagęścić skrobią kukurydzianą, wedle uznania. My lubimy dość gęsty sos- skrobia Maizena super

Smaczne Zdrowe
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 153

święta, ale nie tylko. Ten pasztet łączy kilka rodzajów mięs, ale tak naprawdę możecie zrobić go z jednego mięsa zachowując proporcje.   Składniki: – 0,4-0,5 kg łopatki wołowej – 0,4 kg karkówki wołowej – 0,8 kg karkówki wieprzowej – 0,35-0,4 kg wątróbki drobiowej – 0,3-0,4 kg boczku wieprzowego surowego(...)włożyć żaroodporne naczynie z wodą. Pasztet mięsny pieczemy (w zależności od piekarnika) około 1-1,5 godziny. Z foremki wyjmować po wystudzeniu. Pasztet mięsny można podawać na zimno (z sosem żurawinowym, sosem tatarskim , etc.), lub na ciepło.     Podobne przepisy Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Prawdziwy żurek z białą kiełbasą

Pociąg Do Kuchni
Bigos staropolski najlepszy na święta 187

Bigos staropolski jest pyszny i dość tłusty, chociaż wybieram mięso, które zawiera jak najmniej kawałków tłuszczu, ale za to dodaję wędzony boczek i kiełbasę :) Najlepszym mięsem do bigosu będzie łopatka albo karkówka. Kapustę dodaję i świeżą, białą jak i kiszoną. Jeśli lubicie kwaśny bigos dodajcie 1,5 kg kapusty kiszonej na 1,2 kg kapusty białej.  Dla zwolenników mniej(...)gotowania. Gotowy bigos można przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Smacznego! Opublikowane: 15.12.2016 ekspansja smaku Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 226

To właśnie fantazji szlachty zawdzięczamy bogatą tradycję hucznych zabaw tuż przed Wielkim Postem, przy suto zastawionym stole pełnym wysokoprocentowych trunków. Wszyscy jedli i pili do upadłego

Kulinarny karnet Christophera
Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem 204

darmo zaproszono nas przed świętami do programu Pytanie na Śniadanie w TVP 2 , abyśmy pokazali nasze wędliny i opowiedzieli jak je przygotowujemy domowym sposobem bez specjalnych urządzeń. Przygotowanie schabu, łopatki, szynki czy karkówki to banalnie prosta rzecz, a na blogu znajdziecie ogrom przepisów na wędliny suszone, parzone, pieczone. Warunkiem ich przygotowania to ulubione przyprawy, czas na marynowanie, czy peklowanie oraz(...)upieczony schab wieprzowy to smakowita zimna wędlina do kanapek, albo imprezowy składnik przekąskowego zestawu. Schab może być też podany w wersji obiadowej pokrojony w grube plastry, podany z sosem na ciepło. Sos można przygotować na bazie tego co zostało z pieczenia schabu, czyli. Smacznego! The post Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpety nadziewane pieczarkami 144

razem zamiast pieczarki nadziewać mięsem postanowiliśmy mięso nadziać pieczarkami. Bardzo smaczna wersja z pewnością przypadnie do gustu każdemu ,kto lubi kotlety mielone. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku kilka pieczarek bułka tarta jajko sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Formujemy kulki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 40 min w 180°C. Podajemy z ulubionym sosem

R'n'G Kitchen
LIEBSTER BLOG AWARD 122

rozpowszechnieniu bloga. A teraz pytania zadane przez Kosiarkową, wraz z moimi odpowiedziami, z którymi miałam nie lada kłopot:)   1. Który z gadżetów kuchennych jest Twoim ulubionym? Sprężynka i łopatka silikonowa (nie da się powiedzieć, który z tych gadżetów jest na pierwszym miejscu) 2. Twój smak z dzieciństwa to...? Grysik 3. Czy posiadasz swój kulinarny autorytet? Moja babcia ze swoim(...)Dlaczego? 5. Twoje danie w 15 minut to... 6. Czy zdarza Ci się używać do gotowania wszelkiego rodzaju  "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika? Jeśli tak, to których używasz najczęściej? (nie muszą być te wymienione przeze mnie - to tylko przykłady) 7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast czy dań głównych

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rolada z mięsa mielonego z omletem i warzywami 272

Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, z łopatki); 6 łyżek bułki tartej; 2 duże jaja; 300 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; Sól; Pieprz; Olej. Omlet: 100 g żółtego sera (u mnie edamski); 2 duże jaja; 2 czubate łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Przygotować omlet.  Żółty ser zetrzeć(...)zdjęciach 9 platrów rolady zostało pokrojonych jedynie z połowy jej długości. Smak mięsa można wzbogacić o przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Roladę można podawać na ciepło np. z sosem żurawinowym, jak również na zimno (jak u mnie) np. z sosem tatarskim. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 164

jedynie umiarkowaną ilością soli i pieprzu. Nie stosuję np. cebuli, nie dodaję jajka – w tym przypadku naprawdę nie trzeba. Ponieważ są to gołąbki pieczone w niewielkiej ilości głównie własnego sosu, więc ryż gotujemy do miękkości, aby potem nie wchłonął wody z mięsa i tym samym nie wysuszył gołąbków. Jeśli o mięsie mowa, możemy teoretycznie użyć dowolnej wieprzowiny, a nawet mięsa(...)szczelnie owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 2 godziny. Uwagi Takie gołąbki można przygotować z różnych rodzajów mięsa wieprzowego, w tym łopatki i mięsa mieszanego. Pamiętajmy jednak, że mogą się one dość istotnie różnić smakiem oraz zawartością tłuszczu, więc wybór rodzaju mięsa nie jest bez znaczenia. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery

Kulinarna Pokusa