Niedawno był Tłusty Czwartek i u mnie zamiast tradycyjnego pączka zagościły Oponki serowe , ale zrobiłam też specjalną wersję dla dorosłych z dodatkiem lukru ze śmietankowo – truskawkowego likieru . Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 500g półtłustego twarogu - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 50g margaryny roślinnej - 2 łyżki sody oczyszczonej - 2 łyżki wódki dekoracja: lukier: - 2 łyżki likieru(...)środku robię otwór mniejszą foremką lub kieliszkiem. Oponki smażę na gorącym tłuszczu z każdej ze stron na rumiano. Gotowe wkładam do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlewam likier i dodaję cukier puder, dokładnie mieszam. Jeśli jest nadal za rzadki, to dodaję więcej cukru. Z tej ilości składników wychodzi około 2 dużych szwedzkich misek oponków. Gdy ostygną smaruje je lukrem
Kuchnia co dniaTORT CZEKOLADOWO-KAWOWY Z POWIDŁAMI Idealny tort na urodziny, bądź inną szczególną okazję. Jeden z najsmaczniejszych czekoladowych tortów jakie dotąd jadłam i robiłam. Bardzo czekoladowy, mocno nasączony likierem kawowym, przełożony kremem śmietankowym i wyrazistymi powidłami. Do tego miękka i błyszcząca polewa, która nadaje mu elegancji. Tort nie jest trudny w wykonaniu. Jest mokry, lekki, nie za słodki, ani też(...)MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE) 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE: 130 ml likieru kawowego lub mocnej kawy 50 ml wody SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ Z ŻELATYNĄ (błyszcząca i miękka, nawet wyjęta z lodówki): 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 60 g masła
Calzonella.comTiramisu, bo o nim mowa, nie tylko z nazwy doskonale pasuje na Walentynki. Jest delikatne, lekkie, a w mojej wersji: owocowo-orzeźwiające. Zamiast kawy: sok z pomarańczy z odrobiną likieru z czarnej porzeczki (dla podgrzania atmosfery). Do tego kuszące swym głębokim kolorem jeżyny (zamiast nich możecie użyć malin albo czarnej porzeczki), a reszta już tradycyjnie: lekki krem z mascarpone(...)gwarantowane! Tiramisu z jeżynami Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka mascarpone 2 jajka 60 g cukru pudru 115 g podłużnych biszkoptów 150 ml soku z pomarańczy 50 ml likieru z czarnej porzeczki 250 g jeżyn Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeforemkę marki ZOKU – „Quick Pop Maker” . Prosta w użyciu, ale parę razy musiałam przygotowywać lody, aby się jej nauczyć. Zrobiłam łatwe lody ze śmietanki, kawy i likieru Baileys. Udały się pysznie, orzeźwiające i aromatyczne. Trochę dłużej musiałam je mrozić niż producent napisał na opakowaniu (może z powodu alkoholu). Za jednym razem możemy przygotować 6-9 lodów(...)lodów ZOKU znajdziecie w sklepie LeDuvel . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na lody: 130ml zaparzonej, ostygniętej kawy 80ml likieru Baileys 150ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie, dla mnie były wystarczająco słodkie od likieru) 1. Foremkę Zoku włożyć do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin
Mała CukierenkaPyszny i bardzo sycący deser - budyń czekoladowy z dodatkiem likieru, mlecznej warstwy z nasionami chia oraz bitą śmietaną. Nie dość że świetnie smakuje to jeszcze bardzo atrakcyjnie wygląda. SKŁADNIKI: (na 2 porcje) Warstwa I: 1 budyń czekoladowy 1 szkl mleka 1 łyżka cukru 100 ml likieru czekoladowego Dalkowski Warstwa II: 2 łyżki nasion chia 1/2 szkl mleka Warstwa(...)zrobienia deserku). 2. 1/2 szkl mleka zagotować z cukrem, w drugiej 1/2 szkl rozmieszać budyń, wylać na gotujące się mleko, mieszać aż mocno zgęstnieje. Zdjąć z kuchenki, wlać likier i dokładnie rozmieszać (najlepiej trzepaczką ręczną). Wylać do 2 szklanek. Odstawić do ostygnięcia. 3. Śmietankę ubić, można osłodzić do smaku. 4. Na ostudzony (może być lekko ciepły) budyń wyłożyć warstwę
Kto ugości moich gości?wyjątkową okazję musi być wyjątkowe ciasto. Urodziny męża to dzień wyjątkowy, więc powstał taki torcik ,,zakropiony" przepysznym likierem waniliowym Dalkowski. Całość ozdobiona dużą ilością owoców. Palce lizać ! Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa waniliowa: 3 kubki duże, po 330 ml każdy, śmietany 30% cukier puder 2 łyżki żelatyny 4 kieliszki(...)likieru waniliowego DALKOWSKI do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru sok z cytryny do dekoracji: dowolne ulubione owoce Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żółtku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut
Z Majeczką w kuchnicukru 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych ½ łyżeczki soli 3 jajka 80 g roztopionego masła lub margaryny 250 ml śmietanki kokosowej 22% 2 łyżki likieru kokosowego ( zastąpiłam wódką ) Dodatkowo olej do smażenia. Sposób wykonania pączków: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Do mąki dodać drożdże (jeżeli są świeże zrobić wcześniej rozczyn), przestudzone masło, sól, cukier, jajka, śmietankę(...)godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Składniki na budyń: 100 g cukru 5 żółtek 40 g mąki pszennej 400 g mleka kokosowego 1 łyżka likieru kokosowego ( dałam rum ) Sposób wykonania budyniu: Cukier utrzeć z żółtkami do białości i puszystości. 50 ml mleka kokosowego wymieszać z mąką, likierem kokosowym i dodać do utartych żółtek. Pozostałą ilość mleka kokosowego
Na słodko lub wytrawnieOprócz chrustów, pączków i innych smakołyków, Karnawał to również czas pysznych koktajli, szczególnie tych z dodatkiem alkoholu :) Miłośnikom słodkich, gęstych likierów polecam likier bananowy. Ja przygotowałam taki na domówkę i muszę przyznać, że cieszył się powodzeniem. Konsystencją przypomina nieco ajerkoniak. Nie dajcie się jednak zwieść - mimo pozornie delikatnego smaku ten likier kryje w sobie godną porcję wódki :) Przepis pochodzi
Milion SmakówUlubiony włoski deser z biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso i likierem amaretto przełożony warstwą kremu z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany był inspiracją powstania mojego tortu urodzinowego. A podobno kobiety nie lubią swoich urodzin, ja wprost przeciwnie! Każde moje urodziny świętuję z wielką radością. Fantastycznie jest mieć jeden dzień w roku tylko dla siebie i poczuć się wyjątkowo(...)mascarpone 500 ml śmietany kremówki 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku 50 ml mleka Dodatkowo: 80 ml mocnej kawy (podwójne espresso) 80 ml likieru amaretto lub kawowego, Baileys około 30 podłużnych biszkoptów ciemne kakao Przygotowanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, uważając
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki cukru pudru, 3 surowe żółtka, łyżka żelatyny, 1/2 szklanki cukru, 250ml naparu z kawy rozpuszczalnej Instant (użyłam Cykoriada z żeń-szeniem ) , 5 łyżek likieru Amaretto, 230g podłużnych biszkoptów. Kawę wymieszać z likierem Amaretto i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Surowe żółtka (wcześniej(...)dosłownie na 1-2 sekundy i układać jeden obok drugiego na kremie. Pokryć resztą kremu i drugim blatem ciasta. Polewa: 150g czekolady, 4 łyżki mleka, łyżka likieru Amaretto, łyżka kakao. Wszystko stopić na parze, Tężejącą polewą polać ciasto. Wstawić na całą noc do lodówki. Źródło: Ola in the kitchen
Z miłości do słodkościWersji na to ciasto znajdziemy wiele, ma smaczny mocno intensywny kokosowy posmak, który dodatkowo wzbogaciłam likierem kokosowym, słone krakersy przełamują całą słodycz kremu, dzięki temu smaki się równoważą. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu. Skuszą się Ci którzy z piekarnikiem są na bakier J Składniki: Na formę 25/25 cm 25 dag słonych krakersów Masa kokosowa: ½ litra mleka 2 żółtka(...)łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy 16 g cukru waniliowego 25 dag masła 82% ½ szklanki cukru 100 ml likieru kokosowego 15 dag wiórek kokosowych Wierzch z prażonych wiórek: 10 dag wiórek kokosowych 1 łyżka czubata łyżka masła 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania: Masa budyniowa: Żółtka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wlać ½ szklanki mleka, dodać
Wanilia i KardamonDziś zapraszam na przepis na pyszny domowy likier kokosowy. Jest gęsty, bardzo kremowy, a jego degustacja na pewno nie skończy się na jednym kieliszku. Odciśniętych wiórków kokosowych broń Boże nie wyrzucajcie, będą idealnym dodatkiem do lodów lub do przygotowania różnych deserów. Na przykład możecie je dodać do rafaello dla leniwych . Domowy likier kokosowy Czas przygotowania(...)zawartość słoika wylewamy na gęste sitko i dokładnie odciskamy wiórki. Wiórki przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Do otrzymanego mlecznego płynu dodajemy słodzone mleko, dokładnie mieszamy i pyszny likier kokosowy gotowy
Kulinarne przygody Gatitypowitanie Nowego Roku. Świetna na wielkie i małe spotkania rodzinne. Biszkopt z dodatkiem kakao smakuje bardzo czekoladowo, a krem na bazie serka mascarpone aromatyzowany zredukowanym sokiem z pomarańczy i likierem Cointreau. Krem miały dodatkowo zdobić fileciki z mandarynki ( kawałki pomarańczy były za duże), niestety zostały na talerzyku, zapomiałam rozłożyć je na kremie. Składniki na biszkopt: 3 jajka(...)pieczenia Składniki na krem: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 120 ml soku z pomarańczy 3 płatki żelatyny 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu skórka otarta z pomarańczy 2 łyżki likieru Cointreau 1 mandarynka - opcjonalnie 3-4 łyżki dżemu pomarańczowego Składniki na polewę czekoladową: 80 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietany kremówki Wykonanie: odważyć suche składniki na biszopt i wymieszać. Jajka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kakao (może być 70% lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1,5 łyżki oleju kokosowego 3 jajka 1/3 szklanki erytrolu Stewia/ksylitol/fruktoza do smaku Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy, likier kawowy lub czekoladowy Opcjonalnie: kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (dla smaku kawowego ;)) Polewa: 2 łyżki oleju kokosowego 50-60g czekolady gorzkiej (70-90% kakao(...)czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1 łyżka słodzidła – dowolnego 1 czubata łyżka kakao Opcjonalnie: 1 łyżka likieru kawowego/czekoladowego UWAGA: Ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Niech jajka/twaróg wyjęte z lodówki postoją poza nią jakieś 2 godziny – wtedy mniej prawdopodobne, że sernik nam opadnie ;) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy spód. Piekarnik rozgrzewamy do 175oC na grzanie góra-dół
Jak gotować i nie zwariowaćDomowy likier Baileys. Gotowy w 5 minut. Pyszny, słodki, śmietankowy napój wyskokowy. Konsystencja jedwabista, smak wyraźny, esencjonalny. Z kilku składników stworzymy w 5 minut wyśmienity likier dla dorosłych. Doskonale smakuje podany z kostkami lodu. DOMOWY BAYLEIS Składniki: 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy espresso 250 ml słodzonego mleka skondensowanego 250 ml brendy lub whisky 160 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka(...)ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Przygotowanie: Zaparzamy świeżą, mocną kawę espresso. Studzimy. Do butelki wlewamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby likier dobrze się schłodził. Podawać z kostkami lodu. Można dla uzyskania "swojego" doskonałego smaku żonglować proporcjami składników. Smacznego
Naturalna Kuchnia