łyżki kakao gorzkiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy Krem : 700 g nutelli 260 g miękkiego masła 1 łyżka spirytusu 450 g suszonych śliwek likier kawowy około 2.5 szklanki Polewa czekoladowa : 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Do nasączenia : 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej z łyżeczką cukru Blaszka duża(...)tradycyjna, prostokątna Wykonanie : Śliwki zalać likierem tak aby były dobrze przykryte, około 2,5 szklanki, zależy jakie duże dostaniecie śliwki. Odstawić na noc aby dobrze przeszły likierem. Na drugi dzień odcedzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, cukrem im cukrem waniliowy. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem, kakao i olej.Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem
Sama słodycz i szczypta chiliprzyznać,że wyszła smaczna i babka pojawi się na świątecznym stole.Podam Wam przepis z książki.Jednak ta świąteczna ulegnie małym zmianom....jak zawsze zmniejszę ilość cukru a zwiększę ilość likieru i dodam brzoskwinie,gdyż teraz ich niewiele.Polecam bo Nam bardzo posmakowała i z pewnością będziemy do niej wracać,nie tylko na Wielkanoc. Składniki: 2 1/2 szklanki mąki pszennej(...)szklanka cukru 25 dag margaryny bądź masła 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki likieru adwokat 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody starta skórka z 1 cytryny 5 połówek brzoskwiń z syropu Margarynę,olej,cukier,likier oraz wodę zagotować.Przestudzić.Dodać żółtka,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny.Na końcu delikatnie wmieszać ubitą
Niespełnione zdolności kulinarnePodczas świątecznych spotkań z rodziną i znajomymi, podajemy kawę. Proponuję urozmaicić ją smakiem migdałowego likieru amaretto. Taka kawa na pewno zasmakuje paniom, a może i panowie się skuszą. Nie jest trudna do przygotowania. Ja proponuję podać ją w taki oto sposób: Zaparzamy dobrej jakości kawę, tym razem nieco mocniejszą niż zwykle. Można w ekspresie, można tylko przefiltrować ręcznie, można(...)zagotowaniu wody dajmy jej 1-2 minuty na lekkie przestudzenie i dopiero wtedy zalewajmy kawę. Wrzątek zabija znaczną część smaku i aromatu. Do przygotowanej kawy podajmy w kieliszku likier amaretto. Niech każdy ma wybór: czy wleje likier do kawy, czy tez będzie delektował się nim popijając go mocniejszą kawą. Przy stole zastawionym świątecznymi ciastami tak podana kawa będzie wyglądała atrakcyjnie
Codzienna kuchnia niecodziennawięc korzystając z okazji że w zakupach na Frisco.pl znalazły się ciastka oreo przygotowałam tort z kremem, który już dawno chodził mi po głowie. Mocno kakaowe blaty nasączyłam likierem toffi, a całość oblałam karmelową polewą. Wszystko razem fajnie ze sobą współgrało tworząc bardzo dobry deser. Składniki: Na tortownicę o śr. 22cm Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu(...)cukru pudru 1 serek mascarpone (250g) 8 ciastek oreo Dodatkowo: 1,5 tabliczki czekolady karmelowej 3 łyżki mleka 4 łyżki płatków białej czekolady 7-8 ciastek oreo 1/3 szklanki likieru np. czekoladowego Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, cały czas ubijając na wolnych obrotach. Do masy jajecznej dodajemy
Kuchnia w czekoladzieokazji mam tort. No dobrze, torcik raczej... Przygotowany w tortownicy o średnicy osiemnastu centymetrów, nie powala wielkością. Za to smak, moi kochani... Zbija z nóg. Miękki biszkopt mocno nasączony likierem, na nim delikatny mus o smaku kawy, warstwa słodkich bezików i mus z ciemnej czekolady, niemal wytrawny w smaku. Wszystko przykryte cienką warstwą galaretki kawowej, której intensywny smak wspaniale wieńczy(...)kawową galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt: 1 jajko 35 g cukru 20 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao nasączenie: 1 łyżka likieru kawowego mus kawowy: 65 ml mocnej kawy 80 g cukru 2 żółtka 1 listek żelatyny 60 g miękkiego masła 125 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 30 g bezików mus czekoladowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzetiramisu są chrupiące i mają smukły kształt, natomiast te kupione na ryneczku lub we włoskiej cukierni, są jak nasz biszkopt- mięciutki i puszyste. A do tego nasączone likierem i pysznym włoskim kremem budyniowym. Składniki na biszkopty ( po upieczeniu mają być wielkości rozłożonej dłoni ) 3 duże i świeże jaja w temperaturze pokojowej 40 g mąki pszennej 50 g cukru, najlepiej(...)mleka 3.2% 100 g skrobii kukurydzianej 200 g drobnego cukru aromat do wyboru np. kardamon,wanilia,skórka z cytryny,kolendra szczypta szafranu lub kurkumy lub żółty barwnik spożywczy Opcjonalnie likier do spryskania lub nasączenia wewnętrznej strony biszkoptów. Najpierw robimy krem, gdyż ten musi mieć trochę czasu do wystygnięcia. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Przepis na mój krem jest bez dodatku
Z Kuchni Do Kuchniostatkową sobotę miałam okazję jeść pyszne tiramisu cytrynowe. Ja na ogół przygotowywałam ten pyszny deser z likierem migdałowym Amaretto, ale muszę powiedzieć, że deser p. Heleny też powala smakiem. Jest naprawdę super-polecam! Zdjęcie może nie najlepsze, ale wszyscy szybko się wzięli za niego i nie zdążyłam! SKŁADNIKI: 1 paczka biszkoptów SAN (paluszki ) 1 pudełko Mascarpone(...)Limoncello lub innego likieru cytrynowego sok z 1/2 cytryny do smaku otarta skórka z cytryny(opcjonalnie) 1 łyżka lekkiego miodu np. akacjowego kakao lub gorzka czekolada do posypania mocna czarna kawa WYKONANIE: mascarpone, miód, limoncello, sok z cytryny, opcjonalnie otartą skórkę z cytryny dokładnie mieszamy (likieru, miodu i soku z cytrynu dajemy do smaku), biszkopty moczymy w mocnej kawie
Kuchnia Beatyjednak życie może być słodkie! Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mielonych orzechów laskowych 125 g zimnego masła 50 g ksylitolu/cukru 2 żółtka 2 łyżki likieru czekoladowego szczypta soli Nadzienie czekoladowe: 50 g ciemnej gorzkiej czekolady (70% kakao) 50 g masła 20 g kakao 2 jajka S 50 g ksylitolu/cukru(...)tłustej śmietany 20 g posiekanych orzechów laskowych dodatkowo: 2 łyżki soku z cytryny 3 gruszki 2 łyżki dżemu morelowego Wykonanie: mąkę, mielone orzechy, ksylitol, likier czekoladowy, żółtka i pokrojone masło w małe kawałeczki umieścić w misie robota i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię i przez godzinę schłodzić w lodówce w międzyczasie masło, kakao i posiekaną czekoladę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mięciutkie i puszyste jak brioszki. Semla piekę raz do roku aby zadość uczynić tradycji ale czasami odbiegam od oryginalnego przepisu. Tym razem upiekłam semla kokosowe. Bitą śmietanę doprawiłam kokosowym likierem. Do drożdżowego ciasta dodałam kokosowe wiórki. Zamiast marcepanu ubiłam pianę z cukrem i wymieszałam ze zmielonymi migdałami. Wypasiona maślana bułka ! Komu jedną? Szwedzka semla Składniki: 16 sztuk 500 g pszennej(...)jednej limonki 70 g masła, miękkiego ½ łyżeczki soli Nadzienie 1 białko 80 g cukru 100 g migdałów 300 ml śmietanki do ubijania + 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki likieru kokosowego, u mnie malibu cukier puder do posypania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj po kolei cukier,wanilię, otartą skórkę i sok z limonki, kokosowe wiórki, mąkę i żółtko. Zagnieć ciasto
codojedzenianaleśników Sos pomarańczowo-karmelowy: 3 duże pomarańcze 50 g masła 40 g cukru trzcinowego sok wyciśnięty z pomarańczy po ich filetowaniu skórka otarta z 2 pomarańczy 50-80 ml likieru pomarańczowego Przygotowanie: Miksujemy mleko i jajka, dodajemy cukier z wanilią, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto(...)patelnię wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość smażymy na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, w tym czasie sos powinien nieco zgęstnieć. Ostatnim etapem jest dodanie likieru i flambirowanie czyli podpalenie alkoholu. Zwiększamy płomień lub moc kuchenki, wlewamy na patelnię likier i gdy zacznie mocno parować podpalamy płyn na patelni, bardzo przy tym uważając!!! Gdy alkohol się
Smakowity Blog Kulinarnydojrzałe figi Polewa czekoladowo-kawowa: 150g śmietanki kremówki 36% 80g czekolady mlecznej 80g czekolady gorzkiej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka masła 4 łyżki likieru kawowego Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem, chilli i kakao na gładką masę. Tortownicę 22cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy przygotowanym herbatnikami i wstawiamy do lodówki. Dynię myjemy, odcinamy końce, przecinamy(...)będą miały idealną konsystencję. Herbatnikowy dół po nocy spędzonej w lodówce również idealnie będzie się trzymał sernika kawowego. Polewa czekoladowa czyli ganache wg oryginalnego przepisu zawiera rum zamiast likieru. Przepis zawdzięczamy Julii Child. Kremówkę przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień. Dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier puder, kawę rozpuszczalną, likier kawowy, masło i za pomocą trzepaczki mieszam na gładką
Gotowanie i blogowanieWilgotne blaty ciasta czekoladowego, skropione aromatycznym likierem, przełożone kremem truflowym i ozdobione płynną czekoladą oraz świeżymi truskawkami... Mój Walentynek był wniebowzięty :) P.S. Pierwszy raz robiłam taką czekoladową dekorację wokół tortu i pewnie nie ostatni. Wygląda fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm: 5 jajek 2 szklanki mąki(...)śmietanki kremowej 36% 30 dkg cukierków truflowych tabliczka gorzkiej czekolady ( 90g) 250 ml serka mascarpone Dekoracja: 18 dkg gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki) świeże truskawki Do nasaczenia użyłam likieru Amaretto - po 2 łyżki na każdy blat. Można nasączyć likierem rozcieńczonym z kawą lub wogóle nie ponczować, bo ciasto jest wilgotne. Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzać do 170st. C. Wodę zagotować razem
Maślane ciasteczkoporcji: - 250g ciemnej czekolady o zawartości min.70% kakao - 125g miękkiego masła - 6 jajek: 2 całe, 4 z żółtkami oddzielonymi od białek - 175g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 2 łyżki likieru Cointreau (niekoniecznie) - starta skórka z 1 pomarańczy - dałam gotową dr o'etkera (nie jest to konieczne) Dodatkowo: - 500ml śmietany kremówki (u mnie 36%) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru(...)waniliowego - 1 łyżka likieru Contreau - 2 łyżeczki pudru trzcinowego lub zwykłego (nie trzeba) - 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao (do posypania) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej masło i czekamy aż się rozpłynie, a całość lekko przestygnie. Ubijamy 2 całe jajka i 4 żółtka z 75g cukru, potem delikatnie dodajemy czekoladę z masłem z likierem i skórką z pomarańczy
Smaczne Zdrowepoliczyć, więc w przepisie podałam w gramach. Czy jest pracochłonny? Wbrew pozorom nie, bo biszkopt można upiec wcześniej, galaretkę na serduszka wylać, by tężała, a kokos namoczyć w likierze. Ciut dłużej schodzi przy samym składaniu, ale i to bez przesady, bo jedyne na co musimy czekać najpierw, to mus truskawkowy, a na samym końcu oczekujemy aż polewa z mleka(...)truskawkowy: 200g rozmrożonych truskawek 5 łyżeczek cukru 1 galaretka truskawkowa ok 180ml soku z rozmrażanych truskawek, a jeśli mamy mniej dolewamy przegotowaną wodę Masa kokosowa: 150g wiórek kokosowych 60ml likieru kokosowego Polewa: 100g margaryny 20ml wody przegotowanej 80g cukru pudru 50g mleka w proszku Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 250ml słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 małe opakowanie śmietan
Kuchnia w czekoladzie