likiery - 3834 przepisów (strona:49/256)

Likier z czarnych porzeczek (cassis) oraz "Julia i jej córki" 175

Francji jest on znacznie słodszy i gęstszy od tego, który proponuję niżej, ale też Francuzi pijają go jako dodatek w różnych drinkach i koktajlach. A ja mam swój likier na babskie wieczory i kiepskie dni dla tak zwanej zdrowotności, więc nie może być zbyt słodki. Jak większość alkoholi na bazie owoców, cassis powinien się dobrze przemacerować, zatem najlepiej smakuje(...)roku od przygotowania. Czas gra tu istotną rolę. Składniki (na ok. 3 litry likieru): 1,5 kg czarnych porzeczek 1,5 litra spirytusu 90 dag cukru 3 szklanki wody Porzeczki wrzucić do słoja (3 l) i zalać spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce na 7-10 dni. Zlać nalew do innego słoja, a do porzeczek dodać cukier. Słój z porzeczkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik tiramisu bez pieczenia 112

szklanka cukru pudru (lub wg własnego uznania ) 2 żółtka 4,5 łyżeczki żelatyny 2 opakowania biszkoptów dużych 1 opakowanie kakaowych herbarników (150g) 3 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 5 łyżek likieru amaretto 1/2 łyżeczki olejku waniliowego (użyłam Dr Oeatker) kakao Wykonanie Kakaowe herbatniki umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy na piasek. Tortownicę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozdrobnione ciasteczka. Polewamy je kilkoma(...)Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy mascarpone, cukier, olejek waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy żółtka ze sparzonych wcześniej wrzątkiem jajek. Miksujemy do połączenia się składników. Teraz czas na likier. Cieniutką strużką wlewamy likier do masy. Miksujemy wolno. Żelatynę moczymy w 4 łyżkach mleka w małym garnuszku. Gdy spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia się. Cały czas mieszamy. Nie gotujemy! Studzimy, mieszając

Raj dla Podniebienia
Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutą 143

Ciasto, w którym smak truskawek idealnie komponuje się z masą z homogenizowanych serków, biszkoptem nasączonym kawą i migdałowym likierem tworząc prawdziwą rozkosz do małej czarnej. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa waniliowa: 360g serka homogenizowanego waniliowego 125g masła 3 żółtka(...)czekoladowa: 360g serka homogenizowanego czekoladowego 100g mlecznej czekolady 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 50ml likieru migdałowego Polewa truskawkowa: 250g truskawek 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: bita śmietana truskawki, borówki Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną

Szalona Kuchnia Eweliny
Likier kawowy 179

Domowy likier kawowy idealnie pasuje do domowego, pysznego ciasta. W likierze jest nie tylko kawa ale i laska wanilii która jeszcze bardziej podkręca smak kawy. Zrobić go można w kilka dni więc warto, aby potem delektować się pysznym trunkiem. Likier kawowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kawowe ciasto tiramisu na zimno 133

opakowanie podłużnych biszkoptów 200 g 2 filiżanki świeżo parzonego espresso lub 1 szklanka kawy rozpuszczalnej ( 3 łyżki kawy ) 1 łyżka cukru 1 kieliszek likieru kawowego (niekoniecznie) 1 kubeczek schłodzonej śmietanki 30-36% -250 g 4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone - 500 g 3 krople olejku waniliowego kakao do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować kawę espresso lub rozpuścić 3 łyżki(...)kawy rozpuszczalnej w 1 szklance wrzątku. Dodać 2 łyżki cukru bo kawa ma być słodka. Wystudzić i wymieszać z likierem kawowym ( może być i bez likieru ) Przygotować masę ze śmietanki i maskarpone: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania (jak już będzie sztywna) dodać po łyżce cukieru pudru i 3 krople olejeku waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopty moczyć w zimnej kawie

zielonacukinka
Kawowe ciasto tiramisu na zimno 203

opakowanie podłużnych biszkoptów 200 g 2 filiżanki świeżo parzonego espresso lub 1 szklanka kawy rozpuszczalnej ( 3 łyżki kawy ) 1 łyżka cukru 1 kieliszek likieru kawowego (niekoniecznie) 1 kubeczek schłodzonej śmietanki 30-36% -250 g 4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone - 500 g 3 krople olejku waniliowego kakao do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować kawę espresso lub rozpuścić 3 łyżki(...)kawy rozpuszczalnej w 1 szklance wrzątku. Dodać 2 łyżki cukru bo kawa ma być słodka. Wystudzić i wymieszać z likierem kawowym ( może być i bez likieru ) Przygotować masę ze śmietanki i maskarpone: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania (jak już będzie sztywna) dodać po łyżce cukieru pudru i 3 krople olejeku waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopty moczyć w zimnej kawie

zielonacukinka
Tort makowy z masą serową 157

łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 450 g sera  Mój ulubiony 1 szklanka śmietany 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 25 ml likieru wiśniowego 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: wiśnie z likieru sok z cytryny+przegotowana woda Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Oddzielić żółtka od białek, dodać(...)około 40 minut. Wyjąc z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę i likier wiśniowy, wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Biszkopt makowy przekroić  na pół. Jeśli jest suchy, nasączyć ponczem z wody i soku z cytryny. Połowę

Gosia gotuje
Babaka z adwokatem 149

Dzisiaj przepis na pijaną babkę. Babka z dodatkiem likieru jajecznego jest wielkanocnym ciastem w wersji dla dorosłych, ale likieru w niej praktycznie nie czuć. Jest słodka, wilgotna i pyszna. Spróbujcie. BABKA z ADVOCATEM Składniki: 3 jajka 175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml likieru adwokat 50 ml oleju 1/2 kostki margaryny 3/4 szkl cukru 1 biała czekolada

Bon appetit mon amie
RAFFAELLO – PRALINKI KOKOSOWE FIT 491

ksylitolu (można dodać więcej wg upodobań) ·        6 łyżek wiórków kokosowych ·        1 łyżka ekstraktu z wanilii lub likieru lub 1-2 łyżki likieru kokosowego lub amaretto, jeśli pralinki są dla dorosłych ·        ok. 20 całych, zblanszowanych migdałów (opcjonalnie(...)dodatkowo mleko/ woda PRZYGOTOWANIE: Kaszę jaglaną dobrze opłukać kilkakrotnie, aby pozbyć się goryczy, odcedzić i dodać do gotującego się mleka kokosowego. Dodać cukier/ksylitol oraz ekstrakt z wanilii lub likier alkoholowy. Gotować do miękkości ok. 15-20 minut. W razie potrzeby, gdyby płynu było zbyt mało, należy w trakcie gotowania dolać odrobinę wody, bądź mleka. W takcie gotowania kaszy pilnować

Calzonella.com
Śliwowica słodka wyborna ( wg przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej ). 129

się przy nich wszystkie czekoladopodobne śliwki w czekoladzie ! :)   R ada : Śliwki dobrze jest wypestkować, ale garść pestek koniecznie wrzuć do słoja.   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka waniliowa. 145

butelek, zakorkuj szczelnie. Naleweczka jest gotowa. Nalewkę tą możesz dodać do popołudniowej kawy czy herbaty. Możesz ją także wykorzystać do ciast i kremów.   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru

Przepisy i porady kulinarne
Tort gruszkowo-kajmakowy 149

zmienić, tak, zmiany są bardzo ważne ;) Dziękuję Wam za wszystkie ciepłe słowa, wspólne pieczenie i zapraszam do kolejnych wyzwań ;) Dziś mam dla Was tort! Przepyszny! Gruszkowo - kajmakowy, z dodatkiem likieru amaretto. Obłędne połączenie ;) Udekorowany bardzo minimalistycznie - plastrami pieczonych gruszek i płatkami migdałowymi. Łatwy i szybki do zrobienia. Rozkosz dla podniebienia! Polecam :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru(...)łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka ekstraktu migdałowego Wszystkie schłodzone składniki ubić razem na gęsty, jednolity krem. Dodatkowo: gruszki w syropie poncz do nasączenia tortu (woda wymieszana z likierem amaretto - 3 łyżki wody + 7 łyżek likieru) Chipsy z gruszek: 2 gruszki cukier Gruszki umyć, nie obierać ich. Pokroić na mandolinie do warzyw na bardzo cienkie plasterki. Plasterki gruszek położyć

Domowa cukiernia Ewy
Nalewka z białych winogron. 149

posłużyć jako baza do drinków. Jeśli ktoś chce może poeksperymentować, zamiast zwykłego cukru może dać cukier trzcinowy, a zamiast kwasku sok z cytryny.    P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru

Przepisy i porady kulinarne
Malinowy adwokatek (bez pieczenia) 1659

malin mrożonych w sezonie świeżych 4 łyżki cukru (zależy od słodkości malin) 1  galaretka malinowa Dr.Oetker Masa advocatowa: 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 350 ml mleka 150 ml likieru jajecznego 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30-36 % 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Do posypania: 30 g gorzkiej  czekolady(...)zestawiamy z palnika, wsypujemy galaretkę malinową i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy w chłodne miejsce aby mus malinowy ostygł. W tym czasie gdy galaretka stygnie, przygotowujemy budyń z likierem: Z mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy, resztę zagotowujemy z cukrem , do gotującego się mleka, wlewamy likier jajeczny, mieszając gotujemy 1 minutę, następnie wlewamy mleko z budyniem i gotujemy

Wanilia i Kardamon
deser Kardynala 149

łyżeczka żelatyny w granulacie odpowiada 2 płatkom żelatyny 40 g (1/3 szkl) cukru pudru 50 ml brandy szczypta soli 300 g świeżych malin gar ść przyrumienionych płatków migdałowych 30ml likieru malinowego Wykonanie Bia łka ubić z odrobiną soli i cukrem na sztywną masę . Ubi ć ciasto tj. ubić jajka z żółtkami i cukrem. Dodać startą skórkę z cytryny. Wsypać mąkę(...)piekarniku do ostygnięcia, a następnie wyłożyć do góry nogami i usuń papier do pieczenia.   Maliny zala ć brandy. Ubić śmietanę na sztywno. Rozpuścić żelatynę w ciepłym likierze, aż do rozpuszczenia. Przestudzona wymieszać z ubita śmietaną z sola i cukrem pudrem. Pozostawi ć do zagęszczania w chłodnym miejscu. Na płat ciasta wyłożyć dżem ananasowy ,na to maliny z likieru,oraz

w mojej kuchni