Dzisiaj przepis na pijaną babkę. Babka z dodatkiem likieru jajecznego jest wielkanocnym ciastem w wersji dla dorosłych, ale likieru w niej praktycznie nie czuć. Jest słodka, wilgotna i pyszna. Spróbujcie. BABKA z ADVOCATEM Składniki: 3 jajka 175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml likieru adwokat 50 ml oleju 1/2 kostki margaryny 3/4 szkl cukru 1 biała czekolada
Bon appetit mon amieksylitolu (można dodać więcej wg upodobań) · 6 łyżek wiórków kokosowych · 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub likieru lub 1-2 łyżki likieru kokosowego lub amaretto, jeśli pralinki są dla dorosłych · ok. 20 całych, zblanszowanych migdałów (opcjonalnie(...)dodatkowo mleko/ woda PRZYGOTOWANIE: Kaszę jaglaną dobrze opłukać kilkakrotnie, aby pozbyć się goryczy, odcedzić i dodać do gotującego się mleka kokosowego. Dodać cukier/ksylitol oraz ekstrakt z wanilii lub likier alkoholowy. Gotować do miękkości ok. 15-20 minut. W razie potrzeby, gdyby płynu było zbyt mało, należy w trakcie gotowania dolać odrobinę wody, bądź mleka. W takcie gotowania kaszy pilnować
Calzonella.comsię przy nich wszystkie czekoladopodobne śliwki w czekoladzie ! :) R ada : Śliwki dobrze jest wypestkować, ale garść pestek koniecznie wrzuć do słoja. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru
Przepisy i porady kulinarnebutelek, zakorkuj szczelnie. Naleweczka jest gotowa. Nalewkę tą możesz dodać do popołudniowej kawy czy herbaty. Możesz ją także wykorzystać do ciast i kremów. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru
Przepisy i porady kulinarnezmienić, tak, zmiany są bardzo ważne ;) Dziękuję Wam za wszystkie ciepłe słowa, wspólne pieczenie i zapraszam do kolejnych wyzwań ;) Dziś mam dla Was tort! Przepyszny! Gruszkowo - kajmakowy, z dodatkiem likieru amaretto. Obłędne połączenie ;) Udekorowany bardzo minimalistycznie - plastrami pieczonych gruszek i płatkami migdałowymi. Łatwy i szybki do zrobienia. Rozkosz dla podniebienia! Polecam :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru(...)łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka ekstraktu migdałowego Wszystkie schłodzone składniki ubić razem na gęsty, jednolity krem. Dodatkowo: gruszki w syropie poncz do nasączenia tortu (woda wymieszana z likierem amaretto - 3 łyżki wody + 7 łyżek likieru) Chipsy z gruszek: 2 gruszki cukier Gruszki umyć, nie obierać ich. Pokroić na mandolinie do warzyw na bardzo cienkie plasterki. Plasterki gruszek położyć
Domowa cukiernia Ewyposłużyć jako baza do drinków. Jeśli ktoś chce może poeksperymentować, zamiast zwykłego cukru może dać cukier trzcinowy, a zamiast kwasku sok z cytryny. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru
Przepisy i porady kulinarnemalin mrożonych w sezonie świeżych 4 łyżki cukru (zależy od słodkości malin) 1 galaretka malinowa Dr.Oetker Masa advocatowa: 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 350 ml mleka 150 ml likieru jajecznego 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30-36 % 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Do posypania: 30 g gorzkiej czekolady(...)zestawiamy z palnika, wsypujemy galaretkę malinową i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy w chłodne miejsce aby mus malinowy ostygł. W tym czasie gdy galaretka stygnie, przygotowujemy budyń z likierem: Z mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy, resztę zagotowujemy z cukrem , do gotującego się mleka, wlewamy likier jajeczny, mieszając gotujemy 1 minutę, następnie wlewamy mleko z budyniem i gotujemy
Wanilia i Kardamonłyżeczka żelatyny w granulacie odpowiada 2 płatkom żelatyny 40 g (1/3 szkl) cukru pudru 50 ml brandy szczypta soli 300 g świeżych malin gar ść przyrumienionych płatków migdałowych 30ml likieru malinowego Wykonanie Bia łka ubić z odrobiną soli i cukrem na sztywną masę . Ubi ć ciasto tj. ubić jajka z żółtkami i cukrem. Dodać startą skórkę z cytryny. Wsypać mąkę(...)piekarniku do ostygnięcia, a następnie wyłożyć do góry nogami i usuń papier do pieczenia. Maliny zala ć brandy. Ubić śmietanę na sztywno. Rozpuścić żelatynę w ciepłym likierze, aż do rozpuszczenia. Przestudzona wymieszać z ubita śmietaną z sola i cukrem pudrem. Pozostawi ć do zagęszczania w chłodnym miejscu. Na płat ciasta wyłożyć dżem ananasowy ,na to maliny z likieru,oraz
w mojej kuchniSangiovese, Bichi Borghesi, Toskania). Sery chude – wina białe, wytrawne lub półwytrawne. Tutaj może pojawić się również na stole piwo. Sery tłuste – wina czerwone, wytrawne Desery – wina słodkie lub półsłodkie, likiery, wódki aromatyzowane Kawa – koniaki, winiaki. Temperatura serwowania: Gin – temperatura pokojowa Koniak i winiak -w temperaturze pokojowej Likiery – w temperaturze pokojowej Miody pitne – w temperaturze pokojowej Wino białe wytrawne – schłodzone(...)były eleganckie i z klasą, trzymajcie się tych dwóch zasad kurczowo Na zakończenie tego wpisu I część „Słowniczka z procentami” : Absynt – nalewka ziołowa, produkowana z piołunu i anyżu Advocat – likier na bazie jaj Beaujolais (wym. bożole) – czerwona wina francuskie z regionu Beaujolais Beaujolais nouveau (wym. bożole nuwo) – sprzedawane w listopadzie bardzo młode wino, pochodzące ze zbiorów sprzed kilku miesięcy Bourbon
Kate's Kitchengolden delicious 1 świeża brzoskwinia lub brzoskwinia z puszki banan kilka białych i ciemnych winogron bez pestek truskawki, gruszki lub inne owoce sezonowe według uznania opcjonalnie 1 łyżka likieru limoncello lub innego likieru owocowego Wszystkie owoce, poza malinami i borówkami, pokroić w cząstki o podobnej wielkości. Owoce wymieszać, dodać likier i odstawić do schłodzenia. Sałatkę owocową podawać z naleśnikami waniliowymi
KorniszonkiMocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci. Składniki: Biszkopt : 6 jajek 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 85g cukru(...)cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka Masa biała: 100g białej czekolady 200ml śmietanki 30% 150ml mleka 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Poncz: 130ml kawy espresso 100ml likieru amaretto Dekoracja: 60g czekolada mlecznej 60g czekolady białej Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej
Szalona Kuchnia EwelinyMocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci. Składniki: Biszkopt : 6 jajek 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 85g cukru(...)cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka Masa biała: 100g białej czekolady 200ml śmietanki 30% 150ml mleka 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Poncz: 130ml kawy espresso 100ml likieru amaretto Dekoracja: 60g czekolada mlecznej 60g czekolady białej Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej
Szalona Kuchnia EwelinyLekki sernik o aksamitnej konsystencji, z delikatnie wyczuwalnym smakiem mleka w proszku. Jako spodu użyłam pokruszonych maślanych ciasteczek a wierzch wykończyłam odrobiną lukru z likierem, domowej polewy i dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyglądał klasycznie ale niewielkie detale sprawiły, że miał nietuzinkowy smak. *forma 25*34 cm Składniki: na spód: duża paczka maślanych herbatników 100 g masła(...)masła roztopionego 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 3 kopiate łyżki mleka pełnego w proszku 1 szklanka cukru skórka i sok z cytryny na wierzch: 2 łyżki cukru pudru łyżka likieru pomarańczowego 2-3 łyżki domowej polewy (lub stopionej czekolady) 100 g skandyzowanej skórki pomarańczowej Herbatniki włożyć do grubego woreczka i za pomocą wałka rozdrobnić. Wymieszać z cukrem pudrem, sokiem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeszcze jeden przepis na pączki tym razem z moim ulubionym likierem Amarula. 1 kg mąki 10 dkg drożdży 10 żółtek 20 dkg cukru 25 dkg masła ok. 1,5 szklanki mleka kieliszek spirytusu konfitura z róży laska wanilii tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania likier Amarula budyń śmietankowy Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru(...)odwrócić je na drugą stronę i smażyć do momentu gdy będą rumiane. Należy odsączyć je z tłuszczu. Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać 3-4 kieliszki likieru Amarula i dokładnie wymieszać. Pączki przekroić na pół i dodać budyń. Można też użyć szprycy wtedy ich przekrawanie nie będzie potrzebne
noteskulinarnyfigaciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z orzechami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem, słodki kajmak, prażone ziemne orzeszki oraz naturalne orzechy włoskie. Całość oblana czekoladową polewą, smakuje rewelacyjnie. Składniki: Biszkopt : 8 jaj 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanka cukru 2 płaska łyżeczki proszku(...)czekoladowa: 400g masła extra 100g mlecznej czekolady 4 łyżki kakao 1/2 szklanka mleka 1 szklanka cukru pudru 30ml spirytusu Poncz: 3/4 szklanki wrzątku 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 40ml likieru Amaretto 15ml spirytusu Dodatkowo: 510g masy krówkowej kajmak Polewa: 200g mlecznej czekolady 8 łyżek mleka 150g orzechów ziemnych Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić z dodatkiem cukru na sztywno, dalej
Szalona Kuchnia Eweliny