mąki ziemniaczanej 2 małe opakowania serka mascarpone 1 mała śmietanka 30% 1 opakowanie cukru migdałowego 2 łyżeczki cukru otarta skórka z cytryny 1/2 kg świeżych truskawek 6 cl likieru karmelowego lub innego ulubionego Białka wbić do suchej, najlepiej metalowej lub szklanej miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając pianę. Ubijać(...)umyć i usunąć szypułki.Pokroić na połówki i plasterki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem migdałowym, skórką z cytryny i cukrem. Część odłożyć do dekoracji. Mascarpone połączyć z likierem i połową ubitej śmietany. Całą masę włożyć do lodówki na ok godzinę. NA ostygniętą bezę nałożyć mascarpone. Następnie owoce,znów, mascarpone i znów truskawki. Ostatnią warstwą powinno być mascarpone
Jemy Pijemywariację czyli panna cottę miętowo-limonkową z musem z kiwi Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 10g żelatyny - 1 limonka - starta skórka z jednej limonki - 50ml likieru miętowego - opakowanie cukru waniliowego - kilkanaście listków świeżej mięty Mus: - 3 kiwi - 3 łyżeczki cukru Najpierw siekamy na drobno listki mięty do których ścieramy skórkę z jednej limonki i z tej też(...)nasz biały płyn ;) Po zagotowaniu ściągamy z gazu i dodajemy żelatynę jednocześnie cały czas mieszając. Gdy żelatyna połączy się z mlekiem dodajemy przecedzoną miętę z limonką i likier miętowy. Wszystko mieszamy, przelewamy i zostawiamy w lodówce do stężenia. Kiedy mleczny napój zamieni się w sztywną masę, bierzemy się za mus. Obieramy i kroimy na drobno kiwi (wycinając twarde końcówki), wrzucamy
Kuchenne Wariacje100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 15ml likieru miętowego - kilkanaście listków mięty - 1 opakowanie śmietan-fix Zaczynamy od utarcia masła z cukrem. Kiedy już się z tym uporamy dodajemy jajka i dalej miksujemy. Po zmieszaniu dodajemy jogurt, wodę(...)krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dorzucamy serek mascarpone razem z posiekanymi listkami mięty oraz śmietan-fixem. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wlewamy likier miętowy, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego jednocześnie dekorując nasze wystudzone babeczki Słodki i orzeźwiający smak muffinek niejednemu przypadnie do gustu tylko warto pamiętać, że nawet niewielka ilość likieru miętowego może
Kuchenne Wariacjejeszcze dość naszych muffinek wzorowanych na alkoholach to zapraszamy na kolejne Tym razem mamy propozycję zawierającą likier curacao czyli Banana Blue Składniki: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1/3 szklanki jogurtu bananowego - 1/3 szklanki oleju - 1 banan - 1/2 szklanki wody mineralnej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody Prymat - 1/2 łyżeczki soli Masa: - 200g serka mascarpone(...)skórka starta z 1 pomarańczy - 50ml likieru curacao - 200g śmietanki 30% - kilka kandyzowanych wiśni Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek, sodę i mieszamy. Następnie dodajemy olej, jogurt, wodę mineralną i pokrojony w kostkę banan. Mieszamy i gotową masą wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 25minut. Krem: ubijamy śmietankę, dodajemy serek, likier i startą
Kuchenne Wariacjedokładniej sodową). Cydr Green Mill bez dodatku cukru z powodzeniem zastąpi wino a poza tym wzbogaci napój o nuty jabłkowe. Ciekawym dodatkiem (podnoszącym również zawartość alkoholu w napoju) jest likier goryczkowy, bardzo popularny w Szwajcarii i Francji. Sam w sobie dość gorzki ale z umiarem dodany do szprycera tworzy z nim cudownie orzeźwiający duet. Składniki: 1600 ml Cydru Green(...)Mill, 700 wody gazowanej, 400 ml wody, 300 g truskawek, 20 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1 cytryna, 4 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie), likier goryczkowy (opcjonalnie), lód w kostkach, kwiaty do przybrania. Przygotowanie: Wodę zagotować z cukrem i cytryną, wcześniej wyszorowaną, sparzoną i pokrojoną w plastry. Zdjąć z ognia, dodać kwiaty bzu, ugnieść i odstawić do wystudzenia. Zimny napar przecedzić przez
SzczyptaSmaQfrancuski deser są dziesiątki. Te tradycyjne zawierają czereśnie z pestkami, które pod wpływem pieczenia dodają migdałowego smaku. U mnie dla ułatwienia jedzenia zamiast pestek są słupki migdałów i likier amaretto. Ten deser jest idealny na zużycie lekko "zmęczonych" owoców, które straciły już jędrność. Polecam na zakończenie sezonu czereśniowego. A jak czereśnie się skończą można użyć innych owoców sezonowych. Doskonale nadają(...)czereśni opłukanych i bez pestek 3 jaja 1 szklanka mleka 6 łyżek mąki 5 łyżek cukru (ilość cukru zależy od słodyczy owoców) 1 szczypta soli 2 łyżki amaretto lub likieru wiśniowego 3 łyżki migdałów w słupkach masło do nasmarowania foremek. Kilka małych naczyń do pieczenia lub jedno większe lekko nasmarować masłem. Jajka, mleko, mąkę, cukier i sól dokładnie zmiksować
Pełny talerztakiego shota. Nie chciałam, żeby był najzwyklejszy, owocowy. W pewnym momencie przyszedł mi do głowy kolejny amerykański barowy klasyk. White Russian. Podana na lodzie mieszanka mleka, wódki i kawowego likieru Kahlúa. Pyszna i pysznie tucząca. Być może kojarzycie ten drink z Dude (Kolesiem) ustawicznie pijącym go w filmie „Big Lebowski”. P ostanowiłem w jednym kieliszku galaretki połączyć tradycję(...)wegan) 1/4 szklanki zimnej wody 2/3 szklanki mleka (lub waniliowego mleka sojowego dla wegan) 1/4 szklanki gorącego, świeżego espresso (lub bardzo mocnej kawy) 1/4 szklanki Kahlúa lub innego likieru kawowego 4 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka świeżej, zmielonej na pył kawy o zdecydowanym smaku (najlepiej expresso) Dokładnie rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzać nieco mleko, połączyć z cukrem
Jem więc JestemDelikatne, malinowe, bezowe serduszka przełożone przepysznym kokosowym kremem z dodatkiem likieru to pomysł na własnoręcznie zrobiony smakowity prezent na Walentynki, Dzień Matki, a także każdą inną okazję kiedy chcecie komuś powiedzieć jak bardzo jest dla Was ważny. Polecam! Składniki: Bezowe serduszka ok. 24 szt.: 4 białka 200 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki koncentratu soku(...)blaszkach do całkowitego wystudzenia. Bezy można przygotować dzień wcześniej. Krem kokosowy: 250 g schłodzonego serka mascarpone 170 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 90 g wiórek kokosowych 6 łyżek likieru kokosowego 1 łyżka cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone. Dalej ubijać, aż masa mocno zgęstnieje. Następnie dodać cukier puder. Stopniowo po łyżce wlewać likier kokosowy, cały czas ubijając
maniapieczeniadomu zamiast lub oprócz ;-) tradycyjnych, dużych pączków z konfiturą różaną bardzo często goszczą pączki miniaturki :-) Liliputki to rozpływające się w ustach, malutkie, puszyste pączki obficie nadziane kremem z wyśmienitym likierem jajecznym Advocaat. Polecam! Składniki na ok. 45 szt.: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 200 g śmietany 12% 150 g cukru pudru 50 g świeżych drożdży 80 g masła(...)żółtka 1 łyżka wódki szczypta soli Nadzienie: 250 ml mleka 3 żółtka 55 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 4-5 łyżek likieru Advocaat Lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody oraz : tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy lub Planta ) Śmietanę lekko podgrzać. W miseczce rozetrzeć drożdże z dużą szczyptą cukru pudru i 1 łyżką ciepłej śmietany. Przykryć ściereczką
maniapieczeniamoże wielki wyczyn, jednak ja biorę to za mój mały osobisty "sukcesik". Do jego uczczenia potrzebowałam czegoś wyjątkowego, świątecznego i nie pozbawionego %:). W następnych dniach przedstawię wielką czwórkę wspaniałych likierów idealnych na Boże Narodzenie. Jeśli zabierzecie się do pracy jeszcze zdążycie przygotować je przed świętami! Do dzieła! Kukułkówka- pierwszy kieliszek po prawej stronie Kukułkówka 30dag kukułek 2 szklanki spirytusu 500ml(...)Kilka razy potrząsałam zawartością słoika. Po kilku dniach, gdy cukierki całkowicie się rozpuściły wymieszałam całość z mlekiem i przelałam do butelek. Smacznego! Jutro na blogu pojawi się przepis na likier kawowy! *jeśli lubicie baaardzo słodkie likiery możecie zamienić stosunek mleka słodzonego do niesłodzonego. Ja wolę lżejszą wersję Kukułkówki i zawsze dodaję mniej mleka słodzonego
Zapiski Młodej ŻonyDomowy likier. Taki łatwy w przygotowaniu. Taki pyszny. Taki delikatny. Taki.... W jego aromacie można zatracić się bez reszty, ale uwaga! szybko znika! Likier kawowy drugi kieliszek od prawej Likier kawowy 250ml mleka skondensowanego słodzonego 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego 250ml wódki pół filiżanki mocnej kawy laska wanilii lub ekstrakt z wanilii* Zaparzyć kawę z 3-4 łyżeczek (kawa rozpuszczalna
Zapiski Młodej ŻonyMocno czekoladowy sernik z dużą ilością bakalii i kawałków czekolady, którego wierzch stanowi kakaowy mus z dodatkiem likieru czekoladowego. Całość pokrywają zjawiskowe wiórki z czekolady. Jeśli ktoś lubi orzechy, czekoladę i kocha serniki to jest to propozycja idealna dla niego. Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką - Składniki: Masa serowa: 300 g zmielonego twarogu 100 g mascarpone(...)cukier waniliowy łyżka kakao 50 g czekolady białej 50 g czekolady mlecznej 100 g dowolnych orzechów: u mnie laskowe, ziemne, włoskie Masa śmietanowa: 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki likieru czekoladowego 2 łyzki cukru pudru łyżka kakao 100 g herbatników łyżka kakao łyżka masła Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką - Sposób przygotowania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Słodka Stronażółtka - pół tabliczki deserowej czekolady (roztopionej) - 2 łyżki kwaśnej śmietany - sól *Krem: - po 1 tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady - szklanka kremówki (moja okazała się płynna, powinna być gęsta) - kieliszek likieru kokosowego - 1,5 czubatej łyżki wiórek kokosowych - 2 łyżeczki brązowego cukru *Polewa: - czekolada mleczna - czekolada deserowa - 4 łyżki kremówki Poza tym potrzebne będą tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta(...)temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie zdjąć pergamin z grochem i piec kolejne 10 minut. Ostudzić. W kąpieli wodnej podgrzać kremówkę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Dodać likier i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Ostudzić. Oddzielnie roztopić czekoladę deserową i mleczną, do każdej dodając po 2 łyżki kremówki. Wylać na wierzch
W poszukiwaniu inspiracjiAromatyczny korzenny spód z pierniczków, idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą cytrynową złagodzony serkiem mascarpone z dodatkiem likieru koksowego. Po prostu rozpływa się w ustach. składniki ( na tortownicę o śr. ok. 24 cm) Spód 300 g pierniczków 100 g stopionego masła Masa cytrynowa 500 g serków homogenizowanych 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru pudru Masa kokosowa(...)Serka Mascarpone 2 łyżki żelatyny 10 łyżek likieru kokosowego 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie S pód Pierniczki drobno pokruszyć najlepiej blenderem, dodawać stopniowo dodać stopione masło i wymieszać, przełożyć do tortownicy wyrównać i wstawić najlepiej do zamrażalnika 30 minut aby się schłodziło. Masa cytrynowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aby wystygła. Serki utrzeć
RAROSSAwiedziałam, że likier czekoladowo-piernikowy wyjdzie taki dooobry. Naprawdę. Pewnie dlatego, że nie mam bani na punkcie słodyczy. Z drugiej strony dodałam gorzkiej czekolady, która sama w sobie jest ekstra. Zrobiłam ot tak, na próbę. Bardzo fajna próba. Ilość cukru pewnie dla kogoś będzie niewystarczająca. Dosypcie sobie ile chcecie, dla nas jest w sam raz. Właściwie to ze wszystkim proporcjami(...)razem ze śmietanką i cukrami. Do miski wlewamy czekoladę i mleko, dosypujemy przyprawę do piernika, mieszamy. Do całości dolewamy bardzo powoli spirytus, jednocześnie cały czas mieszając. Wkładamy do lodówki. Likier jest dość gęsty, przed podaniem polecam go wyciągnąć z lodówki paręnaście minut wcześniej. Właściwie nie wiem czy jest potrzeba trzymania go w lodówce, pewnie nie. Przetestuję to z małą butelczyną
Kardamonovy