likiery - 3834 przepisów (strona:39/256)

Espresso Martini 196

modelce, która przyszła do baru i powiedziała do niego aby zrobił dla niej coś co ją pobudzi. Dlatego też do stworzenia tego drinka postanowił wybrać świeżo zaparzone espresso, likier kawowy, syrop cukrowy oraz dobrą wódkę. Wymieszanego w shakerze drinka podał w pięknym szkle typu martini. Tak właśnie powstało Espresso Martini. Mówi się że modelką, która wybrała tego drinka była sama(...)Marylin Monroe. Składniki: 50 ml wódki 25 ml likieru Kahlua 25 ml syropu cukrowego (woda z cukrem 1:1) 1 filiżanka espresso Skórka pomarańczy oraz kilka ziaren kawy do dekoracji Sposób przygotowania: Świeżo zaparzone espresso wlewamy do shakera wypełnionego lodem wraz z likierem kawowym Kahlua oraz syropem cukrowym. Tak wykonanego drinka przelewamy do szklanki typu martini i dekorujemy kilkoma ziarnami

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Black Russian 129

Russian: Black Russian (Czarny Rosjanin) to klasyczny, mocny drink o kawowym smaku. Jest to bardzo prosty i łatwy do przygotowania drink. Składa się tylko z dwóch składników: wódki oraz likieru kawowego, np. Kahlua. Najlepiej podawać go w niskiej szklance z grubym dnem, typu old-fashioned, z kostkami lodu. Drink ten znajduje się na oficjalnej liście barmanów IBA. Polecamy Wam również(...)nasze inne przepisy na drinki z likierem kawowym. Składniki : 50 ml wódki 20 ml Kahlua Kostki lodu Sposób przygotowania: Szklankę wypełniamy kostkami lodu. Następnie dodajemy do tego likier kawowy oraz wódkę. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy. Nasz drink jest gotowy! Artykuł Black Russian pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ekspresowy Ajerkoniak - wielkanocny likier jajeczny 131

przygotowywać specjały na wielkanocne śniadanie. Jeszcze trochę pracy, odrobina zamieszania przed jutrzejszym świętowaniem :) Dlatego ja tu ze zwieńczeniem i przysłowiową wisienką na torcie wielkanocnym, jaką może się stać pyszny likier jajeczny z nutą wanilii. Przygotowuje się go w ekspresowym tempie i jest gotowy do spożycia niemal od razu. Do tego pyszny, aksamitny i idealnie wpasowujący się w jajeczny klimat świąt(...)Można go podać solo, w kieliszku, jako likier w czystej postaci i sączyć po upojnym śniadaniu lub podać go jako dodatek do sernika, czy polać nim lody. Będzie idealnym dodatkiem do świątecznego nastroju i radosnych chwil w gronie najbliższych. A oprócz taki właśnie radosnych i pełnych miłości Świąt, życzę Wam też wiosennego odrodzenia w głowach i sercach, świeżości myśli

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Crusta – co to jest i jak ją zrobić? 136

push({}); Crusta – co użyć do nawilżenia kieliszka zamiast soku z cytryny? sok z limonki, pomarańczy lub jakikolwiek inny ulubiony sok syrop cukrowy Blue Curacao, Grenadine lub inny syrop likier kawowy lub jakikolwiek inny ulubiony likier miód Crusta – co użyć do ozdobienia kieliszka zamiast cukru? kakao tartą czekoladę sól (np. jak do Margarity) kawę cynamon wiórki kokosowe cukier trzcinowy(...)cukru i syropu Grenadine używam do drinku Wiśniowa poezja Crustę z soku cytryny i kakao wykorzystałam, np. do tego przepisu: Shot Oreo   Więcej inspiracji na drinki, alkohole, likiery itd. znajdziecie w zakładce tutaj: Napoje alkoholowe – przepisy   The post Crusta – co to jest i jak ją zrobić? appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
likier kawowy 267

Lekki i przyjemny likier kawowy doskonale sprawdzi się w długie, zimowe wieczory. Doskonale rozgrzewa i pysznie smakuje. Z podanej porcji przygotujecie mniej więcej 1 litr likieru. składniki: 250 ml wody 1 szklanka cukru 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 4 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej  250 ml spirytusu wykonanie: Kawę rozpuszczam w 50 ml wrzątku. Pozostałe 200 ml wody zagotowuję(...)zimnego płynu wlewam spirytus i dokładnie mieszam. Rozlewam do butelek i wstawiam do lodówki. Cierpliwie czekam przynajmniej 2-3 dni, by smaki się przegryzły. Z każdym kolejnym dniem likier kawowy smakuje lepiej, jednak nie udało mi się go przechować dłużej niż tydzień

babka w formie
Domowa wuzetka 219

pęka. Wystarczy nasączyć i przełożyć masą śmietankową. Domowa wuzetka Składniki ciasto, foremka 30x25 4 jajka, 120g cukru pudru, 70g mąki, 30g kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżeczki likieru amaretto. Pieczemy 2 ciasta. Białka ubijamy na sztywno, następnie na przemian dodajemy żółtka i cukier i likier. Zmniejszamy obroty i dodajemy wymieszaną i przesianą mąkę z kakao i proszkiem(...)cieście, biorąc tę samą ilość składników. Poncz dla dorosłych, jeśli ciasto mają zajadać również dzieci można zrobić poncz z wody i soku z cytryny. 1 szklanka wody, ½   szklanki likieru amaretto. Nasączamy delikatnie oba ciasta. Można to zrobić tradycyjnie łyżką ale świetnie się sprawdza niezbyt duża butelka ze spryskiwaczem, polecam! Krem śmietankowy 600ml śmietanki kremówki, 3 łyżeczki cukru pudru

Leśny Zakątek
Drink Crazy Frog 4005

Drink Crazy Frog – zielony jak słynna żabka z teledysku ;) Wedle uznania możecie użyć likieru lub syropu Blue Curacao. Ja preferuję syrop, ponieważ zdecydowanie wolę słodsze drinki :) Toniku również dodaję tylko odrobinę, by nie było w nim zbyt dużo goryczy – wedle uznania oczywiście możecie dać więcej toniku ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drink Crazy Frog – Składniki: 50 ml rumu(...)syropu Blue Curacao (lub likieru) 100 ml soku ananasowego 50 ml toniku 3-4 kostki lodu Przepis na drink Crazy Frog: W shakerze wymieszać ze sobą biały rum, syrop Blue Curacao, sok ananasowy oraz 3-4 kostki lodu. Następnie przelać zawartość shakera do szklanki, a na koniec dodać 50 ml toniku. Smacznego! Więcej inspiracji na drinki, shoty i likiery znajdziecie

Kulinarne Przeboje
likier kukułka 157

Pyszny, domowy likier na bazie cukierków kukułek. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania, gotowy do smakowania już następnego dnia. Słodki i rozgrzewający - doskonały na zimowe smutki. składniki:   1 szklanka wody   500 g cukierków kukułek 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 1 szklanka spirytusu wykonanie:   Wodę zagotowałam w rondelku, dodałam cukierki, gotowałam, stale mieszając, aż do ich całkowitego rozpuszczenia(...)Wlałam mleko i całość doprowadziłam do wrzenia. Zestawiłam z ognia i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Do zimnego płynu wlałam spirytus, dokładnie wymieszałam. Likier przelałam do butelki, szczelnie ją zamknęłam i wstawiłam alkohol do lodówki. W tym momencie likier kukułkowy jest już gotowy  ale warto uzbroić się w cierpliwość i pozwolić by jeszcze przez dzień lub dwa smaki się przegryzły

babka w formie
Torcik amaretto bez pieczenia 498

Składniki (na masę serową): 500 gramów serka mascarpone 1/2 litra śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody Dodatkowo: 2 łyżki stołowe likieru amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki wrzątku kakao Wykonanie: W rondelku rozpuść masło, ciasteczka amaretti zblenduj na piasek, następnie połącz je z masłem. Wyłóż masą blaszkę wyłożoną pergaminem, wstaw(...)lodówki. Zalej wrzątkiem kawę, dodaj likier amaretto, odstaw do przestygnięcia. Zalej wrzątkiem żelatynę, wymieszaj dokładnie, odstaw do napęcznienia. Przygotuj dwie miski. W pierwszej ubij śmietanę na sztywno, wstaw do lodówki. W drugiej wymieszaj mikserem mascarpone z cukrem, następnie dodaj przestudzoną żelatynę, wymieszaj mikserem. Wyjmij z lodówki śmietanę, połącz razem z mascarpone. Wymieszaj dokładnie całość mikserem na najniższych obrotach, tylko

Garniec Magalie
Likier kokosowy- domowe Malibu 339

Pyszny, delikatny w smaku domowy likier na bazie wiórek kokosowych to idealna propozycja na babskie spotkania. Prosty i szybki przepis to niejedyna jego zaleta. Likier nadaje się do spożycia już na drugi dzień. Nie gorzknieje a jego „moc” można dowolnie regulować. Składniki 750 ml mleka 3,2% 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g wiórek kokosowych 2 cukry(...)Mleko 3,2% gotujemy z cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Przecedzamy i dolewamy mleko skondensowane. Dobrze mieszamy, odstawiamy aż wystygnie. 2. Do zimnego płynu wlewamy odmierzoną ilość alkoholu. 3. Likier przelewamy do karafki lub butelki i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem należy mocno wstrząsnąć, ponieważ powstają grudki. Smacznego

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Salami czekoladowe 138

deser!:) Czekoladowa roladka, uderzająco podobna do salami, nafaszerowana jest samymi pysznościami – mamy tutaj: orzechy, migdały, herbatniki i ciasteczka amaretti, do tego wyraźnie wyczuwalny jest smak gorzkiej czekolady i likieru amaretto. Ciekawy i smaczny deser, który zachwyca wyglądem. Dodatkowo każdy plasterek jest wyjątkowy, bo każdy jest inny:) W zależności od tego, jak bakalie i ciasteczka wmieszały się w masę, taki(...)się?:) 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70%) 100 g ciasteczek amaretti 150 g herbatników 120 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 3 duże jajka 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki kakao w proszku 80-100 g słupków migdałowych garść orzechów laskowych garść pistacji cukier puder do oprószenia Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Smaki Na Talerzu
Orzechowiec na kawowym spodzie 214

łyżki wrzącej wody  10 g kakao ciemnego holenderskiego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  Na poncz:  6 łyżek powideł śliwkowych  2 łyżki wody  2 łyżki likieru czekoladowego  Na masę orzechową z migdałami :  100 g migdałów  100  g mleka w proszku  50 g masła  2 łyżki ekstraktu migdałowego (można pominąć) 1 łyżka(...)mieszamy do uzyskania jednolite konsystencji.   3. Masy migdałową oraz orzechową wstawiamy do lodówki na czas przygotowania biszkoptu.     4. Powidła śliwkowe łączymy z wrzątkiem oraz likierem.  Poncz ma być lejący więc jeśli wasze powidła są gęste dodajcie więcej wody lub likieru w zależności od preferencji.  5. Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski i miksujemy

vaniliowoczekoladowa
Tort kokosowy - najprostszy (bezglutenowy) 352

tortownicę o średnicy 24 cm): biszkopt wg przepisu 1 litr śmietanki 30% ok. 6 łyżek cukru 1 paczka wiórków kokosowych kilka łyżek mleka kokosowego (niekoniecznie) 2-3 łyżki likieru (użyłam likieru kokosowego Canari) 1 łyżka żelatyny gorąca woda Wykonanie: 1. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu wg przepisu i pozostawiamy go do wystygnięcia. 2. Nim zaczniemy ubijać śmietanę, musimy przygotować żelatynę(...)znów trochę wiórków łyżka żelatyny, łyżka mleka kokosowego, miksujemy i tak 4-5 razy aż w bitej śmietanie będzie żelatyna. 6. Przygotowujemy poncz - do szklanki gorącej wody dodajemy łyżkę likieru oraz łyżkę mleka kokosowego. 7. Gdy śmietana jest ubita to nasączamy biszkopt ponczem, 2/3 szklanki starcza na jeden płat. 8. Gdy płat biszkopta jest nasączony to smarujemy go grubą warstwą

Kawa z mlekiem
Winne wiśnie na serniku amaretto 156

przepysznym wierzchem. Idealny na święta. Z resztą myślę, że kształt formy, której użyłam do jego upieczenia,też jest bardzo sugestywny. Masa serowa wzbogacona o pyszną domową pastę migdałową, likier amaretto i kilka innych składników. Wierzch to wiśnie gotowane w winie, a mianowicie w Vermucie. Do tego chrupkie migdały i wypiek gotowy.  Zapraszam.  Składniki :  Na sernik(...)twarogu trzykrotnie zmielonego 250 g śmietanki 36% 4 jajka duże 160 g masła 130 g miałkiego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 60 g budyniu śmietankowego 15 ml likieru amaretto (lub mała buteleczka aromatu migdałowego) 20 g gęstej pasty migdałowej  z tego przepisu  lub kupnej Na wierzch :  200 g mrożonych wiśni lub takich z kompotu

vaniliowoczekoladowa
BROWNIE KAWOWE Z INKĄ I MUSEM CZEKOLADOWYM 128

czekoladowo – czyli tak jak lubię najbardziej! Zainspirowana kawą INKA i moim ostatnim szkoleniem cukierniczym postanowiłam przygotować przepyszne, wilgotne brownie z dodatkiem kawy i oblane obłędnym ganachem czekoladowym z likierem pomarańczowym. Wyszło coś fantastycznego! Smaki idealnie się ze sobą komponują i tworzą deser, ktoremu żaden łasuch się nie oprze! Koniecznie spróbujcie a później dajcie znać jak smakowało! SKŁADNIKI: BROWNIE: * maslo(...)łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ( płaska ) GANACHE: * czekolada mleczna – 250 g * masło – 100 g * kawa INKA klasyczna – 1 łyżeczka * mleko skondensowane – 225 ml * likier pomarańczowy – 3-4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BROWNIE: Masło, cukier, miód i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli, studzimy. Jajka ucieramy z wanilią, dodajemy masę czekoladową, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao

Ostra na Słodko