push({}); Crusta – co użyć do nawilżenia kieliszka zamiast soku z cytryny? sok z limonki, pomarańczy lub jakikolwiek inny ulubiony sok syrop cukrowy Blue Curacao, Grenadine lub inny syrop likier kawowy lub jakikolwiek inny ulubiony likier miód Crusta – co użyć do ozdobienia kieliszka zamiast cukru? kakao tartą czekoladę sól (np. jak do Margarity) kawę cynamon wiórki kokosowe cukier trzcinowy(...)cukru i syropu Grenadine używam do drinku Wiśniowa poezja Crustę z soku cytryny i kakao wykorzystałam, np. do tego przepisu: Shot Oreo Więcej inspiracji na drinki, alkohole, likiery itd. znajdziecie w zakładce tutaj: Napoje alkoholowe – przepisy The post Crusta – co to jest i jak ją zrobić? appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeLekki i przyjemny likier kawowy doskonale sprawdzi się w długie, zimowe wieczory. Doskonale rozgrzewa i pysznie smakuje. Z podanej porcji przygotujecie mniej więcej 1 litr likieru. składniki: 250 ml wody 1 szklanka cukru 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 4 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej 250 ml spirytusu wykonanie: Kawę rozpuszczam w 50 ml wrzątku. Pozostałe 200 ml wody zagotowuję(...)zimnego płynu wlewam spirytus i dokładnie mieszam. Rozlewam do butelek i wstawiam do lodówki. Cierpliwie czekam przynajmniej 2-3 dni, by smaki się przegryzły. Z każdym kolejnym dniem likier kawowy smakuje lepiej, jednak nie udało mi się go przechować dłużej niż tydzień
babka w formiepęka. Wystarczy nasączyć i przełożyć masą śmietankową. Domowa wuzetka Składniki ciasto, foremka 30x25 4 jajka, 120g cukru pudru, 70g mąki, 30g kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżeczki likieru amaretto. Pieczemy 2 ciasta. Białka ubijamy na sztywno, następnie na przemian dodajemy żółtka i cukier i likier. Zmniejszamy obroty i dodajemy wymieszaną i przesianą mąkę z kakao i proszkiem(...)cieście, biorąc tę samą ilość składników. Poncz dla dorosłych, jeśli ciasto mają zajadać również dzieci można zrobić poncz z wody i soku z cytryny. 1 szklanka wody, ½ szklanki likieru amaretto. Nasączamy delikatnie oba ciasta. Można to zrobić tradycyjnie łyżką ale świetnie się sprawdza niezbyt duża butelka ze spryskiwaczem, polecam! Krem śmietankowy 600ml śmietanki kremówki, 3 łyżeczki cukru pudru
Leśny ZakątekDrink Crazy Frog – zielony jak słynna żabka z teledysku ;) Wedle uznania możecie użyć likieru lub syropu Blue Curacao. Ja preferuję syrop, ponieważ zdecydowanie wolę słodsze drinki :) Toniku również dodaję tylko odrobinę, by nie było w nim zbyt dużo goryczy – wedle uznania oczywiście możecie dać więcej toniku ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drink Crazy Frog – Składniki: 50 ml rumu(...)syropu Blue Curacao (lub likieru) 100 ml soku ananasowego 50 ml toniku 3-4 kostki lodu Przepis na drink Crazy Frog: W shakerze wymieszać ze sobą biały rum, syrop Blue Curacao, sok ananasowy oraz 3-4 kostki lodu. Następnie przelać zawartość shakera do szklanki, a na koniec dodać 50 ml toniku. Smacznego! Więcej inspiracji na drinki, shoty i likiery znajdziecie
Kulinarne PrzebojePyszny, domowy likier na bazie cukierków kukułek. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania, gotowy do smakowania już następnego dnia. Słodki i rozgrzewający - doskonały na zimowe smutki. składniki: 1 szklanka wody 500 g cukierków kukułek 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 1 szklanka spirytusu wykonanie: Wodę zagotowałam w rondelku, dodałam cukierki, gotowałam, stale mieszając, aż do ich całkowitego rozpuszczenia(...)Wlałam mleko i całość doprowadziłam do wrzenia. Zestawiłam z ognia i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Do zimnego płynu wlałam spirytus, dokładnie wymieszałam. Likier przelałam do butelki, szczelnie ją zamknęłam i wstawiłam alkohol do lodówki. W tym momencie likier kukułkowy jest już gotowy ale warto uzbroić się w cierpliwość i pozwolić by jeszcze przez dzień lub dwa smaki się przegryzły
babka w formieSkładniki (na masę serową): 500 gramów serka mascarpone 1/2 litra śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody Dodatkowo: 2 łyżki stołowe likieru amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki wrzątku kakao Wykonanie: W rondelku rozpuść masło, ciasteczka amaretti zblenduj na piasek, następnie połącz je z masłem. Wyłóż masą blaszkę wyłożoną pergaminem, wstaw(...)lodówki. Zalej wrzątkiem kawę, dodaj likier amaretto, odstaw do przestygnięcia. Zalej wrzątkiem żelatynę, wymieszaj dokładnie, odstaw do napęcznienia. Przygotuj dwie miski. W pierwszej ubij śmietanę na sztywno, wstaw do lodówki. W drugiej wymieszaj mikserem mascarpone z cukrem, następnie dodaj przestudzoną żelatynę, wymieszaj mikserem. Wyjmij z lodówki śmietanę, połącz razem z mascarpone. Wymieszaj dokładnie całość mikserem na najniższych obrotach, tylko
Garniec MagaliePyszny, delikatny w smaku domowy likier na bazie wiórek kokosowych to idealna propozycja na babskie spotkania. Prosty i szybki przepis to niejedyna jego zaleta. Likier nadaje się do spożycia już na drugi dzień. Nie gorzknieje a jego „moc” można dowolnie regulować. Składniki 750 ml mleka 3,2% 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g wiórek kokosowych 2 cukry(...)Mleko 3,2% gotujemy z cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Przecedzamy i dolewamy mleko skondensowane. Dobrze mieszamy, odstawiamy aż wystygnie. 2. Do zimnego płynu wlewamy odmierzoną ilość alkoholu. 3. Likier przelewamy do karafki lub butelki i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem należy mocno wstrząsnąć, ponieważ powstają grudki. Smacznego
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydeser!:) Czekoladowa roladka, uderzająco podobna do salami, nafaszerowana jest samymi pysznościami – mamy tutaj: orzechy, migdały, herbatniki i ciasteczka amaretti, do tego wyraźnie wyczuwalny jest smak gorzkiej czekolady i likieru amaretto. Ciekawy i smaczny deser, który zachwyca wyglądem. Dodatkowo każdy plasterek jest wyjątkowy, bo każdy jest inny:) W zależności od tego, jak bakalie i ciasteczka wmieszały się w masę, taki(...)się?:) 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70%) 100 g ciasteczek amaretti 150 g herbatników 120 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 3 duże jajka 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki kakao w proszku 80-100 g słupków migdałowych garść orzechów laskowych garść pistacji cukier puder do oprószenia Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Smaki Na Talerzułyżki wrzącej wody 10 g kakao ciemnego holenderskiego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Na poncz: 6 łyżek powideł śliwkowych 2 łyżki wody 2 łyżki likieru czekoladowego Na masę orzechową z migdałami : 100 g migdałów 100 g mleka w proszku 50 g masła 2 łyżki ekstraktu migdałowego (można pominąć) 1 łyżka(...)mieszamy do uzyskania jednolite konsystencji. 3. Masy migdałową oraz orzechową wstawiamy do lodówki na czas przygotowania biszkoptu. 4. Powidła śliwkowe łączymy z wrzątkiem oraz likierem. Poncz ma być lejący więc jeśli wasze powidła są gęste dodajcie więcej wody lub likieru w zależności od preferencji. 5. Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski i miksujemy
vaniliowoczekoladowatortownicę o średnicy 24 cm): biszkopt wg przepisu 1 litr śmietanki 30% ok. 6 łyżek cukru 1 paczka wiórków kokosowych kilka łyżek mleka kokosowego (niekoniecznie) 2-3 łyżki likieru (użyłam likieru kokosowego Canari) 1 łyżka żelatyny gorąca woda Wykonanie: 1. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu wg przepisu i pozostawiamy go do wystygnięcia. 2. Nim zaczniemy ubijać śmietanę, musimy przygotować żelatynę(...)znów trochę wiórków łyżka żelatyny, łyżka mleka kokosowego, miksujemy i tak 4-5 razy aż w bitej śmietanie będzie żelatyna. 6. Przygotowujemy poncz - do szklanki gorącej wody dodajemy łyżkę likieru oraz łyżkę mleka kokosowego. 7. Gdy śmietana jest ubita to nasączamy biszkopt ponczem, 2/3 szklanki starcza na jeden płat. 8. Gdy płat biszkopta jest nasączony to smarujemy go grubą warstwą
Kawa z mlekiemprzepysznym wierzchem. Idealny na święta. Z resztą myślę, że kształt formy, której użyłam do jego upieczenia,też jest bardzo sugestywny. Masa serowa wzbogacona o pyszną domową pastę migdałową, likier amaretto i kilka innych składników. Wierzch to wiśnie gotowane w winie, a mianowicie w Vermucie. Do tego chrupkie migdały i wypiek gotowy. Zapraszam. Składniki : Na sernik(...)twarogu trzykrotnie zmielonego 250 g śmietanki 36% 4 jajka duże 160 g masła 130 g miałkiego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 60 g budyniu śmietankowego 15 ml likieru amaretto (lub mała buteleczka aromatu migdałowego) 20 g gęstej pasty migdałowej z tego przepisu lub kupnej Na wierzch : 200 g mrożonych wiśni lub takich z kompotu
vaniliowoczekoladowaczekoladowo – czyli tak jak lubię najbardziej! Zainspirowana kawą INKA i moim ostatnim szkoleniem cukierniczym postanowiłam przygotować przepyszne, wilgotne brownie z dodatkiem kawy i oblane obłędnym ganachem czekoladowym z likierem pomarańczowym. Wyszło coś fantastycznego! Smaki idealnie się ze sobą komponują i tworzą deser, ktoremu żaden łasuch się nie oprze! Koniecznie spróbujcie a później dajcie znać jak smakowało! SKŁADNIKI: BROWNIE: * maslo(...)łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ( płaska ) GANACHE: * czekolada mleczna – 250 g * masło – 100 g * kawa INKA klasyczna – 1 łyżeczka * mleko skondensowane – 225 ml * likier pomarańczowy – 3-4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BROWNIE: Masło, cukier, miód i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli, studzimy. Jajka ucieramy z wanilią, dodajemy masę czekoladową, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao
Ostra na Słodkoświeże. Dzisiaj sernik z morelami właśnie w towarzystwie świeżych truskawek oraz lekkiego musu na bazie jogurtu greckiego i galaretek agrestowych. Spód wykonałam z zalegających w półce biszkoptów nasączonych likierem czekoladowym i związanych masłem. Ciasto lekkie, w smaku mocno owocowe i z małą ilością cukru. Pycha!!!. W zasadzie to przepis powstał na potrzeby uczczenia mojej pierwszej rocznicy ślubu. Poszukujecie prostego przepisu(...)sernik bez pieczenia??? To zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Składniki : Na spód: 180 g biszkoptów czekoladowych 60 g masła 3 łyżki likieru czekoladowego** można pominąć 100 g świeżych truskawek Na masę serową: 500 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego 450 g moreli bez pestek 4 łyżki cukru 2 łyżki ekstraktu
vaniliowoczekoladowaChałka to delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest aromatycznym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak dodatkowo podbija likier pomarańczowy. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok pomarańczowy. Jak wszystkie moje wypieki chałkę upiekłam ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam! Składniki(...)masła 4 łyżki miodu 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie makowe: 200 g suchego, zmielonego maku 180-200 ml mleka 3 łyżki miodu 2 łyżki likieru pomarańczowego 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła dodatkowo: 1 łyżka ziarenek maku do psypania 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nadaje mu nutkę orzeźwienia. Eclipse drink jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Składniki: 100 ml Maker’s Mark Bourbon 50 l Black Raspberry Liqueur – Chambord Likier (lub likier malinowy) 25 ml soku z limonki 100 ml soku z żurawiny 12 świeżych malin Liście świeżej mięty Sposób wykonania: Rozgniatamy maliny na dnie shakera. Shakera wypełniamy lodem. Następnie(...)shakera dodajemy bourbon, likier, sok z limonki oraz sok z żurawiny. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze. Następnie zawartość przelewamy do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Przed podaniem drinka przystrajamy świeżą maliną oraz listkami świeżej mięty. Drinka podajemy ze słomką. Artykuł Eclipse pochodzi z serwisu Przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty - Drinkologia.pl
Drinkologia