Ostatnio na niedziele upiekłam taki sernik. Trochę pokombinowałam, na ciasto wyłożyłam wiśnie z syropu, a do masy serowej dodałam wiórki kokosowe. Dolałam też odrobinę likieru kokosowego dla podkręcenia smaku :) Całość udekorowałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi. Wyszło całkiem nie źle :) Dlatego polecam. Bardzo lubię serniki i dość często je piekę. Wymyślam i kombinuje, żeby nie było za nudno. Jednak(...)serowej) 2 łyżki śmietany Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku 6 jajek 1 szklanka cukru 100 g. masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego Dodatkowo: 2 puszki wiśni w syropie (miałam puszki po 400 g.) Polewa czekoladowa: 100 g. czekolady gorzkiej 5 łyżek śmietanki 30 % 1 łyżka oleju Wykonanie: Mąkę, kakao i cukier
Agusiowe smakołykicytrynowy na spodzie z kruchych ciasteczek i maku. Z gęstą, śnieżnobiałą polewą z kwaśnej śmietany i ksylitolu lub cukru. Podany z sałatką z plasterków pomarańczy skropionych miodem i likierem pomarańczowym. Opcjonalnie także z kleksem bitej śmietany i odrobiną listków świeżego lub suszonego tymianku. Ciasto jest naprawdę pyszne i choć w składnikach masy serowej znajdziemy sok i skórkę(...)łyżki) mąki pszennej 2 łyżeczki wódki 4 jajka 2 cytryny POLEWA 330 g gęstej homogenizowanej śmietany 18% 2 łyżeczki ksylitolu lub 3 łyżeczki cukru DO PODANIA: 1 pomarańcza, likier pomarańczowy, np.Grand Marnier, płynny miód WYKONANIE Jajka i twaróg wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Spód formy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia
cool and mintyczyli po tzw. odwróconej łyżce). Drink Coco extazy – Składniki: 3-4 kostki lodu 30 ml syropu Blue Curacao ok. 125 ml soku ananasowego (opcjonalnie nektar ananasowy) 40 ml likieru Blue Curacao 40 ml wódki 40 ml Malibu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na drink Coco extazy: Do wysokiej szklanki wrzucić 3-4 kostki lodu. Na dno wlać(...)mocy drinku jaką chcecie osiągnąć), uważając, by nie zmieszał się z syropem. Jeśli nie możecie nigdzie dostać soku ananasowego, to spokojnie możecie użyć nektaru. W shakerze wymieszać ze sobą likier Blue Curacao, wódkę i Malibu. Jeśli nie macie shakera to możecie te 3 składniki wymieszać ze sobą w zwykłej szklance. Kolejno, delikatnie, po odwróconej dużej łyżce wlewać zawartość shakera
Kulinarne Przebojełyżeczka żelatyny w granulacie odpowiada 2 płatkom żelatyny 40 g (1/3 szkl) cukru pudru 50 ml brandy szczypta soli 300 g świeżych malin gar ść przyrumienionych płatków migdałowych 30ml likieru malinowego Wykonanie Bia łka ubić z odrobiną soli i cukrem na sztywną masę . Ubi ć ciasto tj. ubić jajka z żółtkami i cukrem. Dodać startą skórkę z cytryny. Wsypać mąkę(...)piekarniku do ostygnięcia, a następnie wyłożyć do góry nogami i usuń papier do pieczenia. Maliny zala ć brandy. Ubić śmietanę na sztywno. Rozpuścić żelatynę w ciepłym likierze, aż do rozpuszczenia. Przestudzona wymieszać z ubita śmietaną z sola i cukrem pudrem. Pozostawi ć do zagęszczania w chłodnym miejscu. Na płat ciasta wyłożyć dżem ananasowy ,na to maliny z likieru,oraz
mojej kuchniNowym Roku ! Macie jakieś plany i postanowienia noworoczne ? Ja mam kilka, ale czy uda się je zrealizować, zobaczymy. Na razie uzupełniam nowy kalendarz i popijam pyszny koktajl z likieru Amarula. Przepis znajduje się poniżej. Składniki na jedną porcję: 75 ml likieru Amarula 4 duże łyżki lodów waniliowych 4 kostki lodu Likier Amarula wlewamy do blendera i miksujemy z lodami. Przelewamy
noteskulinarnyfigaImprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą – Zapraszam na pyszne, kruche babeczki z mocno czekoladowym kremem. Są bardzo smaczne, aromatyczne, wspaniale pasuje do nich konfitura z czarnej porzeczki. Do kremu dodałam likier i rum, ale jeśli nie chcemy alkoholu to można go pominąć, wtedy radzę dodać jakiegoś aromatu. Babeczki można dowolnie udekorować kolorowymi posypkami cukrowymi lub owocami. Bardzo polecam, świetne na imprezę(...)żółtko Krem: 160g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 160g gorzkiej czekolady (użyłam 64%) 120ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów) 1-2 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru jajecznego lub kawowego lub rumu około 19 łyżeczek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu Dodatkowo: posypka cukrowa złoty barwnik w proszku Ciasto: 1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać masło
Mała CukierenkaPierwotnie miał być drink Żar tropików , ale w domowym barku zabrakło likieru, za to był syrop Blue Curacao :) I w ten oto magiczny sposób powstał nowy drink ala Litwa :) Dlaczego Litwa? A no dlatego, że swoimi barwami przypomina litewską flagę narodową :) Jest to typowo kobiecy drink – słodki i delikatny w smaku. Polecam na zbliżającego się Sylwestra :) Więcej inspiracji(...)drinki, shoty i likiery znajdziecie pod tą kategorią: Alkohole (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drink ala Litwa – Składniki: 25 ml grenadiny 50 ml rumu 50 ml syropu Blue Curacao ok. 200 ml soku pomarańczowego 6 kostek lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na drink ala Litwa: Do szklanki wrzucić 6 kostek lodu. Na dno wlać grenadinę. Następnie delikatnie po łyżce
Kulinarne PrzebojeDziś przepyszny, świąteczny likier kawowy domowej roboty. Niezwykle aromatyczny, aksamitny, słodki, wspaniały, a przy tym tak prosty do wykonania. Można się nim delektować wraz ze świąteczną kawą, ale może być także składnikiem znanych drinków - White Russian i Black Russian czy sernika "Biały Rosjanin" . To także fajny pomysł na świąteczny prezent. Składniki likieru kawowego: 200 g cukru trzcinowego(...)mocnego espresso (ok. 6 filiżanek) 1 łyżka cukru waniliowego (lub 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego) 90 ml spirytusu Jak zrobić domowy likier kawowy: Cukier, cukier waniliowy, espresso podgrzewać do rozpuszczenia składników. Wystudzić, dodać spirytus, wymieszać, przelać do butelki, zamknąć. Gotowe!. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Z "Kwestii Smaku" z drobnymi zmianami. Inne przepisy na świąteczne trunki
Rodzinka w kuchnitłustego twarogu w kostce 2 czubate łyżki serka mascarpone 3 duże jajka ¾ szklanki mleka 3,2% ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżki likieru amaretto 3 łyżki mąki pszennej Krem śmietankowy z amaretto: 400 ml śmietany kremówki 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru amaretto Ciemne kakao do oprószenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód(...)formy. Chłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową. Ser w kostce przekładamy do miski, wlewamy mleko, likier amaretto, wsypujemy kawę i cukier całość miksujemy ręcznym blenderem, aż nie będzie żadnych grudek i masa będzie jednolita i gładka, wsypujemy mąkę pszenną i ponownie miksujemy
Wanilia i Kardamonbiałej czekolady 350 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 30 g płatków migdałowych Szklanka Ambition Latte DODATKOWO: 1 tabliczka białej czekolady 100 g wiórek kokosowych 1 szklanka likieru amaretto Przygotowujemy choinki na tort: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać do szprycy i wylać białą czekoladą na paluszki lub drewniany patyczki tworząc choinki. Umieścić w lodówce na 2 godziny(...)papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy 40 minut w temp 180 st C. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeden blat położyć na płaskiej powierzchni, nasączyć 1/3 szklanki likieru amaretto, posypać migdałami i wyłożyć 1/3 ilość masy kokosowej. Na rozsmarowaną masę wyłożyć drugi biszkopt nasączony likierem amaretto a na nim rozsmarować 2 część masy kokosowej. Krem przykryć 3 biszkoptem
Kuchnia w oparachKlasyczny sernik o wyrazistej migdałowej nucie z dodatkiem chrupiących płatków migdałów, z wyczuwalnym likierem Amaretto, polany delikatną polewą z białej czekolady zawsze świetnie smakuje i szybko znika z stołu. Składniki: Spód: 200g pełnoziarnistych herbatników 60g masła extra Masa serowa: 1kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g) 5 jajek 9 ml olejku(...)migdałowego 80 ml likieru Amaretto 4 łyżki budyniu śmietankowego 120g płatków migdałowych Polewa: 150g białej czekolady 2 łyżki masła 5 łyżek śmietany 30% 30g płatków migdałowych Wykonanie: 1. Spód: herbatniki zmiksować blenderem do postaci bułki tartej, dodać masło w temperaturze pokojowej, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia EwelinyMINI PAVLOVA Składniki: Beza: 6 białek 330g cukru Krem: 250g serka mascarpone 320ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sos karmelowo – kawowy: 250ml mocnej kawy 200ml likieru Kahlúa + 2 łyżki 160g cukru Dodatkowo: kakao do posypania Beza: 1. Białka przełożyć do czystej, suchej miski, dodać cukier i ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści, potrwa to około(...)temperaturze 100C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Sos karmelowo – kawowy: 4. Do rondelka wlać kawę, 200ml likieru, dodać cukier i postawić na ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować przez około 20-25 minut. 5. Sos zdjąć z ognia
Mała Cukierenkapisze autor przepisu Yotam Ottolenghi to wspaniały sernik po proszonym obiedzie. Jedni wybiorą go zamiast kieliszka amaretto a inni skosztują i sernika i likieru. Jedno i drugie wskazane, bo ja tak zrobiłam, sernik jest obłędnie kremowy a likier wspaniale podkreśla jego smak. Amaretto to likier robiony z jąder pestek moreli i gorzkich migdałów. Przepis pochodzi z książki "Słodko
Moje Małe CzarowanieCzas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 1-2 porcje Drukuj Kawowy krem zabajone z owocami By Piotr 18 lipca 2018 Składniki: żółtka - 3 sztuki cukier - ok. 50g likier kawowy - ok. 50ml* * Jeżeli nie przepadacie za smakiem kawy, możecie wykorzystać dowolny inny likier (np. Amaretto) lub klasycznie skorzystać z dodatku słodkiego, białego wina. Wykonanie: Żółtka ubijamy z cukrem do czasu(...)kiedy macie pewność, że jest żaroodporna i nie pęknie - nie polecam późniejszego sprzątania po takim incydencie ;) ). Żółtka podgrzewając cały czas bardzo energicznie mieszamy lub miksujemy. W międzyczasie stopniowo dolewamy likier. Ubijanie na parze powinno zająć ok. 5-7 minut, a powstała masa powinna być naprawdę gęsta. Gotowy krem przekładamy do pucharków, słoiczków lub szklanek. Dekorujemy dodatkowo świeżymi owocami. Deser
Pogotujmy.pl