pieczenia Krem śmietankowy: • 500 g serka mascarpone • 250 ml śmietanki 30% • 4 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: • 250 g serka mascarpone • 200 g kremu typu nutella Poncz: • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody Dodatkowo: • 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g) • 2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto Sposób wykonania: 1. Przygotować składniki na ciasto(...)odwrócić do góry nogami (jest wtedy gwarancja, że wierzch będzie idealnie równy). 14. Ciasto nasączyć ponczem. 15. Wyłożyć masę śmietankową i równomiernie rozprowadzić. 16. Wiśnie odsączyć z kompotu (lub likieru) i powciskać w masę. 17. Wierzch masy ponownie wygładzić. 18. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. 19. Na biszkoptach delikatnie rozprowadzić masę
W mojej kuchniSernik migdałowy, piekłam na moje urodziny. Ciasto udało się doskonale, miało aksamitną konsystencję, migdałowo-kawowy smak i wyrazisty, kakaowy spód. Sernik migdałowy dobrze smakuje podany z kawą i kieliszkiem likieru Amaretto. Składniki na spód sernika: 180 g ciasteczek digestive 70 g masła 4 łyżki migdałów w płatkach 5 łyżeczek kakao Masa sernikowa: 0,7 kg twarogu na sernik (trzykrotnie mielonego(...)serka mascarpone 0,1 kg drobnego cukru 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (płaskie) 50 ml kawy espresso 200 g śmietanki kremówki (36%) 6 jajek 4 łyżki likieru amaretto 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Wierzch sernika: 1/2 łyżki kawy espresso 2 łyżki śmietany (22%) 1 łyżka amaretto 2 łyżki kakao Przygotowanie spodu sernika: Masło roztopić w rondelku. Ciastka, migdały, kakao i roztopione masło
Codziennik Kuchennypostanowicie przygotować go sami w domu i sprawić nim komuś odrobinę radości. Cukier i ekstrakt waniliowy, cukierki czekoladowo-orzechowe, żurawina do mięs, musujące kule do kąpieli, cytryny w syropie, likier piernikowy, kawowy peeling do ciała, orzechowe krówki czy dżem mandarynkowy to pomysły na prezenty, które możemy przygotować w zaciszu swojej kuchni. Niektóre z nich możemy przygotować w 10 minut(...)przykryciem ok. 10-15 minut – cytryny puszczą sok. Przekładamy cytryny do małych słoiczków i zalewamy syropem. Garnek Loremis+ od Ambition ma przezroczystą pokrywkę, dlatego można podglądać cytryny. Likier piernikowy Prosty i szybki likier piernikowy to typowy alkohol deserowy – jest gęsty, aromatyczny i korzenno-słodki. Nie musi leżakować – nadaje się do picia już na drugi dzień. Nasza porcja
Poezja smakuwyzwaniem, polegającym na przygotowaniu deseru dla księcia Walii Edwarda i jego przyjaciół. Jak się można domyślić, biedaczek tak bardzo się denerwował, że przez przypadek sos na bazie kirszu i likieru pomarańczowego zapalił się. Francuski kucharz w chwili rozpaczy spróbował mieszanki i ku swojemu zaskoczeniu odkrył, że smakuje wyśmienicie. Naleśniki włożył więc do sosu, a przed podaniem deser podpalił jeszcze(...)olejem, usmażyć kolejno 4 lub 6 cienkich naleśników (w zależności od wielkości patelni). Sos: 3 pomarańcze sok z połowy cytryny 3 łyżki cukru (dałam #cukiertrzcinowy #diamant ) 50g masła 50ml likieru pomarańczowego 25ml brandy Pomarańcze dokładnie umyć. Z jednej zetrzeć skórkę. Połowę jednej pomarańczy wyfiletować, z pozostałych wycisnąć sok. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, skropić sokiem z cytryny, podgrzewać
Obiad gotowyLikier Kawowo-krówkowy Postanowiłam, że trochę poeksperymentuję również w strefie alkoholowej. Warto czasem poczęstować gości domowej roboty nalewkami, są przepyszne i wzbudzają podziw wśród innych, a są bardzo proste w przygotowaniu. Mogą też stanowić ciekawą alternatywę jako podarunek. Składniki: 1 puszka masy kajmakowej 1 szklanka wódki czystej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 ml mleka Przygotowanie: Kawę rozpuścić w gorącym mleku(...)odstawić do wystudzenia. Masę kajmakową zmiksować z wystudzonym mlekiem z kawą. Małymi partami wlewać wódkę, miksować na małych obrotach. (Likier ten jest rzadki, więc nie trzeba się martwić, iż będzie go trzeba wyciągać łyżeczką). Przelać do butelki. Jeśli chcemy wykorzystać likier w tym samym dniu, najlepiej odstawić go na min. 3 godz. do lodówki, by smaki zdążyły się bardziej
My sweet a lifeWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne muffinki z likierem orzechowym. Proste i szybkie w przygotowaniu , do kawki będą w sam raz, można udekorować je również dowolnym kremem :) Składniki : 222 g mąki tortowej 110 g cukru 100 g kwaśnej śmietany kilka kropli olejku waniliowego 4 łyżki likieru orzechowego 3 jajka 150 g miękkiego masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia porcja(...)małych muffinek Wykonanie : Do miski przekładamy żółtka , masło, cukier, śmietanę, likier i olejek waniliowy ucieramy na gładki krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Formę do babeczek wykładamy papilotkami, nakładamy porcje ciast ja nakładam łyżką do lodów, wtedy wszystkie są równe. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury
Sama słodycz i szczypta chilimakiem” to idealne ciasto na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wilgotny spód makowy, śmietankowy krem z wiśniami oraz krem czekoladowy na biszkoptach nasączonych likierem Amaretto. Połączenie doskonałe!! Ciasto smakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu! Na blogu znajdziecie również inne ciasta z dodatkiem maku: np.: Babka makowa(...)Krem śmietankowy: -500g serka mascarpone -250 ml śmietanki 30% -2 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: -250 g serka mascarpone -200 g kremu czekoladowego typu Nutella Poncz: -50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody Dodatkowo: -1,5 szklanki drylowanych wiśni z kompotu -1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g) -2/3 szklanki zaparzonej, ostudzonej kawy + 2 łyżki likieru Amaretto -50 g gorzkiej
Marta Gotujeopisem. Odstaw trunek na co najmniej 2 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia, ale gdy poleży dłużej, będzie jeszcze smaczniejsza. P amiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru
Przepisy i porady kulinarnemniej cukru, w zależności jaką nalewkę lubisz słodką czy wytrawną. Możesz także część cukru zastąpić miodem, wtedy naleweczka będzie jeszcze lepsza i zdrowsza ! P a miętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru
Przepisy i porady kulinarneszczelnie zakorkuj. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej miesiąc. Pamiętaj jednak, że im dłużej nalewka będzie dojrzewać, tym będzie smaczniejsza ! P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru
Przepisy i porady kulinarneTiramisu to pyszny deser z kremem z serka mascarpone i likieru amaretto. Przyznam szczerze że mam do niego ogromną słabość, może. Często go przyrządzam na szybko gdy nie mam czasu na przygotowanie ciasta. Składniki: 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 1 op. małe opakowanie biszkoptów Mamut Kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną wsypujemy do szklanki, zalewamy gorącą wodą i dodajemy cukier, odstawiamy do ostudzenia. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder oraz likier amaretto i ucieramy. Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie, układamy pierwszą warstwę w szklankach lub pucharkach. Na biszkopty układamy warstwę masy z serkiem, posypujemy kakao i układamy warstwę biszkoptów. Ponownie na biszkopty wykładamy krem
Bajeczna KuchniaDuże, podzielne ciasto dla całej rodziny. Miodowe blaty przełożone jabłkami i pianką z likieru. Przechowywane w lodówce długo zachowuje świeżość ale do krojenia nadaje się najwcześniej dzień po złożeniu. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 650 g mąki 4 jajka 200 g cukru pudru 100 g miodu 100 g masła łyżeczka sody na warstwę jabłkową(...)jabłek 3 opakowania galaretki zielonej sok z połowy cytryny wrzątek na piankę advocatową: 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 250 ml likieru jajecznego 2 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wrzątku 3 łyżki startych orzechów włoskich Najlepiej najpierw przygotować jabłka. Obrać je, wydrążyć i pokroić na niewielkie cząstki. Wrzucić do garnka, zalać dwiema szklankami wrzątku, wlać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniausłyszę, że gin ma bardzo intensywny smak, to właśnie was zaskoczę , że w tym drinku jest mało co wyczuwalny.Dodane słodkie składniki dają przyjemny posmak wiśniowy. Składniki: gin (40 ml) likier Cointreau (20 ml) grenadina (10 ml) sok wiśniowy (do uzupełnienia, lecz jeśli macie pomarańczowy to dajcie go jest ładniejszy kolorek) kostki lodu Podłużną szklaneczkę maczamy w wodzie i kolorowej posypce(...)dekoracja),wsypujemy kostki lody 4 szt. Wlewamy do niej gin i likier Cointreau.Zalewamy sokiem wiśniowym tak 4 cm od brzegu i wlewamy grenadinę, którą delikatnie wlewamy na samym końcu. Dla Relaxu zrobiłam drink który każdemu zasmakuje czyli Gin Lubuski Red & Fresh Składniki: Wykonanie: Szklaneczkę dekorujemy kolorowa posypką, wsypujemy lód i wlewamy gin.Dodajemy sok żurawinowy i tonik
Różowa kuchniazmiel tuż przed wsypaniem do słoja. Miodu dodaj według własnego smaku, lepiej jest jednak, aby nalewka była mniej słodka, była pół wytrawna niż słodka. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru
Przepisy i porady kulinarneKiedy nadchodzi jesień mamy zwiększony apetyt na przeróżne słodkości. Dzisiaj polecam przepis na obłędne ptysie z kremem waniliowym. Smak wanilii wzbogacił przepyszny likier waniliowy Dalkowski . Ptysie możemy z powodzeniem podać na każdej domowej imprezie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 250ml wody, 100g masła, 200g mąki, 6 jajek, ½ łyżeczki soli, Krem: 600ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią(...)łyżki cukru pudru, 200g masła, 1 kieliszek Likieru Vanilla Dalkowski , Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, kolorowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Masło oraz wodą przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Dodaję sól. Stopniowo przesiewam mąkę. Zaparzam ciasto przez około 5 minut, cały czas mieszając. Ciasto odstawiam do przestudzenia. Do ciasta dodaję po jednym jajku i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego
Tradycyjna kuchnia Kasi