likiery - 3834 przepisów (strona:46/256)

Sernik tiramisu – przepis niebezpiecznie dobry! 702

gramów czekolady deserowej Masa serowa 0,5 kg twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie 4 jajka 250 gramów serka mascarpone 200 gramów margaryny 1 szklanka drobnego cukru 3 łyżki likieru kawowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki ekstraktu wanilii 2 łyżki kawy instant ¾ szklanki śmietany 36% PRZYGOTOWANIE: Rozpuszczamy margarynę z czekoladą deserową. Całość mieszamy z bułką tartą do uzyskania(...)piasek. Wklepujemy go równo do podłoża i wsadzamy do lodówki na co najmniej 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Możemy przystąpić do tworzenia masy serowej. Ale najpierw kawę rozpuszczamy w likierze kawowym i odstawiamy. W osobnej misce ucieramy pozostałą margarynę z cukrem do jednolitej masy, następnie dodajemy całe jaja, ale w odstępach, ciągle mieszając. Następnie wrzucamy Do kolejne składniki

Fleksitarianizm.pl
Szybkie ciasto na niedzielę 133

tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 220 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny 200-220 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 duże jajka 4 łyżki likieru kawowego, ale można zastąpić rumem. Tutaj przepis na domowy likier kawowy 4 łyżki bardzo mocnego espresso np. Costa Rica lukier lub cukier puder do posypania Szybkie ciasto na niedzielę przepis(...)przejmuję się, jeśli masa się zważy.  Zaczynam nagrzewać piekarnik do 180 stopni, grzałka góra - dół. 3. Zmniejszam obroty miksera na najniższe i porcjami dodaję na przemian mąkę i likier kawowy. Połowę ciasta przekładam do miski, dodaję wystudzoną kawę i mieszam szpatułką. 4. Keksówkę smaruję masłem i obsypuję mąką. Nakładam  na przemian porcję jasnej i ciemnej masy. Na koniec

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lody nutellowo-czekoladowe 60

mleka (u mnie 1.5%) – 2 duże łyżki Nutelli – kubeczek 200ml kremówki – tabliczkę gorzkiej czekolady – 3 żółtka – 1/2 szklanki cukru – 100 ml likieru (dodatek likieru sprawia, że lody nie są takie twarde po wyjęciu z zamrażarki) Proces przygotowania lodów zaczynamy od zagotowania mleka z dodatkiem śmietany kremówki i nutelli a następnie przestudzenia otrzymanej bazy lodów(...)musimy cały czas mieszać zawartość garnka, w przeciwnym razie otrzymamy coś na kształt jajecznicy. Gdy płyn zacznie gęstnieć, zestawiamy garnek z palnika i studzimy. Następnie dodajemy stopioną czekoladę i likier. Całość przelać do pojemnika, który należy umieścić w zamrażarce przez noc, mieszając je w miarę regularnych odstępach (co 30 minut). Lody wyjąć ok 10-15 minut przed podaniem

Szybko Tanio Smacznie
Słodkie co nieco na Walentynki - serce z ciasta francuskiego z kremem czekoladowo-pomarańczowym (Cuore di sfoglia con crema al c 129

szukacie przepisu na coś słodkiego na walentynkow ą kolację , polecam Wam prosty i niewymagający wielu przygotowań deser.  Serca z ciasta francuskiego przełożone aromatycznym kremem czekoladowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. Taki deser powinien zachwycić Wasz ą  drug ą  po ł owk ę  ;) SKŁADNIKI  (2 porcje) 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g mascarpone 200 g czekolady(...)gorzkiej lub mlecznej) 1-2 łyżki likieru pomarańczowego 1 pomarańcza **** INGREDIENTI  (2 porzioni) 1 rotolo di pasta sfoglia 250 g di mascarpone 200 g di cioccolato (fondente o al latte) 1-2 cucchiai di liquore all'arancia 1 arancia PRZYGOTOWANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystygnięcia. Rozpuszczoną czekoladę miksujemy z mascarpone i 1-2 łyżkami likieru pomarańczowego

La grande e la piccola cuoca
Mus czekoladowy 122

kakao nie mniej niż 70% 3 duże jajka 50 g cukru 30 g masła 4 łyżki mleka pół szklanki ( 125 ml ) śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego ( może być też likier Amaretto, likier kawowy lub brandy ) Wykonanie: Jajka porządnie umyć a następnie sparzyć, zanurzając je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Czekoladę połamać i umieścić

Opowieści z piekarnika
Kawa na Walentynki 96

bardzo, trzęsie mi się żołądek, no i ręce też Ale zdarza mi się przygotować wypasioną kawę rozpuszczalną w połączeniu z bitą śmietaną, czekoladą, orzechami w karmelu z dodatkiem likieru Amaretto, to jest prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jest prosta w przygotowaniu, pyszna i myślę, że Wam też posmakuje. To jest idealna kawa na Walentynki. Kawa z bitą śmietaną, czekoladą, orzechami(...)amaretto. Może zrobicie ją na zbliżające się Walentynki? Polecam Składniki na 2 szklanki Kawy na Walentynki. 1/2 szklanki mleka 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wody 50 ml likieru amaretto Dodatkowo: 150 ml śmietanki kremówki 30% lub gotowej w sprayu 1 płaska łyżka cukru pudru (opcjonalnie) po kostce gorzkiej czekolady do posypania (zetrzeć) 1 łyżka siekanych orzechów w karmelu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tiramisu bez jajek z adwokatem 137

Niedługo Walentynki, czyli święto zakochanych i ten deser będzie idealny aby uczcić to święto ze swoją drugą połówką. Moje Tiramisu jest znakomite w smaku, bez jajek, które zastąpiłam jajecznym likierem adwokat. A sposób zrobienia jest najprostszy na świecie , efekt powala na kolana, Tiramisu jak u Włocha. Ma tylko jedną wadę… błyskawicznie znika. Krem z mascarpone jest lekki jak piórko(...)dzięki dodaniu ubitej śmietanki kremówki i likieru. Polecam szczególnie dla tych, którzy boją się w deserach surowych jajek, zamiast nich jest ajerkoniak / advocaat / eierlikör. Niestety to nie jest deser dla dzieci, dla nich trzeba zrobić bezalkoholową wersję tiramisu. Polecam Tiramisu przygotować w małych szklaneczkach, wyglądają wtedy bardziej estetycznie i każdy ma swoja porcję. W przypadku tego deseru można parafrazować Gombrowicza

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Owocowy TORCIK z CIASTA FRANCUSKIEGO 208

Owocowy TORCIK z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki: Ciasto: około 500g ciasta francuskiego – użyłam dwa opakowania ciasta francuskiego każde po 275g Lukier do ciasta: 150g cukru pudru około 4-6 łyżek likieru advocaat Masa owocowa: 1 puszka moreli w syropie lub brzoskwiń (puszka około 850ml) 250ml puree/soku z marakui (można zastąpić sokiem brzoskwiniowym lub bananowym, ananasowym) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru(...)samo jak pierwsze ciasto przez około 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Lukier do ciasta: 4. Cukier puder przełożyć do miski dodać 4 łyżki likieru i wymieszać mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty dodać jeszcze 1-2 łyżki likieru i znów wymieszać mikserem. 5. Trójkąty z ciasta francuskiego maczać z jednej strony w lukrze i odstawić

Mała Cukierenka
Domowy marcepan 59

gotowania mięsa. Wodę różaną można bez problemu kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Składniki 250 g migdałów 250 g cukru pudru 20 – 30 ml wody różanej lub likieru migdałowego (Amaretto) kilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie Migdały zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 15 minut, następnie obieramy z brązowej skórki.  Obrane migdały miksujemy w blenderze na tzw. piasek/mąkę. Dodajemy(...)cukier puder, krótką chwilę miksujemy, dodajemy wodę różaną lub likier i aromat migdałowy, ponownie krótko miksujemy. Przekładamy mieszaninę do dużej miski lub na stolnicę i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli masa będzie się kruszyć możemy dodać odrobinę wody różanej lub likieru. Gotową masę marcepanową formujemy według uznania. Możemy zwinąć w wałek lub, tak jak ja, wyłożyć foremki folią spożywczą

Tajemnice Smaku
Ciasto pomarańczowe z migdałami 114

ciasto z pulpy z wyciskarki Ciasto pomarańczowe z migdałami i cynamonem smakuje obłędnie o każdej porze roku. Jesienią i zimą dodaję do niego dużą szczyptę goździków, a czasami likier pomarańczowy. Także smażona skórka pomarańczowa świetnie podkreśla jego smak. Ciasto pomarańczowe z migdałami przepis Cztery Fajery Ciasto z pulpy pomarańczowej z wyciskarki to nasz sposób na to, aby uniknąć marnowania żywności(...)pulpa jest bardzo dobrze odciśnięta, dlatego aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy pomarańczowej dodaję do niej niewielką ilość soku pomarańczowego. W wersji dla dorosłych sok pomarańczowy można częściowo zastąpić domowym likierem pomarańczowym albo francuskim Cointreau czy sycylijskim Arancello. Wówczas dodajemy 30 ml soku i 30 ml likieru pomarańczowego. Ciasto pomarańczowe z migdałami - składniki - proporcje na tortownicę o średnicy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kir royal w galaretce – szampańska galaretka 92

Szampańska galaretka - deser tylko dla dorosłych, czyli pełnoletnich. Kir royal - koktajl alkoholowy składający się z szampana i likieru z czarnej porzeczki. Proponuję galaretkę o smaku kir royal. 1 butelka schłodzonego wina musującego, 4 – 5 łyżek likieru z czarnej porzeczki, 2 – 3 łyżki cukru, 27 g żelatyny, 100 ml letniej wody, Żelatynę wsypać do miseczki, wlać wodę, dokładnie wymieszać i poczekać(...)żelatyna napęcznieje. 350 ml wina musującego wlać do garnuszka, zagotować. Rozpuścić w nim żelatynę, dodać likier z czarnej porzeczki i doprawić do smaku cukrem. Odstawić do schłodzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć delikatnie wlać resztę wina i wymieszać. Wlać do formy wypłukanej zimną wodą. Odstawić do zastygnięcia

królestwo garów
Tort świąteczny z żurawiną i maślanym kremem z białą czekoladą 146

Świąteczny tort zasługuje naprawdę na miano świątecznego. Ale w tym torcie zadziwia nie tylko żurawina i biała czekolada. Sam biszkopt jest również nietypowy. Wlałam w niego sporą ilość kawowego likieru i rumu. Biszkopt jest bardzo aromatyczny i świetnie harmonizuje z kremem i żurawinowym dżemem. Słodki tort i jednocześnie orzeźwiający. Takie torty właśnie lubię. Świąteczny tort 12 porcji Składniki: 2 tortownice(...)średnicy 23 cm Biszkopt 3 jajka 100 ml jogurtu 225 ml oleju 450 g trzcinowego cukru 2 łyżki rumu 380 ml kawowego likieru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 460 g pszennej mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Dżem żurawinowy 450 g mrożonej żurawiny lub świeżej 160 ml golden syropu 3 łyżki soku z pomarańczy otarta

codojedzenia