czekoladowy SKŁADNIKI: Mieszanka: orzechy laskowe (200 g) cukier (100 g) gorzka czekolada (200 g) śmietanka kremówka 36% (150 ml) masło o temperaturze pokojowej (250 g) cukier puder (100 g) likier śmietankowy typu baileys (5 łyżek) kakao (50 g) ciastka kruche (270 g) Polewa: czekolada mleczna (200 g) śmietanka kremówka (150 ml) Dodatkowo: orzechy włoskie (opcjonalnie do dekoracji) Potrzebne gadżety(...)pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i kakao. Gdy składniki się połączą dodajemy ostudzoną gorzką czekoladę, którą wcześniej przygotowaliśmy. Dodajemy ciasteczka, łamiąc je na pół (muszą być duże kawałki). Wlewamy likier śmietankowy i wsypujemy posiekane orzechy laskowe. Wszystko mieszamy aż składniki się połączą i przekładamy mieszankę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań
RITA food channelmoje ulubione ciasto, w związku z tym, nie mogło go zabraknąć w moje 48 urodziny. Ponieważ sernik jest bardzo czekoladowy, dla lekkiego kontrastu lekko kwaśna galaretka z mandarynek i likieru pomarańczowego. Ponieważ mieszkam na zielonej wyspie, nie mogło też zabraknąć Irish Whiskey . Na zakończenie, chciałbym podziękować za życzenie, jeśli takowe będą 😊 i życzę Ci smacznego i na zdrowie(...)miękkie masła 200 g płatków migdałowych Cukier według uznania Galaretka z procentami 5-7 obranych mandarynek 200-250 ml wody Cukier według uznania 12 g żelatyny 350 ml likieru Triple Sec Jak zrobić sernik czekoladowy Ciastka włóż do robota kuchennego wraz z płatkami migdałowymi i zrób z nich proszek, po prostu je zmiksuj. Dodaj masło, wymieszaj i przełóż do formy
RafalCookdelikatny i dobrze wyważony pod względem słodyczy. ________________________________________________ SKŁADNIKI 200 g (20 sztuk) podłużnych biszkoptów NASĄCZENIE 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (można użyć słodkiego białego wina) 50 ml likieru pomarańczowego, np. cointreau lub rumu KREM 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka 2 pełne łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki likieru pomarańczowego(...)minut, aż powstanie jasny, lekki krem. Cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z masą. Na koniec dolewamy likier i krótko miksujemy. PRZEŁOŻENIE Spód tortownicy o średnicy 20-21 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz. Składniki ponczu mieszamy w szklance i wylewamy na półmisek
cool and mintybudyniowo-maślany: 300 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego ( na 500 ml mleka ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 160 g masła, w temperaturze pokojowej opcjonalnie - 1 łyżka likieru kawowego, ajerkoniaku lub wódki Wiśnie w galaretce: 350 g wiśni mrożonych 1 opakowanie galaretki wiśniowej ( na 500 ml wody ) + 250 ml wody Nasączenie: 30 ml wody 30 ml soku(...)cytryny ( około 1/2 średniej wielkości cytryny ) 30 ml likieru kawowego lub wódki, może być również likier Amaretto, a w wersji bezalkoholowej - mocna herbata Dodatkowo: 200 g konfitury wiśniowej ( u mnie konfitura domowej roboty ) Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę pszenną, cukier puder oraz proszek do pieczenia wymieszać. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną
Opowieści z piekarnikaPralinki kokosowe z nutką likieru o smaku słonego karmelu to uczta dla zmysłów. Rozpływają się w ustach i są obłędne w smaku. Bardzo szybkie w wykonaniu. Zróbcie na niedzielny podwieczorek :) Miłej niedzieli :) Potrzebujemy: Na pralinki: 20 dag wiórek kokosowych 4 łyżki cukru 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek likieru krupnik słony karmel Dodatkowo: 2 łyżki(...)ziemniaczaną. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, następnie wsypujemy suche składniki i zagotowujemy mieszając, jak masa zgęstnie zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Do lekko przestudzonej masy kokosowej wlewamy likier, mieszamy i formujemy kulki. 2. Następnie uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do woreczka z odciętym rożkiem i dekorujemy nasze pralinki. Przed podaniem chłodzimy
IzabelawkuchniNaleśniki jadamy pod różna postacią. Na słodko, na słono. Te klasyczne a także amerykańskie czy japońskie. Tym razem jest to tort naleśnikowy dla osób dorosłych ponieważ jest w nich likier. Można go oczywiście ominąć i przygotować dla dzieci taki torcik. Składniki: NALEŚNIKI: 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli likier słony(...)czekoladowe śliwki posiekane orzechy włoskie czekoladki Przygotowujemy naleśniki: Mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajko i szczyptę soli mieszamy na gładką masę. dzielimy masę na 2 części. do jednej dodajemy likier a do drugiej kakao. Smażymy naleśniki. Po wystudzeniu przekładamy naleśniki ganache czekoladowym i orzechami tak aby postał torcik. Na wierzchu wykładamy ganache czekoladowe oraz śliwki, orzechy oraz czekoladki
Kuchnia w oparachKakaowy biszkopt nasączony likierem wiśniowym przełożony kremem śmietankowym i frużeliną wiśniową. Ten klasyk zasmakuje każdemu łasuchowi. Średnica 18 cm. Biszkopt 4 duże jajka L 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej poł szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki ciemnego kakao 4 łyżki zimnej wody Frużelina wiśniowa 400 gramów wiśni użyłam mrożonych 1 kopiasta łyżka(...)serek mascarpone. Miksujemy aż powstanie gęsty krem. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Biszkopt wyciągamy z foremki, kroimy na trzy równe części. Dolny blat przełożyć z powrotem do tortownicy nasączyć likierem wiśniowym. Wyłożyć połowę frużeliny rozprowadzić równomiernie zostawiając 1 cm. margines od brzegów. Następnie wyłożyć połowę kremu rozprowadzić krem równomiernie po całej powierzchni blatu. Przykryć kolejnym blatem i postępujemy jak wyżej
Andzia PichciDelikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy , zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z wanilii, polany czekoladowym ganaszem i podany w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada(...)masła do wysmarowania formy Składniki nadzienia: 1,5 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36% – używam 30%) 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, najlepiej takiego 2 łyżeczki likieru amaretto Ganasz czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej (dodatkowo 1 rządek czekolady mlecznej – można pominąć) 1/4 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36% – używam 30%) odrobina mleka (w ilości takiej, aby uzyskać
Moja Delicjaugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii . Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru pomarańczowego Cointreau (ale możecie go pominąć, jeśli go nie macie w barku 🙂 ) Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii (ziarenka z drugiej połowy zużyjemy w nadzieniu(...)świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 50 g gorzkiej czekolady 1/2 laski wanilii z ziarenkami skórka starta z pomarańczy (dobrze sparzonej i wyszorowanej) 1 łyżeczka likieru Cointreau (opcjonalnie) 4 duże jaja (rozm. L) 110 g cukru pudru 200 g śmietanki 30% Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i ziarenkami wyłuskanymi z połowy laski
Moja DelicjaSkładniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek (ok. 100 g) 1 garść czerwonej porzeczki (80 g – 100 g) 1 garść czarnej porzeczki (80 g – 100 g) Tarta z porzeczkami(...)czekoladę. Rozsmarować po ciepłym cieście (spód i boki). 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C (grzałka góra-dół). Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i likierem malinowym. 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej Owoce umyć, odszypułkować i osuszyć. 1 garść truskawek
Moja Delicjaczekolady wmieszać porcjami serek mascarpone. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru i dodawać porcjami do masy czekoladowej. Delikatnie, dokładnie wymieszać. Dodatkowo: domowa konfitura z czarnej porzeczki oraz likier amaretto Oraz do dekoracji 100g czekolady deserowej i śmietanki kremówki( w kąpieli wodnej) Przygotowanie/składanie ciasta Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty. Pierwszy ścięty z góry odwrócić i ułożyć(...)spód, na paterze , nasączyć kilkoma łyżkami likieru, posmarować konfiturą porzeczkową( ilość wg uznania) na którą wyłożyć porcje kremu. Przykryć drugim blatem ciasta znów nasączyć likierem i wyłożyć kolejną porcję kremu. Trzeci ostatni blat ( to ten gładki ze spodu biszkoptu) również nasączyć ale od środka tą stronę, którą składamy z poprzednim kremem.Mam nadzieję, że napisałam, to zrozumiale... Dowolnie dekorować. Normal
W garach u GosiTiramisu to deser znany chyba każdemu, dziś nieco w innym wydaniu, z dodatkiem gęstego pysznego likieru jajecznego. Przepis na 5 kubeczków SKŁADNIKI: 200g śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone 100ml gęstego likieru jajecznego 120g okrągłych biszkoptów gorzkie kakao 1 filiżanka espresso ( polecam użyć kawy CASA DEL CAFFE BROWN) kupicie ją tutaj http://kawwa.pl/index.php/kategoria-produktu/kawa-ziarnista/ koniecznie zajrzyjcie tutaj(...)www.facebook.com/Horeca-Caffe-2280327742182489/ WYKONANIE: 1. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. 2. Mascarpone łączymy z likierem jajecznym do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Delikatnie łączymy śmietanę z kremem mascarpone. 4. W miseczce przygotujemy espresso, które delikatnie chłodzimy. 5. Deser warstwowo układamy w pucharkach : biszkopty namoczone w kawie - gorzkie kakao - krem - i tam kilka razy aż do samej góry
Dziś Ja gotujecieście, której cierpki smak zrównoważony jest słodyczą i aromatem pomarańczy. Polewa do ciasta jest wyśmienita i bardzo prosta. Robię ją z białej czekolady z odrobiną śmietany, skórki pomarańczy i likieru Cointreau. Jedynym problemem może być kupienie żurawiny. Świeżą udało mi się kupić tylko dwa razy. Zajrzałam do sklepowych zamrażarek i okazało się, że tam bez problemu można znaleźć mrożoną. Ciasto(...)łyżeczka soli 60 ml śmietany 18 % Dodatkowo na polewę 100 g białej czekolady 2 łyżki śmietany 18 % skórka otarta z pomarańczy lub 3 łyżeczki suszonej skórki 50 ml likieru Cointreau Instructions Piekarnik nagrzać do 180 st C. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, wymieszać i odstawić. Miękkie masło i cukier utrzeć na puszysta masę, najlepiej mikserem
SprawdzonaKuchnia.pl