likiery - 3834 przepisów (strona:34/256)

Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 176

zbliżony do domowego batonika Snickers , jako że mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu(...)połączenia składników i napuszenia się serka. 100 g orzechów umieścić w malakserze, posiekać na ok 3 mm kawałki. Do masy orzechowej dodać posiekane orzeszki, wymieszać. Nasączenie: 3/4 szklanki likieru kawowego, u mnie domowy Baileys 1/4 szklanki wody (wersja bezalkoholowa – 1 łyżka kawy rozpuszczanej lub Inki rozpuszczona w 1 szklance wrzątku, ostudzona do temperatury pokojowej) Likier wymieszać z wodą, odstawić

moj przepis na
Domowy Baileys 344

Irlandzki likier tworzony na bazie śmietanki i whisky, z dodatkiem wanilii i kakao. Deklarowana przez producenta zwartość alkoholu to 17%.  Po raz pierwszy skosztowano Baileysa 27 listopada 1974. Baileys dostępny jest w ponad trzydziestu krajach i należy do czołowych marek koncernu Diageo. Mleko potrzebne do produkcji likieru pochodzi wyłącznie od około 40 tys. wyselekcjionwanych krów, hodowlanych(...)irlandzkich farm. Trzykrotnie destylowana whisky używana przy produkcji likieru pochodzi z najstarszej w Irlandii, 400-letniej destylarni w Bushmills." źródło : httsp://pl.wikipedia.org./wiki/Baileys  Niestety, nie mieszkam w Irlandii, nie posiadam farmy, a na niej specjalnych alkoholowych krów :) Przepis znalazłam dość dawno w Internecie, niestety nie pamiętam autora, ale na pewno jest on geniuszem ! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym

Pora na pora
Domowy Baileys 346

Irlandzki likier tworzony na bazie śmietanki i whisky, z dodatkiem wanilii i kakao. Deklarowana przez producenta zwartość alkoholu to 17%.  Po raz pierwszy skosztowano Baileysa 27 listopada 1974. Baileys dostępny jest w ponad trzydziestu krajach i należy do czołowych marek koncernu Diageo. Mleko potrzebne do produkcji likieru pochodzi wyłącznie od około 40 tys. wyselekcjionwanych krów, hodowlanych(...)irlandzkich farm. Trzykrotnie destylowana whisky używana przy produkcji likieru pochodzi z najstarszej w Irlandii, 400-letniej destylarni w Bushmills." źródło : httsp://pl.wikipedia.org./wiki/Baileys  Niestety, nie mieszkam w Irlandii, nie posiadam farmy, a na niej specjalnych alkoholowych krów :) Przepis znalazłam dość dawno w Internecie, niestety nie pamiętam autora, ale na pewno jest on geniuszem ! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym

Pora na pora
Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach 126

uwierzycie, ale to moje pierwsze tiramisu…uwielbiam ten deser , ale jakoś zawsze nie było mi z nim po drodze, trochę go zmodyfikowałam po swojemu i zamiast likieru migdałowego dałam czekoladowy, wyszedł delikatny, aksamitny, jeden pucharek zdecydowanie zaspokoi smak na słodkie,  wiem że są też wersje nawet z truskawkami hmn…może kiedyś . Składniki: Na 4 średnie pucharki(...)podłużnych biszkoptów 25 dag mascarpone ½ szklanki śmietany kremówki ½ szklanki naparu z kawy 5 łyżek likieru czekoladowego 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru Tarta czekolada: biała, gorzka, mleczna Kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Kawę schłodzoną słodzimy łyżeczką cukru,  mieszamy z 2 łyżkami likieru czekoladowego, skrapiamy połamane na kawałki biszkopty i układamy po równo w pucharkach . Żółtka z cukrem ubijamy

Wanilia i Kardamon
Likier krówkowy (z cukierków) 121

Zwlekałem z tym chyba z pół roku, albo i dłużej. Madzia chciała taki prosty likier z krówek, taki kobiecy, delikatny. Ona lubi takie cukierkowe likiery. Robiłem z kukułek, z raczków, z wertersów, ice'ów i sam nie wiem co jeszcze. No i męczyła mnie Madzia o te krówki i męczyła. A ze mną jest tak, że jak mówię, że coś(...)dojrzewać. Chociaż akurat ta krówkowa nie wymaga dojrzewania. Już 1-2 dni po zrobieniu nadaje się do picia. Zabrałem się więc do roboty i właściwie zrobiłem dwa rodzaje tego likieru. Jeden, dość niskiej mocy, z cukierków i drugi, trochę mocniejszy, z gotowej masy kajmakowej. Ten z cukierków ma nieco bardziej złożony smak, bo i kawę dodałem, i wanilię. Ale temu

Marder&Marder Manufacture
Kakaowa pychotka z kremem mleczno-galaretkowo-likierowym i truskawkami. 153

miałam dzisiaj ochotę na jakieś ciasto, z tego co miałam w domu stworzyłam taką oto pychotkę z truskawkami. Biszkopt kakaowy przekładany masą z mleka skondensowanego, galaretki brzoskwiniowej i  likieru  jajecznego. Do dekoracji użyłam kulek i posypki waflowej Cukieteria . Zapraszam do wypróbowania, ciasto jest pyszne i szybko się je przygotowuje :)   Składniki na biszkopt kakaowy : 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżka oleju Składniki na krem: 2 puszki mleka skondensowanego nie słodkiego 1 cukier waniliowy 2 galaretki brzoskwiniowe 250 ml wody przegotowanej 2 łyżki żelatyny 100 ml  likieru jajecznego Advocaata   Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3/4 łyżki  likieru jajecznego Advocaata   do dekoracji kulki toffi i posypka waflowa  Cukietria - Sempre   do nasączenia biszkoptu

Sama słodycz i szczypta chili
Babka z likierem kawowym 189

Ciasto mocno kawowe, aromatyzowane naparem z kawy oraz likierem kawowym Dlaczego babki piecze się w kominach ? Czy wieńce są tylko dla ciekawego kształtu ciasta? Carla Bardi w książce Babki i wieńce - Ponad 50 sprawdzonych przepisów , w prosty sposób wyjaśnia dlaczego użycie tortownicy z tuleją - zwanej też wieńcem, jak również formy do pieczenia babki - z kominem, jest przy niektórych wypiekach nieodzowne(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki wody - zimnej 1/2 szkl. mocnego naparu z kawy [120ml] - zimnej, dałam na tę ilość płynu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szkl. likiery kawowego [120ml] - u mnie ciemna część Sheridan's 3/4 kostki masła roślinnego [180g] - miękkiego 1 i 1/4 szkl. cukru [250g] 4 duże jaja - oddzielić żółtka od białek szczypta soli Przygotowanie zajmie

Grunt to przepis!
Mazurek czekoladowo marcepanowy 119

Mazurek czekoladowo marcepanowy to jeden z moich ulubionych mazurków. Kruche ciasto z dodatkiem marcepanu i rozpływająca się w ustach czekolada z odrobiną likieru amaretto… Pycha! Oczywiście, w wersji dla dzieci nie dodajemy likieru, też będzie pyszny. Ciasto ozdobiłam uprażonymi płatkami migdałowymi i kurczaczkami z masy marcepanowej . Polecam Składniki: Kruchy spód: 1 i 3/4 szklanki mąki 140 g masła(...)cukru pudru 4 żółtka 100 g masy marcepanowej szczypta soli Nadzienie: 150 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 70 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki likieru amaretto Do dekoracji: 1 łyżka płatków migdałowych około 80 g masy marcepanowej barwniki spożywcze Przygotowanie: Kruchy spód: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, szczyptę soli i cukier puder. Masło

Oryginalny smak
Sernik dla dorosłych. Porzeczkowo-ajerkoniakowy 168

sześć lat temu...? Jakoś tak. Dlatego właśnie postronnego obserwatora zdziwiłaby ilość alkoholu w naszym domu. Gdzieś koło siedemdziesięciu butelek z różnymi trunkami: wino we wszystkich barwach, rum (też kolorowy), likiery wszelkiej maści, a nawet jedna czy dwie butelki z czystą wódką, której nie pija u nas nikt. Skąd i dlaczego ...? Otóż C. zafascynowany jest winem i z każdej podróży przywozi(...)część kolekcji otrzymaliśmy przy mniej i bardziej oficjalnych okazjach, a niektóre z trunków kupiłam ja. Żeby pić...? Ale gdzie tam! Do ciast! Szczególną słabość mam do ajerkoniaku. Ten gęsty likier kojarzy mi się głównie z Wielkanocą, pewnie przez swój uroczo kurczaczkowy kolor. Skąd wzięło mi się połączenie z czaną porzeczką...? Nie wiem, ale chodziło za mną od dawna, i niecierpliwie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
domowy wielkanocny likier jajeczny – ajerkoniak 611

rozpuści. Masę jajeczną odstawiamy do przestudzenia a następnie łączymy z mlekiem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie powoli wlewamy alkohol, cały czas mieszając (uważając aby masa się nie ścięła). Gotowy likier przelewamy do butelki, zakręcamy i schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Prze podaniem wcześniej wyciągamy z lodówki aby konsystencja likieru nie była za gęsta

Domowy Smak Jedzenia
Tort kokosowy. 141

połączenia składników. 1/3 masy odkładamy do lodówki (do dekoracji boków i wierzchu tortu). Do reszty masy natomiast dodajemy wiórki, mieszamy do połączenia. Składniki do nasączenia biszkoptu: 75 ml likieru migdałowego (amaretto) 75 ml mleczka kokosowego Likier i mleczko mieszamy ze sobą. Jeden blat biszkoptu kładziemy na paterze/talerzu, nasączamy go 1/2 mieszanki likieru i mleczka. Wykładamy połowę masy kremowej z wiórkami(...)Następnie kładziemy drugi biszkopt, nasączamy pozostałym likierem z mleczkiem. Na biszkopt wykładamy pozostałą część kremu z wiórkami. Na wierzch wykładamy ostatni biszkopt. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostawioną wcześniej resztą masy. Oprószamy pozostałymi wiórkami kokosowymi i dekorujemy wg uznania.  Schładzamy przez minimum 3 godziny w lodówce. Przed wyłożeniem masy kokosowej można oprószyć biszkopt startą gorzką czekoladą. Smacznego

Moje-pitraszenie
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 166

kakao 100 g kremowego serka typu  Philadelphia 100 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka likieru pomarańczowego ( Cointreau ) 180 ml wody Trufle czekoladowe: 120 g czekolady, min. 70% kakao 60 ml kremówki 36 % 30 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego ( Cointreau ) kakao(...)Miskę wstaw na garnek z delikatnie gotującą się wodą (kąpiel wodna). Przez cały czas rozpuszczania się czekolady, masę delikatnie mieszaj szpatułką. Jednolitą i gładką masę zdejmij znad garnka. Wlej likier i wsyp cukier puder. Dokładnie wymieszaj aż cukier się rozpuści.Masę odstaw do wystudzenia.  Gdy osiągnie temperaturę pokojową wstaw do lodówki. Co 5-10 masę należy zamieszać

Food Square
Puszysty sernik z czekoladą i Baileys 163

Banalny wręcz w wykonaniu i nie wymagający pieczenia. Zaskakuje lekkością i puszystą konsystencją, a dodatek likieru sprawia, że jego smak jest miłą niespodzianką. Składniki: (na tortownicę o średnicy 28cm) spód: 180g zmielonych herbatników 90g stopionego masła 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki kakao łyżeczka kawy rozpuszczalnej masa: 1kg sera twarogowego o temperaturze pokojowej 350ml śmietany kremówki 150ml + 50ml likieru Baileys(...)wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę topimy na parze i odstawiamy do ostygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150ml likieru, a następnie wystudzoną żelatynę. Chwile miksujemy. Do masy serowej dodajemy ubita kremówkę i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia się składników. ¾ masy serowej wylewamy na spód. Resztę mieszamy trzepaczką ze stopiona

Pyry na Gaz
Płonący shot B52 218

Opis: Shot blue nut to bardzo ciekawe połączenie malibu z sokiem ananasowym oraz likierem blue curacao. Składniki: 1/3 Kahlua 1/3 Baileys 1/3 Triple Sec ( ja używam cointreau) Sposób wykonania: Na początek do naszego kieliszka nalewamy 1/3 likieru kawowego Kahlua Jako drugą warstwę naszego shota nalewamy 1/3 likieru irlandzkiego Baileys Ostatnia warstwa naszego shota to 1/3 likieru Triple

Drinkologia

Proponowane wyszukiwania