łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy ) 500 ml kremówki 30 % 400 g posiekanej gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki ) Sposób przygotowania : Ciasto: Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ). Dodajemy(...)gorzką czekoladę , czekamy aż się rozpuści , co jakiś czas mieszamy. Po lekkim wystudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinkę . Masa czekoladowa lekko nam zgęstnieje i wtedy dodajemy cukier puder i likier. Ubijamy mikserem aż krem zwiększy swoją objętość . Wylewamy na zimny sernik , wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego
Słodkości i nie tylkoprzechodzimy do sedna, czyli najlepszego deseru, jaki ostatnio jadłam. Przysięgam - to tiramisu powaliło nas na kolana. Krem jest delikatny i gładki, rozpływający się na języku. Pierniczki, nasączone kawą i likierem, idealnie się z nim komponują. Smak korzennych przypraw dominuje nad kawą, ale nawet ja, największa kawomaniaczka , nie miałam nic przeciwko temu. Deser wyszedł po prostu bajeczny, i gwarantuję, że nikt(...)porcje) 500 g serka mascarpone 2 jajka 40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika ziarenka z 1/2 laski wanilii nasączenie: 75 ml mocnej, ostudzonej kawy 25 ml likieru kawowego dodatkowo: 150 g pierniczków 2 łyżki kakao Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować. Dodać przyprawę do piernika i wanilię, połączyć. Białka ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinne z dodatkiem żelatyny :) Składniki : 2 duże paczki podłużnych biszkoptów Masa : 500 g serka mascarpone 660 ml śmietanki kremówki 30 % 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki likieru kawowego Sheridan 's 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody przegotowanej ciepłej Do nasączenia biszkoptów 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 cukier waniliowy 2 łyżki likieru(...)kawowego Do posypania: Kakao gorzkie Holenderskie Wykonanie : Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka mascarpone . Następnie wlać likier i wymieszać. Do szklanki z żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje. Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi
Sama słodycz i szczypta chilibyła jedyna opcja na uratowanie składników. Wyszedł naprawdę przyzwoity sernik na zimno. Składniki: 350 ml espresso (zostało mi około 70 ml) 200 ml likieru czekoladowego 400 g pierniczków (bez lukru) 1 jajko 1 żółtko 75 g drobnego cukru 500 g mascarpone 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Espresso i 150 ml likieru wymieszać. Pierniczki zalać kawą(...)Kiedy namokną wyjąć. 2 żółtka ubić z cukrem na parze, aż będą białe i puszyste. Mascarpone wymieszać z 50 ml likieru i dodać żółtka. Wymieszać razem z odsączonymi i rozdrobnionymi pierniczkami. Doda Ubić białko na sztywno i wymieszać z masą. Żelatynę zalać około pół szklanki wrzątku i wymieszać, aż się rozpuści. Dodać
Sto kolorów kuchniKolejne ciasto w kategorii ciast bez pieczenia. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Obawiałam się, że ciasto może być zbyt mdłe i dlatego dodałam likier amaretto do masy mlecznej. Całość wyszła bardzo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ciasta 3 bit , snikersa i bloku czekoladowego . Ciasto Maxi King Blacha: 25x35 cm | Czas przygotowania : ~45 min | Ciasto(...)pieczenia, inspiracja: blog Moje pasje Masa mleczna 200 g masła 1/4 szkl. cukru pudru 3 szkl. mleka w proszku (zwykłego, nie granulowanego) 400 g serka waniliowego Danio likier Amaretto do smaku Dodatkowo ok. 4 paczek herbatników (ok. 400 g) 1 puszka masy kajmakowej 150 g orzeszków ziemnych solonych lub nie solonych Polewa czekoladowa ok. 150 g czekolady gorzkiej
coolinarnastrefa.blogspot.comskładniki * 500 g serka mascarpone * 4 żółtka * 2 białka * biszkopty ( najlepiej podłużne typu włoskiego) * 8 łyżek likieru amaretto lub rumu * 4 łyżki cukru * 3/4 szklanki zaparzonej kawy * 3 łyżeczki żelatyny * ciemne kakao Sposób przygotowania Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i zostawić na ok. 1 godzinę. Żółtka najpierw nieco utrzeć z cukrem, a następnie kontynuować ucieranie nad parą. (Można też(...)jasna i dość sztywna.) Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z żółtkami. Następnie do żółtek dodawać serek mascarpone, ucierając na kremową masę. W trakcie ucierania, dodać 4 łyżki likieru migdałowego. 2 białka ubić na sztywno ze szczypta soli i delikatnie wymieszać z masą. Do głębokiego talerza wlać kawę, dodać 4 łyżki likieru migdałowego. Przygotować prostokątną formę lub kwadratową (24/24
Mix smakułyżeczki żelatyny 50 dag sera mascarpone 3 łyzki cukru pudru 8 łyżek mleka 1 cukier waniliowy 25 dag śmietany kremówki 100 ml naparu kawy 100 ml likieru kawowego albo czekoladowego 10 dag posiekanej czekolady 2 łyżki kakao do posypania wierzchu tortu. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem(...)małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę. Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru. Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem
Bon Appetit Małgorzatymogą być dowolne: owoce, bakalie, ciastka, żelki- co tylko lubicie i co można nadziać na metalowe szpikulce (które można zastąpić wykałaczkami). Można dać odrobinę wanilii, cynamonu, rumu lub ulubionego likieru, niech fantazja Was poniesie :) Gorąco polecam! :) * czekolada mleczna- 200 g * kremówka- 200 ml * skórka z pomarańczy- łyżeczka * likier pomarańczowy- 1 łyżka * dodatki- u mnie banan, pomarańcza i pianki Do naczynia(...)wkładamy pokruszoną czekoladę, wlewamy kremówkę i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie wlewamy likier, mieszamy i dodajemy skórkę z pomarańczy. Owoce kroimy w większą kostkę (małe mogą się łamać pod ciężarem czekolady), nadziewamy na szpikulce i zanurzamy w ciepłej czekoladzie. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaLikier, który jest banalny w przygotowaniu, a do tego można go pić niemalże natychmiast po przygotowaniu. Zrobiłam go, ponieważ potrzebowałam odrobiny likieru do ciasta. Okazało się, że jest tak dobry, że wykorzystam go nie tylko do wypieków, ale i jako samodzielny trunek. Przepis powstał na podstawie przepisu Agnieszki . Ponieważ akurat nie miałam w domu mleka skondensowanego(...)użyłam zwykłego (znalazłam przepisy na likier czekoladowy z takim mlekiem właśnie). Polecam też tako wspaniały prezent gwiazdkowy. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 300 ml mleka (2 lub 3,2 %) 200 ml wódki 2 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki) Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki. Wrzucić do garnka i zalać
Sto kolorów kuchnirazem proponuję Wam przyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu, a w tle chrupiące migdały - to niezwykle kusząca propozycja na fantastyczny deser. Klasyka w najlepszym wydaniu... Szczerze polecam! SKŁADNIKI NA BEZĘ: 8 dużych białek 420 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki bialego(...)octu winnego lub spirytusowego SKŁADNIKI NA KREM Z ADVOCATEM: 300 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 7 łyżek likieru Advocat 70 g płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru WYKONANIE: BEZA: Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C . Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym i narysuj na nim dwa okręgi o średnicy około 20 cm (w dwóch
Słodko-Słony Świat Ilonyzrobić ze swieżych truskawek, natomiast przez resztę roku użyjcie do niej tych mrożonych, też wychodzi świetna. Tort smakuje najlepiej następnego dnia, gdy przez noc postoi w lodówce. Dodatek likieru kokosowego nie jest konieczny, możecie śmiało go pominąć. Jeśli jesteście fanami kokosowego szaleństwa to jest to coś dokładnie dla Was:) Ja byłam w niebie:) I nie przerażajcie się ilością składników, tort(...)wanilii (opcjonalnie) KREM KOKOSOWY: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 36 % 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml) 1,25 szklanki wiórków kokosowych 2-3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) 0,5 szklanki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania) PONCZ: woda kokosowa (pozostałość po mleku kokosowym z puszki) 3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na około 10-12 pralinek: 150 g mlecznej czekolady 75 g białej czekolady 6 łyżeczek likieru jajecznego 5 łyżeczek śmietanki 30% Ostatnio wybrałam się do jednego z moich ulubionych sklepów z wyposażeniem wnętrz Home&You. Było tam jak zwykle wiele ciekawych rzeczy, ale jedna z nich zwróciła moją uwagę najbardziej... silikonowa foremka z motywami Wielkanocnymi. Oczywiście nie mogłam(...)się oprzeć i wróciłam z nią do domu :-) Idealna foremka do świątecznych pralinek. Pierwszym moim pomysłem na nadzienie do nich, stał się likier jajeczny... i przy nim właśnie pozostałam. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe małe foremki na pralinki. Małym pędzelkiem pokrywać dno i boki foremek. Czynność należy powtórzyć 3 - 4 razy, aż do momentu kiedy grubość naniesionej
Świat Ciastaniewielką ilości Baileysa! Zobaczcie jak wyszło! SKŁADNIKI: BISZKOPT CZEKOLADOWY – z przepisu na blogu MASA: * mascarpone – 600 g * śmietana 36% – 300 ml * cukier puder – 4 łyżki * likier malibu – ok.80 ml * biała czekolada – 150 g * olejek waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO: * likier Baileys – do nasączenia * płatki migdałów – 150 g * kokos – 100 g SPOSÓB(...)będzie puszysta. Dodajemy do masy serowej. Wlewamy roztopioną czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. ( W razie potrzeby możemy dosłodzić do smaku ). CAŁOŚĆ: Przygotowane biszkopt nasączamy likierem Baileys – tylko delikatnie kropimy po całości! Smarujemy warstwą kremu. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy warstwą kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Cały tort ( łącznie z bokami ) smarujemy resztą kremu. Ja na posmarowanie
Ostra na Słodkodeserów we Francji są naleśniki CREPES SUZETTE . Legenda głosi , że podobno bardzo niezdarny kelner, podając naleśniki pięknej damie Suzette i zakochanemu w niej księciu Walii, niechcący potrącił kieliszek z likierem. Alkohol wylał się na naleśniki i zapalił od płomienia świecy. Ponieważ naleśniki „pojawiły się” na stole w sposób niezwykle widowiskowy, zachwycony książę nazwał je imieniem swej pięknej towarzyszki(...)virgin – 1 łyżka * sól – 1 szczypta SOS POMARAŃCZOWY : * małe pomarańcze – 2 szt * masło – 25 g * cukier trzcinowy – 30 g * sok pomarańczowy – 50 ml * likier pomarańczowy Cointreau – 50 ml DODATKOWO : * ser biały – ok. 250 g * cukier puder – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : PIEROŻKI: Stolnicę oprószamy mąką. Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem
Ostra na Słodkomrożonych wiśni (bez pestek) Masa śmietanowa: 700-800 ml śmietanki kremówki 30% (całkowicie ostudzonej) 2 opakowania fixu do ubijania śmietany 3- 4 łyżki cukru pudru ok. 50 ml likieru wiśniowego wisienki koktajlowe do dekoracji wiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie) Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownicę o średnicy ok. 21 cm. wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka(...)razie konieczności dolać jeszcze odrobinę wody) - całość bardzo powoli wlewamy do gotującego się syropu ciągle mieszamy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dolny i średni biszkopt ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym) i na każdy z nich wykładamy po połowie masy wiśniowej i w takiej postaci całkowicie studzimy. Śmietankę ubijamy (musimy to robić z dużym wyczuciem
Słodka Strona