pszennej 60 g mąki krupczatki 80 g cukru łyżeczka ciemnego kakao kopiasta łyżka rozpuszczalnej kawy łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajko likier kawowy W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach(...)suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Każdą babeczki polewamy ok. łyżką likieru kawowego. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://mientablog.com/babeczki-kawowe/&blog=http://mientablog.com'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText
Mienta blogLikier typowo "babski". Królował na naszym stole w święta. Dobry na każdą okazję. Składniki; 700 ml wódki, 3 łyżeczki przyprawy do piernika , 5 łyżek kremu "krówka", 3 łyżki cukru pudru, 300 ml śmietany 30% Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Wódkę mieszamy z przyprawą, krówką i cukrem pudrem.Dodajemy 200 ml śmietany. Gotujemy na wolnym ogniu. Pozostałą śmietanę ubijamy na półsztywno(...)dodajemy do jeszcze ciepłego płynu. Likier przechowujemy w lodówce około 2 tygodni po otwarciu butelki. /źródło; magazyn Sielskie Życie
Anioły w kuchniDziś coś pysznego i rozgrzewającego na jesienne chłodne wieczory... Domowy likier Irish Cream... Gęsty, aksamitny, kremowy, z cudowną nutką kawy w tle... Do zrobienia w dwie minuty... Można go stosować jako polewę do lodów, czy jako dodatek do kremów i deserów. Najlepiej smakuje oczywiście popijany z malutkiego kieliszka w dobrym towarzystwie...:)) Przechowywany w lodówce wytrzyma nawet dwa miesiące(...)Jack Daniel's) 300 ml śmietany kremówki 36% 1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej WYKONANIE: Wszystkie składniki zmiksować razem na gładki płyn. Gotowe! Likier przelać do butelki i przechowywać w lodówce max. 2 miesiące. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego konfitura pomarańczowa likier pomarańczowy (opcjonalnie) lukier Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach(...)wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na dwa równe blaty i ponczujemy likierem pomarańczowym (lub mlekiem). Następnie każdy krążek (od wewnętrznej strony) smarujemy cienką warstwą konfitury pomarańczowej. Masa Makowa: Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do ostygnięcia. Odlać wodę
Słodka StronaIdealny na świąteczny stół. Polecam gorąco. Składniki: 5 jaj Farmio 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1l śmietany kremówki 30-36% 2 białe czekolady likier fiołkowy sok z cytryny ok 700 ml zimnej przegotowanej wody cukier barwnik spożywczy świeże fiołki Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier stale ubijając. Następnie(...)pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 stopni przez ok 40 min, do tzw suchego patyczka. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Do wody dodajemy sporą ilość likieru fiołkowego doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy roztopione chłodne czekolady. Mieszamy do połączenia się składników. Tort nasączamy przygotowanym fiołkowym ponczem. Przekładamy
Malinowe Pocałunkilikier musimy chować same przed sobą;))) Niestety nie udaje się nam to...znika szybko. Anioły kochają słodkie alkohole;) Składniki; puszka mleka skondensowanego słodzonego, 250 ml wódki, Wykonanie; Skondensowane mleko zalewamy wodą i gotujemy przez 2 godziny, dolewając wodę /puszka ma być zawsze przykryta wodą/.Studzimy. Miksujemy z wódką. Przelewamy do karafki lub butelki. Z podanych składników wychodzi(...)likieru...anielski smak;))) Polecamy na karnawał
Anioły w kuchniPachnąca cynamonem i kremowa od żółtek. Nutka rumu nadaje jej szczególnego smaku. No to Wesołych Świąt! Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Angielska , Tropikalna Keyword ciasto kokosowe , jajka , likier , tarta Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 30 minut Czas oczekiwania 4 godziny Składniki Kruchy spód cynamonowy 2 jajka 1 łyżka oliwy 0,25 szklanki erytrytolu 1 łyżeczka ekstraktu
Modern Cave Girlnajwyższych lotów, ponieważ wczoraj coś przekombinowałam z obiektywem. Przepis natomiast jest jak najbardziej ok. Jeden z najulubieńszych naszych ekipowych shotów. Można spotkać różne rodzaje kamikaze, wszystko zależy od użytego likieru. My lubimy najbardziej niebieskie, z Blue Curacao. Problem jest jedynie z ilością kieliszków. Jest nas chętnych, przynajmniej piątka, a na każdą osobę przypadają 4 kieliszki. Jakoś jednak dajemy radę(...)Ostatnio również, mieliśmy okazję spróbować kamikaze z whiskey Jack Daniel’s. Było genialne. Może kiedyś uda mi się je wyczarować. Moi drodzy, na zdrowie. Składniki: 50 ml schłodzonego likieru Blue Curacao 50 ml schłodzonej wódki 50 ml soku z cytryny (przepis na mniej więcej 4 kieliszki) Wszystkie składniki mieszamy w shakerze, rozlewam do kieliszków
KardamonovyPrzepis na likier z nutelli z grupy 1000 pomysłów na obiad i nie tylko autorstwa Pani Iwony Przekop . Składniki 300 ml mleka 150 ml śmietany 30% 200 ml wódki 200 g nutelli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mleko że śmietaną podgrzać, tylko pilnować aby się nie zagotowało i wykipiało, dodać Nutella mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Wlać wódki, wymieszać(...)przelać do butelki i schować do lodówki. Artykuł Likier z nutelli wg Iwony Przekop pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!gotuj, ponieważ wtedy straci intensywnie czerwony kolor. Podawaj z uszkami lub krokietami. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Dorsz w migdałach Krokiety wigilijne Sernik wiedeński Likier bożonarodzeniowy Uszka wigilijne Schab ze śliwką Zobacz też nowe przepisy : Barszcz czerwony z pieczonych buraków Dorsz w migdałach Krokiety wigilijne Naleśniki na krokiety Likier bożonarodzeniowy Artykuł Barszcz czerwony z pieczonych buraków pochodzi
okolicepalnika.plpiękne dekoracyjne pudełko i podarować komuś bliskiemu pod choinkę Ot taki prezent od serca ! Składniki: – 125 g gorzkiej czekolady min. 80% – 125 g serka mascarpone – 50 ml likieru baileys – kakao do obtoczenia Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpielo wodnej i ostudzić. Dodać likier i serek mascarpone . Wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 4 h aż masa stężeje. Formować trufle
I LOVE LIFEgrubsze niż tradycyjne, aby utrzymały farsz. Jednocześnie, nie mogą być zbyt grube, gdyż będą się łamać w trakcie zawijania. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Śledzie z żurawiną Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Paszteciki z mięsem Uszka wigilijne Schab ze śliwką Zobacz też nowe przepisy Krokiety wigilijne Naleśniki na krokiety Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Ciasteczka migdałowe Artykuł Naleśniki na krokiety
okolicepalnika.plwszystkich stron. Możesz podawać je na ciepło lub zimno. Doskonale smakują solo lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Śledzie z żurawiną Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Paszteciki z mięsem Uszka wigilijne Schab ze śliwką Zobacz też nowe przepisy Krokiety wigilijne Naleśniki na krokiety Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Ciasteczka migdałowe Artykuł Krokiety wigilijne pochodzi
okolicepalnika.plPrzepis na brownie, ale w nieco zmodyfikowanej wersji… z dodatkiem migdałowego likieru amaretto oraz świątecznych, korzennych aromatów. 🙂 Składniki na brownie: 250g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao) 150g masła 200g cukru 40g kakao 140g mąki pszennej 20g przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu 250ml mleka 6 jajek 40ml likieru amaretto Masło, mleko, amaretto oraz pokruszoną czekoladę umieszczamy w garnuszku
AleTorcikPrzepis na brownie, ale w nieco zmodyfikowanej wersji… z dodatkiem migdałowego likieru amaretto oraz świątecznych, korzennych aromatów. 🙂 Składniki na brownie: 250g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao) 150g masła 200g cukru 40g kakao 140g mąki pszennej 20g przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu 250ml mleka 6 jajek 40ml likieru amaretto Masło, mleko, amaretto oraz pokruszoną czekoladę umieszczamy w garnuszku
AleTorcik