likiery - 3834 przepisów (strona:79/256)

Tartaletki z miętowym budyniem i owocami 94

cukru pudru - 2 jajka duże kurze - 200g masła ( lub margaryny) Masa budyniowa - 400 ml mleka pełnego 3,2% - 1 budyń waniliowy - 3-4 łyżki ekstraktu miętowego lub likieru miętowego do tego owoce oraz 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 100 ml gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru Na początek ciasto kruche. Masło  rozcieramy z mąką dokładnie aż powstanie coś(...)termoobieg lub 200C bez ) i pieczemy ok. 15min - tak, żeby zdążyły zbrązowieć. Odstawiamy do wystudzenia. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu z tym, że pod koniec dodajemy ekstrakt lub likier. Zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie z cukrem i zostawiamy do wystudzenia. Do tartaletek nakładamy budyń, potem okładamy owocami a wierzch delikatnie łyżeczką nakładamy tylko na same owoce żelatynę

Kuchnia Pełna Emocji
Tort kokosowy z kremem waniliowym i śmietanką kokosową 135

Taki tort sobie wymarzyłam... puszyste blaty biszkoptowe, wilgotne od likieru amaretto, niesamowicie waniliowy krem i śnieżnobiała pianka kokosowa - a wszystko zdrowsze niż mogłoby się wydawać! Do posłodzenia używamy erytrolu, a w całym cieście znajduje się znikoma ilość tłuszczu :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki erytrolu lub cukru Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)kokosowej i ubić tą samą końcówką. Masę umieścić na chwilę w lodówce tak aby można ją było rozsmarować ale by nie stężała całkowicie. Biszkopt przekroić na 2 części, nasączyć likierem amaretto wymieszanym z wodą. Przełożyć budyniem. Na samą górę wyłożyć masę kokosową. Schłodzić w lodówce

Chocolate Muffin Blog
Pijana kostka 75

Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki wody 3 łyżki likieru amaretto krem ajerkoniakowy: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 250 g białej czekolady 200 ml likieru advocat dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g) mini bezy

Bon appetit mon amie
Tiramisu 91

zależności od tego ile warstw chcemy uzyskać) 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1-1,5 szkl. mocnej kawy szczypta soli gorzkie kakao do oprószenia 1-2 łyżki likieru amaretto Jajka wyparzamy, w tym celu zanurzamy je na dosłownie kilka sekund w gorącej wodzie. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasną, puszystą masę. Dodajemy(...)białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy pozostały cukier. Gdy cukier się rozpuści, pianę z białek delikatnie łączymy z masą żółtkowo-serową. Przestudzoną kawę przelewamy do miseczki, mieszamy z likierem. Zanurzamy w niej, na dosłownie kilka sekund, podłużne biszkopty. Układamy jeden obok drugiego w ceramicznym naczyniu. Na biszkopty wykładamy część kremu (u mnie 1/3, może być też połowa), wyrównujemy. Oprószamy

Smaki Na Talerzu
Klasyczne Tiramisu 67

Tiramisu,to wdzięczny deser, który możemy robić na wiele sposobów. Ja dziś proponuję klasyczną wersję tego deseru. SKŁADNIKI: 500g. mascarpone 6 żółtek 6 łyżek cukru 3 łyżki likieru Amaretto 1/2 szkl. mocnej kawy kakao WYKONANIE: żółtka z cukrem miksować na najwyższych obrotach około 10 min., następnie zmniejszyć obroty i wmiksować do żółtek serek mascarpone, ostudzoną kawę zmieszać z likierem, biszkopty

Kuchnia Beaty
Najlepsze przepisy z ziemniakami – top 10 99

mąką ziemniaczaną, winem i advokatem Składniki: 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru pudru szklanka białego wina 3 jajka 3 łyżki likieru advokat 5 łyżek majonezu pół łyżeczki kurkumy szczypta szafranu szczypta soli 5 kropli aromatu pomarańczowego bio garść suszonych śliwek drobno pokrojonych keksówka posmarowana olejem i posypana mąką Przepis na ciasto(...)winem i advokatem Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj w dużej misce. Dodaj cukier puder, likier, jajka, przyprawy, majonez i 5 kropel aromatu pomarańczowego. Miksuj przez minutę a gdy masa będzie gładka, dodaj śliwki, wymieszaj i przelej do keksówki posmarowanej olejem i posypanej mąką. Piecz w piekarniku w 175°C przez godzinę. Artykuł Najlepsze przepisy z ziemniakami

Ugotowane pozamiatane
Wielkanocna colomba bez wyrastania (Colomba di Pasqua senza lievitazione) 117

roku z powodu braku dro żdż y przygotowa ł am colomb ę  bez wyrastania. Przepis zainspirowany jest tradycyjnym przepisem, nie zabrakło w nim aromatu migda ł owego, likieru amaretto, wanilii, sk ó rki pomarańczowej ani cytrynowej. Ciasto jest niezwykle puszyste, delikatne w smaku i nie traci na smaku w porównaniu z drożdżową babk ą  ;) Polecam serdecznie! SKŁ ADNIKI(...)pszennej 150 g cukru 100 g masła 70 g mleka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skó rki pomarańczowej 16 g proszku do pieczenia 3 jajka 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) 1 laska wanilii 1 pomarań cza 1 cytryna Lukier 100 ml śmietany 50 g cukru pudru 50 g migdałów bez sk ó rki aromat migdałowy Dekoracja migda

La grande e la piccola cuoca
Czekoladowy wieniec z nutą pomarańczy 130

plastrem świeżej, soczystej pomarańczy to świetna propozycja małej słodkości, która również będzie znakomitą ozdobą naszego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 250g masła extra 1 szklanka cukru 160ml likieru pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 100g białej czekolady 2 łyżki masła(...)utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy o kształcie wieńca o pojemności 2 litrów. 4. Wstawić do piekarnika

Szalona Kuchnia Eweliny
Kaczka z pomarańczami i jabłkami 78

która oprócz cennych dla zdrowia krzemu i magnezu zawiera także siarkę. Kaczka z pomarańczami i jabłkami - składniki 1 kaczka o wadze około 2 do 2,5 kg 100 ml likieru pomarańczowego lub sok z 1 pomarańczy 6-8 kwaskowych jabłek 1 pomarańcza 1 czubata łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu, ale można więcej, jeśli lubicie pikantne potrawy 1 czubata łyżeczka(...)Sól, pieprz, majeranek, paprykę, cynamon i czosnek mieszam ze sobą. Kaczkę oczyszczam z resztek pierza, myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram w środku i na zewnątrz przyprawami. Polewam tuszkę likierem pomarańczowym i odstawiam na 24 godziny do lodówki. Przed włożeniem kaczki do piekarnika przygotowuję nadzienie. Jabłka dokładnie myję, ale ich nie obieram. Kroję na ćwiartki lub ósemki i wycinam gniazda

Cztery Fajery
Mazurek kokosowy 86

łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 jajko Na nadzienie: 100g wiórków kokosowych 150ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone łyżka likieru kokosowego łyżeczka ekstraktu waniliowego – użyłam domowej roboty, na rumie Do dekoracji: praliny kokosowo-migdałowe 2 łyżki wiórków kokosowych kilka ładnych płatków migdałowych pół łyżeczki dżemu truskawkowego lub malinowego(...)wydaje nam się, że jest w niej za dużo płynu, możemy odcedzić ją na rzadkim sitku. Odstawiamy masę do całkowitego ostygnięcia.   Gdy masa kokosowa ostygnie, dodajemy do niej likier kokosowy oraz aromat waniliowy – jak pisałam w składnikach, dodałam aromat własnej roboty, który sporządzam na rumie. Dało to dodatkowy smak. Jeśli nie mamy takiego aromatu, spokojnie możemy dodać sklepowy

Smaczna Strona
Wielkanocny koktajl 157

odbiegać od tradycji i spędzić je wesoło. Dlatego Dziś podsyłam Wam przepis na wesołe Wielkanocne koktajle.  Porcja na dwa koktajle Składniki:   30 ml wódk 30 ml likieru Kahula 30 ml likieru  Advokat  150 ml mleka  kruszony lód  Dekoracja:  kolorowy cukier (posypka do ciasta skruszona) piankowe króliczki  sok z cytryny  Przygotowanie

Niezły Młynek
Ciasto delicja pomarańczowa 120

czekoladowy 200 gramów gorzkiej czekolady 3 jajka L 100 ml słodkiej śmietanki 30% 1 solidna łyżka masła ok 30 gramów 50 ml mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki likieru Biszkopt Białka oddzielić od żółtek i ubijać ze szczyptą soli na gęstą pianę następnie cały czas miksując dodawać stopniowo cukier. Żółtka wymieszać z octem i dodawać raz po razie ciągle miksując(...)ułatwi pracę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Mus czekoladowy Żółtka oddzielamy od białek Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnuszka wraz z mlekiem, masłem i likierem, całość lekko podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa na koniec dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Nie gotujemy ! Odkładamy na bok do przestudzenia. W międzyczasie białka ubijamy ze szczyptą soli

Andzia Pichci
Cytrynowe pączki serowe 89

Tłusty Czwartek dla zapracowanych i zabieganych. Malutkie serowe pączusie, które zrobisz w kilka minut. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.Do pączków dodałam skórkę z cytryny, sok, oraz likier cytrynowy, dzięki temu pączki nabrały pysznego cytrynowego aromatu. Na pączki: 300 g mąki pszennej 250 g twarogu 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru skórka(...)cytryny sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki likieru cytrynowego Ponad to: 0.5 l oleju rzepakowego do smażenia cukier puder do posypania  Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem, bądź łyżką. Ciasto ma być bardzo gęste. Nabierać małe porcje ciasta i posypanymi mąka rękami robić małe kuleczki-pączusie. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju, na małym ogniu (nie powinny się

Krylowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania