czekoladowy 200 gramów gorzkiej czekolady 3 jajka L 100 ml słodkiej śmietanki 30% 1 solidna łyżka masła ok 30 gramów 50 ml mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki likieru Biszkopt Białka oddzielić od żółtek i ubijać ze szczyptą soli na gęstą pianę następnie cały czas miksując dodawać stopniowo cukier. Żółtka wymieszać z octem i dodawać raz po razie ciągle miksując(...)ułatwi pracę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Mus czekoladowy Żółtka oddzielamy od białek Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnuszka wraz z mlekiem, masłem i likierem, całość lekko podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa na koniec dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Nie gotujemy ! Odkładamy na bok do przestudzenia. W międzyczasie białka ubijamy ze szczyptą soli
Andzia PichciTłusty Czwartek dla zapracowanych i zabieganych. Malutkie serowe pączusie, które zrobisz w kilka minut. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.Do pączków dodałam skórkę z cytryny, sok, oraz likier cytrynowy, dzięki temu pączki nabrały pysznego cytrynowego aromatu. Na pączki: 300 g mąki pszennej 250 g twarogu 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru skórka(...)cytryny sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki likieru cytrynowego Ponad to: 0.5 l oleju rzepakowego do smażenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem, bądź łyżką. Ciasto ma być bardzo gęste. Nabierać małe porcje ciasta i posypanymi mąka rękami robić małe kuleczki-pączusie. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju, na małym ogniu (nie powinny się
Krylowa Kuchniamlecznej czekolady 50 g masła 70 g orzechów włoskich Masa serowa: 500 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki 4 jajka 130 g cukru 2 łyżki likieru wiśniowego 2 łyżki mąki pszennej :Opcjonalnie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Spód: Herbatniki i orzechy drobno zmielić. Wymieszać z miękkim masłem i pokrojoną na wiórki czekoladą – mieszanina będzie miała konsystencję(...)minut – do zezłocenia. Masa serowa: Kremówkę i czekoladę umieścić w garnku, postawić na małym ogniu i podgrzewać, aż oba składniki się połączą. Odstawić do przestygnięcia. Mascarpone, jajka, cukier, likier oraz mąkę, zmiksować na gładką masę. Wlać czekoladę, miksować do połączenia się składników. Na koniec delikatnie wmieszać wiśnie z nalewki – część owoców można zostawić do udekorowania. Masę serową wylać
niecodziennikparypszennej 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g wiórek kokosowych 1 szczypta soli Krem czekoladowo-kawowy: 150 ml mleka 45 g kakao 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru np. kawowego 3 łyżeczki żelatyny 2 jajka 100 g cukru 500 g mascarpone 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto z kokosem: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić(...)minut, po czym wyjąć, zdjąć obręcz i wystudzić. Krem czekoladowo-kawowy: Do garnka wlać mleko, zagotować, wsypać kakao oraz kawę rozpuszczalną. Mieszając, ponownie zagotować. Odstawić z ognia, wmieszać likier, zostawić do przestygnięcia. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, uważając, żeby jej nie zagotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące. Żółtka oddzielić
niecodziennikparyBUDYNIU SKŁADNIKI: Krem budyniowy: mleko (2 szkl.) żółtka (2 szt.) mąka pszenna (2 łyżki kopiaste) mąka ziemniaczana (2 łyżki kopiaste) cukier (pół szkl.) masło (250 g) likier amaretto (4 łyżki) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) wiórki kokosowe (garść) Dodatkowo: herbatniki ( 26 szt.) wiórki kokosowe (około 50 g) do posypania wierzchu ciast Potrzebne gadżety: mikser foremka(...)wcześniej przygotowaną mieszankę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszysto i stopniowo do niego dodajemy ostudzony budyń, a na koniec wlewamy likier amaretto i wsypujemy garść wiórków kokosowych. Miksujemy krótko do połączenia składników. 2.) Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, nakładamy warstwę budyniu, warstwę herbatników, masę budyniową
RITA food channelśmietany 30 % 2 cukry waniliowe 3 łyżki cukru 250 g mascarpone 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów ( słodkich ) 2 filiżanki mocnej kawy rozpuszczalnej 100 ml likieru tiramisu 2 duże łyżki żelatyny namoczone w wrzątku ( 1/4 szklanki wody ) i rozpuszczone ciemne kakao do posypania(...)PRZYGOTOWANIE : Kawę zaparzamy i odkładamy aż ostygnie. Wlewamy likier tiramisu. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Zimną śmietanę wlewamy do misy robota, wsypujemy cukry i ubijamy na najwyższych obrotach. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i chwilę jeszcze miksujemy. Następnie stopniowo wlewamy ostudzoną żelatynę i szybko miksujemy aby nie zrobiły się grudki. Biszkopty maczamy w kawie i układamy w podłużnym
Kulinarne Fantazje Mariolizależności od dodatków i słodyczy owoców) oraz szklanka kaszy manny. Spoiwem ciasta są owoce i masło utarte na wierzchu. Szarlotka sypana zniknęła szybko po kolacji do dobrej herbaty i likieru wśród bliskich znajomych. Widok za oknem, ciemniejącego pięknego, spokojnego krajobrazu lasów kampinoskich dodatkowo napawał radością i wewnętrznym spokojem Dla wszystkich, którzy zasmakują szarlotki sypanej polecam także ciasto sypane z brzoskwiniami(...)dużych oczkach zimne masło. Tak przygotowane ciasto wkładam na środkową półkę piekarnika i piekę 60 minut. Studzę, posypuje cukrem pudrem. Z radością podaję do kawy, dobrej herbaty lub likieru. Smacznego
Zasmakuj Kuchnisłoiczka, zakręcić i kilka razy wstrząsnąć. Zawartość słoiczka lub shakera przelewamy do kieliszków i gotowe. Z podanej ilości składników wychodzą 4 shoty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 50 ml likieru blue curacao 50 ml wódki 50 ml soku z cytryny kilka kostek lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do shakera wsypać kilka kostek lodu. Następnie wlać wódkę, likier blue curacao oraz
Danka Pichci