likiery - 3834 przepisów (strona:85/256)

Tiramisu z pistacjami 172

biszkoptów (okrągłych) – 250 g mascarpone – 100 g pokrojonych drobno pistacji – 40 g cukru – 2 jajka – 1 ½ łyżki gorzkiego kakao – 1 ½ łyżki amaretto lub likieru kawowego – ¾ szklanki mocnej ostudzonej kawy Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone i wymieszaj mikserem. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z serkiem mascarpone(...)Zaparz kawę, ostudź i dodaj amaretto lub likier kawowy. Biszkopty maczaj w kawie i układaj na dnie małych pucharków ( u mnie kiliszki na wino), przełóż masą mascarpone i pokrojonymi drobno pistacjami. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w kawie wyłóż serek mascarpone posyp kakao. Na koniec ułóż kolejną warstwę i udekoruj wierzch pokrojonymi pistacjami. Smacznego ! Artykuł Tiramisu z pistacjami

I LOVE LIFE
Śmietanowy torcik z mango i chrupiącymi pistacjami 117

pieczenia 1 łyżka masła szczypta soli olej do wysmarowania formy Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 70g cukru pudru Pozostałe składniki: 380g konfitury z moreli 2 łyżki likieru morelowego 2 dojrzałe mango 4 łyżki posiekanej pistacji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną(...)Następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Masa śmietanowa: Śmietanę wraz z mascarpone ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać. 3. Konfiturę z moreli podgrzać w rondelku, dodać likier i wymieszać. Mango obrać ze skóry i pokroić po długości w paski. 4. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do formy, posmarować konfiturą morelową, wyłożyć masę śmietanową, ułożyć mango, posypać pistacjami i wstawić

Szalona Kuchnia Eweliny
TORT TIRAMISU 176

tortu: - 800g mascarpone - 4 żółtka  (przed wybiciem jajka parzymy wrzątkiem) - 2 białka - szczypta soli - 50g cukru, najczęściej daję trzcinowy (lub ksylitolu) Dodatkowo: - szklanka kawy espresso (250ml) - 6 łyżek likieru Amaretto - kakao do posypania Zaparzamy kawę espresso i odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej kawy dodajemy likier Amaretto, mieszamy i odstawiamy. W Misie miksera ubijamy mascarpone. W drugiej misce ucieramy żółtka

Smaczne Zdrowe
Czekoladowy mus z owocami i bitą śmietaną 116

szczęścia J Składniki na 6 dużych pucharków : 330 ml śmietanki kremówki 30% 20 dag gorzkiej czekolady   60% kakao 10 dag mlecznej czekolady 4 jajka Szczypta soli 25 ml likieru amaretto lub rumu Bita śmietana: 300 ml śmietanki kremówki 1 pełna łyżeczka cukru pudru Sos owocowy: 15 dag mrożonych malin 20 dag truskawek 1 łyżka cukru 2 listki żelatyny Dr.Oetker(...)mleczną czekoladę, zostawiamy na 3 miinuty aż czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy rózgą kuchenną do jednolitej gładkiej konsystencji, do schłodzonego ale wciąż płynnego musu dodajemy same żółtka, wlewamy likier amaretto   i ponownie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania gęstej sztywnej piany , stopniowo w trzech turach dodajemy do czek9oladowego musu mieszając delikatnie aby nie utracić struktury piany. Gotowy

Wanilia i Kardamon
DESER TIRAMISU 141

wychodzi ok. 4-6 porcji. U mnie 3 mniejsze słoiczki i 3 pucharki. Składniki: - 400g mascarpone - 2 żółtka - 1 białko - szczypta soli - 25g cukru trzcinowego (lub zwykłego) - 3 łyżki likieru Amaretto - ok.1/2-3/4 filiżanki espresso (lub innej kawy, np.orkiszowej) - podłużne biszkopty (po 1 do mniejszych słoików i po 2 do wyższych) + kakao do oprószenia deseru przed podaniem Zaparzoną kawę przelewamy(...)głębokiego naczynia i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy likier Amaretto i mieszamy. W misie miksera ubijamy lekko mascarpone (moje było mega gęste, miałam duże opakowanie mascarpone z Piątnicy). W drugim naczyniu ubijamy żółtka (jajka wcześniej wyparzamy wrzątkiem) z cukrem na puszysty, jasny krem (cukier musi być całkowicie rozpuszczony). W kolejnej misce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę

Smaczne Zdrowe
Walentynkowe ciasto z sercem 165

Ciasto na bazie masy serowej z nutą wanilii, biszkoptu nasączonego migdałowym likierem z akcentem kawowym i orzeźwiającej, truskawkowej galaretki w kształcie serca. Całość oblana delikatną, słodką czekoladą, udekorowana afrodyzjakami w postaci świeżych truskawek będzie z pewnością słodką niespodzianką dla naszej drugiej połówki i świetnym dodatkiem do lampki wina lub szampana w Dniu Zakochanych. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru(...)kakao 1 łyżka cukru wanilinowego Masa serowa: 500g serka homogenizowanego waniliowego 200ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny 60ml mleka 1 łyżka cukru pudru Poncz: 100ml kawy espresso 2 łyżki likieru amaretto Polewa: 100g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 200g śmietany 30% 2 łyżki miodu 2 łyżeczki miodu 80ml wody 2 łyżki masła Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 6 truskawek bita śmietana

Szalona Kuchnia Eweliny
Jagodowe tiramisu 94

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z żelką jagodową i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku(...)łyżki kawy 90 ml likieru amaretto  70 ml wódki 9 ml aromatu migdałowego Żelka jagodowa: 450g świeżych lub mrożonych jagód 300ml wody 2 galaretka jagodowe Dodatkowo na dekorację: 125g jagód bita śmietana Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułeczki drożdżowe z krówką (odrywane) 125

dobrego zajadacie? Ja upiekłam pyszne, puszyste, mięciutkie bułeczki drożdżowe z krówką. Jeszcze przed świętami kupiłam krówki z zamiarem zrobienia likieru. Likieru nie zrobiłam i tak te krówki leżały w szafce aż do dziś A bułeczki wyszły meeega, polecam z czystym sumieniem. Składniki na 10 sztuk: Rozczyn: -7g drożdży instant – 200ml mleka – 4 łyżki drobnego cukru

Smaki Armine
Ciasto Mon Cheri 132

stopni . Studzimy. Kroimy na 3 blaty. Z jednego literatka wykrawamy biszkopciki. Składniki na masę czekoladową: budyń czekoladowy 5 łyżek cukru 1 1/2 szklanki mleka 150g masła mały kieliszek likieru czekoladowego bądź wódki Z budyniu , cukru i mleka gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Schłodzony miksujemy z masłem , stopniowo wlewając alkohol. Składniki na masę wiśniową: budyń wiśniowy 5 łyżek cukru 1 1/2 szklanki(...)mleka 150g masła  mały kieliszek likieru wiśniowego Z budyniu , cukru i mleka gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Schłodzony miksujemy z masłem , stopniowo wlewając alkohol. Dodatkowo: nakropek cytrynowy: 1 cytryna ½ szklanki cukru 2/3 szklanki wody Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy 3-5 minut na wolnym ogniu. Studzimy. galaretka wiśniowa rozrobiona w 300 ml gorącej wody ( odstawiamy

Domowe ciasta
Domowy Adwokat 157

lekko rozgrzewającym w tę jesienną pluchę… Ci , którzy mnie znają wiedzą, że nie przepadam za alkoholem w nomen omen „czystej postaci” . Zawsze jednak skuszę się na kieliszek jakiegoś megasłodkiego likieru z nutą mleczną. Uwielbiam wszelkie jego wariacje: ajerkoniak, strawberry, kakaowy, malibu, kopiko… Ostatnio sama wykombinowałam domowego adwokataJ Jest niezwykle słodki ( co mnie bardzo pasuje, bardziej gęsty od sklepowych

Domowe ciasta
Ciasto Kawownik 159

Mudslide) Kawę i cukier zalewamy gorącą wodą. Po ostudzeniu wlewamy alkohol. Składniki na krem: 3 szklanki mleka cukier waniliowy szklanka cukru 8 czubatych łyżek kaszy manny kieliszek słodkiego jasnego likieru 250 g masła Mleko zagotowujemy z cukrem i manną do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając ostudzoną mannę. Na końcu(...)wlewamy likier. dodatkowo: 8 serduszek piernikowych  w lukrze Wykonanie blat miodowy+ nasączenie  1/3 kremu blat miodowy+ nasączenie+1/3 kremu blat miodowy+ nasączenie 1/3 kremu starte na tarce pierniki w lukrze  Smacznego

Domowe ciasta
Rafaello kokosowo karmelowe na herbatnikach 133

utartym z masłem i polewą z białej czekolady. Czy może być coś pyszniejszego? A do tego ciasto powstało przez całkowity "przypadek" z godnie z ideą #zerowaste  Po zrobieniu likieru kokosowego nie miałam serca wyrzucać tych wiórek gdyż one ciągle tak pięknie pachniały, postanowiłam wygotować je z mleku, później wpadłam na pomysł budyniu i ciasta. Rewelacja! Gdybyście jednak wykorzystali(...)gotować, wystarczy tylko wymieszać z masą na sam koniec. Proces gotowania miał spowodować wygotowane z nich alkoholu. Składniki na formę 22 x 28cm: 150 gram wiórek kokosowych pochodzących z likieru kokosowego (waga podana przed wymoczeniem w wódce) 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3-4 łyżki masy kajmakowej 4 łyżki cukru 1 opakowanie herbatników od Cukry Nyskie 100 gram

Życie zaczyna się w kuchni
Caffe corretto 96

kawy taką ilość, jaka mu odpowiada. Do kawy corretto, nazywanej też espresso corretto, najczęściej dodaje się grappę - alkohol ze sfermentowanych wytłoków winogron pozostałych po produkcji wina, sambuca - dość mocny likier anyżkowo-ziołowy, zawierający około 38 do 40% alkoholu. Likier sambuca produkowany jest na bazie kwiatów czarnego bzu, anyżu, kopru włoskiego, lukrecji i soków owocowych brandy - napój alkoholowy, do produkcji którego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CIASTECZKA MIGDAŁOWE AMARETTI + film 119

tortów, ciast,  lodów i serników.  Można je przełożyć bitą śmietaną, kremem lub czekoladą.  SKŁADNIKI: - migdały mielone (200 g.) - cukier puder (150 g.) - 2 białka (60 g.) - likier amaretto (20 ml.) Potrzebne gadżety: ✔ Mikser   ✔ Miarka kuchenna ✔ Blaszka do pieczenia:   WYKONANIE: - Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich cukier puder. Mikser wyłączamy, do białka dodajemy mielone(...)migdały , likier amaretto i wszystko mieszamy szpatułką do uzyskania gęstej klejącej masy. - Masę nakładamy łyżeczką lub szprycą na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę . Wilgotnymi palcami kształtujemy masę w formie ciasteczka lekko ją spłaszczając. Jak nie chcecie mieć płaskich ciasteczek to pomińcie ten proces i wtedy uzyskacie efekt wypukłych ciasteczek.  - Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół

RITA food channel

Proponowane wyszukiwania