likiery - 3834 przepisów (strona:90/256)

Krówkowe szaleństwo - pyszne ciasto z kawałkami bezów 83

stopniach, do 'suchego patyczka'. Wyjąć biszkopt z piekarnika i rzucić blaszką o podłogę z wysokości ok. 30cm. Masa krówkowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 100g masła/margaryny 2 łyżki likieru kawowego kilka bezików (ilość zależy od Was, ja dałam 4 duże bezy) Margarynę ubić na gładką masę, dodać masę krówkową - ubijać. Następnie dodajemy likier kawowy i ponownie ubijamy

My World by Dagmara Rek
Ciasto czekoladowe z malinami 166

łyżeczka żelatyny 1/3 szkl wody masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka żelatyny 1/3 szkl wody dodatkowo: 150 g malin  4 łyżki likieru amaretto 1/3 szkl wody Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, a następnie dodajemy po łyżce cukru. Do ubitych białek dodajemy po żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao(...)przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 minut. Upieczony biszkopt nasączamy likierem amaretto rozrobionym z wodą. masa czekoladowa:  Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno.Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy i łączymy z ubitą śmietaną. Serek mascarpone miksujemy

Bon appetit mon amie
COFFEE NOIR – CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE 103

kawa rozpuszczalna, najlepiej liofilizowana – 3 łyżeczki 0,40 zł cukier puder – 4 łyżki [lub więcej] 0,40 zł + alkohol do podlania ciasta, np. wódka lub likier kawowy [50 ml] 2,00 zł Razem 12 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. ESPRESSO (2 min) Do szklanki dodajemy 4 łyżeczki kawy, zagotowujemy wodę i zalewamy kawę (3/4 objętości). Odstawiamy do zaparzenia(...)NASĄCZANIE (5 min) Wystudzony, dolny płat ciasta wyrównujemy nożem, aby dało nałożyć się na niego drugi (płaty zazwyczaj rosną z lekką górką). Obydwa płaty nasączamy alkoholem (wódką czy likierem kawowym) lub mocnym wywarem z herbaty (w wersji bez procentów) – ciasto od góry smarujemy pędzlem lub powoli wylewamy płyn za pomocą łyżeczki. Ciasto przykrywamy papierem i zostawiamy w chłodnym miejscu

Nerds Kitchen
Ciasto grysikowe z truskawkami 545

Składniki na formę 21/31 cm 14 sztuk podłużnych biszkoptów 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 1 kostka masła 16 g cukru waniliowego 100 ml likieru kokosowego 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka ciemnego kakao ½ litra świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Formę wkładamy papierem do pieczenia (ja miałam ceramiczną więc nie wykładałam niczym) Na dnie(...)cukry, dodać masło, całość doprowadzić do wrzenia, do gotującego wsypać kasze mannę i mieszając gotować 2 minuty od zagotowania aż masa zgęstnieje, zestawić z ognia wsypać wiórki kokosowe wlać likier i dokładnie wymieszać. ¾  gorącej masy wylać na biszkopty(dzięki temu nie będą suche tylko wilgotne) rozprowadzić łyżką, do reszty gorącej masy wsypać kakao i szybko wymieszać, wyłożyć na białą

Wanilia i Kardamon
Tort Caprese czyli włoski murzynek 181

margaryny Palma firmy Bielmar 120 g cukru 70 g mielonych migdałów 70 g mielonych orzechów włoskich 70 g maku 10 g kakao 4 proszku do pieczenia 4 jajka likier migdałowy cukier puder do dekoracji Migdały i orzechy włoskie oraz kakao mielimy. Margarynę rozpuszczam. Czekoladę drobno kroje. Rozpuszczoną margaryną zalewam czekoladę. Mieszam do momentu powstania sosu czekoladowego. Jajka ucieram z cukrem(...)Dodaję likier migdałowy i sos czekoladowy. Krótko miksuję. Dodaje bakalie i proszek do pieczenia. Krótko miksuję do połączenia się składników. Ciasto piekę około 40 minut w 170 stopniach. Studzę. Dekoruję cukrem pudrem.     Smacznego! Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/torta-caprese

Ciasta z tradycjami
Tort truskawkowy z borówkami 219

łyżki kakao, Masa truskawkowa: 800 g truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 700ml śmietany 30%, 2 opakowania śmiet fixu, 1,5 łyżki cukru pudru, 150g borówek, Dodatkowo: 100 ml likieru truskawkowego, 100g płatków migdałowych, świeże kwiaty i owoce do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę, olej, ocet(...)ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę i piekę około 25 minut w temp. 170 stopni. Upieczone biszkopty jasny i ciemny nasączam likierem truskawkowym. 3. Masa truskawkowa: ½ kg truskawek miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę

Tradycyjna kuchnia Kasi
LIKIER Z KRÓWEK CZYLI DOMOWY BAILEYS 2822

Domowy likier z krówek smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym dodatkiem do lodów oraz kawy. Zbliża się Dzień Matki więc możecie sprawić przyjemność swojej rodzicielce takim słodkim,procentowym prezentem. Składniki: 400 g krówek 400 ml wody 200 ml spirytusu  250 ml śmietany 30%  1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Krówki rozpakować z papierków i włożyć do garnka.Zalać przegotowaną,gorącą wodą(...)rozpuszczenia krówek. Pod koniec dodać rozpuszczalną kawę i mieszać aż się rozpuści. Ostudzić. Dodać spirytus,wymieszać,następnie dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Przelać do butelek,przechowywać w lodówce. Likieru wychodzi ok 0,7 l .  Kochani u mnie krówek pod dostatkiem bo szwagier jest właścicielem  w Anielskich  Krówkach . Jeśli więc szukacie dobrych krówek na maśle to zapraszam, fajny

Niespełnione zdolności kulinarne
Tort Bezowy z Malinami i Kawą 262

łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu (ja użyłam pasty waniliowej i czystego ekstraktu wanilii) 1 fix do śmietany 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likieru Baileys (niekoniecznie) około 300-350g malin Bezy: 1. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 22cm ( patrz FILM ). 2. Białka przełożyć do czystej(...)piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą bezę z wgłębieniem położyć na paterze. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić z fixem, wanilią i cukrem pudrem. Dodać do niej serek mascarpone, kawę, likier i wymieszać mikserem. Krem wymieszać jeszcze szpatułką, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. 7. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Do większej ilości kremu dodać około

Mała Cukierenka
Kawowa panna cotta z wiśniami 161

mleka 60 g cukru 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego opcjonalnie - 3 łyżki likieru Amaretto lub likieru kawowego Sos wiśniowy: 200 g wiśni ( użyłam mrożonych, ale w sezonie polecam świeże ) 1 czubata łyżka cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Przygotować 5 filiżanek

Opowieści z piekarnika
Domowy likier migdałowy - domowe Amaretto 178

Jeśli ktoś lubi Likier migdałowy Amaretto to ten domowy znakomicie go zastąpi. Jest bardzo aromatyczny i smakuje wybornie, polecam do zrobienia. To jeden z pomysłów jak łatwo zrobić domowe Amaretto. Domowy likier migdałowy - domowe Amaretto. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zdecydowanie najlepsze lody jakie jadłam! (cytrynowe z lemon curd bez maszyny) 455

bardzo szybko, a ich wykonanie jest dziecinne proste. -Znasz te z lemon curd?-zapytała No jak mam znać jak nawet nie wiem co to ten lemon curd. -To likier jakiś, tak?- wypaliłam I tak od słowa do słowa okazało się że ten lemon curd to nie żaden likier a popularny w UK deser, który jest bazą do deserów- lodów, kremów

Arbuziaki
PODWÓJNIE WAFELKOWY FREAKSHAKE 91

freaksekach? To desery z mnóstwem pysznej czekolady i dodatków które lubmy. U mnie wersja z kawą z dodatkiem wafelków Lusette mlecznych Składniki: DESER: 75 g śliwek suszonych 30 ml likieru kawowego 300 ml mleka 120 ml mocnej zaparzonej kawy DEKORACJA: polewa czekoladowa 2 wafelki lusette mleczne wiórki kokosowe 1 op śmietany 36% kawa rozpuszczalna ciasto czekoladowe Przepis na ciasto czekoladowe(...)łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszonego wafelka i mieszamy. Przelewamy do małej formy i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach. Śliwki namaczamy przez 3 godziny w likierze kawowym i 2 łyżkami masła. Po tym czasie dodajemy do śliwek kawę i pozostałe mleko i wszystko miksujemy na gładką masę. Brzegi szklanek otaczamy polewą czekoladową. Zewnętrze boki posypujemy pokrojonym

Kuchnia w oparach
LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM 113

LODY: 2  łyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN 3 żółtka 1/2 szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki cukru 3 żółtka 5 szklanek mleka sok z 1/2 cytryny 45 ml likieru cytrynowego SOS KARMELOWY POMIDOROWY: 1/4 szklanki wody 1 pomidor żółty lub czerwony 1 szklanka cukru Przygotowujemy lody: Żółtka ucieramy z cukrem. Pomału dolewamy oliwę. W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę(...)rodem K OTLIN aż zacznie bulgotać. Do żółtek z cukrem dolewamy pomału 3 szklanki masy mleczno-pomidorowej. Następnie podgrzewamy naszą masę aż zgęstnieje.  Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier wraz z sokiem z cytryny. Przecedzamy mase przez sitko, wkładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok 8 godzin. Co godiznę mieszamy lody aby nie powstał lód. Przygotowujemy

Kuchnia w oparach
JACK DANIELS FIRE CZYLI TESTOWANIE ZE STREETCOM 95

nadaje jej charakterystyczny łagodny smak, który sprawia, że Jack Daniel's nie jest określany mianem bourbonu, lecz Tennessee Whiskey.  Jack Daniel's Tennessee Fire stanowi zestawienie likieru cynamonowego i klasycznej whiskey Jack Daniel Tennessee. Zapach: cynamon, nuty pieczonego jabłka. Smak: cynamon, wyraźne akcenty whiskey Jack Daniels Tennessee. Finisz: długi, rozgrzewający. Powiem szczerze, że zaskoczyłam się smakiem. Wyczuwalne(...)nuty cynamonu sprawiają, że whiskey smakuje zdecydowanie inaczej... ma ognisty smak. Wg mnie jest to bardziej kobiecy likier niż tradycyjny Jack. Słodki, ale jednocześnie pikantny. Słodka wanilia idealnie komponuje się z intensywnym cynamonem. Dla mnie to strzał w dziesiątkę

Kuchnia w oparach