Dziś naszła mnie ochota na deserową klasykę Włoch - tiramisu. Jego podstawą jest masa z sera mascarpone z dodatkiem surowych jajek i likieru amaretto. Masę tę wykłada się na specjalne podłużne biszkopty nasączane kawą tak, by cały deser składał się z dwóch warstw biszkoptów i masy serowej. Tiramisu to istna bomba kaloryczna. Pozwalam sobie na nią naprawdę od czasu do czasu(...)Składniki (6 porcji): 4 zimne jajka szczypta soli 500 g zimnego mascarpone 100 g cukru 12 g cukru z wanilią likier amaretto (zrezygnowałam z niego i dlatego użyłam wanilii) filiżanka mocnej i ostudzonej kawy 400-500 g podłużnych biszkoptów (najlepiej specjalnych do tiramisu) kakao do prószenia Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotować domowy krem adwokatowy? Składniki: 0,5 litra mleka, 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 8 g cukru wanilinowego, 2 łyżki cukru, 150 ml likieru adwokat, 200 gram masła Szklankę mleka przelewamy do garnka (ja używam dedykowany do gotowania mleka), wsypujemy oba rodzaje cukru i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki oraz żółtka (dokładnie!). Wlewamy(...)gotującego się mleka, mieszamy aby nie było grudek. Gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wlewamy po woli likier, miksujemy. Nasz krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim babeczki lub przekładamy ciasta. Jak przygotować sernik z wiśniami? Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm. Na dno wykładamy papier do pieczenia, zapinamy
Słodkie okruszkitwarogu półtłustego zmielonego 150 g serka ricotta 2 jajka 5-6 łyżek cukru pudru ziarenka z 1/3 laski wanilii sok i starta skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka likieru pomarańczowego (można zastąpić olejkiem) spód 80 g ciasteczek czekoladowych 1 łyżka oliwy 4 łyżki mocnej kawy wierzch płatki (chipsy) kokosowe bratki / stokrotki Wykonanie spód Ciasteczka czekoladowe przełożyć do blendera, rozdrobnić(...)lodówce. masa Twaróg połącz w misie miksera z ricottą, zmiksuj razem z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii, skórką i sokiem z cytryny. W trakcie miksowania wbijaj po jajku. Dodaj likier i krotko zmiksuj. Masę przełóż na ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzej do 200C. Umieść sernik na środkowych prążkach piekarnika. Piecz 15 min, a następnie zredukuj temperaturę do 165C i piecz sernik jeszcze
Raj dla Podniebieniarozpuszczonego masła 3 czubate łyżeczki kakao Masa kokosowa: 250 g mascarpone w temperaturze pokojowej 1 szklanka naturalnego jogurtu w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki likieru kokosowego 1 szklanka śmietanki kokosowej* 50 g wiórków kokosowej 14 g żelatyny + 50 ml wody Wierzch: 100 g mlecznej czekolady 80 ml kremówki 30% chipsy lub wiórki kokosowe(...)Wykonanie: Składniki na spód ciasta dokładnie blendujemy, a następnie wykładamy na dno tortownicy, delikatnie dociskając do jej dna. Tortownicę wkładamy do lodówki. Do miski wkładamy jogurt, mascarpone, cukier, likier i wiórki. Wszystko miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę zalewamy zimna woda i odstawiamy na 10 minut. Następnie delikatnie podgrzewamy w mikrofali, nie dopuszczając do jej zagotowania. Odstawiamy
Kulinarne przygody GatityJest to po prostu połączenie Jagermeistera z Red Bullem. Na początku połączenie to wydaje się mieszanką wybuchową, jednak bez obaw, nie jest to bardzo silny drink. Jagermeister to korzenny likier ziołowy produkowany w Niemczech. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki . Składniki : 40 ml Jagermeistera 1 puszka Red Bulla Sposób przygotowania: Na początku do mocno schłodzonego kieliszka nalewamy Jagermeistera(...)Szklankę wypełniamy w 3/4 Red Bullem. Następnie do środka, delikatnie wrzucamy wypełniony kieliszek likierem ziołowym. Artykuł Jagerbomb pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneupiekę. Udanych i pysznych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 15 dag masła lub margaryny 175 ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 1 cukier waniliowy 2 łyżki likieru jajecznego ( ajerkoniaku ) 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie pysznych babeczek: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem waniliowym na puszystość, następnie(...)stopniowo wlewamy mleko skondensowane i ucieramy, wlewamy likier jajeczny i dalej ucieramy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia małych babeczek, ja piekłam w formie silikonowej. 3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka i zrumienienia babeczek. Lekko studzimy i wyjmujemy
IzabelawkuchniCiasto super, nic nie suche a u góry chrupiące. Wykonanie ciasta – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Dodawać po jednym żółtku i cały czas mieszać. Następnie wlać likier, mleko, dodać skórkę pomarańczową ze sparzonej pomarańczy, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przygotowanie polewy – białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, znowu chwilkę(...)momentu aż białka będą sztywne, wyjąć białka z naczynia i odstawić wyjąć motylek do naczynia dodać masło, cukier, szczyptę soli, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta dodać żółtka, likier, olejek, mąkę, mleko, wymieszać obroty 6, czas 1,5 minuty zdjąć ciasto z boków naczynia z pomocą kopystki i ponownie wymieszać, obroty 6, 10 sekund dodać ubite białka i delikatnie wymieszać
Kuchnia Pokoleńmasła 100 g cukru 125 ml wody 60 g ciemnego kakao 180 g biszkoptów Masa jasna: 100 g masła 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) Do rondelka przełóż 50 g masła, 125 ml wody, kakao oraz 100 g cukru. Całość podgrzewaj do dokładnego rozpuszczenia się składników. Odstaw do przestygnięcia. Do przestudzonej masy dodaj pokruszone(...)Masę dokładnie wymieszaj. Keksówkę wysmaruj masłem i wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej masę kakaową, wyrównaj wierzch. Do misy malaksera przełóż miękkie masło, dodaj cukier oraz wiórki kokosowe i likier. Całość ucieraj aż do uzyskania puszystego kremu. Masę jasną wyłóż na masę ciemną, wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego Artykuł Ciasto czekoladowo – kokosowe
365 dni dookoła kuchniczubate łyżki pasty sezamowej tahini 3 czubate łyżki miodu kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) łyżka amaretto lub innego likieru garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki opakowanie sezamków do dekoracji chałwa wełnista do dekoracji – do kupienia w sklepie arabskim lub internecie. Czasami nazywa się to pashmak. Jakby(...)było to kupna wata cukrowa. opakowanie gazy opatrunkowej do odsączenia Przepis na paschę z tahiną i chałwą wełnistą Tahinę, miód i serek dokładnie mieszamy z mascarpone i likierem. Dodajemy śliwki i mieszamy. Durszlak wykładamy gazą opatrunkową i przekładamy masę. Zostawiamy w lodówce przez noc, żeby pascha odciekła. Następnego dnia przekładamy paschę na talerz i dekorujemy chałwą wełnistą i sezamkami. Tort
Ugotowane pozamiataneprezentuję Wam dziś ten przepyszny keks, który być może zagości na Waszych świątecznych stołach. A jest tego warty ;). Keks jest mięciutki, puszysty, bardzo wilgotny i aromatyczny. Wykorzystałam do niego likier Amaretto, choć w przepisie, z którego czerpałam inspirację występuje rum, ale to jakiego alkoholu użyjecie ( a używa się go do namoczenia rodzynek ), to zależy od Waszych upodobań i Waszej fantazji(...)rodzynków 150 g suszonych śliwek lub suszonych moreli ( lub pół na pół ), posiekanych 100 g kandyzowanych owoców ( u mnie ananas i papaja ) 150 ml ciemnego rumu lub likieru Amaretto Wykonanie: Wieczór wcześniej rodzynki umieścić w miseczce i zalać alkoholem. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem
Opowieści z piekarnikaporadzi. Zachęcam bo rozpływa się w ustach. Składniki na tortownicę 23 cm 250 g gorzkiej czekolady 125 g masła 6 jajek 175 g cukru 2 łyżki likieru amaretto bądź cointreau ( niekoniecznie) Śmietanowy wierzch: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru maliny,borówki bądź inne owoce do dekoracji na wierzch kakao do posypania Rozgrzać piekarnik(...)mieszać,aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Ubić dwa całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru na puszystą masę, następnie dodać delikatnie ostygniętą czekoladę z masłem i likier. W innej misce ubić pozostałe 4 białka z resztką cukru, następnie stopniowo i delikatnie dodawać do masy czekoladowej. Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy i piec
Niespełnione zdolności kulinarnewaniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią ) 150 ml cukru 125 ml zimnego mleka 2 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki likieru jajecznego ( ajerkoniaku ) szczypta soli Dodatkowo: 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej HELIO 3 i pół dag płatków migdałowych HELIO Wykonanie pysznego keksu: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem(...)cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy.Wsypujemy obie mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko, likier jajeczny i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około
Izabelawkuchnimąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych migdałów 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy Polewa: 150 g białej czekolady 80 ml śmietanki 30% 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau lub soku z pomarańczy 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy Niedużą formę smarujemy masłem i posypujemy mąką (można również użyć kaszy manny, bułki tartej lub obsypać mielonymi migdałami). Czekoladę łamiemy(...)pomarańczy. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy babka przestygnie wyjmujemy ją z formy i przygotowujemy polewę. Połamaną na kawałki czekoladę razem ze śmietaną oraz likierem (lub sokiem) roztapiamy w kąpieli wodnej. Do płynnej polewy dodajemy skórkę z pomarańczy. Gdy nieco ostygnie i zgęstnieje dekorujemy nią babkę. Uwagi: Przygotowując babkę nie miałam już odpowiedniej ilości białej
Smaki Na Talerzu