mascarpone sok z 1 cytryny 1 laska wanilii 160 g drobnego cukru 4 jajka szczypta soli opcjonalnie przyprawa do deserów karmel i wanilia 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likieru kawowego gorzka i mleczna czekolada do przybrania Sposób przygotowania: W garnku, na wolnym ogniu gotujemy cukier z wodą, aż powstanie lekko brązowy karmel. Zdejmujemy garnek z ognia i powoli(...)sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do poprzedniej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Odstawiamy do lodówki. W dużym kubku parzymy kawę z 4 łyżeczek. Po kilku minutach dodajemy do niej likier kawowy. Nie dodajemy do niej cukru. W ciepłej kawie zanurzamy biszkopty i odstawiamy na deseczkę na ok. 20 minut. Uważamy aby ich nie rozmoczyć. Przekrawamy je na 4 części. W wysokich
DominikaDolcipłatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki 36% III. Syrop 30 ° : 100 g cukru 100 g wody IV. Nasącz i wiśnie: 150 g mrożonych wiśni 6 łyżek likieru wiśniowego V. Polewa czekoladowa: 50 g śmietanki 30% 50 g mleka 3,6% 160 g czekolady 53% VI. Do przybrania: kwiaty cukrowe kratka czekoladowa Sposób przygotowania: Całe jajka ubijamy z cukrem(...)dokładnie mieszamy, by całość się połączyła. Cukier oraz wodę zagotowujemy i wrzucamy wiśnie. Ponownie zagotowujemy. Owoce przecedzamy i odkładamy do miseczki. Syrop odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy do niego likier. W ten sposób otrzymaliśmy nasącz do tortu. Z biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy go na 3 blaty. Pierwszy z nich ponownie umieszczamy w tortownicy/ rancie i nasączamy (niezbyt obficie). Następnie
DominikaDolcimleka, u mnie 3,2% Jogo 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g wiórków kokosowych 50 ml likieru kokosowego 150 g miekkiego masła, u mnie Jogo masa śmietanowa 500 g schłodzonej śmietany 30 % Jogo 1 tabliczka białej czekolady oraz wiórki kokosowe do posypania ( ok 80 g ) Przygotować krem(...)ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Miękkie masło ubić mikserem na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. A na na koniec dodać likier kokosowy. Przygotować mase śmietanową Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę wlać do miski i ubić na sztywno. Na koniec dodać przestudzoną roztopioną czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Złożenie
Monia miesza i gotujewiosennie ;). Bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu, polecam :). Składniki na około 15 - 16 sztuk: 100 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych 1 łyżka likieru kokosowego - opcjonalnie skórka otarta z 1 limonki, wyszorowanej i sparzonej sok z połowy limonki Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej(...)odstawić do przestudzenia. W naczyniu umieścić serek mascarpone, dodać przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę i zmiksować do połączenia. Dodać wiórki kokosowe, likier ( jeśli używacie ), sok oraz skórkę z limonki i ponownie zmiksować do połączenia składników. Naczynie z masą przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę, lub po prostu do momentu, aż masa stężeje na tyle, że będzie
Opowieści z piekarnikaminut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia(...)małych bezików, u mnie pokruszony mały torcik bezowy 120ml ajerkoniaku Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz na koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej aby masa nam się nie zważyła. Połamane( nie za drobno) beziki wmieszać łyżką w masę z kajmakiem. Składanie ciasta: Wcześniej przygotowany biszkopt
W garach u GosiSkładniki na biszkopt: 4 duże jajka 100 g mąki pszennej 33 g skrobi ziemniaczanej 130 g cukru Do nasączenia biszkoptów: Wymieszać ze sobą mocną wystudzoną kawę (160 ml) oraz likier kawowy (80 ml) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier ciągle ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka(...)długo, ponieważ krem się zwarzy!) Dodatkowo: czekolada starta do posypania smakołyki, które chcemy użyć do udekorowania Wykonanie tortu: Jeden blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru, posmarować 1/3 kremu, posypujemy częścią wiórków z czekolady, następnie kładziemy kolejny blat, nasączamy, kładziemy krem, wiórki czekoladowe, blat, nasączamy, krem, wiórki czekoladowe i ozdabiamy ulubionymi słodkościami. Schłodzić przez kilka
The Sweet Damselduże jajka szklanka wiórków kokosowych 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka 3 łyżki likieru śmietankowego lub kokosowego w wersji dla dorosłych (lub dodatkowo 3 łyżki mleka) + tabliczka białej czekola dy + łyżka masła + wiórki do posypania Przygotowanie: Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem z cukrem(...)Jajka również w temperaturze pokojowej dodać do powstałej puszystej masy. Kiedy składniki sie połączą dodać wiórki kokosowe. Następnie przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz mlekiem i ewentualnie likierem, dodawać na przemian, mieszając drewnianą łyżką. Po połączeniu się składników przełożyć ciasto do foremek, wyłożonych papilotkami do wysokości 2/3. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut (grzanie góra
ChilliJemypodanych składników wychodzą 4 kieliszki lub pucharki SKŁADNIKI 4 żółtka 2 łyżki cukru brązowego 4 łyżki cukru waniliowego 500 - 600 g mascarpone 1 filiżanka kawy 1 kieliszek likieru migdałowego 1 paszka biszkoptów Gorzkie kakao PRZYGOTOWANIE: 1. Żółtka wybijamy do miski. 2. Dodajemy cukier, cukier waniliowy. 3. Ucieramy nad gorącą kąpielą wodną. Odstawiamy do wystudzenia. 4. Do przestudzonych żółtek dodajemy serek(...)mieć temp. pokojową). 5. Gotową masę wkładamy do lodówki. Ja włożyłam na całą noc, a deser składałam na drugi dzień. 6. Do filiżanki wsypujemy 4 łyżeczki kawy wlewamy likier migdałowy (Amaretto). 7. Biszkopty moczymy w kawie. 8. Na dnie kieliszków lub pucharków układamy po 2-3 biszkopty. 9. Na biszkopty dajemy trochę masy, następnie układamy nasączone biszkopty i wylewamy
Marcepanowa kuchniaKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru amaretto. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów kakao Krem: 350 g serka mascarpone 700 ml śmietany kremówki 36% 5 żółtek 8 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 6 łyżek mleka Poncz: 400 ml wrzątku 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 80 ml likieru amaretto 50 ml spirytusu 10 ml aromatu migdałowego Wykonanie
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżka skórki otartej z pomarańczy szczypta soli masło do smarowania patelni Sos pomarańczowy z filetami z pomarańczy: 4 pomarańcze 50g masła 2 łyżki cukru trzcinowego ok. 60-70 ml likieru pomarańczowego PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki, które następnie składamy w chusteczkę. Krok 2. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Z dwóch pomarańczy ścieramy skórkę, następnie obieramy i filetujemy(...)dodajemy skórkę z otartych pomarańczy. Całość smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, do momentu odparowania części soku. Powinniśmy uzyskać lekko gęsty sos. Krok 4. Na koniec dodajemy likier i flambirujemy - podpalamy alkohol. Gdy alkohol się wypali, przekładamy naleśniki na ogrzany talerz, zostawiając na patelni sos. Do sosu na patelni dokładamy filety pomarańczy i odrobinę masła, smażymy przez
Moja Książka KucharskaSKŁADNIKI: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - około 200g biszkoptów - 250g serka mascarpone - 1/4 szkl. likieru jajecznego - około pół szkl mocnej kawy - kakao gorzkie do posypania WYKONANIE: 1. Zaparzyć kawę, wystudzić, odcedzić od fusów i dodać do kawy likier 2. Białka oddzielić od żółtek. 3.Białka ubić na sztywną pianę, do żółtek dodać natomiast cukier i ubić na gęstą i jednolitą
Dziś Ja gotuje