likiery - 3834 przepisów (strona:83/256)

Nalewka z wiśni wg. przedwojennej receptury 135

wyparzonej, zimnej butelki. Pozostałe wiśnie zasypujemy 0,5 kg cukry, mocno wstrząsamy słojem i pozostawiamy na ok. 2 tygodnie. W tym czasie z wymacerowanych owoców i cukru powstanie likier wiśniowy. Po dwóch tygodniach likier zlewamy i łączymy z wcześniej zlaną nalewką. Pozostałe wiśnie warto zachować i wykorzystać na przykład do tortu węgierskiego (sprawdź przepis). Wiesz, jak zamrozić wiśnie na zimę

Gotujemy i jemy
CIASTO CHAŁWOWE BEZ PIECZENIA 93

masła (miękkiego) ·         250 g - 300 g chałwy waniliowej OPCJONALNIE ·        3 łyżki likieru kokosowego,np. Malibu ·        dekoracja: np. 100 g pokruszonej chałwy, pokruszone drobno sezamki, tarta czekolada lub kakao KREM CHAŁWOWY: Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z mąką(...)pszenną i ziemniaczaną, cukrem, żółtkami oraz likierem jeśli go używamy. Resztę mleka zagotować (aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie cały czas  mieszając. Mieszać na małym ogniu aż do zagotowania, tak aby nie było grudek.  Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić.   Miękkie

Calzonella.com
Nalewka z wiśni wg. przedwojennej receptury 2494

wyparzonej, zimnej butelki. Pozostałe wiśnie zasypujemy 0,5 kg cukry, mocno wstrząsamy słojem i pozostawiamy na ok. 2 tygodnie. W tym czasie z wymacerowanych owoców i cukru powstanie likier wiśniowy. Po dwóch tygodniach likier zlewamy i łączymy z wcześniej zlaną nalewką. Pozostałe wiśnie warto zachować i wykorzystać na przykład do tortu węgierskiego (sprawdź przepis). Wiesz, jak zamrozić wiśnie na zimę

Korniszonki
Owsianka a’la tiramisu 122

już nie będzie ten oryginalny smak Owsianka a’la tiramisu porcja dla jednej osoby 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka gorzkiego kakao 2 łyżeczki espresso 1 łyżeczka likieru amaretto (można pominąć) dojrzały banan 2 herbatniki 2 kostki gorzkiej czekolady 100 g serka homogenizowanego (lub 30 g mascarpone) Sposób przygotowania: Do rondelka wlej 150 ml wody. Zagotuj. Gdy woda zacznie(...)wrzeć dodaj płatki owsiane i gotuj ok. 3 minut. Po ugotowaniu do płatków dodaj espresso, likier oraz rozgniecionego na mus banana. Składniki wymieszaj dokładnie. Następnie do owsianki dodaj, rozpuszczoną czekoladę, serek homogenizowany lub mascarpone, ponownie wymieszaj. Owsiankę przełóż do miseczki. Udekoruj ją pokruszonymi herbatnikami oraz gorzkim kakao. Zjedz ciepłą Smacznego Zobacz więcej – owsianki Artykuł Owsianka a’la tiramisu

365 dni dookoła kuchni
Pora na ciasto ze śliwkami 98

śliwkami 6 – 8 porcji Składniki: 50 g zmielonych migdałów 150 g cukru muscovado 100 g masła, zimnego 150 g owsianych płatków 50 g pszennej mąki 2 łyżki likieru amaretto 600 g śliwek 1 łyżeczka ziemniaczanej mąki 2 łyżki cukru Nastaw piekarnik na 200ºC. Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieść w malakserze, dodaj pokrojone masło i zmiksuj. Kruszonka powinna być(...)dodać więcej zmielonych migdałów lub mąki. Śliwki przepołów i wyjmij pestki. Umieść w żaroodpornym naczyniu. Cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszaj. Dodaj do śliwek i jeszcze raz wymieszaj. Polej śliwki likierem. Na wierzchu rozprowadź kruszonkę. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 20 – 25 minut. Podawaj ciasto na ciepło z lodami. Smacznego!   The post Pora na ciasto ze śliwkami

codojedzenia
Jak zrobić naleśniki francuskie - crepes? Przepis krok po kroku 130

odmiany przygotować crepes , czyli cienkie naleśniki francuskie? Ten przysmak znany jest na całym świecie, szczególnie w wersji crêpes suzette , czyli naleśników w sosie karmelowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. W Paryżu można kupić je w przydrożnych budkach, małych kawiarniach czy naleśnikarniach. Z kremem z kasztanów, nutellą i bananami, konfiturami i dżemami ... na samą myśl cieknie mi ślinka! Naleśniki francuskie(...)miodem i orzechami włoskimi  krem z kasztanów kajmak  cukier puder oraz sok z cytryny  Crepes Suzette czyli naleśniki serwowane z sosem pomarańczowo-karmelowym z dodatkiem likieru pomarańczowego  Jestem bardzo ciekawa, jak udały się Wasze naleśniki francuskie? Z czym najchętniej je podajecie? Podzielcie się Waszymi ulubionymi dodatkami w komentarzach!  Wpis powstał we współpracy z Braun

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik z advokatem na chrupiącym spodzie 107

świetny pomysł na chłodzący deser w upalne dni. Składniki: Spód: 180g sucharków 250g kremu czekoladowego Masa serowo-advokatowa: 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 200ml śmietany kremówki 30% 200ml likieru advokat 6 łyżek cukru pudru 6 łyżeczki żelatyny 100ml mleka Żelka advokatowa: 200ml likieru adwokat 150ml wody 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 450g rurek waflowych z kremem kakaowym bita śmietana złote

Szalona Kuchnia Eweliny
Porzeczkowa pokusa 115

szklanka wrzątku 80g mlecznej czekolady Mus porzeczkowy: 250g świeżych czerwonych porzeczek 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku 2 łyżki cukru Poncz: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wrzątku 40ml likieru amaretto Dodatkowo na dekorację: 250ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 420g rurek czekoladowych czerwone perełki dekoracyjne Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej(...)porzeczkowy: Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Porzeczki zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną galaretkę i zagotować (nie gotować), pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Poncz: Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto. 5. Biszkopt przełożyć do okrągłej formy, nasączyć ponczem, a cały obwód  formy obłożyć rurkami z czekolady. Następnie wylać białą masę serową z czekoladą, wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny
Krajanka tortowa Pinokio 113

łyżki migdałowych płatków do posypania Beza 5 białek 240 g cukru Nadzienie 300 g świeżych truskawek 500 ml śmietanki kremówki 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru amaretto Zacznij od spodu. Nastaw piekarnik na 160ºC. Zmiksuj miękkie masło z cukrem. Następnie zacznij dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Wymieszaj suche składniki i dodawaj do masy maślanej(...)ciasto wyjmij i ostudź. Przekrój ciasto na pół i delikatnie oderwij od papieru. Umieść pierwszy placek na desce lub półmisku bezą do góry. Ubij śmietanę z mascarpone, cukrem i likierem. Posmaruj częścią śmietany pierwszy placek. Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki i przykryj drugim plackiem , bezą do góry. Rękaw cukierniczy napełnij resztą śmietany i wyciśnij rozetki. Między rozetki powciskaj truskawki. Gotowe

codojedzenia
Long Island Iced Tea 195

drinków IBA, jako współczesny klasyk. Koktajl ze względu na dużą ilość alkoholu dedykowany jest głównie mężczyznom. Składniki: wódka 20 ml tequila 20 ml rum 20 ml gin 20 ml likier triple sec 20 ml ( ja używam cointreau ) 25 ml soku z cytryny cola Lód Sposób przygotowania: Do schłodzonej szklanki tupu highball wypełnionej po brzegi lodem wlewamy wódkę, lekki biały(...)świeżo wyciśnięty sok z cytryny, gin tequile oraz likier triple sec. Na sam koniec drinka dopełniamy colą i dekorujemy plasterkami cytryny. Na zdrowie! Wasz drink jest gotowy! Artykuł Long Island Iced Tea pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Truskawkowe (jak) tiramisu 148

idealnego deseru. Zapewniam, że podbije Wasze serca i podniebienia Składniki: 300g   podłużnych deserowych biszkoptów 500g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 500-600g świeżych truskawek 3 łyżki likieru amaretto - opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki cukru kryształ 2 łyżeczki żelatyny U mnie forma 19x28 z otwieranym rantem Przygotowanie truskawek: Truskawki umyć(...)owoców. Do gorącego musu dodać żelatynę i bardzo dokładnie ją wmieszać ( już nie gotować) wystudzić. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na gęstą masę dodając pod koniec likier. Składanie deseru: Biszkopty maczać w przygotowanym musie truskawkowym , ułożyć pierwszą warstwę na dnie formy/naczynia, dodatkowo posmarować ułożone biszkopty aby mus ładnie wypełnił przestrzenie pomiędzy nimi. Kolejno na biszkopty połowa masy

W garach u Gosi
Domowe tiramisu – prosty przepis 169

conajmniej 5-6 godzin do lodówki. Składniki biszkopty (ok. 30 sztuk) 500g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 200 ml śmietany 30% 0,7l mocnej kawy kakao ewentualnie likier kawowy Domowe tiramisu – przepis Biszkopty zamaczamy w ostudzonej kawie z likierem kawowym i układamy na dnie naczynia, formy do pieczenia. W misce ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy cukier puder

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta czekoladowa z borówką 122

cukru waniliowego   1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker 1 jajko Szczypta soli Nadzienie czekoladowe: 500 ml śmietany kremówki 30% 20 dag mlecznej czekolady 5 dag gorzkiej czekolady 2 łyżki likieru amaretto ewentualnie rumu 1,5 łyżeczki żelatyny Dr.Oetker Dodatkowo: 15-20 dag borówki amerykańskiej Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wymieszać na stolnicy, dodać   zimne pokrojone masło, zagnieść szybko(...)zalać niewielką ilością wody-tylko do przykrycia i zostawić do napęcznienia. 180 ml śmietanki podgrzać w rondelku aż będzie dobrze ciepła, zestawić   z ognia, dodać połamane czekolady, wlać likier amaretto lub rum,   dodać napęczniałą   żelatynę.   Po 2 minutach gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wymieszać do jednolitej konsystencji. Wystudzić . Pozostałą ilość kremówki ubić na sztywno mikserem, stopniowo

Wanilia i Kardamon
Tiramisu - aksamitny włoski deser 130

Dziś naszła mnie ochota na deserową klasykę Włoch - tiramisu. Jego podstawą jest masa z sera mascarpone z dodatkiem surowych jajek i likieru amaretto. Masę tę wykłada się na specjalne podłużne biszkopty nasączane kawą tak, by cały deser składał się z dwóch warstw biszkoptów i masy serowej. Tiramisu to istna bomba kaloryczna. Pozwalam sobie na nią naprawdę od czasu do czasu(...)Składniki  (6 porcji): 4 zimne jajka szczypta soli 500 g zimnego mascarpone 100 g cukru 12 g cukru z wanilią likier amaretto (zrezygnowałam z niego i dlatego użyłam wanilii) filiżanka mocnej i ostudzonej kawy 400-500 g podłużnych biszkoptów (najlepiej specjalnych do tiramisu) kakao do prószenia Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka

Weekendy w domu i ogrodzie