likiery - 3834 przepisów (strona:76/256)

Marysieńka 133

łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady ok 50 ml mleka Dodatkowo: 1/3 szklanki zaparzonej kawy lub herbaty lub likieru kawowego – do nasączenia blatów ciasta         *** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno*** *** Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku(...)masa zgęstnieje. Studzimy *** *** Miękkie masło ucieramy na gładką masę i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu *** *** Kakaowe blaty ciasta nasączamy kawą, herbatą lub likierem *** *** Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Na kremie układamy blat bezowy, a na niego resztę kremu. Całość przykrywamy drugim biszkoptem kakaowym i odkładamy do lodówki, do stężenia *** *** Przygotowujemy polewę

Blog z Apetytem
Czekoladowe ciasto z adwokatem 97

rozpływające siew ustach. Idealne na spotkania rodzinne, święta i uroczystości wszelkiego rodzaju. Zaliczam to ciasto do takich, które najbardziej smakuje w okresie jesienno – zimowym, a to przez dodatek likieru adwokatowego, który przyjemnie rozgrzewa ciało. Pyszne, lekkie, proste do wykonania, masa z pewnością się uda, biszkopt również. Jeśli [...] Artykuł Czekoladowe ciasto z adwokatem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Wielkanocny koktajl 83

odbiegać od tradycji i spędzić je wesoło. Dlatego Dziś podsyłam Wam przepis na wesołe Wielkanocne koktajle.  Porcja na dwa koktajle Składniki:   30 ml wódk 30 ml likieru Kahula 30 ml likieru  Advokat  150 ml mleka  kruszony lód  Dekoracja:  kolorowy cukier (posypka do ciasta skruszona) piankowe króliczki  sok z cytryny  Przygotowanie

Niezły Młynek
Ciasto orzechowe z zatopionym jabłkiem 69

szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże lub 2 mniejsze, soczyste jabłka 3/4 szklanki zmielonych orzechów - polecam włoskie 2 łyżki likieru: słony karmel, kawowego lub adwokata Wykonanie: Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy z cukrami do momentu, aż masa się spulchni, stanie się jasna  a cukier się rozpuści - około(...)minut. Dodajemy pojedynczo jajka, po każdym miksując około pół minuty. Następnie do masy wsypujemy zmielone orzechy,  przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,  dodajemy śmietanę, wlewamy likier.  Na najniższych obrotach miksujemy wszystkie składniki - starajmy się jak najkrócej, wystarczy, by masa stała się jednolita. Przelewamy ciasto do formy, wcześniej posmarowanej  masłem lub olejem i oprószonej mąką. Rozprowadzamy równo

Kronika Piekarnika
Czekolada na gorąco 122

Filiżanka gorącej czekolady zdecydowanie poprawi humor każdemu szczególnie w okresie jesienno - zimowym. Smak czekolady można wzbogacić za pomocą aromatycznych przypraw, likierów lub jak w tym przepisie piankami marshmallow. 2 porcje (małe) 50 gramów gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka (250 ml.) 50 ml. słodkiej śmietanki 30 % do dekoracji pianki marshmallow   Smak można podkręcić  likierem amaretto lub cynamonem, kardamonem, przyprawą

Andzia Pichci
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ, GRANATEM I POLEWĄ CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWĄ 71

łyżki miodu lub dżemu pomarańczowego opcjonalnie: 10 g masła  POLEWA CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWA 2 łyżki nutelli lub 40 g roztopionej gorzkiej czekolady 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki likieru cointreau (pomarańczowego) DO PODANIA: pestki granatu, świeży rozmaryn, skórka otarta z pomarańczy ______________________________________________________ WYKONANIE Naleśniki smażymy według przepisu. Ricottę mieszamy z miodem lub dżemem pomarańczowym. W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy połamaną(...)kostki czekoladę lub nutellę z powidłami śliwkowymi oraz likierem pomarańczowym. Mieszamy, aż składniki połączą się i utworzą gładką polewę. Naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy w niezbyt ciasne ruloniki. Do czasu podania przechowujemy w lodówce.  Przed podaniem smażymy na suchej patelni lub roztopionym maśle. Posypujemy skórką otartą z pomarańczy, pestkami granatu i rozmarynem. Dekorujemy czekoladowo-śliwkową polewą

cool and minty
Margarita Faceta w Kuchni 97

coraz większej liczby barmanów jest najlepszą wersją napoju. Julio Bermejo, właściciel legendarnej Tommy’s Mexican Restaurant w San Francisco, jest ekspertem od tego nowoczesnego klasyka, który zamienia tradycyjny likier pomarańczowy na nektar z agawy nektarem. Zapraszam na jak najbardziej, jak tylko mogłem koktajl Margarita. 🍸 – kilkanaście na pewno ⏰ – 5 minut 🇲🇽 – Meksyk ✅ Składniki ✅ Tequila 50 ml ✅ Triple(...)likier pomarańczowy ✅ Sok z limonki 25 ml ✅ Sól ✅ Lód 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Brzegi szkła z którego będziesz sączyć Margaritę, lekko zmocz i zanurz w soli. 🛠️ Wrzuć pokruszony lód do szklanki. 🛠️ Wyśni sok z limonek przez sitko. 🛠️ Odmierzone płyny wlej do szejkera, dobrze wymieszaj i wlej do zimnego szkła. 👍Zdrówko Zapraszam ponownie. Artykuł Margarita Faceta w Kuchni pochodzi z serwisu Mozesz nie miec

RafalCook
Ciasto Michałek 304

wody 3/4 szkl oleju 3 łyżki kakao masa michałkowa: 500 g serka mascaropne 100 ml śmietany 30% 250 g cukierków Michałki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  2-3 łyżki likieru kawowego wierzch: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych (najlepiej domowych, z dużymi kawałkami owoców) orzechy do posypania wierzchu   Przygotowanie: biszkopt: Wodę, olej, kakao(...)potem kroimy na dwa blaty. masa michałkowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a potem dodajemy serek mascarpone. Do masy dodajemy rozpuszczoną w 1 łyżce wody kawę oraz likier kawowy. Na końcu wsypujemy posiekane drobno Michałki i mieszamy całość.  wierzch: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.   Złożenie: Jeden blat biszkoptu smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie wykładamy masę

Bon appetit mon amie
Kawa po hiszpańsku 75

dodatkiem cukru, cynamonu, kawałkiem skórki z cytryny i kilku ziaren kawy najpierw się podpala, a następnie gasi dolewając kawę. w Meksyku kawę łączy się z Licor 43, mezcalem lub likierem kawowym typu Kahlua - tutaj znajdziesz przepis na domowy likier kawowy Kahlua ) na Kubie do kawy dodaje się ciemny, słodki rum  W „ulepszonej” wersji carajillo składa się z równych części

Cztery Fajery
Orzechowo kokosowa kostka jaglana bez pieczenia 66

szklanki mleka (ja dałam roślinne migdałowe) 150 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych 200 g masła orzechowego (polecam z kawałkami orzechów) 3 dojrzałe banany 2 łyżki kakao pół kubka likieru słony karmel Krupnik (nie jest obowiązkowy) kilka kropel aromatu waniliowego kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonej na polewę Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Mleko wlewamy do większego(...)przypaliło gotujemy do wchłonięcia mleka. Ugotowaną kaszę chwilę studzimy i do jeszcze ciepłej dodajemy pokrojonego banana oraz kakao. Wszystko dokładnie blendujemy najlepiej na gładką masę (stopniowo dodając likier, który jest tylko dla smaku, można go pominąć). Następnie dodajemy masło orzechowe oraz mąkę kokosową lub wiórki kokosowe. Wszystko ponownie dokładnie blendujemy. Masa będzie dość gęsta. Spód formy (20x25) wykładamy papierem

zdrowo i aktywnie
Orzechowo kokosowa kostka jaglana bez pieczenia 74

szklanki mleka (ja dałam roślinne migdałowe) 150 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych 200 g masła orzechowego (polecam z kawałkami orzechów) 3 dojrzałe banany 2 łyżki kakao pół kubka likieru słony karmel Krupnik (nie jest obowiązkowy) kilka kropel aromatu waniliowego kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonej na polewę Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Mleko wlewamy do większego(...)przypaliło gotujemy do wchłonięcia mleka. Ugotowaną kaszę chwilę studzimy i do jeszcze ciepłej dodajemy pokrojonego banana oraz kakao. Wszystko dokładnie blendujemy najlepiej na gładką masę (stopniowo dodając likier, który jest tylko dla smaku, można go pominąć). Następnie dodajemy masło orzechowe oraz mąkę kokosową lub wiórki kokosowe. Wszystko ponownie dokładnie blendujemy. Masa będzie dość gęsta. Spód formy (20x25) wykładamy papierem

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik kawowy z musem malinowym 91

żelatyny 400 ml śmietanki 36% 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku, w zależności od smaku malin) Dodatkowo: 1 op. okrągłych biszkoptów 1/2 szkl. espresso 1-2 łyżki likieru amaretto Masło roztapiamy na małym ogniu. Studzimy. Herbatniki mielimy na piach. Łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (22-24 cm) i dociskamy. Odstawiamy. Kawę(...)serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 70-80 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Przestudzone espresso wlewamy do małej miseczki. Łączymy z likierem amaretto. Biszkopty nasączamy w kawie (za pomocą pędzelka, lub zanurzając je dosłownie na 1 sekundę w kawie). Układamy na zimnym serniku, jeden obok drugiego. Maliny miksujemy na mus (mrożone wpierw

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka tartiflette 155

świąt. Zakon założył ponad tysiąc lat temu św. Brunon z Kolonii, a nazwa pochodzi od miejscowości Chartreuse we Francji, gdzie powstał pierwszy klasztor. Tak samo nazywa się niezwykle popularny likier robiony na bazie ponad 150 ziół. Zbieżność nazw jest nieprzypadkowa, ponieważ trunek, albo lekarstwo, bo likier ma właściwości lecznicze, wymyślili Kartuzi. Podobnie jest z miejscowością Kartuzy na Pomorzu, która nazwę

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania