likiery - 3834 przepisów (strona:76/256)

Sernik kawowy z musem malinowym 101

żelatyny 400 ml śmietanki 36% 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku, w zależności od smaku malin) Dodatkowo: 1 op. okrągłych biszkoptów 1/2 szkl. espresso 1-2 łyżki likieru amaretto Masło roztapiamy na małym ogniu. Studzimy. Herbatniki mielimy na piach. Łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (22-24 cm) i dociskamy. Odstawiamy. Kawę(...)serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 70-80 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Przestudzone espresso wlewamy do małej miseczki. Łączymy z likierem amaretto. Biszkopty nasączamy w kawie (za pomocą pędzelka, lub zanurzając je dosłownie na 1 sekundę w kawie). Układamy na zimnym serniku, jeden obok drugiego. Maliny miksujemy na mus (mrożone wpierw

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka tartiflette 168

świąt. Zakon założył ponad tysiąc lat temu św. Brunon z Kolonii, a nazwa pochodzi od miejscowości Chartreuse we Francji, gdzie powstał pierwszy klasztor. Tak samo nazywa się niezwykle popularny likier robiony na bazie ponad 150 ziół. Zbieżność nazw jest nieprzypadkowa, ponieważ trunek, albo lekarstwo, bo likier ma właściwości lecznicze, wymyślili Kartuzi. Podobnie jest z miejscowością Kartuzy na Pomorzu, która nazwę

Niedzielny kucharz
Truskawkowe (jak) tiramisu 101

idealnego deseru. Zapewniam, że podbije Wasze serca i podniebienia Składniki: 300g   podłużnych deserowych biszkoptów 500g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 500-600g świeżych truskawek 3 łyżki likieru amaretto - opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki cukru kryształ 2 łyżeczki żelatyny U mnie forma 19x28 z otwieranym rantem Przygotowanie truskawek: Truskawki umyć(...)owoców. Do gorącego musu dodać żelatynę i bardzo dokładnie ją wmieszać ( już nie gotować) wystudzić. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na gęstą masę dodając pod koniec likier. Składanie deseru: Biszkopty maczać w przygotowanym musie truskawkowym , ułożyć pierwszą warstwę na dnie formy/naczynia, dodatkowo posmarować ułożone biszkopty aby mus ładnie wypełnił przestrzenie pomiędzy nimi. Kolejno na biszkopty połowa masy

W garach u Gosi
Tiramisu tradycyjne i najsmaczniejsze 179

najsmaczniejsze Składniki na ok. 6 – 9 porcji 250 g biszkoptów 2 filiżanki espresso 500 g mascarpone 4 żółtka 2 białka jaj 100 gramów cukru pudru 1 łyżka ulubionego likieru (ewentualnie szczypta wanilii) 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku Sposób przygotowania: Zaparz espresso. Odstaw je do przestygnięcia, a najlepiej wstaw do lodówki. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno(...)cukru. Piana powinna być sztywna. W drugiej misce ubij żółtka z resztką cukru. Ubijaj do czasu aż powstanie ,,piana”. Następnie dodaj zimne mascarpone oraz likier i całość miksuj na wolnych obrotach miksera. Powinnaś uzyskać kremową konsystencję. Do tak powstałego kremu wmieszaj delikatnie białka. Czas na składanie ciasta. Przygotuj naczynie (może to być zaczynie do zapiekania lub średniej wielkości blacha

365 dni dookoła kuchni
Ciasto KOKOSOWA BRZOSKWINKA z kawą BEZ PIECZENIA 2053

250g masła w temperaturze pokojowej 150g wiórków kokosowych Do przełożenia: około 220g krakersów około 200g podłużnych biszkoptów 300-350ml zaparzonej kawy (ja użyłam dość mocnej kawy) 2 łyżki likieru pomarańczowego – można zastąpić 2-3 kroplami aromatu pomarańczowego lub 1/3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego Wierzch: 1 puszka brzoskwiń lub moreli (o wadze 820g) 2 galaretki pomarańczowe + 800ml gorącej wody Budyń(...)ciasta: 4. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę krakersów. 5. Na krakersy wyłożyć połowę kokosowego kremu, wyrównać. Kawę wymieszać z likierem lub aromatem i dobrze maczać w niej biszkopty. Nasączone biszkopty układać na kremie, patrz FILM . 6. Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ułożyć ostatnią warstwę krakersów i ciasto wstawić lodówki

Mała Cukierenka
Drink margarita 191

klasyczna margarita jest dość mocna Przygotowanie : 5 minut Składniki: – 45 ml tequili (złotej, ale możesz zastąpić ją też srebrną) – 30 ml soku z limonki – 15 ml likieru Cointreau (możesz zastąpić Triple Sec) – sól – dodatkowa limonka – lód – opcjonalnie syrop cukrowy Sprzęt: szejker barmański szeroki kieliszek do margarity Przygotowanie : Na początek uwaga, drink ten jest dość(...)kwaśny. Jeśli wolisz większą słodycz dodaj do drinka nieco syropu cukrowego, ilość pozostawiam już Tobie Do szejkera barmańskiego włóż 3-4 kostki lodu, dodaj teguilę, sok z limonki i likier Cointreau. Zamknij pokrywę i wstrząśnij. Limonkę przekrój i rozkrojoną częścią nasmaruj rant kieliszka. Wsyp na talerzyk nieco soli i odwróć kieliszek maczając rant w soli aby stworzyć solny brzeg

nietylkopasta.pl
Limoncello 106

Likier cytrynowy pochodzący z włoskiego regionu Kampania, a dokładnie z wybrzeża Amalfitańskiego. Piękny, intensywnie żółty kolor oraz świeży, orzeźwiający smak zawdzięcza skórce cytryny, dlatego warto kupić te z uprawy ekologicznej. Limoncello tradycyjnie podaje się po posiłku, najlepiej smakuje mocno schłodzone. Przepis Genaro Contaldo, który zaleca macerować skórki przez 3 dni, ja zostawiłam je na 2 tygodnie :)  Składniki na litr(...)likieru (24% alkoholu): 3 duże cytryny z grubą skórką 250 ml spirytusu 95 % 250 g cukru 750 ml letniej wody Z pomocą obieraczki do warzyw, obrać skórę z cytryn (tylko żółtą warstwę bez białego albedo, które jest gorzkie). Wrzucić do zamykanego słoja i zalać spirytusem. Zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 3 dni. Po tym czasie wymieszać

wyzwania kuchenne
Tort czekoladowo-gruszkowy 79

mleczne, w zależności od upodobań) 100 g śmietanki 30% 13 dag mielonych migdałów (czubata szklanka) 2 łyżki kaszy manny 3 łyżki konfitury morelowej lub innej ulubionej 3 łyżki likieru lub rumu 2 łyżki kakao Dodatkowo: 100 g śmietany 30% ½ gruszki do dekoracji 1 garść płatków migdałów Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Gruszki myję obieram, kroję na pół, usuwam gniazda(...)następnie kroję w kostkę. Żółtka ucieram z połową cukru, dodaję likier. Kakao mieszam z kaszą manną i dodaję do masy razem z gruszkami i mielonymi migdałami. Całość mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję drugą połowę cukru. Pianę dodaję do masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy

Słodki sentyment
Ciasto Malaga 159

ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy 25 minut w temp. 200 st. Składniki na krem: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 250 g masła „likier” do kremu 3 łyżki kawy rozpuszczalnej typu crema  +2 łyżki kakao+ kieliszek wódki   Kawę i kakao mieszamy z alkoholem. Odstawiamy. Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Studzimy. Masło(...)miksujemy na puch, stopniowo dodając budyń. Na końcu bardzo powoli wlewamy „likier kawowy”, miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodatkowo: nasączenie: kieliszek wódki + 2 łyżeczki kawy+ 2 łyżeczki cukru zaparzone 100 ml wody mały słoik powideł śliwkowych Wierzch: tabliczka czekolady mlecznej WYKONANIE: blat ciasta + nasączenie + ½ powideł 1/3 kremu blat ciasta + nasączenie + powidła krem blat ciasta +nasączenie + powidła + krem + wiórka czekolady Ciacho

Domowe ciasta
Tort bezowy z truskawkami 80

cytryny 2 łyżki masła Składniki na krem 250 g serka mascarpone 125 ml śmietany 30 lub 36 % 6 łyżek likieru Amaretto 3 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny 4 krople olejku migdałowego kilkanaście truskawek do dekoracji 🔪 Instrukcje Białka, ubijamy na sztywną pianę, kiedy białka są już(...)łyżki do posypania blachy 1 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki masła Składniki na krem 250 g serka mascarpone 125 ml śmietany 30 lub 36 % 6 łyżek likieru Amaretto 3 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny 4 krople olejku migdałowego kilkanaście truskawek do dekoracji Instructions Białka, ubijamy na sztywną pianę, kiedy białka są już sztywne zaczynamy dodawać

SprawdzonaKuchnia.pl
Praline semifreddo 72

blanszowanych migdałów 100 g drobnego cukru do praline 50 g drobnego cukru do ubijania żółtek 600 ml gęstej śmietany do ubijania 36 % 2 duże jajka 2 łyżki likieru Amaretto lub brandy Instructions Żeby zrobić praline (nie mylić z pralinkami), należy migdały uprażyć na suchej patelni, do momentu, kiedy nabiorą lekko karmelowego koloru. Do rondelka wsypać 100 g cukru wstawić(...)połową cukru utrzeć na jasną masę. Do miski ze śmietaną dodać utarte żółtka, całość zmiksować, następnie dodać ubite białka delikatnie wymieszać, najlepiej dużą łyżką. Na koniec dodać likier i praline, wymieszać. Pojemniki o pojemności około 200 ml wyłożyć folią aluminiową tak, aby nadmiar wystawał poza brzegi naczynia. Masą wypełnić pojemniczki, wyrównać wierzch, a następnie przykryć szczelnie folią spożywczą. Wstawić

SprawdzonaKuchnia.pl
Gravlax II 79

poprzedniego wpisu, ale postanowiłam zaproponować jeszcze jeden przepis. Dziś pyszny łosoś tym razem w odrobinie innej kompozycji smakowej. Nuta pomarańczy w połączeniu z czerwonymi burakami aromatem kopru i odrobiną likieru Cointreau to z pewnością niecodzienne połączenie, ale zapewniam, że bardzo smaczne . Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować łososia gravlax domowej roboty, to namawiam Was gorąco! Jest jeszcze czas, aby przygotować(...)świeżego łososia ze skórą filet 10 łyżek siekanego kopru 3 łyżek grubej soli morskiej 4 łyżek cukru trzcinowego starta skórka i sok z 1/2 pomarańczy 25 ml likieru Cointreau 1 duży burak starty na tartce o dużych oczkach Instructions Rybę umyć , osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu. Sól i cukier wymieszać, równomiernie rozsypać na łososiu, następnie

SprawdzonaKuchnia.pl
Wiosenne tiramisu 96

Czas czytania: 2 min Deser, który dziś przygotowałam to wariacja na temat tiramisu. Spód deseru to tradycyjnie ciasteczka biszkoptowe nasączone kawą i likierem Amaretto. Jest oczywiście również masa z mascarpone tutaj uprościłam przepis, bo zupełnie pominęłam żółtka. Wiosennym akcentem są soczyste i orzeźwiające truskawki, a na górze kołderka z musu czekoladowego, znana już z przepisu na sernik z musem czekoladowym(...)podłużnych biszkoptów ilość zależy od tego jakiej wielkości będzie naczynie na deser, ja wykorzystałam do tego blachę o wymiarach 19 x 28 cm 250 ml mocnej kawy 60 ml likieru amaretto lub innegoalkoholu- można pominąć 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 szklanka truskawek Składniki na mus czekoladowy

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania