likiery - 3834 przepisów (strona:93/256)

Tiramisu z truskawkowym musem 372

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 250g truskawek do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru(...)Poncz: 400 ml mocnej kawy espresso 85 ml likieru amaretto  60 ml wódki 10 ml aromatu migdałowego Mus truskawkowy: 400g truskawek 1/2 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: 1.  Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.  W drugiej misce ubić na sztywno

Szalona Kuchnia Eweliny
oponki serowe na drożdżach 117

drożdży świeżych 2 łyżki cukru 100 g stopionego masła 250 mleka 250 twarogu półtłustego szczypta soli kieliszek spirytusu lub wódki dodatkowo: białko ok. 3/4 szklanki cukru pudru  kieliszek likieru waniliowego posypka cukrowa opcjonalnie konfitura tłuszcz do smażenia (ok. 1,5 l) Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, wsypać po dwie łyżki cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać(...)Wrzucać oponki i smażyć z dwóch stron na złoto. Wyjmować i odsączać na ręczniku papierowym. W tym momencie można je nadziać. Białko utrzeć z cukrem pudrem (jeśli rej) i likierem. Posmarować pączki. Posypać posypką cukrową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada truflowa z rodzynkami 172

cukierków trufli 80 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30 % 150 g serka mascarpone, schłodzonego 80 g rodzynków 80 ml ciemnego rumu ( zamiast rumu można użyć wódki, likieru kawowego lub likieru Amaretto ) Nasączenie: 3 - 4 łyżki alkoholu pozostałego z moczenia rodzynków + 3 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 40 ml śmietanki kremówki 30 % Wykonanie

Opowieści z piekarnika
Kokosowe trufelki 139

otoczonym aksamitnym kremem. Składniki: 100g białej czekolady 200ml śmietanki 30% 70g masła extra 6 łyżek mleka w proszku 100g wiórków kokosowych 80g kokosowych wafelków w białej czekoladzie 3 łyżki likieru kokosowego Dodatkowo: 20sztuk łuskanych migdałów 100g wiórków  kokosowych Wykonanie: 1.  Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i lekko podgrzać aby masło się rozpuściło. Następnie zdjąć z ognia(...)dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady, następnie pozostawić  do wystudzenia. Po tym czasie dodać mleko w proszku, wiórki kokosowe, pokruszone wafelki i likier kokosowy. Całość dokładnie wymieszać  i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2.  Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 minut, a następnie przełożyć do ziemnej wody i obrać ze skóry

Szalona Kuchnia Eweliny
Torcik z mascarpone i konfiturą z czereśni 150

jaja 3 szt(m) mąką pszenna 5 łyżek cukier 1 łyżka Masa mascarpone: śmietana 36% 200 ml mascarpone 200 g cukier 1 łyżka konfitura z czereśni mały słoiczek Poncz: likier kokosowy 10 łyżek woda przegotowana 5 łyżek   Przygotowanie biszkoptu: Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę(przesiewamy nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy w jedna stronę(...)Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w 170 stopniach przez jakieś 20-25 minut. Sprawdzamy czy się upiekł.Po upieczeniu kroimy na 4 blaty. Kiedy będzie całkiem chłodny nasączamy go likierem tylko dwa krążki Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy do niej mascarpone.Przekładamy tort najpierw konfitura, masa znowu biszkopt,konfitura masa tak do końca. Boki i wierzch smarujemy masą

Różowa kuchnia
Eklerki kokosowe 574

Gotowe eklerki przechowywać w lodówce. * Mleko kokosowe w puszce zazwyczaj dostępne jest w puszkach o pojemności 400 ml. Moje miało 425 ml. Brakującą część do 500 ml uzupełniłam likierem kokosowym, ale można również zwykłym mlekiem.  Jeszcze jedna uwaga dotycząca mleka kokosowego - moje mleko, mimo przechowywania  w temperaturze pokojowej, składało się w większości z twardej śmietanki ( co świadczy(...)jego dobrej jakości ), najpierw więc rozmieszałam je w miseczce wraz z wodą, która znajdowała się na spodzie puszki, pod gęstą śmietanką. Dodatkowo rozrzedził je likier kokosowy, dzięki czemu łatwiej było mi zmiksować część mleka z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną. Mleko kokosowe w ogóle jest dużo bardziej gęste od zwierzęcego, ale po podgrzaniu staje się rzadsze. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Tiramisu w pucharkach 163

Pyszny, lekki i niezwykle aromatyczny deser. Biszkopty nasączone mocną kawą z likierem amaretto, masa z mascarpone i gorzkie kakao – razem tworzą wspaniałe połączenie. Jest to mój jeden z ulubionych przepisów, gorąco polecam. Składniki na 4 pucharki: 250g mascarpone 1/4 szklanki cukru 2 jajka około 200g podłużnych biszkoptów kilka łyżek kakao 300ml mocnej kawy 5 łyżyczek kawy rozpuszczalnej 6 łyżek(...)likieru amaretto (można pominąć) Kawę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody, studzimy. Przeczytaj cały przepis - Tiramisu w pucharkach at AleTorcik

AleTorcik
Korzenna kostka z powidłami 140

korzennych (każde 600 g)* 1000 ml śmietanki 36%, schłodzonej 300 g gęstej śmietany 18%, schłodzonej 3/4 szklanki cukru pudru kilka kropel zapachu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 50 ml likieru Amaretto 2 słoiczki powideł śliwkowych (290 g słoiczek) cynamon i kakao, do oprószenia Śmietankę 36% przełożyć do miski, dodać śmietanę 18%, cukier, zapach i ubić do powstania gęstego kremu. Dodać(...)cynamon, likier i zmiksować do połączenia, na najmniejszych obrotach miksera.  Otrzymany krem podzielić na 5 równych części. Blachę o orientacyjnych wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. W formie ułożyć 5 warstw ciastek, każdą warstwę posmarować porcją kremu.  Dodatkowo 2 i 4 warstwę posmarować powidłami śliwkowymi (ciastka, powidła, krem). Ciasto schłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem oprószyć cynamonem

kulinarnyswiatdomi
Wieniec na Trzech Króli 130

którzy w swoim kawałku ciasta znajdowały ten rodzaj orzechów. Przygotowując tegoroczne okolicznościowe ciasto inspirowałam się przepisem Kamili z bloga Ogrody Babilonu . Składniki : Nadzienie 1 szklanka suszonej żurawiny 3 łyżki likieru migdałowego (użyłam czerwonego wina z dodatkiem migdałowego zapachu do ciast) 50 g masła 3/4 szklanki migdałów (użyłam płatków) łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Ciasto 600 g mąki pszennej 230 ml mleka(...)cukru 90 g masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli skórka z cytryny Dekoracja 3 łyżki soku z cytryny pół szklanki cukru pudru Do miseczki wsypać żurawiny i zalać je likierem (lub winem z zapachem migdałowym). Odstawić, by żurawina wchłonęła cały płyn. Do letniego mleka wkruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać i odstawić, by drożdże się namnożyły.  W dużej misce

Weekendy w domu i ogrodzie
TORT PIERNIKOWY 276

śmietany 30%, mocno schłodzonej 4 opakowania śmietan-fixu 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej PONCZ 1 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 1/2 szklanki likieru cointreau (pomarańczowego) PRZEŁOŻENIE:1/2 słoika powideł śliwkowych (150 g) DEKORACJA: rozmaryn, gwiazdki anyżu, świeża lub mrożona żurawina WYKONANIE BISZKOPT : Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ (góra/dół bez termoobiegu). Spód tortownicy(...)piekarnika. Pieczemy około 35 minut, lub do tzw. suchego patyczka.  Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyjmujemy z formy. Kroimy na 3 blaty. PONCZ : sok pomarańczowy mieszamy z likierem cointreau KREM : W miseczce mieszamy śmietn-fix z cukrem pudrem. Smażoną w cukrze skórkę pomarańczową, ostrym nożem, jak najdrobniej siekamy na desce. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy początkowo na średnich obrotach miksera

cool and minty
Makowiec świąteczny 251

maku 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 25 g rodzynek 25 g orzechów włoskich 25 g śliwek suszonych 1 łyżka miodu 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 2 łyżka likieru amaretto lub rumu 40 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 4 jajka Dodatkowo: Lukier:  1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody  i do dekoracji nie mielony "surowy(...)nadmiaru mleka. Mielimy trzykrotnie w maszynce z sitkiem o najmniejszych oczkach (sitko do maku). Bakalie sparzamy wrzątkiem, kroimy drobno i dodajemy do zmielonego maku. Dodajemy miód, aromat migdałowy i likier amaretto, całość wymieszać. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Następnego dnia dodać miękkie masło i mieszamy. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy do maku i mieszamy

Gotuj z Mąką
Bajaderki 144

piernika. Z podanej porcji wychodzi ok. 25-30 sztuk. Składniki: - 70 dag ciast - 1 słoik dżemu 280g, u mnie domowy malinowy - 1 słoik konfitury różanej 140g  - 1/2 szklanki likieru, dałam kokosowy ale może być adwokat lub inny jaki macie  - 4 kopiaste łyżki naturalnego kakao Dodatkowo: - 1 czekolada mleczna lub gorzka 100g - 6 łyżek mleka(...)wiórków kokosowych Przyprawy i dodatki znajdzie w sprawdzonym sklepie  www.Skworcu.com.pl . 1. Ciasto można rozdrobnić w rękach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać dżem, konfiturę, likier i kakao. Zagnieść ciasto.  Powinno być lekko wilgotne. Formować kuleczki. 2. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem mleka, moczymy bajaderkę, a następnie obsypujemy ją wiórkami kokosowymi. Smacznego

Apetyczna babeczka
Rafaello z mascarpone i wafelkami 328

Porcelana Bogucice Diament Gold   Składniki: 100 ml śmietanki łowickiej 30% 100g białej czekolady 250 g mascarpone Łowicz 100 g wiórków kokosowych 2 wafelki kokosowe princessa (33g) 5 łyżek likieru kokosowego  migdały około 35 szt wiórki kokosowe do obtoczenia  Przygotowanie: Kremówkę podgrzać ale nie gotować. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Do naczynia(...)przełożyć mascarpone, wlać zimną kremówkę, likier kokosowy i wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe i rozdrobnione w blenderze wafelki. Ponownie wymieszać i odłożyć na noc do lodówki by masa stężała. Migdały wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3-4 minuty. Odcedzić, ostudzić i obrać skórki. Z masy kokosowej formować kulki w środku z migdałem. Obtoczyć w kokosie. Przechowywać w zimnym

Ala piecze i gotuje
Mrożony mus czekoladowy z konfiturą z róży 153

wersje musu czekoladowgo z bakłażanem tutaj. Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 50 g masła 400 ml śmietany min 30% – schłodzonej kieliszek wody różanej lub rosolisu różanego (likieru) konfitura różana – u mnie płatki róży w cukrze Przepis na mrożony mus czekoladowy z konfiturą z róży Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wodę różaną lub likier, wymieszać łyżką

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania