białej czekolady 4 saszetki cappuccino (proszku), u mnie po 12g każda (łącznie potrzeba 45g, mogą być 2 torebki po 22g) Do nasączenia: pół szklanki wystudzonego cappuccino 3 łyżki likieru kawowego Dodatkowo: starta czekolada, prażone migdały lub wiórki kokosowe, bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Biszkopt: mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)ubijamy na sztywno, wlewamy lekko ciepłą czekoladę, miksujemy. Dodajemy proszek cappuccino i miksujemy do połączenia składników. Na paterze układamy pierwszy kakaowy blat, nasączamy lekko kawą cappuccino zmieszaną z likierem kawowym. Wykładamy 1/3 kremu, wyrównujemy. Następnie układamy blat kokosowy, 1/3 kremu i drugi blat kakaowy. Biszkopt nasączamy, wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą. Dekorujemy wg uznania
Smak mojej kuchnicałkowitego stężenia masy. Polecam! Lody kokosowo - truskawkowe Na masę kokosową: puszka mleka kokosowego (400g) 250ml śmietanki kremówki pół szklanki cukru (lub więcej) 2 łyżki likieru kokosowego (użyłam ekstraktu z wanilii na bazie alkoholu) pół szklanki wiórek kokosowych Na masę truskawkową: 500g świeżych lub mrożonych truskawek 5 łyżek cukru trzcinowego Wykonanie: Masa kokosowa: mleko, kremówkę, cukier(...)wiórki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier lub ekstrakt z wanilii. Masę schładzamy kolka godzin w lodówce (lub 2-3 godziny w zamrażalniku). Masa truskawkowa: Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na połówki, mieszamy z cukrem i umieszczamy w szerokim naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy je do nagrzanego do 170 stopni piekarnika
Smak mojej kuchnibrązowego cukru 110g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka likieru Amaretto Na dekorację: 200ml śmietanki kremówki 3) lub 36% 2 łyżki cukru pudru kolorowa posypka lub kakao Wykonanie: Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Kawę rozpuszczamy z łyżce(...)gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie wbijamy po 1 jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną kawę oraz likier i miksujemy. Na końcu wsypujemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, masę rozdzielamy równo pomiędzy foremki (do 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu
Smak mojej kuchniszkl zmielonych orzechów włoskich 50 g drobno pokrojonych fig 50 g rodzynek 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej Krem: 250 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki nutelli 3 łyżki likieru czekoladowego Do posypania: wiórki czekoladowe Przygotowanie: Ciasto: Białka z solą ubić na sztywno następnie dosypywać porcje cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą gładkie(...)stopniach góra-dół około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie i wystudzić. Krem: Do mascarpone dodać nutellę i energicznie wymieszać - nie miksować. Pod koniec wlać likier. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekoladowymi
Ala piecze i gotujeroku moją uwagę przepis Madameedith ... Genialna babka ... Oliwa z oliwek dodaje wilgotności.....mocno pomarańczowa, pyszna na drugi jak i na trzeci dzień Okazała się absolutnym hitem tegorocznych świat.... Nasączona likierem pomarańczowym Przepis praktycznie nie zmieniony. 175 ml oliwy z oliwek 70 g mielonych orzechów laskowych 70 g mielonych migdałów 100 ml soku z pomarańczy (u mnie tyle było(...)ciemna jak kakao i dość rzadka . Piec w keksówce w temperaturze ok 160-170 stopni ...około 50-60 minut( do suchego patyczka) Wystudzić i nasączyć pozostałym sokiem ( ja nasączyłam likierem pomarańczowym ) Polać polewa ulubiona i ozdobić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukczekolady 140 g masła pół szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru( osobiście dodałam troszkę mniej) 3 duże jajka 3 duże żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru pomarańczowego 6 kokilek ( do zapiekania ) wysmarować dokładnie masłem, oprószyć kakao. Masło i czekoladę podgrzewać w garnku na małej mocy palnika, by składniki się roztopiły, mieszając od czasu do czasu. Masę(...)czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, likier, zmiksować. Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki. Piec w temperaturze 220ºC przez około 14 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 - 16 minut. ( piekłam 13 i pół minuty z termoobiegiem) Wierzch powinien być
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdobra czekolada i aromatyczne przyprawy korzenne. 450 g dobrej mlecznej czekolady. 50 g białej czekolady 1 łyżeczka dobrego cynamonu (możecie użyć mniej ) 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżeczka likieru kawowego dosłownie na czubku noża mielonych goździków (możecie pominąć) garść orzechów laskowych i garść suszonej żurawiny. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać cynamon, wanilię, likier kawowy, goździki. Wymieszać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbabeczek 120 g miękkiego masła 110 g drobnego cukru 2 jajka 150 g mąki tortowej 50 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 ml likieru kawowego 120 g posiekanych michałków (w oryginalnym przepisie są białe michałki -ja użyłam ciemnych) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z kakao. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać(...)jednym całym jajku, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i z kakao, wymieszać szpatułką, dodać likier i wymieszać, tylko do połączenia się produktów. Ciasto będzie gęste, typowo babkowe. Rozłożyć równomiernie do przygotowanych wcześniej papilotek . Wypełnić je do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni około 25 minut ( do suchego patyczka). Po upieczeniu studzić na kratce
Piekarz-Kucharz-Garkotłukinteresuje Was inny przepis, to zaglądnijcie tutaj: RAFFAELLO . Składniki: 200 g suchej kaszy jaglanej 500 ml mleka kokosowego 6 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego ( mozna pominąć) 4-5 łyżki miodu całe migdały do środka pralinek dodatkowo wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Migdały sparzamy wrzątkiem,w ten sposób łatwo obierzemy je ze skórki(...)zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. W garnuszku zagotowujemy mleko kokosowe z miodem, dodajemy kaszę, gotujemy aż kasza wchłonie cały płyn. Kiedy już to nastąpi dodajemy wiórki kokosowe i likier, mieszamy. Odstawiamy an min godzinę do lodówki, po tym czasie formujemy kuleczki,do każdej wkładamy po jednym migdale, obtaczamy w wiórkach kokosowych, wkładamy an noc do lodówki do dobrego zgęstnięcia
Z Majeczką w kuchniśrodku lekko ciągnąca. Pavlova Składniki: 4 białka 200 g cukru 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej 1 łyżeczka octu 250 ml śmietanki kremówki ¼ łyżeczki ziarenek wanilii 50 ml kokosowego likieru ½ kg owoców, truskawki, jagody, kiwi, maliny 2 łyżki cukru pudru Nastaw piekarnik na 120ºC na termoobieg. Przyszykuj blaszkę. Przykryj papierem do pieczenia i narysuj koło o średnicy 23 cm. Ubij białka(...)pieczenia i rozprowadź w obrębie koła. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz bezę przez 90 minut. Wyłącz piekarnik, nie otwieraj drzwiczek. Susz bezę przez noc. Ubij śmietanę z likierem i wanilią. Posmaruj bezę kremem i udekoruj owocami. Oprósz cukrem pudrem. The post Pavlova – deser na niedzielę appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniarosty i smaczny likier toffi. Może go przygotować każdy. Jego zaletą jest też to, że nie musi on leżakować. Składniki : 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 1 l czystej wódki 40% Sposób wykonania : Z amknięte puszki mleka włożyć do garnka z wodą. Wody powinno być tyle, aby puszki były całe zanurzone w wodzie. Gotować przez 2-3 godziny(...)ogniu. Następnie puszki wystudź. Otwórz puszki i przelej ich zawartość do czystego słoja lub rondla. Wlewaj stopniowo wódkę , cały czas mieszając. Gotowy trunek rozlej do butelek lub karafki, zakorkuj. Likier jest gotowy do picia, nie musi on długo leżakować
Przepisy i porady kulinarnefrancuskie. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (opakowanie po 375g x 2) Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - 2 jajka - brązowy cukier demerara - cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowaniem ciastek. Masę z puszki przekładamy(...)miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Rozwijamy płat ciasta (pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte) oraz smarujemy całą powierzchnię rozkłóconym jajkiem (przy użyciu pędzla). Nakładamy masę makową, rozkładamy równomiernie, pozostawiając ok. 1,5 – 2 cm wolny margines przy dłuższych bokach. Drugi arkusz ciasta również smarujemy jajkiem
mojewypiekiinietylkomieć mniejsze wyrzuty sumienia :) SKŁADNIKI: 2 jajka 100 g dobrej gatunkowo gorzkiej czekolady 100 g masła 2 łyżki mąki 120 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (opcjonalnie) A jak to zrobić: Czekoladę (dla wzmocnienia smaku, użyłam takiej ze skórką pomarańczową) i masło roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Jajka wbić(...)miski i ubić z cukrami na gładką masę. Dodać mąkę i likier, wymieszać całość mikserem na najniższych obrotach. Wlać ostudzoną czekoladę z masłem i ostrożnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do kokilek (3/4 wysokości) i piec około 180 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Do przygotowania i podania ciastek użyłam naczyń ceramicznych Staub, które otrzymałam od firmy
Kuchnia w opałachłyżki Oleju Polskiego Rzepakowego + do smarowania patelni Syrop pomarańczowy: 3 łyżki cukru Sok z ¼ cytryny Skórka z 1 pomarańczy Sok z 2pomaranczy (1/2 szklanki) 3 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię(...)będzie gorzki. Dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Szybko, intensywnie wymieszać. Dodać masło i mieszać cały czas aż syrop będzie gładki i gęsty. Wlać likier pomarańczowy i wymieszać. Trzymając patelnię na ogniu włożyć jeden naleśnik i wymaczać go w sosie, złożyć w trójkąt i przesunąć na bok patelni, włożyć drugi naleśnik i powtórzyć jak poprzednio. Podobnie
Pyry na Gazangielskiego albo nie chcą mówić po angielsku…ich sprawa. W każdym bądź razie naleśniki zjadłam bez bezproblemowo. Crepes suzette zazwyczaj podaję się z sosem pomarańczowym i zapalam likierem cointreau z dodatkiem wódki. Ale…jak zwykle jest wiele wersji klasycznego deseru. Jedną z nich jest płonące naleśniki z jabłkami w cynamonie. Rytuał zapalania naleśników to nie lada sensacja(...)gniazdek i pokrój na plasterki. Wrzuć na patelnię i posyp cynamonem. Smaż aż jabłka będą al dente a sos zacznie gęstnieć. Dodaj wtedy sok z cytryny, wodę i likier. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Wyjmij jabłka na talerzyk. Ułóż na patelni cztery złożone naleśniki, zwiększ temperaturę, podlej wódką i zapal. Pamiętaj aby wyłączyć wentylator. Smaż naleśniki tak długo aż alkohol
codojedzenia