łakociami. Ten mus zachwyca puszystością i doskonale wyważonym smakiem. Aby napełnić 4 takie pojemniczki jak na zdjęciu potrzebujemy: 150 g czekolady gorzkiej 70% 3 łyżki wody 1 łyżka likieru (opcjonalnie) 20 g masła 2 jajka - oddzielnie białko i żółtko 35 g cukru 85 ml śmietany 30% Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka z grubym dnem. Dodajmy(...)wodę oraz likier i roztapiamy ją na wolnym ogniu w kąpieli wodnej. Pilnujemy by nie zagotować czekolady. Kiedy jest już błyszcząca ściągamy z ognia i dodajemy masło i rózgą roztrzepujemy na gładką masę. W oddzielnym pojemniku miksujemy białka na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier. W trzecim pojemniku ubijamy śmietanę na sztywno. Do przestudzonej czekolady dodajemy pierwsze żółtko
Emskie Smakitrzema-to masakra :)))).I oczywiście dałam za mało bitej.Nic spróbuję się poprawić. 40ml.gorącego espresso 2 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżki bitej śmietany 4 łyżki likieru Iriche Creme 2 łyżki spienionego mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Espresso wymieszać z mlekiem i cukrem,wlać do wysokiej szklanki.Ubitą śmietanę ostrożnie dolać do szklanki za pomocą łyżeczki(po grzbiecie łyżeczki),następnie(...)sposób wlać likier i spienione mleko. I niby nic trudnego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipszennej 0,5 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru Masa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody 800 g malin 4 łyżki likieru waniliowego 200 g czekolady mlecznej Płatki czekoladowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna i błyszcząca(...)Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy około 30 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Studzimy i kroimy biszkopt na dwa blaty. Dolny blat nasączamy likierem waniliowym. Wykładamy większą połowę malin. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, odstawiamy do napęcznienia na kilka minut. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę w szklance wstawiamy do kąpieli
VioletoweKucharzeniekuchni ;). Szczerze polecam! UCIERANE CIASTO Z MALINAMI. Składniki 3 jajka 125 g cukru 100 g miękkiego masła 50 g mascarpone 2 łyżki likieru amaretto 100 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przyrządzania(...)Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Kolejno dodawać żółtka, likier amaretto i mascarpone. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do ucieranej masy na przemian z mielonymi migdałami. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie domieszać do ciasta. Formę keksową o wymiarach 28 x 11 cm posmarować
Zakątek rozkoszy kulinarnychsyrop z wody ( 300 ml ) i cukru. Przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną i rozlej do czystych butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia likieru. Odstaw jeszcze na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce, aby likier dojrzał. Po tym czasie trunek jest gotowy do picia
Przepisy i porady kulinarnetwarogu chudego 25 dag mascarpone 1 szklanka śmietanki 30% 2 listki żelatyny 2 łyżki wiórków kokosowych białych 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady 80 ml likieru kokosowego 100 g cukru pudru 25 dag świeżej borówki Wiórki czekoladowe do posypania Sposób przygotowania: Czekoladowe pucharki na czas przygotowania serniczków włożyć do lodówki. Śmietankę kremówkę ubić na pianę, ale nie bardzo sztywną(...)twarogowy i mascarpone połączyć ze sobą, dodać puder, likier kokosowy oraz wiórka, zmiksować krótko mikserem, dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę tak jak podano w przepisie na opakowaniu, ubitą śmietanę oraz startą gorzką czekoladę, wymieszać, dodać część borówki, wymieszać łyżką, resztę zostawić do dekoracji. Tak przygotowana masę serową wyłożyć po równo do pucharków, udekorować grubymi wiórkami czekoladowymi oraz borówką. Chłodzić minimum
Wanilia i Kardamonzamrożone banany 1 dojrzałe awokado 1 szklanka domowego mleka kokosowego 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) ulubione dodatki np. 1 łyżka kakao, pokrojona na małe kawałki czekolada, likier miętowy etc. Banany obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do opakowania lub zamykanego woreczka i wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3 h lub całą noc. Jeśli zamrozicie je całą(...)Lody nie są bardzo słodkie, stąd dodatek cukru pudru. Śmiało możecie dosypać do nich łyżkę kakao czy dorzucić do nich np. pokruszoną czekoladę lub bezy, a także dodać kroplę likieru miętowego i stworzyć wyjątkową kompozycję smakową. Ogranicza Was tylko wyobraźnia. Lody przekładamy do pojemnika i mrozimy, przed podaniem wystawiamy na ok. 10 minut do temperatury pokojowej i ponownie blendujemy
Cooking Monsterładne zdjęcia sprawiają, iż chciałoby się przygotować każdy z trunków - bez wyjątków! Podział: Nalewki - owocowe i ziołowe - lecznicze Wódki - gatunkowe przygotowywane na zestawach zaprawy, nalewki, wódki, wiśniówki - krupniki Likiery i kremy - likiery - kremy Miody pitne - inne napoje z zastosowaniem miodu Książka kończy się indeksem przepisów , dzięki któremu w bardzo łatwy sposób można odnaleźć to co nas interesuje. Całość
Di gotujeSingapurze. Jest to niezwykle orzeźwiający drink, który ochłodzi nas w upalne dni. Drink jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Składniki: 45 ml Ginu 15 ml Cointreau 15 ml likieru Bénédictine 15 ml Wiśniowej Brandy 300 ml soku ananasowego 300 ml soku pomarańczowego Sok z limonki Grenadyna Woda gazowana Plaster ananasa, wisienka (do dekoracji) Lód Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego(...)lodem dodajemy gin, cointreau, likier Bénédictine, wiśniową brandy, sok ananasowy, sok pomarańczowy, odrobinę grenadyny, sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowanego drinka przelewamy do ozdobnego kieliszka, którego wcześniej wypełniamy lodem. Drinka możemy dopełnić do smaku wodą gazowaną. Składniki ponownie mieszamy delikatnie łyżką barmańską. Gotowego drinka ozdabiamy plastrem ananasa oraz wisienką. Artykuł Singapore Sling pochodzi z serwisu
DrinkologiaPieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25 minut Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Dodatki: 2 galaretki o smaku jagodowym mp. Winiary 150 g borówek lub jagód likier kokosowy np. domowej roboty do nasączenia ciasta - ok. 1/3 szklanki Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Borówki lub jagody myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Gdy ciasto będzie już wystudzone(...)równomiernie nasączamy je likierem kokosowym i odkładamy na bok. Krem jogurtowo-kokosowy: 400 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki - 30% - z lodówki 170 g wiórek kokosowych 6 łyżek cukru pudru Do miski przekładamy jogurt grecki i wsypujemy do niego wiórki kokosowe, całość blendujemy na dość gładką masę (na ile pozwoli Wam blender). W osobnym naczyniu umieszczamy śmietankę oraz cukier
Cooking Monstertiramisu? Pewnie wszyscy zachwycają się jego smakiem. Teraz spróbujcie sobie wyobrazić jak smakuje w wersji lodowej... Ummm, mniam. Smaczniejszych lodów nie jadłam. Chrupiące ciasteczka Ameretti, smak likieru Amaretto, zapach wanilii i migdałów, pyszny czekoladowy sos.... I to wszystko zatopione w kilku gałach lodów podanych na talerzyku. Czego chcieć więcej? Składniki: 5 żółtek(...)cukru 375 ml mleka 625 ml kremówki (30%) 1 laska wanilii 70 ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 1 opakowanie ciasteczek Amaretti (250 g) 60 ml kremówki (30%) 609 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao do posypania Wykonanie: W mikserze utarłam żółtka na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo wsypywałam
Kuchnia u Krysipozostawiłam Was z przepisem na lody. Dzisiaj pogoda jest inna. Nawet się ochłodziło, dlatego witam Was przepisem na napój rozgrzewający. Przyda się na chłodne dni.... Limoncello jest włoskim likierem pochodzącym z Sorrento. Oryginalne nie ma sobie równych. Składa się na to wiele czynników. Przede wszystkim gatunek cytryn z jakich robi się prawdziwy likier limoncello. Ale temu, kto nie pił
Kuchnia u KrysiŻar tropików to pyszny, słodki i kolorowy drink. Wykonany z likieru, soku i rumu. Z pewnością ucieszy wyglądem i smakiem naszych gości. SKŁADNIKI : 20 ml syropu(...)grenadiny Victoria Cymes 50 ml likieru Blue Curacao Victoria Cymes 50 ml rumu 300 ml soku pomarańczowego ( może być z cząstkami owocu ) kostki lodu mięta do dekoracji
Kulinarne Fantazje Marioliwiśniową . Taka schłodzona zupa owocowa idealnie nadaje się do jedzenia w upalny dzień. Składniki : 500g wiśni (lub czereśni) 300ml wody 50g cukru (lub mniej jeśli owoce są słodkie) 100ml likieru wiśniowego (opcjonalnie) 2 łyżki mąki kukurydzianej śmietana, mięta do przybrania Przygotowanie : Wiśnie wydrylować, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować przez około 10 minut, lub do czasu aż owoce(...)zaczną się rozpadać. Dodać cukier i likier (jeśli używacie), zamieszać i gotować na małym ogniu prze kolejne kilkanaście minut. Cukru można dodać mniej, szczególnie jeśli używacie czereśni, które są słodsze niż wiśnie, potem ewentualnie dosładzać do smaku. Zupę nieco przestudzić, zmiksować, ponownie postawić na palniku i powolutku gotować, dodać mąkę ziemniaczana rozrobioną w 2 łyżkach wody. Chwilę gotować, aż zupa
Codzienne Gotowanie250g kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) Polewa: 3 łyżeczki żelatyny – 7g 250ml likieru adwokat 150ml śmietany, może być kremówka lub kwaśna Dodatkowo: świeże maliny do dekoracji Ciasto: 1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Masło utrzeć(...)woda ją zakryła i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie dodać około 1/4 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. 12. Do miski wlać śmietanę, dodać likier i wlać żelatynę, wymieszać. Polewę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty i ozdobione malinami. Udanych wypieków
Mała Cukierenka