nasączonych kawą i przełożonych aksamitnym kremem z mascarpone. TIRAMISU Składniki: (foremka 25 x 15) 2 opakowania serka mascarpone (po 250 g) 4 jajka 1/4 szklanki cukru 5 łyżek likieru amaretto lub rumu 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów kakao do posypania Przygotowanie: Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, a następnie cały czas miksując(...)dodajemy po jednej łyżce sera, aż do zmiksowania całości. Do kremu dodajemy likier. Dwa białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając łyżką łączymy z wcześniej przygotowanym kremem. Zaparzoną mocną kawę studzimy. W kawie moczymy przez chwilę biszkopty, tak aby nią przesiąkły, ale się nie rozpadały. Nasączone biszkopty układamy na dnie foremki (mogą to być też pucharki), na biszkoptach układamy
Bon appetit mon amienawet te jak widać na załączonych zdjęciach długo nie wytrzymały temperatury. LODY AMARETTO z KARMELEM Składniki: 330 ml śmietany 30 % 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki likieru amaretto 4 łyżki gotowej masy karmelowej/kajmakowej syrop złocisty do polania kilka ciasteczek amaretti Przygotowanie: Lody robimy analogicznie do moich poprzednich przepisów na lody. Ubijamy śmietanę, dodajemy mleko, likier amaretto
Bon appetit mon amiepiwa o smaku cytrynowym ok. 400 g podłużnych biszkoptów 4 banany, dojrzałe 4 żółtka 150 g cukru 1 laska wanilii 200 ml mocnego naparu kawy 2 łyżki likieru kawowego kakao do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Napar z kawy mieszamy z likierem kawowym. 250 ml piwa wlewamy do rondelka, dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz 80 g cukru. Mieszamy
Domowy Smak Jedzeniaszklanki cukru - pół szklanki oleju - 1 cukier waniliowy - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2,5 szklanki mąki - 10 dag wiórek kokosowych - 1 szklanka maślanki -1 łyżka likieru amaretto WYKONANIE: Do misy wbijamy 2 jajka i 3 żółtka miksujemy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym, gdy masa jest biała i puszysta dodajemy szklankę maślanki i olej, miksujemy. Później(...)pieczenia, miksujemy nadal. POwstałą masę przelewamy do blaszki nasmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Na górę ubijamy pianę z 3 białek ze szczyptą soli, pół szklanki cukru i łyżką likieru amaretto.Na koniec wsypujemy wiórki, mieszamy i wylewamy na wcześniejszą masę. Pieczemy
Moje Słodkie Piekiełkobułeczek : 400g mąki pszennej 100g cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100g masła 2 jajka 10 łyżek mleka 1 szkl. rodzynek - można namoczyć w likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do dużej miski. Dodać cukier i masło - pokrojone na mniejsze kawałki(...)posłużyć mikserem, ale z użyciem mieszadeł hakowych, NIE trzepaków! Nie wyrabiać zbyt długo! Na końcu dodać rodzynki i wmieszać je szybko w ciasto. Rodzynki można wcześniej namoczyć w ulubionym likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu. Przed dołożeniem rodzynek do reszty składników należy je dobrze odsączyć i odcisnąć. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość
Grunt to przepis!ciasteczka - można wszystkie zjeść... (około 50 pojedynczych sztuk) 2 białka 200g orzechów włoskich ( Helio ) 150g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka likieru orzechowego (opcjonalnie) Dodatkowo: masa orzechowa ( Helio ) Orzechy zmielić na drobno. Do miski przełożyć białka, mąki, orzechy i cukier. Wszystko razem wymieszać i na końcu połączyć z likierem. (Masa powinna być
Di gotujeSkładniki: 750 g mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 paczki podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru pudru 200 ml mocnej kawy espresso 60 g likieru amaretto 1 cytryna ok. 3 łyżki kakao Wykonanie: Przygotowujemy napar z kawy espresso, studzimy dodajemy likier. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietankę łączymy bardzo delikatnie
kgwjanczewopieczenia krem: 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 400 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego) poncz: 300 ml mocnej kawy 100 ml likieru baileys (lub każdego innego kawowego, czekoladowego) dodatkowo: 2 paczki okrągłych biszkoptów gorzkie kakao Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z solą i cukrem, na jasną puszystą masę (przez około 8 minut). Następnie(...)około 30 minut. Biszkopt studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie dodajemy mleko w proszku i serki i dokładnie miksujemy. Chłodną kawę łączymy z likierem. Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blaszki. Porządnie nasączamy ponczem i nakładamy połowę masy. Na masie układamy nasączone w ponczu biszkopty, oprószamy delikatnie gorzkim
na moim stole...jajka i dodatkowo 1 żółtko – 200 g czekolady gorzkiej, albo mlecznej, albo mieszanej – to już zależy od Was – 3-4 łyżki cukru pudru – 4 łyżki likieru pomarańczowego (jeśli nie macie możecie wymieszać np. wódkę/ spirytus z sokiem z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętym) – opcjonalnie bita śmietana Wykonanie: Składniki na spód zmiksować razem w malakserze. Gotową masę(...)naczynie nie może dotykać wrzącej wody; nie należy jej rozpuszczać bezpośrednio na ogniu). Białka oddzielić, ubić na sztywno stopniowo dodając cukier (masa będzie bardzo gładka). Do przygotowanej czekolady dodajemy likier i po kolei żółtka na zmianę z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na schłodzony wcześniej spód czekoladowy. Całość włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę
Pociąg Do Kuchniuproszczenia zrobiłam z dodatkiem śmietanki. Całość połączyłam z bananem i kolorową posypką. Składniki: - 330ml śmietanki 30% - 100g czekolady gorzkiej - 100g czekolady mlecznej - śmietan żel - 2 łyżki likieru o smaku czekoladowym Dalkowski Chocotella dodatki: - banan - posypka: kuleczki zbożowe w czekoladzie Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ubijam śmietanę wraz z dodatkiem śmietan-żelu. Odkładam dwie łyżki bitej śmietany do innej miseczki(...)Dodaję do całości ostudzoną czekoladę oraz likier czekoladowy. Dokładnie miksuję. Banana kroję na trzy części. Do szklanek przekładam po 1/3 musu czekoladowego, dokładam do tego kawałek banana. Ozdabiam łyżeczką bitej śmietany i posypuję delikatnie posypką. Przekładam do lodówki na minimum godzinę. Podaję schłodzone. Dla dzieciaczków można zrobić w wersji bezalkoholowej. Deser będzie wtedy słodszy
Kuchnia co dnianajnowszego wydania magazynu Apetyt. Składniki: 15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 10 dag masła 82% 100 ml śmietanki 4 herbatniki maślane 2 krople kropli miętowych ½ laski wanilii 30 ml likieru czekoladowego Ciemne kakao do obtoczenia Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodajemy stopniowo masło mieszamy, po połączeniu z masłem wlewamy śmietankę dodajemy pokruszone na pył herbatniki, wlewamy likier
Wanilia i Kardamonmiękkiego masła - 0,75 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 jajka - 2-3 łyżki mleka - różowy barwnik spożywczy - szczypta soli - kieliszek likieru kokosowego *krem: - 250 g mascarpone - 2 tabliczki białej czekolady (200g) - 4 łyżki wiórek kokosowych *dodatkowo: - maczek truskawkowy - cukrowe perełki - mini żelki owocowe Przygotowanie: Masło i cukier utrzeć na puszystą masę(...)Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym miksując około 1 minuty na średnich obrotach. Dodać likier i barwnik i miksować do połączenia składników. Ilość barwnika bezpieczna dla zdrowia podana jest na etykiecie. Dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą i bardzo szybko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy
W poszukiwaniu inspiracjipieczemy przez 40 minut. Biszkopt dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt kroimy 2 razy, tak by powstały 3 równe blaty. Nasączenie blatów: 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej) 80 ml likieru kawowego Składniki [MASA]: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 100 g cukru pudru Wykonanie [MASA]: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodać(...)szybko wymieszać. Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach Wykonanie [TORT]: Jeden blat biszkoptu kładziemy na tortownicy. Nasączamy 1/3 mieszanki kawy z likierem. Wykładamy 1/3 masy z mascarpone, którą posypujemy 1/3 wiórków gorzkiej czekolady. Następnie wykładamy 2 blat, nasączamy, wykładamy 1/3 masy mascarpone, posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. Z trzecim, wierzchnim blatem postępujemy tak samo
psgotujemyskładniki: 50 g czekolady, gorzkiej 50 g masła 50 g mąki 50 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka likieru kawowego wykonanie: Masło roztapiamy z czekoladą w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu miksujemy na puszystą masę jajko, żółtko oraz cukier. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, miksujemy. Następnie dodajemy ciepłą roztopioną czekoladę z masłem oraz likier. Miksujemy do połączenia
Domowy Smak Jedzenia