drink ma wiele odmian, ale charakterystyczny smak nadaje mu likier brzoskwiniowy i sok z żurawiny. Zapewne spotkacie go w większości drink - barów na całym świecie. Oto moja wersja - wypróbowana i swojska. Oczywiście proporcje modyfikujcie według własnego smaku. Składniki: Wódka czysta 50 ml Likier brzoskwiniowy 30 ml Sok pomarańczowy 60 ml Sok żurawinowy 60 ml Plasterki cytryny i/lub pomarańczy do dekoracji
Smaki Ewyhalloween. Moim zdaniem można nim także zaskoczyć gości sylwestrowego lub karnawałowego przyjęcia. Z wyglądu szokujący, w smaku słodki - podany na wejściu od razu wprawia gości w dobry humor. Składniki: Likier brzoskwiniowy - 30 ml Krem typu irlandzkiego (np. Baileys Irish Crem) - 20 ml (może być każdy inny) Grenadina syrop - kilkanaście kropli. Wykonanie: Do kieliszka do wódki (50 ml) wlewamy likier brzoskwiniowy
Smaki Ewyoknami wieje porywisty (ale ciepły) wiatr - więc jest okazja do spędzenia miłego wieczoru przy kominku, do którego dodatkiem może być lekka kompozycja ginu i anyżowego likieru Pernod. W tłumaczeniu nazwa tego drinka to "błękitny wiatr". Anyż to często niedoceniany składnik koktajli. Jeżeli rozważnie dobierzemy proporcje i zadbamy, aby nie zdominował napoju swoim intensywnym smakiem - efekty mogą być bardzo interesujące(...)więc do dzieła! Składniki: Gin 50 ml Likier anyżowy lub absynt - 20 m Blue curacao 20 ml Sok z 1/2 cytryny Zimny tonik - w-g uznania. Wykonanie: Do shakera wlewamy alkohole i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodajemy kilka kostek lodu i energicznie mieszamy, Przelewamy do szklanki wypełnionej w 1/3 lodem, dolewamy zimnego toniku w-g swojego smaku i upodobania
Smaki Ewyzwłaszcza ukochanym żonom. Kokosowa ekstaza do drink atrakcyjny dla oka dzięki kolorowym warstwom, słodki, aromatyczny i smaczny. Może być świetnym dodatkiem do miłego i romantycznego wieczoru. Spróbujcie! Składniki: Likier kokosowy - 50 ml Likier Blue Curacao - 50 ml Wódka - 50 ml Syrop Blue Curacao - 30 ml Sok ananasowy - 150 ml (około) Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub limonki Dużo lodu Wykonanie
Smaki Ewyczasu potrzebuje trochę słodyczy. Polecam szczególnie tym zapracowanym, zmęczonym którzy cierpią na ciągły niedobór czasu i oczywiście łasuchom. I tak dzisiaj deser na „lenia”. Składniki: Dowolna ilość nektarynek Likier śmietankowy Czekolada mleczna Wykonanie: Nektarynki myjemy, przekrawamy na połowę i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w miseczkach i polewamy likierem śmietankowym. Na koniec posypujemy tartą czekoladą i to wszystko
Smaki Ewydopiero potem kokos. Składniki: 400 g mleczka kokosowego (1 puszka) 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki herbaty matcha 1/2 szklanki cukru trzcinowego 60 ml syropu miętowego barmańskiego 1 łyżka likieru kokosowego (użyłam Canari) sok z 1 cytryny Tu wyżej na zdjęciach pokazuję wam mieszankę wstępną wody, cukru trzcinowego, soku z cytryny i matcha, a po prawej po zmieszaniu z mlekiem kokosowym(...)podgrzewałam do czasu rozpuszczenia cukru. Zawartość rondelka wystudziłam do ok. 100 stopni. Do wystudzonej mieszanki przesiałam herbatę matcha i wymieszałam dokładnie do jej rozpuszczenia. Potem dolałam syrop miętowy i likier kokosowy oraz sok z cytryny. Wszystko wystudziłam i wlałam do mocno schłodzonego mleka kokosowego i zmiksowałam razem. Wstawiłam do lodówki na 10 godzin. Po tym czasie zauważyłam, że mieszanka
Blondynka Gotujejajka i dodatkowo 1 żółtko – 200 g czekolady gorzkiej, albo mlecznej, albo mieszanej – to już zależy od Was – 3-4 łyżki cukru pudru – 4 łyżki likieru pomarańczowego (jeśli nie macie możecie wymieszać np. wódkę/ spirytus z sokiem z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętym) – opcjonalnie bita śmietana Wykonanie: Składniki na spód zmiksować razem w malakserze. Gotową masę(...)naczynie nie może dotykać wrzącej wody; nie należy jej rozpuszczać bezpośrednio na ogniu). Białka oddzielić, ubić na sztywno stopniowo dodając cukier (masa będzie bardzo gładka). Do przygotowanej czekolady dodajemy likier i po kolei żółtka na zmianę z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na schłodzony wcześniej spód czekoladowy. Całość włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę
Pociąg Do Kuchnicukru pudru – 1 żółtko – 175 g mąki pszennej na krem: – 250 g serka mascarpone – 1/2 szkl. kremówki 36% (nie zamieniać na 30%) – 4 łyżki likieru z białej czekolady – 200 g białej czekolady dodatkowo: – 200-300 ml śmietany kremówki (znów lepiej 36%) – 2 łyżki cukru pudru – 400 g porzeczek – 4 łyżki(...)być bardzo dobrze schłodzone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mascarpone i mieszać szpatułką (nie miksować!). Następnie dodać likier i czekoladę. Spód tarty posmarować dżemem. Wylać na spód krem z białej czekolady i chłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny – polecam dłużej, nawet całą noc. Na schłodzoną tartę
Pociąg Do Kuchninakomita konfitura morelowa z likierem kokosowym na bazie karaibskiego rumu. Jeśli macie macerowane czarne porzeczki, pozostałe po przygotowaniu Crème de cassis , połowę konfitury (lub całość) możecie zrobić z dodatkiem porzeczek. W ten sposób otrzymacie dwie konfitury i obydwie pyszne :). Możecie ją gotować klika godzin do uzyskania odpowiednie konsystencji, lub znacznie skrócić czas przygotowań dodając Konfitur-Fix. Porcja: 5 małych(...)słoików Czas przygotowania: 2 dni Składniki: 1 kg dojrzałych moreli, 100 - 200 g cukru, 80 ml likieru Malibu, 1/2 cytryny, konfitur fix, 100 ml owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, pozostałych po wyrobie Crème de cassis (opcjonalnie). Deseczki MeryLu handmade Przygotowanie: Morele umyć, wypestkować, pokroić na małe kawałki (im mniejsze kawałki tym krótszy czas
SzczyptaSmaQkształcie beczkowatym, aczkolwiek można się zetknąć także z szklankami o kształtach kwadratowych, czy też nawet bardziej finezyjnych. Zależnie od preferencji, Whisky można rzecz jasna podawać także z lodem. Likiery Do podawania likierów stosowane są bardzo smukłe, niewielkie kieliszki na nóżce. Kieliszki te napełniane są maksymalnie do połowy objętości. Kieliszki z reguły będą lekko się rozchodzić ku górze. Short drinki Short
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabiałej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej 5 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 2 łyżki soku z cytryny 50 ml likieru miodowego Jack Daniels lub innego laska kory cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo- czereśnie do dekoracji Przygotowanie: Spód: Ciasteczka kruszymy w malakserze, mieszamy z roztopionym masłem. Wsypujemy na dno okrągłej(...)powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce przez około 12 godzin. Sos czereśniowy: Drylowane czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy likierem oraz sokiem z cytryny. Wkładamy korę cynamonu. Gotujemy wszystko razem około 10 minut, aż owoce puszczą sok. Wyjmujemy cynamon, a rondelek zdejmujemy z ognia. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę ziemniaczaną
Smakowity Blog KulinarnyWstawić do lodówki na czas przygotowywania warstwy serowej. Warstwa serowa 1 kg sera na serniki (wiaderkowego) budyń waniliowy 150 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych kilka łyżek likieru kokosowego 1 galaretka truskawkowa + 1 łyżka żelatyny + szklanka wody Żelatynę oraz galaretkę rozpuścić w szklance ciepłej, ale nie wrzącej wody. Ser utrzeć w misce wraz z cukrem(...)budyniem, żelatyną, wiórkami i likierem kokosowym. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i ponownie wstawić do lodówki. Truskawkowy mus ok. 0,5 kg umytych i odszypułkowanych truskawek galaretka truskawkowa + łyżka żelatyny + szklanka wody 3 białka 3 łyżki cukru 400 g jogurtu greckiego op. kisielu truskawkowego instant Galaretkę i żelatynę rozpuścić w szklance ciepłej wody. Truskawki zblendować
Kuchnia Elliemasła, roztopionego Składniki na masę serową: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 36% 400 g chałwy waniliowo - czekoladowej 50 ml likieru czekoladowego 3 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 120ml wody Proporcje na blachę 24x24cm Herbatniki pokruszyć wałkiem na okruszki. Dodać roztopione masło i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego(...)napęcznienia. Podgrzać w mikrofali do rozpuszczenia. Żelatyna nie może zawrzeć! Pozostawić do przestudzenia. Zimną mieszankę chałwową wyjąć z lodówki, ubić do momentu powstania puszystego kremu. W misce umieścić twaróg, likier czekoladowy, cukier i zmiksować. Dodać ubity krem chałwowy i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę zahartowaną 2 łyżkami masy serowej, po troszeczku, ciągle miksując, inaczej zrobią się żelatynowe
Cakes By Kejtcałkowicie dla dorosłych...Mówię Wam : niebo w gębie! Zapraszam Składniki: 1 litr mleka 2 duże opakowania śmietany kremówki 1 puszka mleka skondensowanego ( może być niesłodzone) 1 szklanka dobrego likieru kawowego 3 łyżki rozpuszczalnej kawy kropelki czekoladowe ze sklepu Słodki Świat Wykonanie: Mleko delikatnie podgrzewamy, rozpuszczamy w nim kawę.Dodajemy śmietanę, mleko skondensowane likier- wszystko razem miksujemy. Przekładamy
Z Majeczką w kuchniczym nacieszyć;) Składniki: 150 gram zmielonych migdałów 150 gram masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja szklanka mąki 2 łyżki likieru amaretto Moje ciasto upiekłam w 2 małych tortownicach, bo chwilowo straciłam kontakt z formą na keks . Oddziel żółtka od białek, ubij białka na sztywno. Do żółtek(...)dodaj masło i cukier i ucieraj mikserem kilka minut, Dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, dodaj 2 łyżki likieru amaretto i mąkę migdałową Wymieszaj, będzie to bardzo gęste, ale teraz kolej na białka. Dodawaj i mieszaj ciasto. Piecz w 180 stopniach ok 50 minut
AZgotuj!