likiery - 3834 przepisów (strona:103/256)

Dwukolorowe pączki pieczone 202

Lusette 1 łyżka kakao 1 żółtko 2 łyżki mleka Budyń: 1 niepełna szklanka mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki tortowej 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki likieru np. adwokat, toffi, kokosowy Można także przygotować budyń z torebki. Dodatkowo: 1 białko ½ szklanki cukru pudru 30g płatków migdałów 1 łyżka soku z cytryny 1 tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki(...)lodówki, by spokojnie wyrastało.  2. Budyń (również możemy przygotować dzień wcześniej): Mleko dzielimy na dwie części, jedną zagotowujemy z cukrem, drugą rozrabiamy z żółtkiem, mąkami i likierem.  Wlewamy na gotujące mleko i mieszamy do zgęstnienia. Ciepły przykrywamy folią spożywczą tak, by dolegała do budyniu (zapobiegnie to wyschnięciu). Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ja ugotowałam dzień wcześniej i schowałam zimne

Kuchnia w czekoladzie
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z BURACZKÓW 165

dag.gotowanych i pokrojonych w kawałki buraczków 1 czerwona cebula pokrojona w ćwiartki ,a potem w plasterki 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej 2 i 0.5 łyżeczki octu czerwonego winnego 2 łyżki likieru wiśniowego 1 łyżka miodu płynnego Sól i pieprz 1 surowy burak pokrojony cienko na mandolinie lub szatkownicy ********************************************************************** Pomidory pokroić w ćwiartki.Przełożyć do miski wraz z burakami gotowanymi i cebulą(...)Zrobic teraz sos-wymieszać musztardę , ocet winny, likier i miód z solą i pieprzem.Otrzymanym sosem polać sałatkę , poczym wstawić do lodówki i  raz na jakiś czas zamieszać, żeby wszystkie składniki się zamarynowały.Oidajemy sałatkę na plastrach surowego buraka.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ESPRESSO Z POMARAŃCZĄ 171

pomyślę - brzoskwinia , nie , nie to musi być słodka , orzeźwiająca pomarańcza.Tak!!!Dziś serwujemy na blogu cudownie pachnąca cytrusowy mi nutami ESPRESSO z pomarańczą.Zapraszam. 1 filiżanka mocnej kawy kieliszek likieru pomarańczowego 1 plaster pomarańczy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Do kubeczka lub dużej filiżanki wkładamy na dno plaster pomarańczy i wlewamy kieliszek likieru pomarańczowego i  zalewamy gorącą kawą.Można dodać wrzątku do pożądanej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem 154

bezowy z lemon curd i granatem Składniki: Beza: 10 białek 500g cukru Krem: 750ml śmietanki kremówki 36% 260g lemon curd (link do przepisu: https://malacukierenka.pl/przepis-prosty-lemon-curd.html ) 3-4 łyżki likieru pomarańczowego skórka starta z 1-2 limonek pestki z 2 granatów 5-6 łyżek płynnego naturalnego miodu 3/4 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g Bezy: 1. Trzy(...)minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z pastą waniliową. Dodać lemon curd, wymieszać. Dodać likier pomarańczowy, wymieszać. 6. Największą bezę położyć na paterze. Na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Posypać około 1/3 pestek granatu i skórką z limonki. Przykryć średnią bezą i lekko docisnąć

Mała Cukierenka
Tyraj, misiu, na tę miłość. Tiramisu chałwowe 133

dnie serca. Chałwowe tiramisu Składniki: (na 4 porcje) 250 g serka mascarpone 2 jajka 50 g cukru pudru 70 g biszkoptów 100 ml mocnej, zimnej kawy 50 ml likieru kawowego 150 g chałwy waniliowej dodatkowo: 2 łyżki kakao 4 kiście czerwonej porzeczki chałwa Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować do połączenia składników. Białka ubić(...)sztywna pianę, dodać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Kawę wymieszać z likierem. Maczać w niej biszkopty, układać na spodzie szklanek. Wyłożyć połowę kremu, następnie znów namoczone biszkopty i pozostały krem. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao i udekorować porzeczkami oraz pokruszoną chałwą. Smacznego! Za chałwą przepadam, i nie jest to moje ostatnie słowo w kwestii

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MIGDAŁOWE CIASTECZKA AMARETTINI 125

Składniki 200 g mielonych migdałów (mąki migdałowej) 200 g cukru pudru 2 białka 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka miodu cukier puder do obtoczenia Przygotowanie Migdały, cukier, białka, likier i miód wymieszajcie dokładnie. Utworzoną masę wstawcie do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzejcie do 170 st. Z masy migdałowej formujcie kuleczki wielkości czereśni, każdą obtoczcie mocno w cukrze pudrze, ułóżcie

OliveandThyme
CZEKOLADOWE CIASTO Z BANANAMI I SOSEM TOFFI 141

Składniki 110 g masła 110 g cukru pudru 3 jaja 2 łyżki likieru Frangelico (lub innego, Waszego ulubionego ) 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 1 łyżka mleka 100 g dobrej, gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 1 banan, obrany i pokrojony w plastry do posypania cukier puder sos toffi: 250 ml śmietanki kremówki 150 g brązowego(...)pieczenia (u mnie 25 cm x 20 cm), wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Masło roztopcie, lekko przestudzone wlejcie do misy. Wbijcie do niego jaja, wsypcie cukier puder, wlejcie likier i wymieszajcie. Dodajcie przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszajcie do połączenia składników. Wlejcie łyżkę mleka, wsypcie czekoladę i pokrojone banany. Wymieszajcie. Połowę ciasta wyłóżcie na przygotowana blachę

OliveandThyme
SZYBKIE CZEKOLADOWE CIASTO Z BAILEYS 101

Składniki 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja 75 ml likieru Baileys kwaśna śmietana do podania- opcjonalnie Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st., przygotujcie formę do pieczenia (u nas 20x30 cm). Masło rozpuśćcie w rondlu wraz z połamaną czekoladą, wymieszajcie do powstania gładkiej masy, odstawcie(...)lekkiego przestudzenia. Jaja rozmąćcie. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do suchych składników dodajcie mokre: roztopioną czekoladę, jaja i likier, wymieszajcie i wlejcie do formy. Pieczcie ok 20-25 minut. Pyszne na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany

OliveandThyme
Mangomisu czyli mango tiramisu 226

Mangomisu czyli mango tiramisu Składniki: 500g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka ziarnka wyskrobane z 1 laski wanilii lub kropla pasty waniliowej 130ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier, Cointreau lub innego) sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy około 240g okrągłych biszkoptów 2 dojrzałe mango obrane ze skórki i pokrojone na plasterki Wierzch: 1 dojrzałe mango obrane(...)paseczki 1. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, żółtka i ziarenka wanilii, mieszamy na jednolitą masę. 2. Mieszamy razem sok z pomarańczy i likier. 3. Biszkopty maczamy w ponczu i układamy w tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia ( patrz FILM ). 4. Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy. Na kremie układamy

Mała Cukierenka
Likier bananowy 315

karnawałową sobotę mam dla Was propozycję na słodki, pachnący likier bananowy. Kiedyś myślałam, że banan i wódka niezbyt do siebie pasują. Do czasu, gdy rok temu spróbowałam likieru bananowego. Udało mi się odtworzyć jego smak w 100%. Jeśli lubicie smak i zapach słodkiego, dojrzałego banana, to ten drink Was urzeknie.  Składniki: 40 ml barmańskiego syropu

Smak mojego domu
Świąteczne ciasto: kokos mak orzechy i żurawina 213

cynamon i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Gotować aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić, posmarować dolny blat ciasta. MASA: 400 g mleczka kokosowego 1/3 szklanki cukru 100 ml likieru kokosowego 2 łyżeczki cukru wanilinowego 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 g masła w temperaturze pokojowej (150 g jeśli chcemy bardziej sztywną kostkę) Mleczko kokosowe zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Następnie(...)dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody, gotować aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać likier, wymieszać i wystudzić. Masło utrzeć na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać wystudzoną masę budyniową. 3/4 gotowego kremu wyłożyć na kisiel żurawinowy, przykryć drugim blatem biszkoptu, górę posmarować pozostałą częścią masy. DEKORACJA: kolorowa posypka Foremkę w kształcie gwiazdki przykładać na ciasto, do środka wsypywać posypkę

coolinarny
Kolorowa karpatka 430

opcjonalnie 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia Dr.Oetker Krem: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła 50 ml likieru adwokat-ewentualnie odrobina aromatu migdałowego 3 galaretki –  brzoskwiniowa, poziomkowa, agrestowa Dr.Oetker ½ tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: masło  przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli opcjonalnie czerwony(...)wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy.  Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier adwokatowy, miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy delikatnie łyżką. Kremem przekładamy placki. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Sernik amaretto z wiśniami 161

temp. 170stC. Ostudzić. Masa serowa: 900g serka śmietankowego (u mnie o zawartości tłuszczu 24%) 3 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 2 łyżki likieru amaretto 50g ciasteczek amaretti Jajka zmiksować z cukrem (nie ubijać), dodać serek, budyń, ekstrakt oraz likier, zmiksować krótko na gładką masę. Na ciasteczkowy spód wylać 1/3 masy serowej, dookoła brzegu

Obiad gotowy
Tort czekoladowo-gruszkowy - obłędny i uzależniający:) 164

miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Ostudzić do konsystencji syropu. Polewa: 50g czekolady (deserowa, gorzka) 2 łyżki mleka do nasączenia: kilka łyżek likieru migdałowego (można zastąpić naparem herbaty z cytryną) do dekoracji: kulki czekoladowe, posypka czekoladowa, kandyzowane plasterki gruszki Do przygotowania polewy posiekać czekoladę, zalać mlekiem i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, lekko(...)obręcz. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z gruszkami, wstawić na ok 20 minut do lodówki. Na galaretkę położyć bezę, posmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Tort polać polewą, udekorować wg uznania. Smacznego! Szukacie odpowiednich przydasi do kuchni? Mam dla Was zniżkę 10% na produkty #Ambition

Obiad gotowy
Ciasto latte macchiato 891

ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 700 ml kremówki 36% 300 g mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Poncz:  350 ml mocnego naparu z kawy 100 ml likieru kawowego Dodatkowo: 300-400 g okrągłych biszkoptów kakao do oprószenia Przygotowanie: Biszkopt:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę(...)minut. Można również upiec biszkopt z 8 jajek i przekroić tak by biszkopt na spodzie był grubszy od tego z góry. Poncz: Zimny napar z kawy wymieszać z likierem. Krem: Zimną kremówkę wlać do naczynia dodać mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder.  Warstwy ciasta:  Biszkopt z 6 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować część kremu

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania