sobą przerobione 30 kg truskawek. Po zrobieniu musów dla dziecka pozwoliłam sobie na małe eksperymenty smakowe, które okazały się bardzo trafne. Jednym z nich jest ta konfitura z likierem. Pomyślałam sobie, że skoro deser tiramisu połączony z truskawkami jest tak smaczny, więc czemu nie zamknąć tego smaku w słoiku? Zamknęłam i po kilku dniach spróbowałam i dla mnie świetnie(...)poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 1200 g truskawek 300 g cukru trzcinowego 60 ml likieru Tiramisu Canari sok z cytryny Wykonanie: Truskawki opłukałam w letniej wodzie, obrałam z szypułek. Skropiłam sokiem z cytryny, zasypałam cukrem, wymieszałam i odstawiłam na kilka godzin. Po tym czasie odlałam
Blondynka Gotujewłoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 30 g likieru kawowego 120 g cukru pudru 3 łyżeczki kawy vaspiatta espresso 100 g wody Dodatkowo: 10 okrągłych biszkoptów 100 g zaparzonej kawy vaspiatta espresso 20 g likieru kawowego różyczki(...)Wyjąć biszkopt z formy i przeciąć na pół. Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i ostudzoną zaparzona kawę ciągle ucierając. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu startą czekoladą
Gosia gotujemielonych orzechów (u mnie włoskie) 50 g mielonych migdałów 150 g (ok. 6 szt.) suszonych fig 2 łyżeczki serka homogenizowanego waniliowego opcjonalnie: 1-2 łyżki likieru czekoladowego do obtaczania: wiórki kokosowe, mielone orzechy, mielone migdały, kakao, kolorowa posypka lub tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady do polania trufli Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze) mielimy orzechy, migały, figi, dodajemy serek (i ewentualnie(...)likier) i wszystko razem łączymy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, do formowania trufli można użyć silikonowych form do czekoladek, np. w kształcie serduszek. Trufle chowamy na ok. 15-20 min. do lodówki. Jeśli dodajemy likier trzeba pamiętać, że mimo schłodzenia w lodówce trufle będą miękkie i trudniej będzie nadać im kształt za pomocą formy do czekoladek. Po wyjęciu
Domowa Cookierenka AgiSkładniki (na formę o średnicy 20 cm, wysokości 10 cm): 1,5 szklanki * zaparzonej kawy (z 3 espresso lub 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej) 1/4 szklanki (60 ml) likieru Amaretto 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 4-5 łyżek kakao tradycyjnego 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 ml gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka zagęstnika(...)biszkoptów duży słoik (360 g owoców bez zalewy) wiśni drylowanych ze słoika * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: 1. Zaparzyć kawę i odstawić do wystudzenia. Następnie dolać do kawy likier i wymieszać. 2. Jajka sparzyć przed oddzieleniem żółtek od białek. Żółtka utrzeć mikserem z 4 łyżkami cukru pudru (pozostałe dwie zostawiamy na później), następnie przelać żółtka do metalowej miski
Domowa Cookierenka Agiszczypta soli 240 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej Masa delikatnie czekoladowa: 700 g śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki żelatyny 50 ml likieru czekoladowego 60 g gorzkiej czekolady Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej) : 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu(...)wanilii Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, wymieszana z 50 ml likieru amaretto Dodatkowo: 6 kostek mlecznej czekolady Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić
Domowa Cookierenka Agiwięc ten deser z nutką słodkiego alkoholu będzie strzałem w dziesiątkę. Składniki 1 galaretka cytrynowa 400 ml słodkiej śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 150 ml likieru jajecznego 250 g sera mascarpone 2 andruty świeże owoce -banany,pomarańcze,winogrona do dekoracji złoty krokant do dekoracji Sposób przygotowania Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku tak jak w przepisie na opakowaniu(...)Krem mascarpone przekładamy do miseczki wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 30 ml gorącej wody,dodajemy likier jajeczny i mieszamy do całkowitego połączenia Dobrze schłodzoną śmietanę kremową ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec puder, na koniec dodajemy serek z likierem i mieszamy do połączenia. Tak przygotowany krem rozkładamy do trzech pucharków-połowę wlewamy tężejącą galaretkę i robimy kleksy z pozostałego
Wanilia i Kardamondelikatne, lekkie i nieskomplikowane, a truskawki nadają świeżości- polecam wykorzystać drobne truskawki, takie na jeden kęs (zarówno i maliny również się sprawdzą w tym zestawieniu smaków). Biszkopt dodatkowo nasączyłam likierem Malibu, dla jeszcze większego podkreślenia smaku kokosa :))) Zachęcam Was do wypróbowania tegoż idealnego w smaku połączenia! :) Kokosowy biszkopt: * wiórki kokosowe- 60 g (lub gotowa mąka kokosowa) * cukier- 60 g * jajka(...)mąka ziemniaczana- 1 czubata łyżka Krem kokosowy: * mleko kokosowe- puszka (lub kremówka) * * mascarpone- 3 czubate * wiórki kokosowe- 3 łyżki * cukier- 1 łyżeczka Dodatkowo: * truskawki- około 100 g * likier kokosowy Malibu- 2 łyżki Kokosowy biszkopt: Piekarnik nagrzać na 160 stopni. Wiórki kokosowe zmielić na mąkę i połączyć z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę. Z żółtek
Kraina Miodem Płynącajego podstawie inne, bardziej wymyślne wersje. Odnoszę wrażenie, że nie do końca mi się to udało; olej kokosowy, którego użyłam, miał tak oszałamiający zapach, że przeniknął wszystkie warstwy ciasta; likier pomarańczowy i migdały też dały o sobie znać. W rezultacie z piekarnika wyłonił się pyszny i bardzo aromatyczny deser. Miło, kiedy nasze plany, choć zrealizowane w odbiegający od naszych wyobrażeń(...)szczypta soli morskiej Masa: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki waniliowego ryżowego mleka ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć
Roślinna - blog wegańskipopularny w całych Włoszech , a wzbogacony filiżanką kawy idealnie nadaje się na drugie śniadanie. 300 g serka mascarpone 200 ml mocnej kawy w temperaturze pokojowej (najlepiej espresso) 40 ml likieru kawowego 4 łyzki cukru 4 żółtka 120 g biszkoptów Kawę mieszamy w naczyniu z likierem. Ubijamy (najlepiej mikserem lub blenderem) żółtka z cukrem na jednolitą, gładką masę. Dodajemy mascarpone(...)mieszamy aż wszystko dokładnie się wymiesza. W kawie z likierem maczamy biszkopty i wykładamy połową z nich naczynie. Wykładamy połowę masy z mascarpone, a potem ponownie biszkopty i masa. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posypujemy tartą czekoladą. (Jeżeli masa wyszła zbyt rzadka, powinniśmy tiramisu potrzymać dłużej w lodówce.) Smacznego
Bon Ton ItaliaŚwietny pomysł na szybki i łatwy przepis na deser. Polecam! Składniki: 2 grejpfruty 1 kieliszek likieru 3 łyżki cukru 25 dag serka waniliowego homogenizowanego 250 ml śmietanki kremówki wiśnie z likieru lub inne owoce do dekoracji Wykonanie: Grejpfruty umyć i obsuszyć, następnie ściąć górę owoców. Wykroić miąższ i drobno posiekać, posypać cukrem i polać likierem. Śmietankę ubić na sztywno( trochę
Tradycyjna KuchniaFantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam… Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g(...)sito lub zmiksowany na mus 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 500g serka mascarpone 5 łyżek likieru pomarańczowego lub migdałowego 1 galaretka truskawkowa 1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm lub 26x26cm wyłożyć folią spożywczą. 2. Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać z konfiturą z truskawek. 3. Truskawki pokroić
Mała Cukierenkadeseru zrodził się w trakcie sprzątania zamrażalnika, podczas którego pod ręką znalazły się mrożone truskawki, wpadło mi na myśl połączenie ich z piernikami i amaretto. Pierniki nasączone kawą i likierem wyszły naprawdę bardzo dobre. Deser sprawdzi się świetnie nie tylko w święta czy sylwestra ale również po całym świątecznym zawirowaniu, kiedy to posiadamy jeszcze pozostałości pierniczków. Składniki puszka(...)mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki truskawkowe truskawki (użyłam mrożonych) kilka pierników Poncz do nasączania pierników 150 ml przygotowanej kawy rozpuszczalnej 60 ml likieru migdałowego Amaretto 1 opakowanie cukru waniliowego Sposób Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie robimy poncz poprzez wlanie kawy z likierem do głębokiego talerza, dodanie cukru waniliowego i wymieszanie. Pierniki kolejno
Kuchenne aromatypewnością będzie u nas gościł częściej! Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30%, cukier puder biszkopty, 30-40 g gorzkiej czekolady, 200 g jagód, ew. likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę(...)zagęścić tylko owocowy sok. Na dno szklanki, kieliszka czy miseczki wyłożyć biszkopty, możemy lekko nasączyć je Baileysem, albo sokiem jagodowym ( u mnie pół na pół - część biszkoptów zostało nasączonych likierem część sokiem), wyłożyć krem czekoladowy, na to lekko nasączone biszkopty i jagody, następna warstwa śmietanki ubitej z mascarpone i znowu nasączone biszkopty i jagody. Na koniec kleks z ubitej śmietanki
Plate of Joykawę z żelatyną przelałam do silikonowych foremek na muffinki, tak 1/3 wysokości. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Jak kawa stężała zabrałam się za warstwę advocatową. Warstwa Advocatova: 130 ml likieru Advocat 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalałam kilkoma łyżkami likieru i odstawiłam do napęcznienia.Następnie podgrzałam miseczkę z żelatyną w mikrofalówce, tylko tyle aby rozpuścić żelatynę i wlałam(...)miseczki pozostałą część likieru, wymieszałam i wylałam na warstwę kawową po 2 łyżeczki mojej żelki advocatowej, ponownie wstawiłam do lodówki do stężenia. Warstwa "oszukana Panna Cotta": 150 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalałam kilkoma łyżkami mleka i odstawiłam do napęcznienia. W tym czasie zagotowałam kremówkę z pozostałym mlekiem, po zagotowaniu, zestawiłam
Blondynka Gotujemolekularna nie jest tak mocno skomplikowana, jak się sądzi. Można w zaciszu własnego domu wyczarować dosłowne perełki i zachwycić nie tylko siebie. Dziś spaghetti z czekolady z odrobiną likieru malinowego z malinami. Składniki: 175 ml wody 2 g agaru 85 g gorzkiej czekolady Goplana 60% 15 ml likieru malinowego maliny Wykonanie: Przygotowujemy miskę z lodem i woda. Wężyki(...)minimum dwie duże strzykawki. Zimne 175 ml wody mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Następnie napełniamy strzykawkę powstałą masą i napełniamy rurki, które wkładamy do lodowatej wody na ok 3 minuty. Następnie pustą strzykawką z odciągniętym tłokiem wypycha zawartość rurki na zewnątrz. Podajemy z malinami
Malinowe Pocałunki