likiery domowe - 435 przepisów (strona:6/29)

Włoski likier orzechowy 218

„Ten aromatyczny włoski likier orzechowy z okolic Parmy (przezornie nazwy nie wymienię) o słodko-korzennym i lekko gorzkim smaku jest jednym z moich ulubionych trunków, który

Wiem co jem
Likier herbaciany z nutami wanilii i pomarańczy 166

„Ten likier w przeciwieństwie do likierów owocowych nie wymaga tak długiego czasu dojrzewania. Wystarczą zaledwie dwa tygodnie, a co bardziej niecierpliwi mogą zacząć degustację nawet już

Wiem co jem
Likier miętowy 146

„Autorką tego przepisu jest Pani Zofia Nasierowska, która podzieliła się nim parę lat temu z czytelniczkami magazynu „Kuchnia”. Ja przygotowuję go zazwyczaj z połowy porcji. Ma

Wiem co jem
Likier z czarnej porzeczki czyli mój domowy cassis 158

„ Co roku nastawiam podwójną porcję i zazwyczaj niewiele zostaje. Od lat niezmiennie urzeka mnie swoim cudownym aromatem, głębokim kolorem i wyjątkowym smakiem. Lubię go popijać w

Wiem co jem
Likier piernikowy 198

„W tym roku zrobiłam go po raz pierwszy i wiem, że odtąd będzie obowiązkowo na każde święta. Pachnie obłędnie korzennymi przyprawami i jest przepyszny. Robi się

Wiem co jem
Sernik cytrynowe latte chia z gorącym chutneyem 171

Macie ochotę na sernik? Ja dość często ;) zwłaszcza jak mogę wprowadzić do przepisu domowe nalewki, likiery lub konfitury. Dziś właśnie taki sernik cytrynowe latte podany z chutneyem jabłkowy-cytrynowym.  Zaczęło się dość prozaicznie od przegladania zdjeć z wyjazdu do Włoch. Najpierw na Święta i karnawał powstało włoskie Limoncello , które pózniej w prosty sposób przez dodanie mleka skondensowanego przeobraziło się

SzczyptaSmaQ
Gumi-jagodowe ciacho kokosowe 171

Temperatura - 180ºC Czas - 25 minut Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Dodatki: 2 galaretki o smaku jagodowym mp. Winiary 150 g borówek lub jagód likier kokosowy np. domowej roboty do nasączenia ciasta - ok. 1/3 szklanki Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Borówki lub jagody myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Gdy ciasto będzie już wystudzone równomiernie

Cooking Monster
Likier czekoladowy 336

Pierwszy śnieg mamy już za sobą;) Oznacza to, że najwyższy czas by zadbać o nasze zapasy...Jednak nie mam tu na myśli przetworów, a domowe nalewki i likiery. Likier czekoladowy doprawiam przyprawą do piernika, dzięki czemu jest idealny na zimowe wieczory... Nie za mocny, lekko słodki, aromatyczny i przede wszystkim czekoladowy!! Taki "babski likier":) Inspiracja Składniki: 200ml wódki

Z miłości do słodkości
Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami 158

zyskuje kolejny kokosowy aromat. Jest naprawdę pyszny - polecam z całego serca! Kokosowo-jagodowe tiramisu: 2 opakowania okrągłych biszkoptów (2 x 120 g) 200 ml espresso ok. 60 ml likieru kokosowego (np. domowego ) ok. 2 i pół szklanki jagód 2 łyżki soku z cytryny 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30-36 %) 400 ml jogurtu greckiego 6-8 łyżek cukru pudru

Cooking Monster
Tarta Limoncello z persymoną 201

Składniki:Ciasto125 g mąki pszennej,75 g schłodzonego masła w kawałkach,30 g cukru pudru,1 żółtko,Skórka otarta z ½ cytryny,oliwa do posmarowania formy.Masa limoncello50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego),30 g cukru pudru trzcinowego,3 jaja,1/3 szkl. śmietany 30%,3 łyżki serka mascarpone,Sok i skórka otarta z 1 cytryny,3 łyżki masła.1-2 owoce parsymonyPrzygotowanie

SzczyptaSmaQ
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 154

pieczenia 1 łyżzka skórki z limonki( ok 2 limonki) 3 łyżki soku z limonki 300 ml mleka 70 g wiórek kokosowych Do nasączenia babeczek: 4 łyżki “ domowego mleka kokosowego” 4 łyżki likieru Malibu Rozpoczynamy od przygotowania dzień wcześniej „domowego mleka kokosowego”.  Wiórki zalewamy na początek jedną szklanką gorącego mleka, zostawiamy do napęcznienia na ok 6h, po tym czasie przekładamy

Mia Cucina Sofieta
mazurek z ajerkoniakową panna cottą 115

przez ok. 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy cisto do całkowitego wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ajerkoniakową panna cottę: 120 ml śmietany kremówki 120 ml likieru ajerkoniakowego (najlepiej domowego) 10 g żelatyny dodatkowo 2 łyżki kwaskowatego dżemu wykonanie: Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, tylko do jej przykrycia i mieszamy, aż zacznie się rozpuszczać. Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia

Domowy Smak Jedzenia
Nalewka śliwowica. 163

gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na 4 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.    D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !   P amiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka ze śliwek węgierek z wanilią. 112

odstaw co najmniej na 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Nalewka ta najlepiej smakuje po roku leżakowania. Wtedy to nabiera właściwego aromatu i smaku.   D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !   P amiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania