Wiem, że zdjęcie nie jest zachęcające, ale likier jest w fazie przygotowania. W zeszły weekend pojechałam do Babci zerwać orzechy, na miejscu zrobiłam likier, a zdjęcia
Domowa Cookierenka AgiLikier co prawda nie jest jeszcze gotowy, bo musi swoje odstać, mimo to już teraz dzielę się przepisem, abyście mogli wykorzystać do jego przygotowania dojrzałe, słodkie
Domowa Cookierenka AgiA dokładniej: likier jajeczno - śmietanowy. Zmodyfikowałam przepis dodając więcej śmietany i wyszedł pyszny, delikatny ajerkoniak z wyczuwalną nutką wanilii. Przepis z dedykacją dla mojej Mamy, która
Domowa Cookierenka Agiprzepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 250 g serka mascarpone 1 duże jajko podłużne biszkopty 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżka likieru Amaretto 1 filiżanka zaparzonej mocnej kawy kakao do oprószenia bezy domowe Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki, czyli schłodzone. Jajko wyparzyłam, oddzieliłam żółtko od białka. W jednej misce miksowałam żółtko z cukrem pudrem
Blondynka GotujeLikier kokosowy Kokosowy zawrót głowy :-) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Aromatyczne PodróżeKilka dni temu temu pisałem o włoskim likierze nocino . Czyli jak spowodować żeby paskudna nalewka na zielonych orzechach włoskich stała się pysznym likierem. Teraz mamy dla
Marder&Marder Manufacturezbyt mocno podgrzewać żelatyny, aby nie straciła swoich właściwości żelujących). Kremówkę zestawiłam z palnika, wlałam do niej rozpuszczoną żelatynę, wymieszałam dokładnie, na końcu wlałam likier Advocat i ponownie wymieszałam. DODATKOWO: 1 mały słoiczek domowego dżemu z czarnej porzeczki (można ze sklepu) garść czarnej porzeczki ( ja użyłam mrożonej) kilka listków świeżej mięty Wykonanie: Wystudzony spód posmarowałam cienką warstwą zmiksowanego dżemu
Blondynka GotujeLikierów Ci u mnie dostatek, ale z reguły są to takie ze sklepowej półki. Tym razem postawiłam na domową produkcję, w moim ulubionym smaku. Bo w końcu krówki, to najlepsze dla mnie słodycze ;) I tak oto powstał likier krówkowy, który pozwoli mi miło spędzić czas podczas urlopu. Wolne od dziś do końca miesiąca, yupi :) Żyć nie umierać, będę czytać, szukać
Kuchnia w opałachosobom. Najczęściej są to delikatesowe produkty spożywcze, alkohole, niekiedy także inne drobne upominki, którymi chcemy wyrazić wdzięczność, szacunek i pamięć. Ciasteczka, czekolady, cukierki, likiery czy wina, herbaty i kawy, regionalne specjały, także pyszności z domowej spiżarni, a do tego ciepły koc, kubek, kieliszki czy świeczka zapachowa. Możliwości kompozycji koszy upominkowych jest mnóstwo i każdy może przygotować własny zestaw obejmujący wyśmienite
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapomarańczy skórka starta z 1 cytryny 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy (ja użyłam nalewki z pigwy domowej roboty ) cukier puder do posypania Wykonanie : Piekarnik nagrzać do do temperatury 160 stopni (ja piekę w termoobiegu więc odejmuję około 30 stopni). Formę(...)rkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier (u mnie nalewkę), wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek
cucinareDzisiaj mam dla Was przepis na naprawdę fajny likier jajeczny, czyli popularny ajerkoniak. Coś takiego w sklepach zwykle funkcjonuje jako Advocaat. Sposób produkcji tego oryginalnego trunku
Marder&Marder Manufacturesłodka, z kwaskową nutą Glassa MONINI to idealne wykończenie tego wspaniałego deseru. Przeplatają się w nim warstwy delikatnych biszkoptów leciutko nasączonych sokiem pomarańczowym, domowa konfitura truskawkowa i oczywiście aksamitny krem z mascarpone i likieru Cointreau (możecie użyć dowolnego likieru pomarańczowego lub dodać inny ulubiony alkohol). Do tego truskawki (można zgrzeszyć raz w zimie i się na nie skusić
Słodko-Słony Świat IlonyDelikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z wanilii, polany czekoladowym ganaszem i podany w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada(...)wysmarowania formy Składniki nadzienia: 1,5 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36% – używam 30%) 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, najlepiej takiego 2 łyżeczki likieru amaretto Ganasz czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej (dodatkowo 1 rządek czekolady mlecznej – można pominąć) 1/4 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36% – używam 30%) odrobina mleka (w ilości
Moja DelicjaMiałem kiedyś przepis na likier kawowy z przegotowanego mleka skondensowanego, wódki i kawy rozpuszczalnej. Wychodził z tego bardzo słodki i gęsty babski likierek, który trzeba było łyżeczką z kieliszka wybierać:) Ostatnio przypadkiem natknąłem się na podobny przepis w necie, pod nazwą domowy Baileys. Zaintrygowała mnie ta nazwa. Doszedłem do wniosku, że to faktycznie ma szansę przypominać w smaku Baileys
Gotuj z Misiem